Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

whazzup

Sulphur Plasma lampen

Recommended Posts

Goed dames en heren.. vandaag stevig aan het knutselen geweest bij ons testkonijn Sannie, die twee prachtige tentjes heeft ingebouwd. Ingebouwd? Jawel! Ingebouwd!

 

Zelfs knutsel stak een goedbedoeld handje toe maar ik vrees dat de killing fields of de chemdawg hem toch teveel parten speelde :lol:. Sannie was overigens ook niet helemaal helder maar naarmate de middag vorderde kwamen er toch een paar briljante ingevingen uit zijn hoed ("zal ik wat te drinken halen?"). Alle gekheid op een stokje: We hebben vanmiddag (gedrieën) twee mooie aluminium frames gemaakt voor de Plasma lampen en voor de extra leds voor de volgende ronde, en ze uiteraard gelijk ook in de tentjes gehangen. Daar branden dus op dit moment twee zeer felle zonnetjes! De leds faalden echter, moeten we eerst nog eens doormeten. Geen punt, want de bedoeling is dat er eerst een kweekje wiet / zaad gaat plaatsvinden om antwoord te geven op de vraag: Is deze lamp geschikt om te kweken c.q. breeden? Twee vliegen in één klap. Enige verschil tussen de twee tentjes is de bestuiving. Wie weet wat de extra uv met de zaadjes doet. Misschien worden het wel allemaal herma's :lol:. Denk wel dat dit mogelijk de eerste breeders wietzaadjes onder plasma worden :lol:

 

We gaan jullie op de hoogte houden.

Share this post


Link to post
Share on other sites

how how er wordt zelfs al overgegaan op serieus testen :P

 

wist niet dat ze al zo ver zaten met de plasma.. gaan we eindelijk zelf kunnen zien of het praatjes zijn of dat

het echt werkt.. hopelijk gaat het beter dan met led..

 

fotootjes Whazzup ?

 

vergeet jullie :lol: niet hè mannen :lol:

 

Richie :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

We zijn hier druk bezig alles in orde te krijgen om de eerste draai onder deze lampen voor elkaar te krijgen.

Tenten en ombouw staan,afzuiging werkt en de lampen hangen erin.

 

Het is toch een beetje vaag om deze lampen te zien branden in je eigen hokje aangezien het iets compleet anders is als wat ik hiervoor gebruikt heb.

Een van de belangrijkste aspecten en dat is de hoeveel heid warmte valt me tot nu toe 100% mee en ik verwacht met deze lampen lachend de zomer door te kunnen draaien.

Het is allemaal erg high tec en verheug me er dan ook enorm op om de eerste ronde te gaan draaien.

 

Er staan nu in 1 tente een aantal moeder planten en wat stekken te wortelen om eens te kijken hoe ze het eronder vinden,aangezien ze van buiten komen zouden ze niet dezelfde HPS schok moeten krijgen :lol:

 

Welke soorten er nu precies in komen te staan en of er toppen en of zaden gekweekt gaan worden is nog niet helemaal duidelijk,om zekerheid te hebben zijn de meeste moeders afgestekt om voldoende keuze te hebben voor onze plannetjes.

 

Ik verwacht met een week wel een topic te openen met ik hoop een draaiende set up

 

Doc en whazzup bedankt voor de mogelijkheid deze lampen eens grondig te testen

 

greetz sannie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Succes Sannie!

Mooi dat warmte meevalt,ben benieuwd :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

sulphur plasma bevat redelijk hoge hoeveelheden uv straling, beetje zoals in hoog gebergte het geval is. Dus zelfs van buiten zullen ze wel schrikken. Rustig even wennen is het devies :D

 

Misschien moet je gewoon Nepal of Thai zetten obi-san ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Een test waar ik naar uit kijk.

Ik ben dan vooral benieuwd naar het verschil in lumen tussen HPS en SP met dezelfde wattages. En ook naar de dieptestraling van SP.

 

Een voordeel is dat de lampen dichter op de planten kunnen omdat ze minder hitte produceren, maar moeten de piepkleine SP lampen ook niet hoger om dezelfde oppervlakte te kunnen belichten?

