Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

harry321

Hennep Voor Ontwikkelingshulp

Recommended Posts

Geen andere plant ter wereld kan in dezelfde mate in zijn verscheidenheid tegemoet komen aan de menselijke behoeften. Omdat deze plant, de Cannabis Sativa L, vanwege haar potentie om bij te dragen aan zelfvoorzienende vormen van economie, eigenlijk niet mag ontbreken in plannen om gebieden in economisch minder ontwikkelde landen zelfvoorzienend te maken, een overzicht van haar mogelijkheden.

 

 

 

De meest bekende toepassing van de Cannabis is, helaas misschien, toch wel het blowen. Men zou kunnen zeggen dat dit recreatief gebruik niet wenselijk is voor de ontplooiïng van menig mens. Nog minder wenselijk echter, zijn de inspanningen om dit recreatieve gebruik met gebruikmaking van het strafrecht en zelfs militaire middelen tegen te gaan. Het voert te ver om in het kader van dit artikel hier op in te gaan, maar laat ik volstaan te zeggen dat het een ieders verantwoordelijkheid is om te beslissen wat hij of zij met zijn of haar eigen lichaam doet, en dat het niet tot de invloedssfeer van overheden zou moeten behoren om er op toe te zien dat alleenstaande moeders wegens het roken van een stickie in het gevang komen waarna vervolgens hun kinderen gedoemd zijn te worden opgevoed in een strafkamp.[1]

 

Er is overigens wel een verschil tussen hennep voor nijverheidstoepassingen en voor recreatief gebruik. Welliswaar behoren de planten die men gebruikt voor de psycho-actieve werking en voor de nijvere toepassingen tot één en de zelfde familie: de Cannabis Sativa L. Echter, door de jaren heen zijn er ontzettend veel rassen ontstaan. Wil men de plant aanwenden om er drugs van te maken dan moet de plant voldoende THC (tetra-hydro-cannabinol) bevatten in de zogenoemde ‘toppen’. Er zijn voldoende rassen die een verwaarloosbaar TCH-gehalte hebben[2] en ook niet alle typen THC zijn psycho-actief. De net genoemde toppen ontstaan bovendien pas zodra de vrouwelijke plant niet bevrucht wordt door de mannelijke plant, want anders onstaat er gewoon zaad en daar vormt zich geen THC in. Om van deze planten dus ‘wiet’ te maken, is het dus een zaak van belang om de mannelijke van de vrouwelijke planten gescheiden te houden, ten einde bestuiving te voorkomen. In een buitenveldje met hennep is dit een ondoenlijke zaak. Vezelhennep wordt veel groter dan wiet. Tenslotte is het nog vermeldenswaardig dat hennep en producten daarvan ook wel onder de voor sommigen nietsvermoedende naam door leven gaat als ‘canvas’ (van cannabis).

 

Wat kan deze plant nu betekenen voor ontwikkelingshulp? Inmiddels is het duidelijk geworden dat, alle inspanningen van de Wereldbank en het IMF ten spijt, het exporteren van enkele grondstoffen zoals steenkool, koffie en cacao geen soelaas biedt aan minder ontwikkelde landen.[3] De productie is slechts gericht op export en de toegevoegde waarde wordt tijdens de verwerking in de importerende landen opgestreken. Zelfs een graanoverschot in India in 2000 kon een hongersnood aldaar niet tegengaan. Het is dus zonneklaar dat de minder ontwikkelde landen zich zouden moeten buigen over vormen van economie waar zij in de eerste plaats zelf baat bij hebben. Hennep is een gewas dat hier bijzonder geschikt voor is. Door zijn veelzijdigheid zou het relatief grootschalig kunnen worden verbouwd zonder afbreuk te doen aan de zelfvoorzienendheid.

 

Hennep voorziet in levensbehoeften als voedsel, bouwmateriaal, kleding en energie. Bovendien is het bij uitstek zonder bestrijdingsmiddelen te telen vanwege zijn dichte bladerdek; zelfs door onkruid overgenomen percelen zijn na één teelt hennep weer te gebruiken. Bovendien groeit hennep van de evenaar tot aan Finland, is het een ideaal rotatiegewas en onttrekt het zware metalen uit de grond. Biologische landbouw zonder enige inmenging, juist in droge landbouwgebieden, is statistisch 235 keer meer rendabel dan conventionele landbouw.[4]

 

In hennepzaad zit per 100 gram 24 – 30 eiwit[5], waardoor men voor de proteïnen in mindere mate afhankelijk hoeft te zijn van de, in droge klimaten veelal kwetsbare, veelteelt. Bovendien is het efficiënter om voedingsstoffen van planten te halen omdat als men hier dieren voor gebruikt, het nodige door de groei, beweging en lichaamswarmte verloren[6] gaat. Alle essentiële aminozuren zijn in de eiwitten aanwezig, iets wat tamelijk uniek is. Zelfs een aminozuur dat verder alleen in menselijke moedermelk en nog één enkele andere plant valt aan te treffen, zit in het hennepzaad.

