Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

Paul

Spongepots

Recommended Posts

Over de spongepots van Sannie kan ik niet zoveel info vinden omdat alleen Sannie ze maakt of verkoopt :P

 

Kunnen deze spongepots ook gewoon gebruikt worden om andere zaden te kweken inplv alleen wietzaden? Lijkt me namelijk wel handig om ook andere zaadjes te laten ontkiemen :( Maar kan dit wel? Is het speciale mengsel dat eroverheen gaat is alleen voor wietplanten? ikzelf denk van niet maar jeweet zelluf maar nooit he :D

 

Grtz Paul

Share this post


Link to post
Share on other sites

je kan er alle zaden in ontkiemen die ontkiemen zoals canna zaadjes...

wel goed opletten dat je de zaadjes niet te diep steek en het gat groot genoeg maakt!!

anders geraken kiempjes in spongepots niet boven...

 

mvg

Share this post


Link to post
Share on other sites

hehe..doet me denken aan ne maat van me..die stopte ze te diep en heeft een dikke week moeten wachten tot ze boven kwamen..

 

Gelijk heb je Pure :D

 

medi

Share this post


Link to post
Share on other sites
je kan er alle zaden in ontkiemen die ontkiemen zoals canna zaadjes...

wel goed opletten dat je de zaadjes niet te diep steek en het gat groot genoeg maakt!!

anders geraken kiempjes in spongepots niet boven...

 

mvg

 

wat is de goed temp en lv voor te kiemen in spongepots?

 

thx

greetzz

Share this post


Link to post
Share on other sites

je kan beter in het tuincentrum cocopads kopen die zijn veel goedkoper. ik weet de naam niet meer maar het zijn dunne schijfjes van +- 0.6 cm dik. als je er water over giet zwellen ze. je moet er dan ook een gaatje in maken. die Spongepots zijn naar mijn mening nog maar in een proeffase waardoor het momenteel (met alle respect voor sannie) slechts zelf gemaakte rommel is. de spongepots zijn cocovezels die doormiddel van lijm bij elkaar worden gehouden. aangezien ze (denk ik) zelf zijn gemaakt is het moeilijk om de emulsie (lijm & cocos) mooi egaal te krijgen waardoor op sommige plekken gewoon te veel lijm zit en het kiempje er niet uit kan. die cocopads bestaan ook uit cocos (deuh) maar ipv lijm zit het als het ware in een jasje dat uitrekbaar is. de cocovezels worden dus langs de buitenkant bij elkaar gehouden waardoor het binnenste lekker zacht blijf en het kiempje goed naar boven kan komen.

die bacto heb je eigenlijk niet echt nodig om te ontkiemen, zonder lukt even goed. en als je toch bacteriën wilt toevoegen koop ze dan ook in een tuincentrum want daar zijn ze ook weer goedkoper!!

 

ps: een potje met wat stekaarde lukt even goed dan al die commerciële snufjes.

 

grtz

Share this post


Link to post
Share on other sites
je kan beter in het tuincentrum cocopads kopen die zijn veel goedkoper. ik weet de naam niet meer maar het zijn dunne schijfjes van +- 0.6 cm dik. als je er water over giet zwellen ze. je moet er dan ook een gaatje in maken.

Jiffy is de naam.

 

die Spongepots zijn naar mijn mening nog maar in een proeffase waardoor het momenteel (met alle respect voor sannie) slechts zelf gemaakte rommel is.

Akkoord, ik gebruik nu voor de eerste maal spongepots, de zaden hebben 20 uur liggen weken in en glas water, en zitten nu al zo'n 3 dagen in de spongepots en er is er nog geen 1 boven.

 

de spongepots zijn cocovezels die doormiddel van lijm bij elkaar worden gehouden. aangezien ze (denk ik) zelf zijn gemaakt is het moeilijk om de emulsie (lijm & cocos) mooi egaal te krijgen waardoor op sommige plekken gewoon te veel lijm zit en het kiempje er niet uit kan.