 

In ieder geval succes sannie!

Share this post


Link to post
Share on other sites

wat lichtopbrengst kan ik je vast teleurstellen: Het geeft in het par gebied ongeveer hetzelfde als een 250 watt MH (dus veel minder dan een HPS). Grote verschil met alle natrium en MH lampen is natuurlijk wel dat het bijna een puntbron is. De spectrumverdeling is echter totaal anders, en ook het meest intens op de frequentie waarvoor het menselijk oog het meest gevoelig is, vandaar dat wij het als erg fel ervaren. Er zit relatief ook een hoog perecentage blauw in.

 

Wat op dit moment getest wordt is de kwaliteit van het licht, daarna komt pas opbrengst. Het is experimenteren!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hey Wazzup!

 

Dat ben ik zeker met je eens.. Ik denk dat zo'n full spectrum lamp bijvoorbeeld 100 watt beter resultaat geeft als 250 mh of hps..

Denk ik.. heb nog nooit de werkelijkheid onder ogen mogen zien..

Maar word ook voor getest!

 

Ik zie ook als je bijvoorbeeld met TL ( dan wel PL-L of T5 ) goed in kleur combineert je ook een mooi opbrengst kan behalen.

Dit duid al op soort van ''beter full spectrum dan meer lumen en super veel van 1 spectrum''.

 

Maar alsnog TL ( PL of T5 ) en bijv. LED ( wat ze ook dachten dat zo goed zou zijn ) en de nieuwe plasma zijn en blijven nog rete duur.

Vandaar dat voor commercieel gebruik altijd nog HPS blijft bestaan.

Tenzij je genoeg geld hebt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

topic gestorven?

Share this post


Link to post
Share on other sites
De spectrumverdeling is echter totaal anders, en ook het meest intens op de frequentie waarvoor het menselijk oog het meest gevoelig is, vandaar dat wij het als erg fel ervaren. Er zit relatief ook een hoog perecentage blauw in.

Uh, dat is rood waar ons oog het gevoeligste voor is, maar dat zit er niet zoveel in. We ervaren het als fel omdat het een puntbron is, daarom kun je wel in 600W TL kijken, heb je moeite met 600W HPS en is 600W plasma zegmaar niet aan te raden. Alleen met reflector er bij is het punt alleen geen punt meer.

 

Maar goed,

 

Kees.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niet correct. De hoogste fotogevoeligheid van het oog ligt rond 560 nm, dat is groen. Leuk leesbaar document over alles wat je altijd al over je ogen had willen weten: http://mail.vssd.nl/hlf/m014h15.pdf

 

"De maximale gevoeligheid voor helderheidswaarneming heeft het venster voor lichtprikkels met golflengten rond de 560 nm (geel-groen licht; figuur 15.9)."

 

Wat betreft de puntbron:

Grote verschil met alle natrium en MH lampen is natuurlijk wel dat het bijna een puntbron is.

Verder bevat de plasma lamp net als de zon UV straling. Dat in combinatie met de hoge intensiteit kan bij te lange blootstelling tot lasogen leiden.

 

topic gestorven?

:rolleyes: ehm.. we zijn de lamp zelfs aan het testen!

Share this post


Link to post
Share on other sites

En ? is er ondertussen na 5 maanden al resultaat uit deze testen gekomen ?

Ben erg benieuwd ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Interessante ontwikkelingen. Ben benieuwd hoe de test loopt: Sannie? Tijd voor een update?

 

stroopwafel ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

er was niet zoveel te melden, althans, niet wat we mochten publiceren. Er wordt nog wel volop getest en aan het armatuur ontwikkeld. Ook bij Luxim staan ze niet stil. Uiteindelijk zit de hoeveelheid UVC wel over het randje van "gezond voor de plant" dus bij het verlichten met deze lamp als primaire kweeklamp gaan we dat er uit filteren. De UVB laten we voor het grootste gedeelte er in. We zijn bezig met een voorinschrijving voor "engioneering samples" - de eerste 50 gaan komende maand al waarschijnlijk geleverd worden. We tonen de lamp sinds februari al op de beurzen en er zijn continu testen mee, die kosten echter iedere keer wel veel tijd. Voor deze kleine series ligt de prijs nog behoorlijk hoog (€ 1.200). Maar het blijven bijzondere lampen ;). Zodra we een representatieve test hebben op een locatie die dat toestaat laten we snel weer wat zien. Wellicht zelfs weer een wietforum test....

