Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

whazzup

Whazzups Hok In De Maak

Recommended Posts

toevallig vanavond een fancontroller met regelbare min en max van binnen gezien (zal het merk maar niet noemen)... Koste dus 120 euro in de shop ener zat niks anders in dan een thermostaat (type enkelvoudig huis tuin en keuken) twee potmetertjes en een dimmermoduletje. nog geen 60 euro aan onderdelen!!! Schandalig vind ik dat. Zelfde met die 5 standen regelaars voor fans: step-down transformator (van nog geen 10 euro), 5 standen schakelaar en een kastje!

 

Het loont niet om in massa geproduceerde apparatuur zelf te bouwen over het algemeen, dat is veel goedkoper te kopen. Maar wat ik zie aan "gespecialiseerde" controllers is in vele gevallen eenvoudig zelf in elkaar te knutselen. Vrijwel alle traploze electronische controllers van onder de 200 euro werken op faseaansnijding (met kans op brom!). Een trafo gestuurde 5 standen regelaar is in dat geval een goedkopere, en voor de gebruiksduur van de fan veel betere oplossing. Kijk maar naar Glazenwasser: Als hij een gewone omschakel thermostaat had (20 euro max, relais kan dan vervallen) twee potmetertjes met knopjes (5 euro) en een dimmermodule (18 euro) is hij klaar! Ok dan. Kastje erbij met stopcontact. 7 euro. totale kosten: 50 euro voor hoog/laag instelbare fancontroller.

 

Onderdelen zitten inmiddels op de print gesoldeerd, ben nu de draadbruggen en printbaam onderbrekingen aan het uitdokteren.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Voor de duidelijkheid, hier de lay-out van het printje. Aan de linkerkant komen twee driestandenschakelaars waarmee je de dag / nacht cyclus handmatig of op auto kunt zetten en tevens de hoog/lage temperatuur stand handmatig kunt zetten (daaronder, da's handig bij het afstellen van de fansnelheid op de betreffende standen). Je ziet de bijbehorende leds die de schakelstand aangeven.

 

De bovenste twee potmeters zijn voor de instellingen gedurende de licht(dag)cyclus - aangeduid door de witte led tussen de potmeters als het dag is (branden alleen als de dag/nacht/auto schakelaar op auto staat). Daaronder de regelaars voor de nacht stand (min/max) met bijbehorende blauwe led (die uiteraard alleen brandt als de dag/nacht/auto schakelaar op auto staat). Daartussen de laag/hoog leds. De linker (blauwe) led brandt alleen als in auto stand de temperatuur laag is, de rode alleen in de auto stand als de temperatuur hoog is.

 

gallery_5211_1240_1198431.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

@esmeralda: Lijkt me lekker!

 

@apollo: volgens mij ben je helderziend.. ik zie nog geen hok hier (helaas :no)

Share this post


Link to post
Share on other sites

van vreemden heb ik gehoord dat ik ook timmerman was whazzup :no

 

Cool dat je toch je schema's online gooit en ook uitvoert!!

Ben echt benieuwd hoe het totaal uitziet & ongev. kost!

 

suc6!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Heb je wellicht van die vreemden gehoord of je ook wel eens in Rotterdam komt? :no

 

Vanmorgen eerste proefjes gedaan (halve circuit), wen het werkt feilloos. Feestverlichting ziet er ook spectaculair uit. Nu alleen nog de ideale dimmermodule voor de fans. Ben met een aantal aan het experimenteren. Whazzup gaat vandaag een rondje Nederland rijden en vanavond aan de boemel.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Erg mooi gedaan Whazzup, kan ik mij al opgeven voor

het cursus onderdeel "Electronica met Whazzup"?? :no ;)

 

Met welke (verkoop)prijsklasse kan ik jou controller vergelijken??

 

BZ

Share this post


Link to post
Share on other sites

toemaar whazz :whistling

 

zou mij niet zomaar lukken al die electronica in elkaar te knutselen :no

 

kijk uit naar het eind resultaat van het bouwproject want van het electronica-deel snap ik tog geen fluit ;) niet dat dat het er minder interessant op maakt :hug:

 

volg je !

 

greetz thug ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Erg mooi gedaan Whazzup, kan ik mij al opgeven voor

het cursus onderdeel "Electronica met Whazzup"?? :no ;)

 

Met welke (verkoop)prijsklasse kan ik jou controller vergelijken??

