Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

Sign in to follow this  
Guest elmanito

Illegaliteit Cannabis

Recommended Posts

Guest elmanito

'Cannabis moet uit de illegaliteit'

 

 

Door ARJEN VAN DER HORST, 3 okt 2008

 

LONDEN - Het is verstandiger de markt voor cannabis te reguleren dan de drugs te verbieden. Die opzienbarende conclusie staat in het Global Cannabis Commission Report, dat is opgesteld door de Beckley Stichting. Deze Britse organisatie herziet in opdracht van de Verenigde Naties het internationale drugsbeleid.

Aan het rapport, dat gisteren werd gepresenteerd in het Britse Hogerhuis, hebben diverse wetenschappers en drugsexperts meegewerkt. Zij concluderen dat de effecten van cannabis vaak worden overdreven. ,,Cannabis kan de geestelijke en lichamelijke gezondheid schaden, maar in aanzienlijk mindere mate dan alcohol en tabak.’’

 

De onderzoekers schatten dat er wereldwijd 160 miljoen gebruikers van cannabis zijn. ,,Historisch gezien zijn er twee mensen direct aan de gevolgen van cannabisgebruik overleden. Alleen al in Groot-Brittannië zijn alcohol en tabak verantwoordelijk voor het overlijden van 150.000 mensen per jaar.’’

 

Het rapport constateert dat het verbod op cannabis averechts werkt. Gebruikers lopen meer schade op als gevolg van arrestatie en gevangenisstraffen dan door de drugs zelf. Regelgeving, of die nu streng of liberaal is, heeft nauwelijks effect op de populariteit van cannabis.

 

De Beckley Stichting pleit in feite voor een legalisering onder voorwaarden. ,,Je moet een alternatief gereguleerd systeem creëren met bijvoorbeeld belasting op cannabis, een minimumleeftijd voor gebruikers en een keurmerk voor de sterkte van cannabis. Zo kun je de schadelijke effecten minimaliseren.’’ De onderzoekers denken dat met een dergelijk systeem sterke varianten van cannabis, zoals skunk, van de markt kunnen worden geweerd.

 

De aanbevelingen zijn verwelkomd door de Transform, een organisatie die zich met drugsbeleid bezighoudt. ,,Een heldere oproep om de cannabismarkt onder overheidscontrole te brengen,’’ zegt een woordvoerder. Het rapport zal naar verwachting wel beroering veroorzaken in de Britse politiek. Premier Brown heeft juist aangekondigd cannabis te reclassificeren waardoor gebruik strenger kan worden bestraft. Ook de Conservatieve oppositie is sterk tegen legalisering gekant.

 

Bron: AD

Share this post


Link to post
Share on other sites

2 mensen ?

 

0.

 

Kees.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Toch wel knap dat niemand het bericht op GS, dit weekeinde, hier geplaatst heeft.

Houden zo !

:tu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...