 

Is er in voldoende mate voorzien in de behoefte aan eiwit, dan kan de olie uit het zaad geperst worden om er biodiesel van te maken, hetgeen kleinschalig en met weinig technische middelen te realiseren is.[7] Zo zou men minder afhankelijk van aardolie zijn

 

Voor bouwtoepassingen valt hennep te integreren met leembouw. De lange vezels van hennep kunnen worden gebruikt om spaanplaat te maken van superieure kwaliteit. De vezels kunnen ook verhakseld worden en na een behandeling met kalk en water mineraliseren tot hennepblokken zeven keer lichter dan beton: hier maakten ze in Frankrijk in de Merovingische periode (1450 na Chr.) bruggen mee, dus dit moet ook met weing technische middelen te realiseren zijn. Vroeger gebruikte men hennep ook om met pek tussen de planken te slaan om schepen waterdicht te maken. De zeilen, touwen, tenues, waren doorgaans ook van hennep, terwijl men op zee niet snel geneigd is om op kwaliteit te bezuinigen.

 

De korte vezels kunnen worden gebruikt om, na een vrij arbeidsintensief proces, kleding van te maken. Deze kleding gaat vier keer langer mee dan katoen, relatief het grootste bestrijdingsmiddelen verslindende gewas. In het leger waren ooit alle uniforms van canvas en werden de laarzen vaak met behulp van hennep waterdicht gemaakt.

 

Papier van hennep geniet een onovertroffen duurzaamheid. Papiergeld bestaat voor een groot deel dan ook uit hennep. Encyclopediën, bijbels en zeekaarten waren vroeger meestal van henneppapier. Per hectare levert hennep vier zoveel papier op dan een hectare aangeplant bos. Goedkoper is het natuurlijk om hout van niet-aangeplant bos te onttrekken, maar hout is in minder ontwikkelde gebieden soms meer waard dan goud, dus hier kan men maar beter spaarzaam mee omgaan.

 

Men vraagt zich wellicht af waarom de mensheid dan toch goeddeels van de hennep is afgestapt. Ook dit voert te ver om in dit kader uitgebreid te bespreken. Toch een kort overzicht: het taboe vanwege de recreatieve mogelijkheden, de opkomst van de aardolie-industrie met de daarbij behorende petrochemische industrie (kunststoffen en farmaceutica). Ook per losse sector bezien, zijn niet alle toepassingen de meest rendabele in economieën die op schaalvoordelen gericht zijn omdat per product altijd wel een grondstof beschikbaar is die voor de betreffende toepassing winstgevender te exploiteren valt. Ook het feit dat de potentie van de hennepplant in de vergetelheid is geraakt, is er debet aan dat de plant voor de nijverheidstoepassing nogal in onbruik is geraakt. Daar probeert dit artikel een tegenwicht aan te bieden. De auteur van dit stukje is ook bezig met het oprichten van een Stichting ‘Help de Hennep!’; een van haar doelen is het inzichtelijk maken van de kleinschalige ‘low-tech’ toepassingen van hennep.[8]

 

 

Tekst: Martijn le Noble

 

[1] Geïnteresseerden kunnen de volgende internet-documentaires raadplegen in het VPRO’s Tegenlicht-archief: ‘De War on Drugs deel 1 - de winnaars’ en ‘De War on drugs deel 2 - de verliezers’. Medicinale toepassingen worden in dit artikel buiten beschouwing gelaten.

 

[2] De nederlandse wettelijke norm voor industriële hennep, is dat het THC-gehalte onder de 0,3 % moet blijven.

 

[3] Zo ook volgens de Ghanese academicus en denker Charles Aburge tijdens een bijeenkomst in het Europese Parlement in Brussel gehouden 15, 16 en 17 april jl. over de gevolgen van globalisering voor de minst ontwikkelde landen in Afrika

 

[4] Getuige de Smaak, zomer 2004, p. 5; meer info: www.unavarra.es

[5] Ter vergelijking: in een sojaboon zit gemiddeld 12 gram eiwit per honderd gram.

 

[6] Dit verlies bedraagt gemiddeld zeven keer de energetische waarde van het door de dieren opgenomen plantaardige voedsel. Hier staat tegenover dat als men het van in de natuur aan te treffen gewassen moet hebben, niet alle planten door de mens te verteren zijn vanwege de cellulose in de plantaardige celwand, terwijl dieren dit dankzij het bij hun aanwezige enzym cellulase in combinatie met vaak meerdere magen weer wel kunnen omzetten.

 

[7] www.journeytoforever.org

 

[8] Zie ook: www.helpdehennep.tk

 

bron: http://home.tiscali.nl/helpdehennep/hennep_o.txt

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thnx voor de linkjes suffie, ik wou deze al graag zien!! vanmiddag eens even kijken :doctor:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Er is intussen helaas niets veranderd.

Share this post


Link to post
Share on other sites

uhm, nou ja niets verandert?

 

ondertussen heb jij toch maar mooi een damp emoticon............

en ikke niet.

 

 

"t is niet eerlijk.....

 

sorry voor deze topicvervuiling, maar het moest me toch van mijn hart.

 

Weetje

Share this post


Link to post
Share on other sites

Damn! wat een aasgieren in deel 1 zeg!

 

En het equivalent in de kinderschoenen hier in nederland is dus de "Pluk ze" wetgeving, nou dan staat ons in de toekomst ook nog wat te wachten...

 

O.. en weetje... :smoke

 

vape.gifvape.gifvape.gifvape.gifvape.gifvape.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...