Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

Sign in to follow this  
atmosphere

Outdoor - Het Wortelstelsel

Recommended Posts

Prachtige foto :(

Maar ook hier zijn er meerdere wegen welke naar rome leiden :nerd

 

greetz sannie

Share this post


Link to post
Share on other sites

ziek die hdwortel heeft zich helemaal ingevlochten

 

bij mij zag het er iets anders uit het leek meer dat ze geen pen wortel had terwijl ze toch uit zaad kwam

het was ookzo een beetje geclochten maar niet zo dik als die van jou toetoe

Share this post


Link to post
Share on other sites

ey

 

maar als je goed kikt naar die foto zie je volgens mij ook dat het geen wiet plant is.

ofwel?

 

die stam is dan wel enorm dik :(

 

sanderweedy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Je mag je twijfels hebben, maar dit is toch echt een stam van een wietplant en dat was een flinke dame.

Ik post hier de foto's om aan te tonen dat het fout kan gaan zoals atmo heeft genoemt en lijkt me toch wel verstandig om hier wat aandacht aan te geven. Het is namelijk niet leuk als je je mary jane gestrekt ziet liggen of kapot gegroeit aan eind van kweek.

 

Ik heb met deze plant het geluk gehad dat ze niet kapot is gegroeid en in me eigen tuin stond zodat ik regelmatig in kon grijpen door haar weer overeind te trekken.

 

Maar verder moet iedereen zelf weten hoe hij/zij het doet. Ik ga iig voor gelijk grote potten ipv de kleintjes voor de voor selectie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Als dat een canabisplant is, ben ik Jezus, ik heb er wel 1000 gezien en geoogst, maar geen enkele haarwortel aan een plant, een een barst die opkrult, nog nooit gezien, sory !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Deze stam met wortels zijn van vorig jaar, deze heb ik speciaal bewaard om te laten zien wat er kan gebeuren. Hij is in de tussentijd afgespoelt schoon gemaakt en gedroogt, dat daarbij de bast omhoog krult lijkt me vrij normaal. Maar zoals ik al zei je mag je twijfels hebben, misschien dat plantkas in zijn archief kan duiken, als ik me niet vergis heeft hij een soort gelijke foto van een plant in de verse (niet gedroogde)vorm.

 

Edit-je

 

Ik heb nog even rond gekeken en vond deze foto ook nog, in verse staat. Links zie je de inmiddels schoon gemaakte liggen en die vol in beeld was ook een plant met hetzelfde probleem.Als je goed kijkt zie je ook nog wat wietblaadjes op de achtergrond.

 

med_gallery_10284_1896_258326.jpg

 

Hij lag nog in de tuin en heb al de zij wortels eraf getrokken en ook bij deze ingevlochten wortels en geen penwortel.

 

med_gallery_10284_1896_304069.jpg

Edited by Toetoe

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Toetoe : Je geeft een een geweldige bijdrage ! Op je foto's is goed te zien dat die planten niet goed verankert stonden !!

 

Cannabis is heel goed bruikbaar als windscherm zoals de meesten wel weten ,zo zijn ze ook gebruikt .

Ze zijn in staat zich vreselijk stevig te verankeren . Dit kan alleen wanneer ze geheel zelf kunnen bepalen hoe het wortelstelsel gaat lopen .

 

De plant die bij de wortels hoort die je aan het begin van dit topic ziet stond wel zo vreselijk stevig dat een orkaan nog niet genoeg zou zijn om de stam uit de grond te kunnen losmaken of om te laten klappen .

 

Niet alleen de penwortel maar vooral ook dikke zijwortels zijn van groot belang , die moeten haaks op de stam staan om zich vervolgens meters rechtlijnig voort te planten.

 

Als er één plant is die niet uit de grond hoort te waaien bij harde wind/storm dan is het wel Cannabis

 

Overigens gaat het je nog meer opleveren ook als je rechtstreeks inzaait, daar ben ik van overtuigd geraakt door heel veel wortelstelsels te analyseren . Zo ga ik ook naar andere kwekers nadat ze hebben geoogst met de vraag of ik de wortels van hun planten mag uitgraven en meenemen.

 

 

Net als bij bomen zijn de dikke zij- wortels bovenin de grond de belangrijkste voor de stevigheid van de plant ,de penwortel vormt de verbinding van deze wortels met de stam .

Share this post


Link to post
Share on other sites
Prachtige foto :(

Maar ook hier zijn er meerdere wegen welke naar rome leiden :nerd

 

greetz sannie

 

Waar doel je dan op in dit geval "sannie" ?

