Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

Sign in to follow this  
HazeMeUp

Salvia Divinorum - Zint Eer Ge Begint - Aan Te Raden Dit Eerst Te Lezen.

Recommended Posts

Salvia Divinorum

Pipiltzintzintli - Hierba de la Pastora - Hierba de la Virgin - Lady Salvia

gallery_18365_5982_5440.jpg

Botanic Info

Salvia Divinorum is een plant uit de grote familie der Salie, met haar meer dan 600 soorten. Het is tevens verre familie van de mint plant. Het is een mooie, snel groeiende, groene veel op onkruid lijkende plant. Ze heeft groene, vierkanten hollen stelen en grote, gekartelde, ovale bladeren. Het is een vrij makkelijk te kweken plant zolang je maar aan een paar eisen voldoet: Ze houdt van een warme, lichte vochtige omgeving. Ze is te vermeerderen door stekken. Zaad is een zeldzaamheid! Hoewel er steeds meer zaad wordt aangeboden.

De plant groeit totdat ze onder haar eigen gewicht doorzakt, waar de stengel de grond weer raakt zal ze opnieuw wortelen.

Ze wordt voornamelijk gekweekt om haar hallucinogene eigenschappen. Het woord divinorum staat in verband met de woorden goddelijk, heilig, voorspellend en helderziend.

gallery_18365_5982_6318.jpggallery_18365_5982_3045.jpggallery_18365_5982_6318.jpg

Culturele Achtergrond

Salvia Divinorum vindt haar oorsprong, net als vele andere hallucinogenen, in Mexico, om precies te zijn de Siërra Mazatec. Dit is het bergachtige gebied rond de stad Oaxaca. Ze groeit hoog in de bergen, op die plek waar de wolken eeuwig tegen de berg aan schijnen de botsen. In de Siërra Mazatec, een gebied zo groot als de provincie Utrecht, vernoemd naar de daar levende Matzateek indianen, wordt Salvia Divinorum bijna alleen gebruikt door de Sjamaan en wordt als heilig medicijn of magisch kruid beschouwd. Hierdoor is in tegenstelling tot Europa en Amerika Salvia Divinorum niet echt bekend onder de bevolking van Oaxaca. De sjamaan gebruikt Salvia Divinorum om bv de ware aard van een zieke te achterhalen, remedies hier tegen te vinden, vermiste eigendommen terug te vinden, in om contact te treden met zijn voorouders of andere plaatsen/tijden te betreden.

Met de groeiende vraag uit de westerse wereld naar Salvia Divinorum is zich een nieuwe cultuur aan het voordoen. Zogenaamde Banditos kopen of stelen hele berghelling vol Salvia Divinorum om deze vervolgens aan het westen te verkopen. Omdat het hier puur om geld gaat wordt er zeer onzorgvuldig geoogst. Takken, stenen, zand en ander plant materiaal(soms wel tot 50%) wordt dan te koop aangeboden als Prime Quality maar is in feite niets meer dan rommel. Het feit dat deze bedrijfjes regelmatig van naam verwisselen om zo op de markt te kunnen blijven zegt al genoeg. Het corrupte Mexico schijnt hier niets tegen te kunnen doen. Verzoeken uit Nederland aan de locale regering in Oaxaca om deze banditenhandel te stoppen worden niet gehonoreerd. Koop nooit zomaar je Salvia bij een onbekend bedrijf, doe even navraag bij een aantal Salvia minded people omtrent een leverancier. Vergeet niet dat de slimme jongens hun eigen dialogen houden op diverse mailing-lists en zo zeer positieve berichten over hun bedrijfje de wereld in helpen. Nog beter is het je eigen Salvia Divinorum te kweken.

 

 

Botanic Care

Salvia Divinorum is zoals gezegd een vrij makkelijke plant om te kweken mits er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. De plant houdt van een warme (22-27 graden), lichte omgeving(directe middag zon moet gemeden worden omdat de planten dat niet zullen overleven) en een hoge luchtvochtigheid. De minimale groei temperatuur bedraagt 12 graden. Daaronder zal de groei stagneren. De planten kunnen absoluut niet tegen vorst. Het is immers een tropische plant die onder semi-tropische omstandigheden groeit. Wanneer je aan de drie voorwaarden houdt kan het haast niet misgaan. Haast niet omdat Salvia Divinorum zeer gevoelig is voor schimmel aantasting en ongedierte. Het is logisch dat wanneer 1 van de basis voorwaarden afwijkt van de ideale situatie, de andere voorwaarden ook dienen te worden aangepast (bv meer kou minder vocht).

 

Ze heeft graag een wat zure grond en weet extra voeding enorm te waarderen. Hoe groter de kuip of pot des te groter zal de Salvia worden, een verdubbeling in grond volume kan al resulteren in een 4 keer grotere plant!!! Omdat de Salvia onder haar eigen gewicht doorzakt is het handig om haar, binnen, langs stokken te geleiden. Bij Meneercactus.nl indoor kweek zijn planten van 2 meter geen uitzondering. Dat dit ook de blad grootte bevorderd moge duidelijk zijn.

 

Stekken

Salvia Divinorum kweken zal beginnen met de zoektocht naar stekken. Soms loop je gelijk een goed gewortelde plant tegen het lijf, maar dit is geen noodzaak. Salvia zaad is zeer zeldzaam en is dan ook vaak niet kiemkrachtig en een erg tijdrovend werk om dit tot een plantje te weten kweken.

Start met een stek en de wereld van de Salvia zal zich aan je ontvouwen.

Wanneer je eenmaal een gezonde plant hebt staan zul je ook een constante aanvoer van stek materiaal hebben.

Het zelf maken van stekken/cuttings is vrij eenvoudig. Steriel en schoon werken is wel een voorwaarde. De stek wortelt zowel in water (gekookt, kamer temperatuur), aarde als in elk ander groei substraat. Warmte aan de voetjes versnelt het wortel proces aanzienlijk (net als een lichtcyclus van 24uur licht). Zorg er wel voor dat het substraat vochtig genoeg blijft en wanneer je in water stekt er voldoende water aanwezig is!

 

Tip:

Salvia is erg gevoelig voor commercie!!! Wanneer je gaat rijk rekenen zul je zien dat je planten het laten afweten. Raar maar waar!!! Behandel haar als een dame en je wordt als een heer behandeld.

