Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

Choppie

Lv (luchtvochtigheid)

Recommended Posts

De luchtvochtigheid

 

Als je plantjes nog jong zijn, kun je de luchtvochtigheid beter iets hoger houden dan gedurende de rest van de bloei. Ideaal zou zijn 75 tot 80 % R.V., maar als je dit niet haalt hoef je echt geen dure apparaten te kopen. Een paar keer per dag sproeien met water en het op de grond neerleggen van natte handdoeken wil vaak al veel helpen. Dit vooral omdat je de eerste weken nog niet zoveel hoeft te ventileren.

 

De luchtvochtigheid moet, zodra je bloempjes begint te zien omlaag.

Uiteraard niet van de ene op de andere dag, planten houden niet van al te snelle veranderingen.

Je moet helemaal ophouden met spuiten en zoveel als maar mogelijk is ventileren.

Ook de luchtbehoefte van de plant stijgt in deze periode enorm, en zoals eerder opgemerkt,

heb je niet gauw teveel lucht. (dit kan bij regenachtig weer wel een hogere luchtvochtigheid geven).

Je binnenventilatoren moeten nu allemaal aan. Ook luchtbewéging zorgt ervoor dat luchtvochtigheid niet te snel tot problemen als bijvoorbeeld schimmels lijdt.

Zorg er voor dat elke plant een beetje beweegt. Door de beweging zullen de stam en de takken steviger en dikker worden en door dikkere stammen kan meer voeding!

 

Probeer de luchtvochtigheid als het even kan rond de 50% te houden.

Dit is vaak makkelijker gezegd als gedaan vooral in ons klimaat.

Door de warmte van de lampen zal de lucht wel wat drogen maar daar staat dan weer tegenover dat je planten heel wat waterdamp afgeven.

Een tuin in volle bloei gebruikt per lamp (400W) onder normale omstandigheden meer dan drie liter water per dag. Het grootste deel (99%) van dit water wordt door de plant weer uitgewasemd.

Hierbij komt nog het extra spoelwater dat gedeeltelijk verdampt, dus je begrijpt dat er stevig geventileerd moet worden om al deze waterdamp weer kwijt te raken.

Daarbij komt ook nog dat de plant in deze tijd enorme hoeveelheden lucht verbruikt. Ook hier hebben de tuinen met een goede ventilatie een enorme voorsprong. Gewoon alles aan, teveel ventileren is onmogelijk.

Ook je zwaaiventilators moeten allemaal aan om plaatselijke klimaatsverschillen te voorkomen. Overigens is het, vooral in verband met de luchtvochtigheid, verstandig om ook 's nachts wat te ventileren.

staat er alvast wat :wink:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

×
×
  • Create New...