Share this post


Link to post
Share on other sites

hehe ben er uiteraard ook bij he :lol:

 

Voor de liefhebbers: de nieuwe GAVITA Plasma lamp en de nieuwe Pro lamp hangt in de shop ter demonstratie, complete armaturen. Wietforum leden krijgen een goeie deal bij de shop. En is de eerste shop waar daadwerkelijk een GAVITA plasma lamp hangt!

 

Sterker nog, de Wietforum Shop gaat hem on-line aanbieden... prijs reeds bekend... bijna verklapt :huh:

 

(boys en toys, je weet he wel)

Share this post


Link to post
Share on other sites

wa gaan de baterijen kosten dan ????

[moest ik ff vragen van mun vrouwtje :lol:]

 

Grtz Er@zer

Share this post


Link to post
Share on other sites
Voor de liefhebbers: de nieuwe GAVITA Plasma lamp en de nieuwe Pro lamp hangt in de shop ter demonstratie, complete armaturen. Wietforum leden

 

Is deze plasma lamp geschikt voor zowel groei als bloei???

Share this post


Link to post
Share on other sites

Die plasma lamp van Gavita, krijgt die dezelfde prijs als indoorgarden.eu Klik

Btw. wat is nou het adres van de shop?

 

Gr

El Andy

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja, ze zijn snel daar maar tonen de foute plaatjes erbij. Dit is niet een sulphur plasma lamp!

 

€ 999 incl. btw is inderdaad de prijs! Speciaal voor de introductie hebben we het onder de magische € 1000 kunnen houden en we hopen dat prijsniveau te kunnen handhaven. In de toekomst (maar dan praat ik meer over een jaar of meer) zal de prijs mogelijk dalen. Het is een concurrerende prijs voor een Solid state plasma armatuur van deze kwaliteit.

 

@ erazer: batterijen niet bijgeleverd :lol: - ik zou een paar flinke inslaan

 

@smokeyB: We adviseren nog niet om met deze lamp af te bloeien. Je moet je goed bedenken dat de plasma lamp nog vol in ontwikkeling is. In de vegetatieve fase zien we ontwikkeling die we bij geen enkele andere lamp nog hebben gezien, maar voor de bloei is ander licht (erbij) noodzakelijk. We doen nog steeds heel erg veel testen en vergelijkingen van verschillende combinaties. De mix HPS/Plasma voor bloeien lijkt op dit moment een toppertje maar daar gaan we ook nog niet concreet over adviseren of roepen zonder concrete, reproduceerbare resultaten.

 

Als je wilt experimenteren met plasma en de beste lamp voor je vegetatieve fase wilt dan heb je met de GAVITA LEP 300 (want dat is het model dat we uiteindelijk nu op de markt brengen) een professioneel horticultureel armatuur in handen om dat op een veilige en effectieve manier te doen.

 

De eerste productiemodellen:

post-5211-1283685595_thumb.jpg

post-5211-1283685864_thumb.jpg

 

Prototype productiemodel vorige versie (LEP 290)

post-5211-1283685738_thumb.jpg

 

Nog een foutje op indoorgarden.eu: De warmteontwikkeling. Er zit vrijwel geen infrarood in het licht, dus het licht is koel en zal weinig invloed hebben op je klimaat. De behuizing en de emitter echter worden flink warm, de emitter zelfs erg heet. Dat is slechts convectiewarmte die je gelijk je tent uitzuigt en nooit je planten zal bereiken. HPS lampen brengen heel erg veel warmtestraling op je planten. Dat is een zeer groot verschil.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dat met die Plasma lamp...

(wordt een beetje offtopic in het topic maar...)

 

whazzup :

 

We adviseren nog niet om met deze lamp af te bloeien.

(...)

Er zit vrijwel geen infrarood in het licht, dus het licht is koel en zal weinig invloed hebben op je klimaat.

