Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

Sign in to follow this  
blowie

leuk stukkie gevonden =>lampen armaturen etctec

Recommended Posts

he allemaal heb een leuk stuk gevonden op het net

over lampen armaturen etctec

misschien wel handig gevonden op de highlife site maar die zullen jullie waarschijnlijk ook wel kennen maar toch :evil:

Zie het licht!

 

Highlife presenteert in samenwerking met Hydro Hobby in Arnhem de serie Home Grow Hydro. We proberen een zo duidelijk mogelijke uitleg te geven over hoe je op een relatief klein oppervlak - op steenwol - een goede oogst kunt realiseren. Deze serie kan een leidraad zijn voor alle thuistelers.

In deze aflevering hebben we het over lampen, armaturen en pompen. Zoals de titel al aangeeft gaan we jullie vertellen wat je het beste wel en niet kunt doen met deze apparatuur. Het lijkt misschien een wat saai verhaal, maar de echte kweker zal zijn oren juist spitsen.

 

Deel 9

 

Tekst: HYDRO HOBBY, Arnhem

Foto's en bewerking: Tim David

 

Uiteraard staat het de kweker vrij om te kopen wat hij (of zij) wil. Maar wij hangen de strategie aan dat je het beste iets meer geld in goede spullen kunt investeren, zodat je zonder zorgen verder kunt en niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. De peren die je in de armaturen gebruikt zijn bijvoorbeeld erg belangrijk. Er zijn verschil lende soorten peren verkrijgbaar. Om even een paar merken te noemen: Philips, Osram, Radium, General Electric, Tesla, Bowie en Silvania. De volgorde waarin we ze hier noemen staat ong eveer ook voor kwaliteit. De Philips-peren zijn in onze ogen de beste die je kunt gebruiken.

 

Lumen

 

De peren die we hier bespreken zijn de zogenoemde hogedruk natrium-peren en hebben een vermogen van 400 tot 600 watt. Er zijn ook nog 1000 watt lampen in de handel, maar die verbrui ken te veel energie in verhouding met de prestatie. De licht output van een lamp drukken we uit in zogenaamde lumen. Een lamp die we in onze kweekruimte gebruiken heeft 90.000 (600 watt) tot 55.000 (400 watt) lumen. Die output neemt af naarma te de lamp ouder wordt.

Een lamp geeft een bepaald kleurenspectrum. Het spectrum bestaat uit de kleuren oranje en rood. Op deze kleuren bloeit een plant goed. Rood zorgt ervoor dat de knoppen en de toppen van de planten goed tot wasdom komen. Er zijn ook lampen met een blauw spectrum. Deze kleur bevordert de groei. Door de blauwe kleur neemt de plant beter stikstof op.

 

De waarden van lampen worden uitgedrukt in een type. Vroeger had je de zogenaamde Son-peer. Later werd dat de Son T-peer en nog later de Son T+ peer. Dat zijn Philips-namen. Zo noemt Osram zijn typen Nav, Nav T en Nav T-super. Lampen van onbe kende merken hebben altijd een uitdrukking van de Philipswaar de op de verpakking staan. Die staan er meestal ergens tussen haakjes op. Lampen met een blauw spectrum worden doorgaans Agro of plant A.T. genoemd.

 

We zien nogal eens dat kwekers met plant A.T. of Agro's kwe ken. Dat kan erg goed gaan bij sommige soorten wiet. Bij andere soorten hebben we gezien dat extra blauw in de bloeifa se zorgt voor langere planten met sprietige stelen en daarom kleinere toppen. Normaal gesproken is de groeiperiode van de plant enkele weken. Tijdens het wortelen als stek heeft de plant feitelijk al voldoende blauw licht gehad om voor de rest van haar leven stikstof af te geven. Die stikstof wordt in de loop van de levenscyclus langzaam vrijgegeven. Het heeft dus geen zin om eerst met blauwe peren te kweken en die vervolgens om te ruilen voor de rood/oranje soort. We hebben verschillen de kleurvarianten uitvoerig getest. Het makkelijkste is om gewoon met de Son T+ te kweken.

 

Als je een peer van dichtbij goed bekijkt, kun je hem keuren op de manier waarop het glas is gedraaid. De ene peer is glad en bij de andere valt het op dat je de ronding in het glas kunt zien. Andere merken hebben weer een dikkere buis. Glad glas en dikke buizen staan voor degelijke kwaliteit.

 

 

 

Ultraviolet

 

Als de levensduur van een lamp voorbij is, verandert het spectrum van oranje en rood naar de kleur ultraviolet.

