Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

whazzup

Relais Met Afvalvertraging - Cooltube Vragen

Recommended Posts

dat ligt er aan of je de fan direct door het relais wilt laten sturen (in dat geval voldoende vermogen!), of je met een 24V of 230V systeem werkt, en of het relais inschakelt door een extern contact (in dat geval heb je een apart relaiscontact nodig op je lichtrelais) of door een aangelegde fase (in dat geval wordt het relais aangestuurd door de uitgang van je lichtrelais). In ieder geval hoeft het slechts afvalvertragend te zijn, liefst instelbaar, minimaal een kwartier ongeveer.

 

Je hebt ook afvalvertragers voor gewone relais. Dan laat je dat relais gewoon je fan schakelen met een afvalvertrager er op.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aangezien er nogal een groote keuze is aan relais vroeg ik me af welk relais met afvalvertraging ik het beste kan gebruiken voor het volgende doeleinde.

Ik ga namelijk een ontkiemhokje maken en boven de zaadjes wil ik een 400watt lamp hangen die in een cooltube zit. En om er voor te zorgen dat die z'n warmte nog goed kwijt komt nadat de lamp uit is gegaan wil ik er via een relais met afvalvertraging voor zorgen dat de fan nog zo'n 15 minuten na blijft draaien. Het liefst een relais met beide functies in 1. Dus een relais die de VSA van m'n lamp aan en uit schakelt met daarop de mogelijkheid om met vertraging ook m'n fan te schakelen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wat jij wil kan niet. Een relais schakelt al zijn contacten in één keer, en of allemaal vertraagd of niet.

 

Je hebt 2 twee opties:

 

1. Via een vertragingsrelais dat op je klok staat aangesloten een relais schakelen dat je fan bedient

2. Op je fan relais een mechanische afvalvertraging zetten. Veel relais hebben deze opties beschikbaar als extra onderdeel

 

Voor oplossing 1 kun je ieder 230V timer relais gebruiken met afvalvertraging

 

Voor oplossing 2 moet je kijken of je bij het relais dat je van plan bent om te gebruiken een mechanische afvalvertrager kunt kopen.

 

Een schema hoe je een en ander zou kunnen aansluiten vind je in het schakelborden topic. Er zijn timer relais die met een extren contact werken en er zijn er die met een externe fase werken als schakeling. Beiden zijn bruikbaar, maar voor type 1 heb je dus een apart schakelcontact nodig (bijvoorbeeld een vrij NO contact op je lichtrelais).

 

Door de nul van je lichtrelais te verbinden aan de (tweepolige!) zekering van je ventilatie heb je een beveiliging: Als de ventilatiezekering er om wat voor reden dan ook uitvliegt valt je lichtrelais ook af en doven je lampen.

 

Zie het schakelborden topic.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Excuses voor de late reactie, m'n baas denkt geloof ik dat ik leef om te werken in plaats van andersom.....

Maagoed, allereerst bedankt voor je duidelijke reactie!

Maar nou vraag ik me hetvolgende af, ik schakel de 400 watt lamp in m'n cooltube uiteraard via een relais, maar ik ben van plan om als fan (die de lucht door m'n cooltube gaat blazen) een kleine computer fan te nemen. Dus die hoef ik dan niet via een relais te schakelen. Is het dan niet gemakkelijker om de fan via een schakelklok te laten aansturen en de tijd waarop die uitgaat tenopzichte van de lampen gewoon 15 minuten later in te stellen? Ik ga elke dag alles in m'n hokje controleren dus in de gaten houden of de tijd die ingesteld is op de klokken gelijk loopt is geen enkel probleem.

Dan heb ik dus alleen nog maar een relais nodig om de lamp te schakelen en een extra klok voor de fan of sla ik de plank nou volledig mis?

 

En nog een klein vraagje, welk relais (liefst van ABB) kan ik het beste kopen om 1 lamp van 400 watt mee te schakelen. (Bij voorkeur met de optie voor een mechanische afvalvertraging voor het geval dat ik daar toch ooit nog gebruik van wil maken....)

Share this post


Link to post
Share on other sites

een computerfan bouwt onvoldoende druk op om een cooltube te koelen.

 

Een schakelklok kan achterlopen en dan staat je lamp te branden zonder koeling. Niet doen!

 

ABB relais: A9-10-30 wordt ook in de tuinbouw gebruikt. Zat vermogen om nog veel meer lampen te schakelen overigens, maar wel een goeie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
dat klopt. Maar dat is ook de enige manier om cooltubes goed te gebruiken. Als je met één afzuiger de lucht van je hok door je cooltube wegzuigt zul je snel last krijgen van aanslag in je cooltube en heb je minder profijt van de koeling. Bovendien zit je met een 125mm cooltube vast aan max zo'n 350 kuub afzuiging.

 

sorry ik ben een beginner, maar wat medoel je dat je vastzit aan 350 kuub azuiging met 125mm, je hebt toch ook verloopstukken naar bijv. 160mm?

Share this post


Link to post
Share on other sites

jawel, maar probeer maar eens meer dan 350 kuub te trekken door een 125mm cooltube die bovendien ook nog eens voor minimaal een kwart van de opp wordt geblokkeerd door een dikke fitting en lamp, plus een paar slangen en bochten.. ik denk dat je daar een flinke klus aan hebt. Het is niet voor niets dat de flenzen van grotere ventilatoren ook groter zijn. Je zit met een maximale druk, dus meer lucht kun je dan alleen nog maar met meer opp voor elkaar krijgen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...