Hieronder volgt een opsomming van een aantal kweek methodes welke stuk voor stuk in de praktijk, met succes, zijn beproefd in de entheogene tuin van MeneerCactus.nl waar de experimenten met veel liefde, aandacht en zorg zijn uitgevoerd.

 

Salvia buiten - tuin

Wanneer je een tuin of balkon ter beschikken hebt doe je er goed aan om de planten in mei/juni naar buiten te brengen. Zoek in de tuin een schaduw rijk plaatsje, ochtend en avond zon zijn mooi meegenomen. Een warme middag zon is funèst. Zet de planten lekker dicht bij elkaar zodat ze lekker tegen elkaar op kunnen woekeren. Uiteraard is de volle grond het beste voor een grote opbrengst. Maar kuipen en potten zijn ook prima. Omdat de stelen doorbuigen onder haar eigen gewicht zal ze langzaam maar zeker een steeds grotere plek in beslag nemen.

Wees op je hoede voor ongewenste gasten aan tafel: rupsen, slakken, luizen kunnen je planten in korte tijd tot aan de grond weg eten!!! Is er nu geen schaduw rijke plaats in de tuin dan is het ophangen van schemerfolie een uitkomst. Schemerfolie is in elk tuincentrum te koop en filtert 40 tot 60% van het zonlicht. De salvia zal het zeker op prijs stellen als ze regelmatig wordt besproeid.

Tip: Een gezonde Salvia heeft mooie groene bladeren en vertoond in de groeiperiode een stevige groei. Bruin wordende bladeren (bij binnen kweek) duiden vaak op een te droge lucht. Veel vocht en kou leidt ook tot dit verschijnsel. Wanneer het koud is de planter minder vochtig houden(grond en lucht) kan een uitkomst bieden. Een teveel aan voedingsstoffen brengt grote schade toe aan de plant, en werkt een ongedierte plaag in de hand.

 

Salvia buiten - balkon

Het balkon is ook een prima plaats Salvia Divinorum te kweken. In tegenstelling tot de tuin zijn kuipen of potten nodig. Het nadeel hiervan is dat je op warme dagen veel water moet geven(soms 2x per dag) om de planten niet te laten uitdrogen. Omdat balkons vaak op de zonnige zijde zijn gericht is het gebruik van schemerfolie zeker nodig.

Een geschemerd balkon op het zuiden is productiever dan een ongeschemerd balkon op het noorden. Voor goede kweek resultaten is het regelmatig benevelen met gekookt of regen water een must. Door op warme dagen het balkon met water nat temaken wordt de luchtvochtigheid ook plaatselijk verhoogd.

Controleer je planten regelmatig op ongedierte, ook op een balkon weten deze beestjes goed raad met het bladgroen. Regelmatig bemesten is ook een pre, verse potgrond bevat al voor zo'n 4 tot 6 weken voeding!!! Vergiftig je planten dus niet met te veel voeding. Dit helpt ook ongedierte en ziektes in de hand. Bemest eerder te weinig dan teveel.

Tip: Heb je plant te veel voeding geven(dit laat de plant je vanzelf wel merken) spoel dan de pot/aarde/wortels onder de kraan met lauw water gedurende 10 minuten. Zo kan een eventueel overschot aan voeding uit de aarde lopen.

 

Binnen - raam

Binnen, in de buurt van een raam of op de vensterbank kan ook zeer goede resultaten opleveren. Met name in de winter is deze plaats een prima plekje voor de Salvia om de winter door te komen. Direct zonlicht is 's-winters een uitstekende lichtbron, en een radiator zorgt voor warme lucht. Echter dienen de planten enkele malen per dag met gekookt/regenwater beneveld worden. Vergeet ook de onderkant van de bladeren niet te benevel. Hoe meer je beneveld hoe beter de Salvia Divinorum zich zal thuis voelen in het (te)droge kamerklimaat. Daarnaast heb je met regelmatig benevelen minder kans op spint. Heb je een raam op het zuiden dan zal je zien dat de Salvia niet aan bloeien toekomt maar langzaam verder groeit. Een Salvia Divinorum van 2 meter is een pracht om te zien en een verrijking van het interieur. Het spreekt voor zich dat 's-zomers vitrage de zon moet filteren om de plant niet te laten verbranden.

 

Binnen - lampen

Hieronder wordt een stukje optimaal binnen kweken behandeld. Het is niet nodig om deze opstelling na te maken om een goede kweek te krijgen. Het is een manier…

Voor deze manier moet wel wat getimmerd worden en neemt meer kosten met zich me dan voorgaande opties. Het is bedoeling dat je een soort van kweekkast maakt.

De kast moet minimaal 20 cm breder zijn dan de lengte van de TL buizen(incl. armatuur) en minimaal 20cm dieper dan het aantal TL dat nodig is om minimaal 220Watt per m2 te creëren. De hoogte van de opstelling hangt ondermeer af van de hoogte van de gebruikte potten. Met een pothoogte van 20 cm zal 1 meter voldoende zijn. Je kunt een frame bouwen met een vaste bovenplaat en de wanden met zwart/wit folie maken. Een plastic bodem bedekking tegen lekkage is ook een aanrader. De voorzijde van de opstelling kun je gewoon open laten.

Het is goed mogelijk om Salvia Divinorum binnen onder kunstlicht te kweken. Na diverse soorten belichting te hebben onderzocht ben ik van mening dat TL licht hiervoor het beste is geschikt. Het TL(300W) versloeg de natrium(400W) met ruime voorsprong. Gewoon wit licht is prima geschikt voor de groei. Immers de rode kleuren zijn alleen van belang bij de bloei. Om goede groei te waarborgen is er tenminste 220W aan TL licht nodig(18uur licht).

Ook is het handig om iets aan luchtbevochtiging te doen. Er zijn hele geschikte ultrasone vernevelaars te koop. Deze trillen het water kapot zodat er een koude mist ontstaat. Luchtbevochtigers die het water koken zijn niet geschikt voor dit doeleinde.

Een andere goedkopere en goedwerkende manier is gebruik te maken van een balkon bloemenbak, aquariumverwarming(inclusief thermostaat), en een luchtpompje met bruissteentje. Je vult de bloembak met gekookt water, legt daar het verwarmingselement in op ongeveer 32 graden en het bruissteentje. Wanneer je alles aansluit zal dit de lucht goed bevochtigen. Anders is een plantenspuit met gekookt water een prima alternatief. Benevel zou vaak als je kunt.