(...)

De behuizing en de emitter echter worden flink warm (...).

Dat is slechts convectiewarmte die je gelijk je tent uitzuigt en nooit je planten zal bereiken.

(...)

HPS lampen brengen heel erg veel warmtestraling op je planten.

 

whazzup :

 

We doen nog steeds heel erg veel testen en vergelijkingen van verschillende combinaties.

 

De mix HPS/Plasma voor bloeien lijkt op dit moment een toppertje maar daar gaan we ook nog niet concreet over adviseren of roepen zonder concrete, reproduceerbare resultaten.

 

Is het de combinatie lichtspectrum en warmte ?

 

Zou je dan met alleen een Plasma lamp + Verwarming , hetzelfde resultaat krijgen als Plasma + HPS ?

 

Of is dat infrarood ook nodig , wat dan weer in de HPS zit (?)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik zal de draad hier maar weer eens oppakken want inmiddels zijn ze te koop en worden ze zelfs al on-line aangeboden.

 

Allereerst

Ik zet voor het gemak gewoon effe de GAVITA pet op :lol:. De Plasmalamp is een experimentele lamp. We weten er nog onvoldoende van om een kant en klaar advies te geven hoe je het beste kweekt onder plasma licht. We hebben echter al wel veel ervaring met de lamp opgedaan en vinden dat nu het goede moment is om de lamp vrij te geven. Jullie hebben de proef al live gezien bij Sannie, een aantal andere proeven hebben we helaas niet kunnen delen maar daar komt wel belangrijke informatie vanaf.

 

Waarom dan nu de lamp vrijgeven?

 

1. De nieuwe emitter met de nieuwe cel zit er nu in. Met 300 watt opgenomen vermogen geeft de horticulturele lamp nu 300 micromol / 18.000 lumen. De PPF (Photosyntetic Photon Flux) hebben we berekend op basis van het spectrum (zie bijlage). Die extra lichtopbrengst maakt hem nu inzetbaar voor proeven. Het is een verbeterd ontwerp met een verbeterde driver. We moeten het ding tenslotte ook ondersteunen.

 

2. We zijn nu zover met de eigen experimenten dat we er vertrouwen in hebben dat er mogelijkheden zijn voor de plasma lamp. Daarover later wat meer.

 

3. De producten zelf zijn ook in voldoende mate te krijgen. Het heeft geen zin om iets te ontwikkelen en dan engineeringsamples te gaan inbouwen :huh:

Wat maakt deze lamp anders dan andere lampen?

Allereerst het spectrum. Het is een vol-spectrum lamp die erg op het spectrum van de zon lijkt. Dat betekent dus ook een flink aandeel blauw, maar ook een kleine hoeveelheid UVB. Dat laatste is prettig, want wetenschappelijk is nu wel voldoende bewezen dat dat de plant stimuleert om trichomes aan te maken.

 

Ten tweede de warmte die de lamp produceert. Deze lamp produceert ook veel warmte. Maar niet als stralingswarmte, zoals een HPS lamp. Pak hem beet 60-70% van de energie in een hps lamp gaat in warmte/infrarood zitten. Dat is de enorme piek die lamp fabrikanten natuurlijk nooit laten zien:

post-5211-1283712620_thumb.png

 

Bij een plasmalamp is dat anders: De emitter en de driver worden wel erg warm (de emitter zeker), maar dat is geen stralingswarmte zoals bij de HPS, het straalkacheltjes effect. De warmte zit niet in het licht maar is convectiewarmte en die stijgt op, zo je ruimte uit via de ventilatie. Convectiewarmte bereikt je plantjes niet. Je hebt dan ook heel weinig afzuiging nodig om het koel te houden in je ruimte. Je kunt zelfs een gedeelte van de lucht eventueel recyclen om zo je klimaat te beïnvloeden. Dat hebben we ook gedaan (lucht terug naar beneden pompen en een gedeelte afzuigen) en daarmee kun je luchtvochtigheid en temperatuur sturen. Bedenk dat je door de lagere temperatuur niet zo snel last zal hebben van een te lage lv, eerder van een hoge. Voor (vroeg) vegetatief is dat natuurlijk perfect. Voor bloei niet zo.