 

Voor echte stevigheid zal het zaad gelijk in veel grond moeten , ik zie hier eigenlijk geen andere mogelijklheden.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Toch heeft het verder weinig invloed op de planten, het enige echte nadeel is dat ze sneller omwaaien, dat vind ik wel veroorloofbaar, je kan ze namelijk ook zelf verankeren mochten ze omwaaien. Ik heb liever de plant die ik utigeselecteerd heb op een bepaalde plaats in de grond, met direct in volle grond zaaien gaat dat niet op.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wanneer er op volle grond gezaaid kan worden is het handig maar ik kan me teveel redenen bedenken om het juist niet te doen.Het ondersteunen van je planten is altijd aan te raden ook vanwege evt knakken van een aantal wortels bij grote deining van de plant.

Persoonlijk heb ik altijd meer last van afbrekende takken,meestal bij monster planten :(

Door nu een cilinder vormig gaas te spannen om je stam heen met een diameter van 30-40 cm zodat de takken hier doorheen kunnen groeien en het gaas als stut gaan gebruiken waardoor er minder tot geen takken meer afbreken.

 

Ohja volle grond is hier op 80 cm grondwater :nerd

 

greetz sannie

Share this post


Link to post
Share on other sites

@blowmonkey

 

Gaat er niet alleen om het risico dat ze om kunnen waaien, maar ook dat zo'n klomp wortels kapot kan groeien. Boven de grond kan je dan doen wat je wilt, maar er zal niks meer helpen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dat de wortels in elkaar verstrengeld raken en dat er een paar afgeknepen/afgeremd in hun groei worden, so be it. Het houdt iig niet op met groeien. Ook bij zo'n plant zitten er nog wortels op een meter diepte, kheb vorige maand nog alles omgespit en kwam zat wortels tegen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wanneer de volle grond nog niet op temperatuur is kun je beter in potten starten, dat kan i kme goed voorstellen. Maar dan geldt ook "een zo groot mogelijke pot ". Als de volle grond wel op temperatuur is dan zal het rechtstreeks inzaaien de grootste plant gaan opleveren. En je kunt ook dan selecteren toch , zo groot zijn ze nog niet als ze voorbloei tonen, waardoor je de zaden niet ver van elkaar af hoeft te zaaien en daardoor ook de positie van de vrouw die je uiteindelijk wil overhouden aardig nauwkeurig kunt bepalen .

 

Ook kan ik mij voorstellen dat een goed wortelstelsel de gehele plant steviger maakt en dus niet alleen bij de stam .

 

Er is natuurlijk niks fout aan voorgroeien in potten , verder groeien doen ze toch wel ,maar dat zegt niet dat er geen nadelen aan kleven .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Goedendag!

 

Ik kan misschien over een dik halfjaar wat licht in deze zaak brengen. Er werd eerder in dit topic verwezen naar deze post op thegreatoutdoors_puntenel. Er waren veel problemen met de stabiliteit van deze planten. Nu heb ik nog wat zaden uit dezelfde batch liggen. Het plan is nu om deze zaden direct in de volle grond te zetten en deze onder exact dezelfde omstandigheden te laten groeien. De gegevens van het afgelopen seizoen heb ik. Op deze manier hebben we in ieder geval wat vergelijkingsmateriaal. Ik wil ondertussen zelf ook wel eens weten waarom de helft van de takken er spontaan afvielen en de planten bij elk windvlaagje horizontaal lagen. Het enige aanwijsbare manco aan deze planten was immers het slecht ontwikkelde wortelstelsel.

 

Dus: als er belangstelling is voor dit expiriment douw ik de bonen in de tweede week mei de grond in en dan zien we het eind oktober wel.

 

Grtz Ojadasawa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Goed idee om de zaadjes gewoon direct in de grond te planten.

Je zult zien dat je planten veel steviger verankerd worden en ook véél meer zullen opleveren dank zij het veel beter ontwikkelde wortelstelsel.

Immers het wortelstelsel van een "gewoon" direct in de grond gezaaide plant ziet er simpel gezegd onder de grond uit als een spiegelbeeld van de plant boven de grond.

Een soort omgekeerde kerstboom dus.

 

Takkenbreken is een genetische zaak.

Of een vervelend tekort als je wilt.

Als je planten hebt die daar last van hebben gebruik die dan niet voor verder kweken.

Na een aantal generaties en selecties is de kans groot dat je die "nare" eigenschap eruit geselecteerd hebt.

 

Persoonlijk denk ik dat takkenbreken voor Henneppplanten een vrij "normale" overlevingstechniek is.

Immers de onderste takken breken vaak als eerste af en duwen dan als een soort omgekeerde paraplui omringende planten opzij of verstikken het zelfs. De afgebroken takken blijven gewoon in leven en omdat ze zich vastzetten in de grond geven ze de plant zelfs meer zijdelingse steun

Kijk maar eens goed naar planten die dat doen dan zie je dat de plant zelf vorstelijk boven de rest uitsteekt en zich alle ruimte gecreerd heeft voor het rijpen van de eigen zaden.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dat vervelende tekort waar je over spreekt kan wellicht ook veroorzaakt worden door een slecht wortelstelsel .