Wanneer je voor een gesloten opstelling kiest zul je rekening moeten houden met voldoende ventilatie en aanvoer van verse lucht.

Tip: Geef je plant alleen water als ze dit nodig heeft. Ze gaat vanzelf hangen als ze dorst heeft. Geef bij voorkeur gekookt- of regenwater op kamertemperatuur. Je kunt beter 1 maal in de paar dagen de pot zeiknat maken dan iedere dag water te geven.Het continue bijwater zal de aarde een ongekende zuurgraad geven waarmee de planten niet echt blij zullen zijn.

Groei substraten

Er zijn diverse geschikte groeimedia voor Salvia Divinorum. Elk met zijn voor- en nadelen. Hieronder volgen een aantal media welke met goed resultaat de research zijn door gekomen.

Aarde/Potgrond/Cocopeat

Dit groeimedium is het beste geschikt voor iedereen die net begint of absoluut geen groene vingers heeft. Een aantal voordelen van dit soort substraat is dat het werkelijk overal te koop is, net als de voeding voor dit substraat, bevat standaard al voedingsstoffen voor 4-6 weken, en heeft een buffer werking op een eventueel te enthousiast bemestingsbeleid. Een groot nadeel van de soort substraat is dat het een waar eldorado is voor insecten. Een voordeel van Cocopeat is dat het meer en langer water vasthoudt dan bv potgrond, dit kan 's-zomers heel handig blijken!

gallery_18365_5982_2707.jpggallery_18365_5982_5515.jpggallery_18365_5982_321.jpggallery_18365_5982_1629.jpg

Botanic Care

Salvia Divinorum is zoals gezegd een vrij makkelijke plant om te kweken mits er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. De plant houdt van een warme (22-27 graden), lichte omgeving(directe middag zon moet gemeden worden omdat de planten dat niet zullen overleven) en een hoge luchtvochtigheid. De minimale groei temperatuur bedraagt 12 graden. Daaronder zal de groei stagneren. De planten kunnen absoluut niet tegen vorst. Het is immers een tropische plant die onder semi-tropische omstandigheden groeit. Wanneer je aan de drie voorwaarden houdt kan het haast niet misgaan. Haast niet omdat Salvia Divinorum zeer gevoelig is voor schimmel aantasting en ongedierte. Het is logisch dat wanneer 1 van de basis voorwaarden afwijkt van de ideale situatie, de andere voorwaarden ook dienen te worden aangepast (bv meer kou minder vocht).

 

Ze heeft graag een wat zure grond en weet extra voeding enorm te waarderen. Hoe groter de kuip of pot des te groter zal de Salvia worden, een verdubbeling in grond volume kan al resulteren in een 4 keer grotere plant!!! Omdat de Salvia onder haar eigen gewicht doorzakt is het handig om haar, binnen, langs stokken te geleiden. Bij Meneercactus.nl indoor kweek zijn planten van 2 meter geen uitzondering. Dat dit ook de blad grootte bevorderd moge duidelijk zijn.

 

 

Stekken

Salvia Divinorum kweken zal beginnen met de zoektocht naar stekken. Soms loop je gelijk een goed gewortelde plant tegen het lijf, maar dit is geen noodzaak. Salvia zaad is zeer zeldzaam en is dan ook vaak niet kiemkrachtig en een erg tijdrovend werk om dit tot een plantje te weten kweken.

Start met een stek en de wereld van de Salvia zal zich aan je ontvouwen.

Wanneer je eenmaal een gezonde plant hebt staan zul je ook een constante aanvoer van stek materiaal hebben.

Het zelf maken van stekken/cuttings is vrij eenvoudig. Steriel en schoon werken is wel een voorwaarde. De stek wortelt zowel in water (gekookt, kamer temperatuur), aarde als in elk ander groei substraat. Warmte aan de voetjes versnelt het wortel proces aanzienlijk (net als een lichtcyclus van 24uur licht). Zorg er wel voor dat het substraat vochtig genoeg blijft en wanneer je in water stekt er voldoende water aanwezig is!

 

Tip: Salvia is erg gevoelig voor commercie!!! Wanneer je gaat rijk rekenen zul je zien dat je planten het laten afweten. Raar maar waar!!! Behandel haar als een dame en je wordt als een heer behandeld.

Hieronder volgt een opsomming van een aantal kweek methodes welke stuk voor stuk in de praktijk, met succes, zijn beproefd in de entheogene tuin van MeneerCactus.nl waar de experimenten met veel liefde, aandacht en zorg zijn uitgevoerd.

 

Salvia buiten - tuin

Wanneer je een tuin of balkon ter beschikken hebt doe je er goed aan om de planten in mei/juni naar buiten te brengen. Zoek in de tuin een schaduw rijk plaatsje, ochtend en avond zon zijn mooi meegenomen. Een warme middag zon is funèst. Zet de planten lekker dicht bij elkaar zodat ze lekker tegen elkaar op kunnen woekeren. Uiteraard is de volle grond het beste voor een grote opbrengst. Maar kuipen en potten zijn ook prima. Omdat de stelen doorbuigen onder haar eigen gewicht zal ze langzaam maar zeker een steeds grotere plek in beslag nemen.

Wees op je hoede voor ongewenste gasten aan tafel: rupsen, slakken, luizen kunnen je planten in korte tijd tot aan de grond weg eten!!! Is er nu geen schaduw rijke plaats in de tuin dan is het ophangen van schemerfolie een uitkomst. Schemerfolie is in elk tuincentrum te koop en filtert 40 tot 60% van het zonlicht. De salvia zal het zeker op prijs stellen als ze regelmatig wordt besproeid.

Tip: Een gezonde Salvia heeft mooie groene bladeren en vertoond in de groeiperiode een stevige groei. Bruin wordende bladeren (bij binnen kweek) duiden vaak op een te droge lucht. Veel vocht en kou leidt ook tot dit verschijnsel. Wanneer het koud is de planter minder vochtig houden(grond en lucht) kan een uitkomst bieden. Een teveel aan voedingsstoffen brengt grote schade toe aan de plant, en werkt een ongedierte plaag in de hand.