 

Stel dat je in een ruimte vier lampen hebt hangen, dan is het verschil in schijnsel pas goed te zien als je na verloop van tijd één van de peren verwisselt. De nieuwe lamp geeft veel meer licht dan de andere. Afhankelijk van de kwaliteit, gaat een peer van twee tot zes oogsten mee. De output van de lampen hangt sterk af van de kwaliteit. Slechte peren zijn weliswaar goedkoper dan goede, maar als je drie slechte moet kopen om hetzelfde effect te krijgen als bij één goede, dan zul je zien dat je met de aanschaf van kwaliteit uiteindelijk goedkoper uit bent.

 

Osram was altijd een goede lamp. Maar van dit merk zijn veel verkeerde series op de markt gekomen. Daarom hebben deze peren een slechte naam gekregen.

 

De Tesla is een peer die ongeveer 100 branduren nodig heeft om z'n volledige output te bereiken. Pas dan is de lamp volledig operationeel. Dat betekent dat je de eerste tijd meer licht nodig hebt om je planten goed te laten groeien. Dat kost een hoop extra energie. De General Electric is de peer die het meest wordt verkocht bij een starters set. De opstartspanning van dit merk is laag. Dat betekent die 'ie het in een goedkope armatuur doet. Vaak doen goede peren het niet in goedkope armaturen, maar daar komen we later in deze rubriek op terug.

 

Kwikpeer

 

Kwikperen worden doorgaans gebruikt om moederplanten te laten groeien. Voor de bloei zijn ze ongeschikt. Kwiklampen zijn alleen te krijgen in een 400 watt variant. Wij vinden het merk Radium de beste. De Philips kwiklamp geeft een trilling in het licht. Het is net alsof je de vibratie van de stroom terugziet in de peer. Dit heeft te maken het voorschakel apparaat dat wordt gebruikt in de armatuur.

 

Een kwiklamp heeft een output van ongeveer 33.000 lumen. Met een goede kwiklamp kun je ongeveer een jaar kweken. Dat heeft te maken met die lage output.

 

Armaturen

 

Voor de aanschaf van armaturen geldt eigenlijk hetzelfde als voor de peren. Er zijn goedkope en dure. Het prijsverschil kan oplopen tot driehonderd gulden per stuk. Goede armaturen hebben doorgaans een veel beter bereik dan slechte. Dat be taalt zichzelf dik terug in de opbrengst van de oogst.

 

Belangrijk bij de aanschaf van lampen is te kijken naar de reflector, de inwendige apparatuur, afwerking, beveiliging en keuring. Wij adviseren de Industria. Het is de enige assimila tielamp met een Kema keurmerk. Andere merken zijn Philips en Hortilux (voormalig Poot).

 

Er zijn armaturen op de markt die als zelfbouw setjes worden verkocht. Zelfbouw setjes zijn verzonnen om de warmte uit de kweekruimte te houden. De voorschakel apparaten kunnen buiten de kweekruimte worden opgesteld zodat ze koeler blijven net zoals de ruimte zelf. De stroomdraden van het voorschakel apparaat naar de lampen behoren dik te zijn omdat er veel stroom doorheen gaat. Wat we zien is dat onervaren kwekers de voorschakel apparaten in de kweekruimte zetten en daarbij dunne stroomkabels gebruiken. Dat is vragen om moeilijkheden.

 

Bij een zelfbouwset kan het soms voorkomen dat er óf geen starter óf geen condensator bijzit. Die moeten erbij worden gekocht. Een condensator zorgt ervoor dat er geen storingen in het lichtnet optreden. Zonder condensator krijgt de hele lamp een enorme stroomstoot te verwerken als 'ie wordt aangescha keld, met alle gevolgen van dien. Bij een goede armatuur worden de verschillende onderdelen op elkaar afgestemd. Zelf bouwlampen hebben vaak inferieure onderdelen. Dat wil niet zeggen dat zo'n lamp het niet doet, maar het afwijkingspercen tage van de gebruikte onderdelen kan ervoor zorgen dat er sneller storingen optreden. Daarbij willen we verwijzen naar Highlife nr. 5 van 1997, waarin we het één en ander hebben uitgelegd over een lamp die spontaan explodeerde.

De goedkope onderdelen die bij slechte armaturen worden ge bruikt zorgen ervoor dat goede peren vaak niet of slecht opstarten. Andere waarden zijn daarvoor verantwoordelijk.

 

Voorschakelapparatuur

 

Een voorschakel apparaat (VSA) kan lang meegaan. We denken dat een beetje VSA het bij een temperatuur van 80 graden ongeveer vijf jaar volhoudt. Als hij koeler blijft gaat hij langer mee. Bij hogere temperaturen gaat het al snel mis. Bij een tempera tuurverhoging van twee graden verkort de levensduur met een half jaar. In de aflevering van Highlife nr. 5 '97 was de temperatuur in de voorschakelkast rond de 120 graden!