Het zou me sterk lijken dat er lijm in zit, je bedoeld waarschijnlijk polymeer

 

die cocopads bestaan ook uit cocos (deuh) maar ipv lijm zit het als het ware in een jasje dat uitrekbaar is. de cocovezels worden dus langs de buitenkant bij elkaar gehouden waardoor het binnenste lekker zacht blijf en het kiempje goed naar boven kan komen.

De jiffy's zijn samengeperst cocos, als je water toevoegd zetten ze uit.

Share this post


Link to post
Share on other sites

van sannie's site:

Spongepot is een ontkiem medium op basis van turf en cocos welke gebonden zijn dmv een een organische lijm waardoor het product aanvoelt als een spons.

 

bij mij lijkt het wel alsof er een vliesje rond de jiffy zit. Hier een foto van op het net.. zit toch duidelijk een mooi jasje rond niet?

Jiffy_plant_starters.jpg

 

cheers

Share this post


Link to post
Share on other sites

van sannies andere site. :) :)

 

Spongepot is een geweldig medium om zaden in te ontkiemen. Het materiaal is organisch en bestaat uit verschillende soorten turf welke gebonden wordt door een polymeer.

 

Over de jiffy's heb je gelijk hoor, er zit een soort netje rond, dat alles samenhoud als de cocos uitgezet is.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Is er dan nog verschil tussen Sproutpads en Jiffys?

 

Mees

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zou ook wel leuk zijn als iemand een prijs-kwaliteit onderzoek over deze ontkiemmethoden :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

is dat nog wel nodig? de Spongepots zijn het duurst en ze werken het minste. dat is toch duidelijk. die organische lijm is volgens mij geen goed idee. maar ja wie ben ik om daar te over oordelen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sannie zou dan zn woordje moeten doen :) vind ik :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

ik heb ook een vraag

heb die spongepot juist thuis gekregen en wil nu 10 zaden laten ontkiemen (kan maar 5 planten per kweek doen). Kan ik bvb de spongepot in 2 snijden en de andere helft nog bewaren voor de volgende kweek? zoja, wat is de beste manier?

 

thx :P :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sannie heeft het erg druk momenteel, zal alvast een voorzetje geven.

...die Spongepots zijn naar mijn mening nog maar in een proeffase waardoor het momenteel (met alle respect voor sannie) slechts zelf gemaakte rommel is.

1. Dat is zonder enig greintje van respect

2. Dat is zelfs niet waar.

 

Spongepots zijn ontwikkeld als alternatief voor de pitpots omdat die slecht leverbaar zijn. Er zijn vele en zeer zorgvuldige proeven aan vooraf gegaan. Sannie levert deze standaard bij zijn zaden mee als garantie voor een beste ontkieming. Ze worden gemaakt door een gespecialiseerd bedrijf dat ze op specificatie maakt. Bij alle producten geldt: als je ze slecht gebruikt zullen ze ook een slecht resultaat geven. Ik heb 100% score uit spongepots, gebruikt op de juiste manier.

 

Die bacto heb je eigenlijk niet echt nodig om te ontkiemen, zonder lukt even goed. en als je toch bacteriën wilt toevoegen koop ze dan ook in een tuincentrum want daar zijn ze ook weer goedkoper!!

Met alle respect, ook hier heb je de klok denk ik horen luiden. Sannies Bacto is een product dat ontwikkeld is voor de professionele tuinbouw en is behoorlijk uniek qua samenstelling. Het bevat bovendien Mycorrhiza stimulatoren en Trichoderma die je medium pathogeen-vrij houden. Als je daarbij nog kijkt naar de diversiteit van de stammen, de concentratie en de hulpstoffen (o.a. humuszuur, dat ook in de professionele tuinbouw overigens gebruikt wordt bij het ontkiemen van zaden) dan zul je begrijpen dat het een hele goede duw in de rug van het plantje is en problemen voorkomt.

 

Noem mij eens één product van het tuincentrum dat met Bacto vergelijkbaar is...

 

Bezuinigen op zoiets fundamenteels als je ontkiemmedium, waarbij het juist ontkiemen van je plantje bepalend kan zijn voor de verdere gezondheid van je plant, lijkt me kortzichtige zuinigheid. Voor mijn tuinplantjes gebruik ik jiffies, lekker goedkoop en ik kijk niet op een zaadje meer of minder. Als je echter maar 10 zaadjes hebt wil je ieder individueel zaadje optimale aandacht geven.

