Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

Sign in to follow this  
kwekertje

ontkiemen

Recommended Posts

Cannabis is de enige eenjarige plant die afzonderlijke mannelijke en vrouwelijke planten heeft. In de levenscyclus zal de plant door de volgende fasen gaan: ontkieming, vegatieve groei en de bloei. Bij "gewone" zaden zijn ongeveer de helft van de zaden mannelijk planten en die moeten worden verwijderd (of je moet voor zaad willen gaan). Pas aan het begin van de bloeifase is te bepalen of de plant mannelijk of vrouwelijk is (evt voorbloei).

 

Tijdens het ontkiemen ontwaakt het zaadje uit haar/zijn rust. Water is hierbij belangrijk, want zodra het zaadje voldoende water heeft opgenomen, begint het kiemplantje het wortelstelsel te vormen, dat vervolgens door het omhulsel heen breekt.

 

Er zijn verschillende manieren van ontkiemen: voorweken of in een groeimedium.

voorweken: leg wat vochtige tissues of watten op een bord, leg de zaden hierop en vervolgens over de zaden nog een laagje vochtige tissues/watten. Dek het bord af met een ander omgekeerd bord, om ervoor te zorgen dat zaden in het donker liggen en dat de tissues/watten vochtig blijven. Zet de afgedekte zaden op een warme plek (21 graden). Controleer de zaden dagelijks, besproei de tissues/watten zonodig. Wacht tot de zaden open gaan en het puntje van de wortel zichtbaar wordt. Plant dan de zaden voorzichtig (evt met pincet) in een groeimedium (potgrond,steenwol,kokos).

 

Zaaien in een groeimedium:

plaats de zaden op 2 tot 5 mm onder het oppervlak van het groeimedium. Besproei het medium geregeld met water, maar zorg ervoor dat het medium niet te nat wordt. Voor de groei gebruikt het kiemplantje het in het zaadje aanwezige reservevoedsel. Voor de stofwisseling is lucht erg belangrijk. Zorg er dus voor dat de aarde luchtig genoeg blijft.

Steenwol heeft de eigenschap veel lucht vast te houden. Zorg ervoor dat de steenwol niet in het water staat. Als het overtollige water goed weg kan lopen heeft steenwol een goed kiemklimaat voor de zaden. Houdt de zaden warm en vochtig (21 graden), bijvoorbeeld in een kweekkasje. Zodra de zaailingen oven het medium uitkomen verwijder je het deksel van het kweekkasje.

 

Jonge zaailingen:

De jonge plantjes zijn teer. Plaats ze daarom niet in direct zonlicht of vlak onder een 400W kweeklamp (maar minimaal 1 meter). Dit kan anders verbranding aan het stekje veroorzaken. Geef jonge plantjes voedingswater met een lage Ec (1,2) en voeg wortelstimulator toe voor versterking van het wortelstelsel. De zaailingen zijn klaar om te worden overgeplant als ze 2 tot 3 gekartelde bladeren hebben ontwikkeld.

 

Buitenteelt:

Hoewel het mogelijk is zaad direct buiten in de grond te laten ontkiemen, is het kiempercentage opmerkelijk hoger als dit binnen gebeurt. De grondtemperatuur in in april/mei niet ideaal. Plaats de opgekomen zaailingen geregeld op een plek waar ze kunnen wennen aan de omstandigheden van buiten, bijvoorbeeld op een balkon.

(dit dus alleen aan het begin van het seizoen)

 

Aarde of Hydrocultuur:

er zijn 2 manieren om je planten te laten groeien:

Aarde: Je gebruikt hiervoor potgrond (of stekkengrond). Die is doorgaans verrijkt met (biologische) voedingsstoffen. In het beginzal het wortelstelsel worden gevoed door de voedingsstoffen die de grond bevat. Tijdens de groei- en bloeifase geef je de planten een oplossing van water en voedingsstoffen. Hierdoor wordt een gezond niveau van voedingsstoffen behouden.

Hydrocultuur: plantmedium als kokosmedium of steenwol. Deze mediums bevatten geen voedingsstoffen. Alle stoffen worden in een oplossing van water toegediend en direkt opgenomen door het wortelstelsel.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...