 

 

Complete armaturen als de Industria hebben de elektronica gescheiden van de andere onderdelen. Bij de Industria zit het voorschakelblok aan één kant. Aan de andere kant zitten twee condensatoren en starters gescheiden door een isolerende laag. Deze lampen kunnen tegen een spat water. Het komt namelijk wel eens voor dat een slang van de voeding losschiet. De kans op kortsluiting en brand is bij zelfbouw setjes groot. Bij goede armaturen is die kans aanzienlijk kleiner.

 

Bij het ophangen van de lampen moet je goed letten op de ophangpunten. De Industria kan je op diverse manieren ophangen omdat er meerdere bevestigingspunten zijn aangemaakt. Met inbusbouten zijn ze makkelijk te monteren.

 

Reflector

 

Zelfbouwers hebben een gevouwen stuk metaal als reflector gemonteerd. Het is op de goedkoopst mogelijke manier gemaakt. Het reflectiemateriaal is van verschillende kwaliteit. Goede armaturen hebben een speciaal ontwikkelde reflector. De Indus tria (ja, het wordt saai, maar het is echt de beste armatuur) heeft een reflector waar de fabrikant flink op heeft getest. De zones in de reflector zijn zo gemaakt dat alle delen die de lamp moet beschijnen ook daadwerkelijk goed worden belicht. Daardoor is het mogelijk om de lamp relatief laag op te han gen. De medium stralende reflector kan een gebied van 1,20 bij 1,60 meter bestralen. De breedstraler is goed voor een bereik van 2,00 bij 1,20 meter.

 

Het voordeel van breedstralers afgezet tegen medium is dat er een soort vlindervorm om de peer heen is gebouwd. Daardoor kan de lamp behoorlijk dicht op de plant worden gezet zonder dat ze verbranden.

 

Kortom: zelfbouw armaturen raden we af. Mensen kunnen het geluk hebben dat ze lang mee gaan, maar de kans dat er iets mis gaat is groter dan bij het gebruik van een professionele lamp. En welke kweker wil er nu extra risico lopen?

 

 

Pompen

 

Pompen krijgen te maken met water dat is aangelengd met zou ten. Daarom moeten pompen voldoen aan strenge eisen. De binnen behuizing moet van roestvrij staal of van een zeer sterke soort kunststof zijn en een keramische as hebben. Pompen zijn er in verschillende soorten en maten. Wij adviseren de DAB. Deze pomp heeft een beveiliging. Als de ton met voeding leeg is, blijft er een liter vloeistof in de pomp achter die de motor helpt koelen. Veel pompen hebben dat niet en kunnen vastlopen.

 

Er zijn ook pompen die werken met een vlotter. Als de ton bijna leeg is, slaat de pomp af. Het nadeel hiervan is dat je de restvloeistof in de ton moet weggooien. Nieuwe voeding moet altijd worden klaargemaakt in een lege ton, want als er nog voeding inzit, krijg je scheve verhoudingen bij de bereiding van nieuwe. Je kunt de hele oogst op die manier verzieken.

 

Het prijsverschil tussen een goede pomp en minder goede exem plaren kunnen oplopen tot ongeveer honderd gulden. De pomp is een klein maar belangrijk onderdeel bij het kweken. Niet op bezuinigen! Er zijn pompen waarop de fabrikant drie jaar garantie geeft.

 

Nog een tip: meet nooit de EC-waarde als de pomp in werking is. De EC-meter meet in millivolt, de pomp werkt op stroom, waardoor er extra stroom in het water aanwezig is. De meting kan daardoor worden beïnvloed.

Share this post


Link to post
Share on other sites

volgens mij zijn die best wel groot

kweet niet hoe je plaatjes hier op het forum zet

anders zette ik wel een plaatje erbij :?

Share this post


Link to post
Share on other sites

ik heb dat verhaal van een paar jaar geleden ook gelezen,jammere van het stukje vind ik dat het meer op reklame lijkt als goede info,toen ik het verhaal las werd ik gewoon bang van zelfbouwers zoals hun ze beschreven en wat er al niet mee kon gebeuren.

 

ik moet hier wel bij vermelden dat de industria lampen werkelijk super van kwaliteid zijn,geheel goedgekeurd ze zijn duur maar wel een van de beste.

 

zelfbouwers geven minder licht teveel verspreiding,maar je zou ze te roken moeten geven die ermee kweken en als ze echt zo gevaarlijk zijn zouden we er veel meer van gehoord moeten hebben vaak is ondeskundig gebruik de boosdoener{dunne kabels,geen relais,verkeerd of niet goedgenoeg aangesloten,etc.).

 

 

hey blowie,mooi gedaan jonge geen kramp in den vingertjes :evil: :wink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

interessante stukken zijn altijd welkom :evil:

 

netjes hoor, ga zo door :wink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...