Nou.. in zijn uiteindelijke vorm met digitale thermostaat zit hij in de 300+ prijsklasse. Ik heb echter nog geen controller gevonden met de handmatige standen die ik er nu inbouw. Die cursus, tja, wellicht dat we snel ook eens een korte workshop hok-elektro moeten organiseren :whistling .

 

@thug: Ach ja, zelfs voor de niet-techneut zien knopjes en lampjes er altijd leuk uit. En het gaat uiteindelijk om het resultaat.

Share this post


Link to post
Share on other sites
toevallig vanavond een fancontroller met regelbare min en max van binnen gezien (zal het merk maar niet noemen)... Koste dus 120 euro in de shop ener zat niks anders in dan een thermostaat (type enkelvoudig huis tuin en keuken) twee potmetertjes en een dimmermoduletje. nog geen 60 euro aan onderdelen!!! Schandalig vind ik dat.

 

helemaal mee eens! hetzelfde had ik toen ik voor €70,- een fancontroller bestelde; ik had dat ding in m'n handen en dacht onmiddelijk 'dit is geen €70,- waard!'. schroef je 'm open en jahoor, een handjevol electronica op een printje wat volgens mij nog geen €5,- aan onderdelen heeft gekost! fabrikanten en leveranciers hebben het duidelijk op de gemaktzuchtige consument gemunt die het toch wel koopt omdat het plug en play is.. bah! :no

Share this post


Link to post
Share on other sites

laat ik nou toevallig een SMScom fancontrollertje tegenkomen: U kent hem wel met de losse thermostaat:

gallery_5211_1240_96980.jpg

 

Wat zou daar nou inzitten? Nou niet veel dus! De meest elementaire dimmer die je je kunt voorstellen. Toch bromt deze dimmer niet zo als andere gewone dimmers. Waarom? Er zit een snubber ingebouwd (e componenten aan de linkerkant)...

gallery_5211_1240_232650.jpg

 

 

Het is wel een droevige boel intern hoor. Zelfs geen gewone echte potmeter maar een instelpotmeter. Heeft ook niet zo veel te lijden maar toch. Kost intern aan onderdelen €5,75. Thermostaatje erbij van twee tientjes en je bent klaar.

gallery_5211_1240_60031.jpg

 

 

Ik bedoel maar...

Share this post


Link to post
Share on other sites

...laat die controller nou toevallig vrij veel weg hebben van degene die ik in bovenstaande post zwart maakte :no driewerf bah! :whistling

 

wat is een snubber, whazzup? die module die ik gebruik bromt ook bijna niet, is ook speciaal gemaakt om motoren (inductieve lasten?) mee te dimmen. zou daar ook een 'snubber' in zitten?

 

 

//EDIT

A snubber is a simple electrical circuit used to suppress ("snub") electrical transients. Snubbers are frequently used with an inductive load where the sudden interruption of current flow would lead to a sharp rise in voltage across the device creating the interruption. This sharp rise in voltage might lead to a transient or permanent failure of the controlling device.

 

In a similar fashion, a snubber can also be a mechanical device that limits pressure surges on measurement devices. These connect between the process and the measurement device allowing a relatively slow change in pressure to limit damage to the hardware. Such devices are common in industrial environments.

 

met dank aan wikipedia ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Het is mooi als je dit soort apparatuur zelf maken kunt, maar dat

is voor de meeste van ons niet te doen en aan te raden.

 

En zul je dus veroordeeld blijven tot hoge prijzen die niet

in verhouding staat met wat je er voor terug krijgt.

 

Misschien een idee om jou producten/bouwsels in de shop te verkopen of

te maken op bestelling??

 

BZ

Share this post


Link to post
Share on other sites

@glazenwasser: heb er een post over geplaatst maar topics met veel woorden zonder plaatjes zijn niet zo populair ;) - zelfde forum, volgende pagina: http://www.wietforum.nl/Brommende-Ventilat...mer-t22657.html

 

@blauwezand: Ik vind het wel normaal dat je wat voor assemblage, verpakking en vormgeving mag betalen maar ik vind dat er wel overdreven wordt. In grotere oplagen kost het allemaal geen drol. Als deze door de test komt gaat het op proef bij een wat grotere kweker en als die hem ook heeft goedgekeurt dan maken we er een bouwpakket van. Je mag niet van wietforum verwachten dat we je elektronicus maken en door de vele bedrading is het geen eenvoudig project, maar ik zal eens kijken of het met de juiste onderdelen wat eenvoudiger in elkaar te zetten is. Het blijft een 230V project uiteraard. Maar een assemblagelijn ligt niet in de verwachtingen hoor, of een leverancier zou het moeten oppakken. Wat mij betreft, we weten allemaal wat er in zit, schema is openbaar.