 

 

Salvia buiten - balkon

Het balkon is ook een prima plaats Salvia Divinorum te kweken. In tegenstelling tot de tuin zijn kuipen of potten nodig. Het nadeel hiervan is dat je op warme dagen veel water moet geven(soms 2x per dag) om de planten niet te laten uitdrogen. Omdat balkons vaak op de zonnige zijde zijn gericht is het gebruik van schemerfolie zeker nodig.

Een geschemerd balkon op het zuiden is productiever dan een ongeschemerd balkon op het noorden. Voor goede kweek resultaten is het regelmatig benevelen met gekookt of regen water een must. Door op warme dagen het balkon met water nat temaken wordt de luchtvochtigheid ook plaatselijk verhoogd.

Controleer je planten regelmatig op ongedierte, ook op een balkon weten deze beestjes goed raad met het bladgroen. Regelmatig bemesten is ook een pre, verse potgrond bevat al voor zo'n 4 tot 6 weken voeding!!! Vergiftig je planten dus niet met te veel voeding. Dit helpt ook ongedierte en ziektes in de hand. Bemest eerder te weinig dan teveel.

Tip: Heb je plant te veel voeding geven(dit laat de plant je vanzelf wel merken) spoel dan de pot/aarde/wortels onder de kraan met lauw water gedurende 10 minuten. Zo kan een eventueel overschot aan voeding uit de aarde lopen.

 

Binnen - raam

Binnen, in de buurt van een raam of op de vensterbank kan ook zeer goede resultaten opleveren. Met name in de winter is deze plaats een prima plekje voor de Salvia om de winter door te komen. Direct zonlicht is 's-winters een uitstekende lichtbron, en een radiator zorgt voor warme lucht. Echter dienen de planten enkele malen per dag met gekookt/regenwater beneveld worden. Vergeet ook de onderkant van de bladeren niet te benevel. Hoe meer je beneveld hoe beter de Salvia Divinorum zich zal thuis voelen in het (te)droge kamerklimaat. Daarnaast heb je met regelmatig benevelen minder kans op spint. Heb je een raam op het zuiden dan zal je zien dat de Salvia niet aan bloeien toekomt maar langzaam verder groeit. Een Salvia Divinorum van 2 meter is een pracht om te zien en een verrijking van het interieur. Het spreekt voor zich dat 's-zomers vitrage de zon moet filteren om de plant niet te laten verbranden.

 

Binnen - lampen

Hieronder wordt een stukje optimaal binnen kweken behandeld. Het is niet nodig om deze opstelling na te maken om een goede kweek te krijgen. Het is een manier…

Voor deze manier moet wel wat getimmerd worden en neemt meer kosten met zich me dan voorgaande opties. Het is bedoeling dat je een soort van kweekkast maakt.

De kast moet minimaal 20 cm breder zijn dan de lengte van de TL buizen(incl. armatuur) en minimaal 20cm dieper dan het aantal TL dat nodig is om minimaal 220Watt per m2 te creëren. De hoogte van de opstelling hangt ondermeer af van de hoogte van de gebruikte potten. Met een pothoogte van 20 cm zal 1 meter voldoende zijn. Je kunt een frame bouwen met een vaste bovenplaat en de wanden met zwart/wit folie maken. Een plastic bodem bedekking tegen lekkage is ook een aanrader. De voorzijde van de opstelling kun je gewoon open laten.

Het is goed mogelijk om Salvia Divinorum binnen onder kunstlicht te kweken. Na diverse soorten belichting te hebben onderzocht ben ik van mening dat TL licht hiervoor het beste is geschikt. Het TL(300W) versloeg de natrium(400W) met ruime voorsprong. Gewoon wit licht is prima geschikt voor de groei. Immers de rode kleuren zijn alleen van belang bij de bloei. Om goede groei te waarborgen is er tenminste 220W aan TL licht nodig(18uur licht).

Ook is het handig om iets aan luchtbevochtiging te doen. Er zijn hele geschikte ultrasone vernevelaars te koop. Deze trillen het water kapot zodat er een koude mist ontstaat. Luchtbevochtigers die het water koken zijn niet geschikt voor dit doeleinde.

Een andere goedkopere en goedwerkende manier is gebruik te maken van een balkon bloemenbak, aquariumverwarming(inclusief thermostaat), en een luchtpompje met bruissteentje. Je vult de bloembak met gekookt water, legt daar het verwarmingselement in op ongeveer 32 graden en het bruissteentje. Wanneer je alles aansluit zal dit de lucht goed bevochtigen. Anders is een plantenspuit met gekookt water een prima alternatief. Benevel zou vaak als je kunt.

Wanneer je voor een gesloten opstelling kiest zul je rekening moeten houden met voldoende ventilatie en aanvoer van verse lucht.

Tip: Geef je plant alleen water als ze dit nodig heeft. Ze gaat vanzelf hangen als ze dorst heeft. Geef bij voorkeur gekookt- of regenwater op kamertemperatuur. Je kunt beter 1 maal in de paar dagen de pot zeiknat maken dan iedere dag water te geven.Het continue bijwater zal de aarde een ongekende zuurgraad geven waarmee de planten niet echt blij zullen zijn.

Groei substraten

Er zijn diverse geschikte groeimedia voor Salvia Divinorum. Elk met zijn voor- en nadelen. Hieronder volgen een aantal media welke met goed resultaat de research zijn door gekomen.

Aarde/Potgrond/Cocopeat

Dit groeimedium is het beste geschikt voor iedereen die net begint of absoluut geen groene vingers heeft. Een aantal voordelen van dit soort substraat is dat het werkelijk overal te koop is, net als de voeding voor dit substraat, bevat standaard al voedingsstoffen voor 4-6 weken, en heeft een buffer werking op een eventueel te enthousiast bemestingsbeleid. Een groot nadeel van de soort substraat is dat het een waar eldorado is voor insecten. Een voordeel van Cocopeat is dat het meer en langer water vasthoudt dan bv potgrond, dit kan 's-zomers heel handig blijken!