Share this post


Link to post
Share on other sites
Goedendag!

 

Ik kan misschien over een dik halfjaar wat licht in deze zaak brengen. Er werd eerder in dit topic verwezen naar deze post op thegreatoutdoors_puntenel. Er waren veel problemen met de stabiliteit van deze planten. Nu heb ik nog wat zaden uit dezelfde batch liggen. Het plan is nu om deze zaden direct in de volle grond te zetten en deze onder exact dezelfde omstandigheden te laten groeien. De gegevens van het afgelopen seizoen heb ik. Op deze manier hebben we in ieder geval wat vergelijkingsmateriaal. Ik wil ondertussen zelf ook wel eens weten waarom de helft van de takken er spontaan afvielen en de planten bij elk windvlaagje horizontaal lagen. Het enige aanwijsbare manco aan deze planten was immers het slecht ontwikkelde wortelstelsel.

 

Dus: als er belangstelling is voor dit expiriment douw ik de bonen in de tweede week mei de grond in en dan zien we het eind oktober wel.

 

Grtz Ojadasawa

 

ik heb intresse , maar wat ga je precies met elkaar vergelijken ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

ik loop zelf 6 jaar mee me een hovenier (ben nu 18). maar wat ik altijd doe, en vorig jaar ook heb gedaan. is bij overpotten de wortels los van elkaar trekken en later pas de grond erover heen gooien. de groei zal wel stoppen, maar aan het eind van de rit was alles wel beworteld. dat doen we overigens met alle planten die we aanplanten.

Share this post


Link to post
Share on other sites

wat bedoel je met de groei zal stoppen? Ze staan even stil? Ik neem aan dat je de wortels intact probeert te houden

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Tomas

 

Als je bv perkplantjes gaat planten die uit het tuincentrum komen zie je ook vaak dat de wortels eruit knallen, deze kan je dan het best ff los(kapot) maken willen ze goed aanslaan. Zo zoeken ze weer een eigen weg. Plant heeft dan wel ff tijd nodig om de wortels te herstellen en vandaar de tijdelijk stil stand.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Toetoe : ik zie mn moeder dit ook vaak doen met onze plantjes, en ze heeft een bloemenwinkel en -kwekerij gehad, dus zou best kunnen dat dit voor wietplanten ook opgaat..

 

Ikzelf heb een gerelateerd vraagje, nl : als ik bijvoorbeeld deze plant met een stuk van de stam (tot vlak onder eerste blaadjes) in de grond steek; wat zou er dan gebeuren ?

 

Wordt dit ook wortel (dacht ik ergens gelezen te hebben), en komen dan hier ook zijworteltjes uit? De plant zou dan wel vrij stevig staan denk ik aangezien er een stevige kluit wortels (in de vorm van het potje:rolleyes:)al +- 15 cm onder de grond zitten.. Kan dit ?

 

gallery_9942_2073_49705.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ peuky:

 

Bij jonge plantjes kan dit inderdaad, dit stuk wat jij aangeeft lijkt me redelijk groot, ik denk dat de stam gaat rotten,

 

laterz

Share this post


Link to post
Share on other sites

ik heb daarjuist een moeder naar buiten gebracht die uit de rangen verdwijnd. de pot water gegeven dan 15 cm aarde aan de bovenkant verwijdert en de onderste 5 cm gewoon afgeknipt en in verse aarde gezet met wortelstim. nu gaat ze maar een paar dagen groeien en dan verduisteren. hierdoor hoop ik nu dat ze stevig in haar pot gaat groeien. ook zal ze een dag kurkdroog staan, laat ze maar zoeken zo.

 

med_gallery_4892_1025_22432.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
@Toetoe : ik zie mn moeder dit ook vaak doen met onze plantjes, en ze heeft een bloemenwinkel en -kwekerij gehad, dus zou best kunnen dat dit voor wietplanten ook opgaat..

 

Ikzelf heb een gerelateerd vraagje, nl : als ik bijvoorbeeld deze plant met een stuk van de stam (tot vlak onder eerste blaadjes) in de grond steek; wat zou er dan gebeuren ?

 

Wordt dit ook wortel (dacht ik ergens gelezen te hebben), en komen dan hier ook zijworteltjes uit? De plant zou dan wel vrij stevig staan denk ik aangezien er een stevige kluit wortels (in de vorm van het potje:rolleyes:)al +- 15 cm onder de grond zitten.. Kan dit ?

 

gallery_9942_2073_49705.jpg

 

Ja , dit kan ! het zal wel tijd nodig hebben,ik denk tot begin bleoifase .

 

Je zal zien dat vooral in de begin fase van de bloei tijdens de strekperiode de wortelgroei heel snel is ( nog sneller dan in de groeiperiode) . Het hormoon Auxine is hiervoor verantwoordelijk ,dat geeft de plant in die periode een enorme boost , vaak groeien ze ook het snelst dan .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...