 

Tussen de emitter en de lamp zie je de zware metalen arm opengemaakt met sleuven: Dat is een warmtebrug. Deze voorkomt dat er te veel warmte van de emitter de behuizing bereikt. Allemaal uitgerekent en beproefd uiteraard :D. De voorbeelden op de foto's zijn met een vaste kabel, in Europa worden ze met Wieland connector geleverd.

 

Spectrum van de plasma lamp:

post-5211-1283712963_thumb.jpg

 

Het is een zware lamp (bijna 12 kilo) en dat komt doordat er zulke grote koellichamen zijn gebruikt. Koeling van electronica is uiterst belangrijk, maar in een vochtige omgeving wil je ventilatortjes die naar binnen blazen voorkomen. Daarom is de behuizing volledig geseald (met pakkingen) en zijn er zware koellichamen gebruikt. De expanderende lucht gaat uit de behuizing via een gore-tex membraan. Zo blijft vochtigheid en stof ook buiten de behuizing als deze weer afkoelt.

Kijkje in de behuizing vanaf twee kanten:

post-5211-1283713581_thumb.jpg

post-5211-1283713704_thumb.jpg

Je ziet daarin de voeding (goudkleurige onderdeel) en de driver (zilverkleurig, groter) met de gewapende zwaar afgeschermde coax kabel. Deze heeft een lengte die is afgestemd op de lengte van de kabel van de emitter: de lengte en de golflengte van het signaal zijn met elkaar in balans. Oude 27MC gebruikers herinneren zich wellicht nog het afstellen van je antenne met een staandegolf meter :rofl. Die lengte kan daarom ook niet gewijzigd worden.

 

Er is ook niks te sleutelen in deze behuizing, er zitten maat twee onderdelen in.

 

Je ziet glas zitten onder de reflector

post-5211-1283713977_thumb.jpg

In het begin hebben we het zonder geprobeerd maar de hoeveelheid UVC is te groot om echt gezond te zijn voor de planten. Die moest er dus helaas uit. Het glas dat is gebruikt laat echter nog wél een groot deel van de UVB straling door. Ook om aan strenge Amerikaanse arbo eisen te kunnen voldoen moest het glas ervoor. Je kunt lasogen krijgen van lang onbeschermd in dit licht kijken. Zo'n glasplaat hoort trouwens ook te zitten (maar om andere redenen) voor vrijwel iedere metaalhalide lamp. Alleen bij beveiligde lampen hoeft dat niet. Die lampen kun je herkennen aan een extra open glazen huls om de bol om te voorkomen dat de buitenste buis springt tijdens een lampexplosie.

 

De reflector is natuurlijk van Miro aluminium. en natuurlijk niet een gepopnagelde relector maar handgebogen omgezet, met tox hoekjes voor de stabiliteit.

 

Verder staan alle details beschreven in de pdf bijlage. Hij hangt in de Nieuwe Wietforum Shop dus als je hem eens in het echt wilt zien: dat is je beste kans momenteel (of je moet 1 en 2 oktober in Los Angeles rondhangen).

 

Hier een foto van de emitter overigens. Niet meer een handgemaakt prototype :rofl

post-5211-1283713080_thumb.jpg

GAVITA_Pro_LEP_300.pdf

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hee wazzup

Mooi lampie hoor .maar wat is de belichtings oppervlakte van deze lamp

 

18000lm is niet veel?300w en het aantal micromoll is maar 1moll/perwatt

Ik had meer verwacht qua specs

Begrijp me niet bekeerd hoor ik zou hem best willen hebben

 

Greets bots

Share this post


Link to post
Share on other sites


Is dit dezelfde lamp? Neem aan van wel?

Aardige lichtbundel :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ whazupp,

 

wat is nu eigenlijk het verschil tussen stralingswarmte en convectie warmte?

convectiewarmte zuig je zo je tent zeg je,

en stralingswarmte dan? Is het niet zo dat stralingswarmte + convectie warmte de totale warmte is die je weg moet zuigen?

Share this post


Link to post
Share on other sites

×
×
  • Create New...