 

Hydro cultuur

Een andere favoriet van MeneerCactus.nl is passieve hydro cultuur. Deze manier vraagt om een goede communicatie tussen de verzorger en de plant om te slagen. Het is een leuke manier van kweken die uiteraard ook een aantal voor- en nadelen kent. Voordelen zijn ondermeer het feit het hydro substraat een ongeschikt leefklimaat bied voor insecten en het feit dat de wortelmassa zich ook buiten de pot kan ontwikkelen waardoor de plant groter kan worden. Een ander voordeel is dat er een waterreservoir is waardoor de plant mindervaak bewaterd dient te worden, het waterreservoir helpt tevens de luchtvochtigheid positief te beïnvloeden. Enkele nadelen zijn dat het substraat niet vergevend is mbt overbemesting, er is geen buffer die het overschot kan opslaan, je plant staat immers met haar wortels in het bemeste water. Een ander klein nadeel is dat het wat kosten met zich meebrengt.

Passieve hydro cultuur is een vorm van hydro cultuur waarbij de met grind/kleikorrels gevulde binnenpot in een met een laagje water gevulde buiten pot/schaal staat. Iedereen kent deze vorm van hydro wel uit bedrijfspanden, vliegvelden, etc.

Ook hier geldt hoe groter de pot des te groter de plant kan worden. Houdt er rekening mee dat gewone kleikorrels niet zwaar genoeg zijn om een grote Salvia Divinorum overeind te houden. Vermeng het met kiezels of grind om zou de binnenpot voldoende massa te geven.

Passieve hydro vraagt ook om speciale voeding. Er zijn langzaam oplossende hydro voedingen te koop. Ook gewone planten voeding heeft vaak een speciale maatverdeling voor een hydro oplossing! Mijn voorkeur gaat uit naar de laatste manier van voeden. Volg niet dom de gebruiksaanwijzing op de voeding, begin heel voorzichtig en kijk hoe de plant daarop reageert! Zoals gezegd is een goede communicatie erg belangrijk.

Tip - Wanneer bv de temperatuur zakt is het ook beter om het waterreservoir leeg te hebben. Dan kun je beter bewateren door middel van onderdompelen. Wortels en koud water zijn een zeer slechte kweek combinatie.

Ongedierte

Salvia Divinorum oefent grote aantrekkingskracht uit op allerlei "schadelijke" insecten. Denk aan slakken, rupsen, bladluizen, spint, witte vlieg, Farenrouwmug.

Voorkomen is beter dan genezen! Zeker wanneer je binnen gaat kweken zul je er van bewust moeten zijn dat door eigen toedoen veel ongedierte naar je planten brengt. Onder je schoenen kunnen al duizenden insekten in spe, je huis binnen dringen. En dan nog maar te zwijgen over je kleren die je aanhebt. Schoon werken kan een hoop narigheid voorkomen. Houdt ook de omgeving goed schoon! Houdt ook de potten vrij van bladmateriaal, etc.

Maar waar planten zijn, zijn beestjes. Dit is nu eenmaal de natuur. Krijg je last van beetjes zoals bladluis, spint, vliegjes dan zijn er prima biologische middelen te krijgen om het probleem aan te pakken. En andere optie is het inzetten van "roof" insecten. Deze insecten leven van andere insecten en zullen zo de ongewenste gasten doen verdwijnen. Zijn de prooien op dan eten ze elkaar op. Deze beestjes zijn bij growshops en de beter tuincentra te bestellen.

Tip - Controleer je planten minstens 2 keer in de week op spint en andere insekten. Is er een plaag op komst dan is deze tijdig te keren. Het veel benevelen van de planten werkt preventief tegen spint. Uiteraard ook de onderzijde van de bladeren benevelen. Het terug brengen van de bemesting wil ook vaak helpen. Brandnetel gier of een oplossing van groene zeep, spiritus en water kan ook prima uitkomst bieden tegen dit soort plagen, en zijn redelijk vriendelijk voor de planten. Gebruik nooit zware giffen!!! Behandel de plant als een dame.

gallery_18365_5982_905.jpggallery_18365_5982_542.jpggallery_18365_5982_1063.jpggallery_18365_5982_2216.jpg

Oogsten

De bladeren van de Salvia Divinorum kunnen op een aantal manieren geoogst worden:

•Je knipt gewoon een blad van de plant met een steriele schaar, vergeet niet dat de bladeren van levensbelang zijn voor de plant om goed te kunnen functioneren.

•Je wacht tot een blad van de plant afvalt. Ook bruin geworden bladeren bevatten Salvinorine A!!!

•Of je wacht tot dat de plant zo groot is dat je een hele tak af knipt. Je hebt nu gelijk stek-materiaal verkregen naast een oogst bladeren.

Hoe beter de groei condities zijn hoe potenter de bladeren zullen zijn. Een zomer oogst is dus veel sterker dan een winter oogst. Een goeie oogst tip is om aan het einde van de zomer te oogsten. Laat de bladeren drogen(zon, oven) doe de verkruimelde bladeren in afsluitbaar potje en zet deze al dan niet in de koelkast. Salvinorine blijft op kamer temperatuur tientallen jaren haar potentie bezitten.

 

gallery_18365_5982_3704.jpggallery_18365_5982_1830.jpggallery_18365_5982_3704.jpggallery_18365_5982_1830.jpg

Salvia Divinorum als entheogeen

Salvia Divinorum wordt door sjamanen(Curanderos) als entheogeen gebruikt. Entheogeen is afgeleid uit het Grieks(Enthos) en betekend zoiets als contact maken met het goddelijke.

Het is dus niet de plant of drugs die entheogeen is maar de manier/intensie van gebruiken.

Divinorum komt van het woord Divine en betekend zoiets als op gaan in…

Dus de entheogene gebruiker zou met Salvia Divinorum op gaan in het goddelijke.

 

Salvia Divinorum als hallucinogeen

Salvia Divinorum geeft de gebruiker een unieke bewustverruiming dat met geen een ander middel is te vergelijken en is tevens is de sterkste hallucinogene plant tot nu toe ontdenkt! Ze bevat twee actieve bestandsdelen: Alfa(96) & Bèta(4%) Salvinorine. Deze stoffen zijn zo sterk dat wanneer een groot blad zou worden verwerkt tot de pure stof er 5 mensen te hard uit hun dak van zouden gaan.

Salvia Trips kunnen licht en zwaar zijn. Dit kan afhangen van de persoonlijke gevoeligheid, gebruikte hoeveelheid en manier van gebruik. Ook lijkt het dat Salvia een aantal keren gebruikt dient te worden alvorens ze haar wereld aan je openbaard. Een leuke overeenkomst met marihuana.

