Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

Sign in to follow this  
Superfly

De Waterpijp Is Weer Hip

Recommended Posts

donderdag, 10 jul 2008 13:01 | Door: ED

 

Lekker op het terras of in de achtertuin relaxed lurken aan een waterpijp met waanzinnige smaken. Josje Hardy van Tabac Hoes Schürmann in Maastricht merkt duidelijk dat er sprake is van een trend.

 

De waterpijp is terug. Met name jongeren zijn enthousiast. "Het is meer een gezelligheidsartikel, heel anders dan sigaretten roken. Je kunt inhaleren, net als bij een sigaret. Maar als je de rook gewoon in je mond laat circuleren, is het heel lekker fris en fruitig."

 

Ze laat een uitgebreid assortiment aan tabak zien. Van karamel tot tropische fruitcocktail. Meloen, drop, cola, mint of pistachenoot, het is allemaal rookbaar. De truc van de waterpijp is dat de tabaksrook door het water gezogen wordt vóór het inhaleren. De rook is daardoor zacht en koel. Er kan zelfs ijs in de 'vaas' gedaan worden. Of melk, vruchtensap of wijn.

 

Elk experiment staat garant voor een andere smaak. Hardy begon drie jaar geleden met de verkoop van waterpijpen, op zoek naar alternatieven voor de klassieke rookwaar als de pijp en de sigaar. "Je moet als tabakszaak vechten om te overleven, zeker met het rookverbod. Ik zag hier een markt in."

 

Nu staat haar hele etalage vol oosterse rookmachines. Van goedkope mini's van een paar tientjes tot hoogwaardige hubbly bubbly's van honderden euro's, met een hoge decoratiewaarde. Eerlijk is eerlijk: het roken van een waterpijp is, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, minstens zo ongezond als het roken van een sigaret.

 

Al is er nog het nodige aan te merken op wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van de waterpijp, het staat vast dat een roker meer rook inhaleert en langer rookt aan de waterpijp dan aan een sigaret. Een waterpijp heeft bovendien geen filter, zodat er grotere hoeveelheden schadelijke stoffen als teer en chroom geïnhaleerd worden.

 

Over de filterende werking van het water bestaat veel onduidelijkheid. Met het nieuwe rookverbod zullen ook de oosterse rookhoekjes in trendy uitgaansgelegenheden verdwijnen, op de coffeeshops na. Waterpijpen zijn lange tijd geassocieerd met hasjrokers en vage types. Een van de bekendste rokers is de verwarde rups uit het 'hallucinerende' boek Alice in Wonderland uit 1865.

 

Toen was de pijp een noviteit in West-Europa. In het Midden-Oosten is de waterpijp eeuwenoude folklore. Hier worden sigarettenrokers over het algemeen gezien als gehaaste types.

 

Waterpijprokers hebben een meer relaxed en sociaal imago. Ze nemen de tijd voor het roken, liefst comfortabel weggezakt in grote kussens op de grond. Josje Hardy: "Een waterpijp is meer dan roken. Het is een ritueel."

 

Bron

Share this post


Link to post
Share on other sites

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...