 

Tot slot: Ik heb ook vele kiemproeven gedaan met en zonder bacto, humuszuur etc. (moet tenslotte mijn zaden iedere keer blijven testen) maar de batches met bacto en/of humuszuur gaven het beste resultaat: gelijkmatige opkomst, snelle ontwikkeling, mooie planten. De kwaliteit van je plant kan in de eerste paar dagen bepaald worden.

 

@stiebe: een spongepot per zaadje gebruiken, NIET doorsnijden.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb het inderdaad erg druk gehad laatste tijd,vandaar mijn late reactie (excuses hiervoor)

 

Whazzup heeft al een uitleg gegeven welke ik niet kan verbeteren.

 

Het grote knel punt bij deze spongepots is/was de grote van het gat waar de zaden in komen te liggen,iedere kweker maakt er zijn eigen grote van waardoor er ook wisselende resultaten aangegeven worden.

Dit hebben we ondervangen door een apparaat te ontwikkelen welke de gaten in de spongepots gaat maken,het apparaat werkt en de kiem testen lopen nu om te kijken of we de juiste maat te pakken hebben. We zijn in een ver gevorderd stadium dus ik verwacht met een week de nieuwe spongepots te kunnen gaan leveren met een kant en klaar gat.

 

De spongepots doen hun werk geweldig en dit is dan ook de reden dat ik ze gratis bij sannie seeds lever om een optimaal resultaat te waarborgen,ik ben er ook gebaad bij als de zaden goed kiemen !

 

De feedback van mijn klanten en dit forum hebben er toe geleid dat het product aangepast gaat worden,dit heeft niets te maken met wel of niet voldoende uit testen maar meer met het willen verbeteren van mijn producten.

 

greetz sannie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb zelf aardbeien en een citroengeranium er in op gekweekt omdat ik ze mee wilde nemen naar het buitenland

Gewone grond/substraat geeft problemen bij de douane en met de spongepotjes mocht ik zo door lopen na controle

 

Buble

Share this post


Link to post
Share on other sites

oke Sannie al de nieuwe spongepots klaar zijn meld dat dan even.Ik ben namelijk van plan om binnenkort met zaden te gaan beginnen in spongepots,maar wacht wel op de vernieuwde spongepots :lol:

Hoop dat je dan wel gelijk de vernieuwde met gaatje opstuurd i.p.v. de oude partij eerst op te maken..

Share this post


Link to post
Share on other sites
@stiebe: een spongepot per zaadje gebruiken, NIET doorsnijden.

ik bedoel in 2 snijden, zodat er 10 spongepotjes aan de ene kant en 10 aan de andere kant (20 in totaal :lol: )

zodat ik de helft nu kan gebruiken en de andere helft binnen 3 maanden.

kan dit? en hoe moet ik de andere helft dan best bewaren?

 

thx!

Share this post


Link to post
Share on other sites

wat zeg ik nou? NIET doorsnijden. Je medium wordt te klein.

 

@dennissie: Als je de zaadjes op pak hem beet een halve cm zet en gewoon een goed sneetje maakt is er niks aan de hand. Dat voorgeponste sneetje wat bij de nieuwe spongepotjes komt verandert niets aan de kwaliteit van het medium, het is alleen voor het gemak en om reproduceerbare resultaten te krijgen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Whazzup, ik denk dat stiebe gewoon de tray waarin de spongepots staan wil doorsnijden en zich afvraagt hoe hij de resterende 10 het best bewaard. :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites
:lol: ah.. in dat geval gewoon plastic zakje. Zo'n snelsluit zakje is handig, of gewoon het originele zakje. Als ze maar vochtig blijven.

Share this post


Link to post
Share on other sites

gewoon de helft afknippen van ide tray heb ik ook gedaan de andere helft in afsluitbare zak gedaan(kan ook in broodtrommel o.i.d

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja, het was idd dat wat ik vroeg :lol:

 

thx gasten!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...