Hoe de Salvinorine precies werkt is nog niet helemaal bekend, wel staat vast dat het je REM-slaap activeerd terwijl je waak bewustzijn in tact blijft. Mede hierom zou het een uitermate geschikt instrument kunnen zijn voor onderzoek naar Schizofrenie.

 

Gebruiksmethoden

De methodes zijn onder te verdelen in 2 groepen. Het inhaleren van rook of damp en het oraal opnemen.

De meest gebruikte manier in het westen is wellicht het roken van de gedroogde bladeren in een (water)pijp. Of het roken van een extract dat van Salvia Divinorum is gemaakt. Een extract is een versterkte vorm van Salviablad. Verder op deze site wordt een manier beschreven die je instaat stelt zelf een extract te maken.

Om een goed resultaat met de rookmethode te behalen dien je wel op de juiste wijze aan de slag te gaan. Salvinorine-a heeft een langere tijd nodig om in het bloed te worden opgenomen dan bv nicotine. Het verdampt ook pas bij een veel hogere temperatuur dan de meeste rookwaar. Daarom is Salvia Divinorum ook minder geschikt om in een joint te draaien. Maar voor degene die niet gelijk naar een ander universum willen worden afgeschoten is de joint misschien wel een vriendelijke manier om haar effecten te ontdekken.

Roken

Voordat je begint met het roken van Salvia Divinorum kun je een aantal malen diep in en uit ademen. Je zet dan bv het mondstuk op je mond en neemt een grote hijs en laat deze diep in je longen verdwijnen. Het is nu zaak de rook zo lang mogelijk in te houden, 20 tot 30 seconden! Blaas dan langzaam de rook weer uit. Sluit je ogen en wacht op wat komen gaat. Soms zullen meerdere inhalaties nodig zijn om het gewenste effect te halen.

Voor een optimaal effect dient de kamer donker of schaars verlicht te zijn met zachte muziek of stilte. Dit geldt voor alle soorten van gebruik!

Quid-methode

Een andere manier is om de Salvinorine uit de bladeren te kauwen en via de slijmvliezen in de mond te laten absorberen. Dit wordt ook wel eens de Quid-methode genoemd. Een quid is een rolletje bladeren, welke je in je wangzak plaatst en langzaam fijn kauwt. Je houdt de sappen en bladeren de hele tijd in je mond. Immers daar zit de Salvinorine-a in. Om het opname proces wat te versnellen is het een goed idee om je tanden en tandvlees goed te poetsen om daarna met een pepermunthoudende mondwater je mond te spoelen. Om met de orale/subling methode effecten te ondervinden heb je iets meer materiaal nodig. Tussen de 6 en 18 bladeren (vers dan wel gedroogd. Gedroogde bladeren dien je opnieuw vochtig te maken door ze even in lauw water te laten weken. Deze smaken minder bitter). Je maakt een rolletje/balletje van 8 bladeren, plaatst deze in je wangzak en kauwt er een per 10 seconde een keertje op. Na een kwartier spuug je de hele handeltje uit en stopt de tweede quid in je mond en herhaalt het kauwen. Na 10 minuten tot een kwartier zul je merken dat de Salvinorine actief begint te worden en is het tijd geworden op de tweede quid uit te spugen. Sluit je ogen en verdwijn langzaam in de wereld van Sally D. De effecten zullen nu 20 minuten tot 45 minuten aanhouden en de mystieke after glow zal ook iets langer aanhouden. De effecten zijn doorgaans milder en beter te bestuderen. Ook is de enorme flash die ontstaat bij het roken niet aanwezig. Het kauwen van verse bladeren kan een hele vieze aangelegenheid zijn als de smaak je tegen staat. Gedroogde, nat gemaakte bladeren zijn stukken minder bitter en daarom beter geschikt voor sommige.

 

gallery_18365_5982_3168.jpg

Subling vloeistof

Een manier die hier uit voortvloeit is een drankje temaken door de Salvia Divinorum bladeren met een vijzel en wat water fijn te malen en zo de salvinorine uit de bladeren in het water te krijgen. Het is handig om te hoeveelheid water later weer te beperken tot enkele milliliters, dit vergemakkelijkt het in de mond houden. Deel de vloeistof in 2 delen en hou deel 1 een kwartier in je mond. Spuug het dan uit en neem de tweede portie. Niet doorslikken!!! Het is de bedoeling dat de Salvinorine via de slijmvliezen wordt opgenomen om dat opname door maag en darm enorme hoeveelheden nodig zijn om effecten te bereiken.

Er zijn professionele subling extracten te koop, deze zijn op alcohol basis en zijn op stekte gebracht door er pure Alfa Salvinorine aan toe te voegen. Voordelen zijn dat alcohol makkelijk wordt opgenomen door de slijmvliezen en dus als een transport systeem voor de Salvinorine werkt.

Traditionele methode

De Mazatec Indianen kennen twee manieren van gebruiken. Ze zijn beide zeer veilig, maar inefficient. Bij deze methodes is namelijk veel meer bladmateriaal nodig. De eerste methode is een drank op waterbasis gemaakt van verse geplette Salvia Divinorum bladeren. Het vraagt om veel bladeren en het resultaat is een smerig, bitter smakend drankje. De reden dat er zoveel bladeren nodig zijn is omdat Alfa Salvanorine zeer slecht door de maag wordt opgenomen.

De andere traditionele methode is het fijn kauwen en doorslikken van de bladeren. Na een half uur op de bladeren gekauwed te hebben wordt alles doorgeslikt. De effecten die dan optreden zijn het gevolg van Salvinorine A absorbtie door de slijmvliezen in de mond.

In de traditionele methode komt het roken van Salvia Divinorum officieel niet voor. Hoewel de eigenschappen van de Kleine Rook(Humito), uit de verhalen van Carlos Casteneda, erg veel overeenkomsten heeft met de rook van Lady Salvia. Dit heeft mij en andere hard aan het denken gezet omtrent de "waarheid" van het traditionele gebruik.

De sjamaan maakt een drankje, volgens eeuwen oude overlevering, van de Salvia Divinorum. En wordt gebruikt als subling of in grote hoeveelheden gedronken.

Vaporiseren

Vaporiseren is de laatste manier van gebruiken die ik wil behandelen. En is niet meer dan het verdampen van de actieve stoffen zonder deze te verbranden. Je inhaleert dus alleen dampen en geen resten van verbranding. Feitelijk is dit een hele schone manier van roken en veel vriendelijker voor je longen dan het roken van een pijp.

Je kunt zowel het blad, extract of pure Salvinorine-a vaporiseren.

Het grote nadeel van vaporiseren is dat het erg moeilijk is te doseren. Gebruik je pure salvinorine dan zal je een zeer professionele weegschaal nodig hebben die ver tot in de 1000ste meet, omdat de dosis zo klein is en al snel teveel is.

Gedroogde bladeren of extracten kun je vaporiseren door het fijn te maken en in bv een smoke bubble te verdampen. Een vaporisator geschikt voor marihuana is ongeschikt omdat de temperatuur die nodig is om de salvinorine te verdampen hoger ligt dan die van Thc! Een andere manier om te vaporiseren is het zogenaamde chinezen. Een ieder wel bekend van station en telefoon cel.

Vaporiseren is een ongeschikte en gevaarlijke manier om Salvia Divinorum te gebruiken. Je kunt jezelf en andere in gevaar brengen en kans op letsel en schade zijn zeer aannemelijk!

DosisHet spreekt voor zich dat een extract sterker is dan onbehandeld blad. De dosis dient hierop dan ook te worden aangepast. Hoe groot de dosis is, is voor een ieder verschillend en hangt ook af van de sterkte van het materiaal. Voor sommige is 0.3gram onbewerkt blad al genoeg om op level 4 te belanden. Verken met kleine stapjes de effecten, behandel haar met respect. Zelf ervaren psychonauten laten zich nog met regelmaat verrassen door de bizarre effecten van de plant. De effecten van het inhaleren zullen tussen de 5 en 10 minuten aanhouden, daarna ben je weer zo goed als nuchter. Dit betekend niet dat je nuchter bent!!! Maar in verhouding tot de korte reis is deze mystieke periode van ongeveer een uur niet het moment om aan het verkeer en dergelijke deel te gaan nemen.

gallery_18365_5982_470.jpg

Extracten uit eigen keuken

Hieronder volgt een eenvoudige en vrij veilige manier om zelf een ruw extract te maken. Dit extract zal verschillen van de meeste commerciële extracten omdat deze vaak zijn verrijkt met een standaard hoeveelheid salvinorine kristallen. Ons extract verrijkt de bladeren ook nog eens met ander plantmateriaal.

 

Research heeft uitgewezen dat de volgende manier goed rookbare resultaten te behalen zijn. Hoewel de potentie meer af zal hangen van de potentie van het bladmateriaal. Bladeren geoogst in een warme vochtige periode zullen veel potenter zijn dan die geoogst in de winter. Het lijkt soms wel of in de winter geoogste bladeren nauwelijks enige potentie hebben. Deze bevinding wordt door vele gedeeld.

5x Extract

Voor dit extract hebben we het volgende nodig:

•25 gram gedroogd Salvia Divinorum blad

•2 maal 100ml alcohol(Ethanol) al dan niet gedenatureerd.

•2 bv bruine plastic apothekers flessen of goed sluitende jampotjes

Koffiefilter en filter

•Ovenvaste, niet metalen, schaal

Plastic spatel

•Trechter

•Oven

 

Werkwijze

Alcohol is een vluchtige stof!!! Zorg dat alle vuur, hitte en vonk bronnen gedoofd zijn en ventileer goed!!! Pas op met afzuigkappen, deze zijn doorgaans niet vonkvrij!!! Veiligheid moet altijd voorop staan!!!

•Verpoeder de Salvia Divinorum en verdeel haar in twee porties. Portie A 20 gram en B 5 gram.

•Doe portie A in fles/pot, voeg hier 100ml alcohol aan toe en sluit de fles/pot.

•Schud nu minstens 5 minuten de fles/pot.

•Zet deze weg voor minimaal 1 dag(langer is beter) en schud minimaal 2 keer per dag de oplossing flink door elkaar.

•Giet en zeef nu de inhoud van de fles/pot over in de andere.

•Voeg nu de andere 100ml samen met portie A en herhaal punten 3, 4 en 5.

•Zonodig kun je nog een extra 100ml alcohol inzetten om het proces nog eens te herhalen.

•Giet de groene gefilterde alcohol in een ovenvaste schaal en laat de alcohol verdampen, roer regelmatig, tot dat er nog enkele milliliters over zijn. Voeg nu portie B toe en roer het door de alcohol/salvia oplossing totdat alle alcohol in portie B is getrokken en of is verdampt. Laat de rest van de alcohol nu uit de bladeren trekken.

•Verwarm de oven voor op 80 graden en zet dan de ovenschaal erin. Open regelmatig de ovendeur om zo de alcohol damp te laten ontsnappen. Haal na een uur het extract uit de oven en ruik er goed aan of er nog sporen van alcohol inzitten. Is dat zo zet het dan nog een uurtje terug. Ruikt het niet meer naar alcohol laat dan het extract afkoelen en stop het in een potje en sluit deze goed af. Maak het 24uur later weer open en ruik of er nog resten alcohol te bespeuren zijn. Als dat zo is herhaal dan het ovenstukje nog een keer.Is de alcohol geur ervan af dan is het extract klaar.

 

Effecten bij gebruik

De effecten die optreden laten zich prima indelen in de zogenaamde S A L V I A - schaal.

Zoals de 6 letters van het woord Salvia zo zijn de effecten onder te verdelen in 6 categorieën.

S Stoned - Stoned is eigenlijk een verkeerde benaming, maar het heeft wel wat weg van een lichte marihuana buzz.

A Anders denkend - Gedachte patronen raken gestoord en veranderen. Geen hallucinaties, lachen kan voorkomen.

L Lsd-achtige effecten.

V Vliegend tapijt - Dit is wellicht het mooiste plateau dat met Salvia Divinorum te bereiken is. De gebruiker wordt in staat gesteld om naar diverse tijden of plaatsen af te reizen alsof je op een vliegend tapijt zit.

I Indentiteits verlies en versmelting met voorwerpen.

A Anastatia - De gebruiker verliest het bewustzijn en weet achteraf niets meer van de trip. Slaapwandelen is een veel voorkomend verschijnsel. Zorg dus dat er een sitter bij is, om eventuele ongelukken te helpen voorkomen.

 

Waarom dit topic?

 

Onlangs zijn er 2 topics gestart betreffende springers onder invloed van paddo's.

 

Daar ik zelf reeds meerdere keren op paddo's getript heb, kan ik het moeilijk vatten, en ben ik er heilig van overtuigd,

dat andere factoren in combinatie hiertoe geleid hebben.

 

Ook zie ik regelmatig tripveslagen opduiken betreffende Salvia.

 

In de media zijn er gelukkig weinig zaken terug te vinden, waar Salvia als schuldige met de vinger wordt gewezen.

 

Niet tegenstaande ik zelf vind, dat de kans groter is, realiteitsverlies te krijgen tijdens een Salvia-trip dan bij een paddo-trip.

 

Regelmatig duiken er tripverslagen over salvia op, waarop ik impulsieve reacties lees.

Lijkt me wel leuk, wil ik ook eens gaan proberen.....

 

Salvia moet met respect behandeld worden, eer je kan inzien wat de plant voor jou kan brengen!

 

Ga voor de eerste keer, nooit verder dan stap 1!

Velen omschrijven dit als evenwichtsverlies, ik zou eerder zeggen, dimensieverlies. (Geen klassiek 3D gevoel meer)

Dat kan als een bom aankomen!

Een blaffende hond kan op dat moment reeds een hele boel stress opleveren!

Niet tegenstaande je bij stap 1 nog goed beseft dat je op Salvia aan het trippen bent!

Realiteitsverlies komt verder in de trip, maar zoals het laatste stuk van het topic laat zien, kan je TE ver gaan ook!

 

Dus wees aub voorzichtig als je beslist de fantastische wereld van Salvia te betreden.

Trip met een nuchter persoon in de buurt... hij/zijn kan je reddende engel zijn!

 

Greetz!

Share this post


Link to post
Share on other sites

kijk dat is nou zo'n beetje alle Salvia info die je nodig hebt. Top gedaan HazeMeUp!! En inderdaad, heb respect voor de plant, dan zal het fantastisch zijn. Heb zelf meerdere salvia en paddo trips achter de rug dus het valt te overleven maar kan onwijs heftig zijn. Succes iedereen!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dankjewel

 

Is graag gedaan, hoop dat meerdere mensen hier iets aan hebben.

 

Vind het jammer dat de bronsite niet meer bestaat, heb gelukkig vroeger alle interessante inhoud bijgehouden.

Foto's worden later bijgevoegd.

Er komt nog meer, als ik wat meer tijd heb.

o.a. het procces van ruwe -naar opium.

 

Greetz!

Share this post


Link to post
Share on other sites

nou da's in ieder geval voor het nageslag bewaard. Wat was de bron?

Share this post


Link to post
Share on other sites

www.meneerNIETDUScactus.nl

 

Stond in m'n subtitle, alleen is deze post precies behektst! lol

 

2 zaken waar ik 100% zeker van was, is dat het onderste van m'n post als reply toegevoegd was, en dat ik de bron in de subtitle gezet had...

Ofwel is die buitenwiet met me aan 't sollen... lol

 

Greetz!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zet deze weg voor minimaal 1 dag(langer is beter)

 

Bullsh*t...Salvorine lost extreem goed op in a-polaire solventen. Het zo lang laten staan is nutteloos.

Share this post


Link to post
Share on other sites

//EDIT onnodig quoten, meer info? hier

 

Biensur qu'avec l'acétone tu peux extraire d'autres type d'alcaloide, mais reste a savoir ce que tu recherche comme effet ;)

 

J'ai personnellement fait plusieurs fois l'extraction de la salvia en suivant une méthode ultra simplifiait et facile a mettre en place :

 

- Quelque gramme de feuilles

- En volume, le double d'acétone

- Agiter vivement

- laisser reposer (fermer hermétiquement) 1 a 2 jours

- Filtrer et faire évaporer le liquide vert

- quand il ne reste que quelque mL, tu ajoute une pincée de feuille et tu laisse sécher complètement.

 

Le dosage n'est pas du tout précis et il vaut mieux recommencer l'extraction au moins 4 fois sur les mêmes feuilles pour bien retirer toute la salvorine.

 

 

Sinon tu peut aussi extraire les alcaloïdes de la datura en suivant cette méthode mais la ils faut être BEAUCOUP plus précis, (voir lucid-state pour le dosage).

 

Bron:http://www.psychonaut.com/index.php?option...030&lang=en

Greetz!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Heb nog foto's om eventueel toe te voegen, maar blijkbaar is het aantal foto's per post beperkt.

 

Aan de mod's om hier over te oordelen ;)

 

Greetz!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik doe een hoop bladeren in wat aceton, zodat ze allemaal ondergedompeld zijn. Dit laat ik een vijftal minuten staan en herhaal ik 3 keer met telkens nieuwe aceton. Goede effecten behaald zo...

Share this post


Link to post
Share on other sites

jammer maar ik heb er nooit wat van gevoeld. Ik heb ook eens de strafste 20X genomen en heb niet getript. Ik deed het in een pijpje en hield lang in. Jammer want het kost vrij veel.In smartshops verkopen ze 5x 10x 15x 20x maar ik ben er zeker van dat als ik het weer doet het gaat mislukken ook al weet ik en zag ik bij anderen dat het prachtig en heftig lijkt. De paddo daarentegen die doet zijn werk prima ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
jammer maar ik heb er nooit wat van gevoeld. Ik heb ook eens de strafste 20X genomen en heb niet getript.

Gewoon nog een keer proberen. Salvia is een van de raarste plantjes die ik ooit gerookt heb. De eerste 5 a 6 x roken voelde ik er ook bar weinig van en vroeg me af of dit het nou was. Op 1 of andere manier is het een beetje alsof jezelf nog ff het deurtje in je hoofd moet vinden om het echt te voelen. Sommige mensen kunnen dat na 1x, sommige mensen pas na 20 x... Toen ik dat deurtje bij mij had gevonden begreep ik pas wat men bedoelde met een echte salvia trip.

 

Mijn tip: 1 hijs meer nemen dan je denkt dat je nodig hebt...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mooie lap tekst, erg handig!

 

Kees.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...