 

@labeo: Tja het wordt nog wat he :no

 

Effe voor de duidelijkheid: die goedkope dingen werken óók hoor. Die van mij werkt alleen beter :whistling

Share this post


Link to post
Share on other sites

whazzup, ik begrijp jou frustratie wat betreft kosten van bepaald materiaal. Zeker als je zelf de kennis hebt om zo diep op de theorie van het product in te gaan. Maar laten we heel reeël blijven; geldt dit niet voor alles wat er op deze aardkloot wordt geproduceert?

 

Alles wat je ontleed zal misschien hooguit aan kosten 20% van de verkoopwaarde aan materiaal bezitten.

Dit is nou eenmaal de economie waarin we leven. Ja het is kut, en ja het is geld uitzuigerij. Wat dat betreft ben ik het 100% met je eens.

 

Daarbuiten heb ik bewondering voor wat jij allemaal kan met dat soort dingen. Ok, ieder zijn eigen vak.... geeft mij genoeg ijzer en ik bouw een Eiffeltoren voor je in mekaar. Maar wat jij doet vind ik zeker mooi om te zien. :no

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tja, je kunt niet alles zelf maken.

 

Hier in huize AS Grow hebben we de voorkeur ons brood en taarten zelf te maken. Afgezien van onze homegrown natuurlijk.

 

Zoals we in het zuiden zeggen: "ieder vogeltje zingt zoals 'ie gebekt is"

 

Groeten uit Eindhoven,

 

AS Grow

Share this post


Link to post
Share on other sites

hehe nou DefQon, veel dingen kun je niet meer zelf bouwen hoor (kan wel maar heeft geen zin). Denk maar aan audio apparatuur, computers, televisies. Alleen al de behuizing en onderdelen leg je het op af als je ze los koopt. Het zijn echter die speciale kleine kastjes die niet per 10.000 tegelijkertijd gemaakt worden waar (kleinere?) ondernemers zich op storten. En soms met hele mooie producten, soms met een mooi uiterlijk maar een uiterst beperkt binnenwerk. Wat zit er nou eigenlijk in die controller van mij? Bijna ook niks toch? Heb echter nog niet zo'n uitgebreide gezien. Bedoeling is om hem modulair te maken overigens, zodat iedereen kan kiezen wat hij wil. Dat is ie al gedeeltelijk doordat je thermostaat extern zit (kunt zelf kiezen wat voor thermostaat je gebruikt) en de klok nog extern zit. Met twee extra modules zijn die echter ook ingebouwd, gewoon gebruik makend van industrie standaard modulen. Net als bijvoorbeeld een extra module voor de cooltube fan met extra naloop.

 

En zoals je al bij Glazenwasser zag, het kán wel en het werkt ook! Wellicht met Rainman samen een mooie bouwbeschrijving maken, lijkt me een perfecte combinatie.

 

als ik een Eiffeltoren nodig heb zal ik zeker aan je denken ;)

 

@ASgrow: de omrekenfactor spacecake / controller is 6-8: controller kost 6-8 space cakes :no. Zoals wij in Rotterdam zeggen: We hebben een afspraak gemaakt met de bank, zij verkopen geen fancontrollers en wij geven geen krediet :whistling

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yo Whazzup,

 

Wat een project, je gooit me de electronica om de oren, niet dat ik daar veel kaas van gegeten heb.. Eigenlijk helemaal niets :no Maar zoals eerder gezegt, ik zie nog niets anders groen dan een enkel draadje :whistling Tegen die tijd dat je hok af is kan je je zaailing net zo goed buiten zetten ;)

 

Eigenlijk moet ik mn mond houden.. Ben zelf ook nog niet verder gekomen dan het oude geval slopen, een mooi plan in mijn hoofd en een flinke hoeveelheid sloophout opgescharreld..

 

Suc6 verder nog, ik zal afentoe even een kijkje nemen in je topic naar de vorderingen ;)

 

Groeten PK

Share this post


Link to post
Share on other sites

Haastige spoed is zelden goed ;)

 

Tenminste is het goed uitgedacht allemaal, dat is een goed begin :no

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hé whazzup,

 

Nou, deze zomer wil ik proberen om genoeg kennis te vergaren om zelf ook tot dergelijke controllers en bedieningspanelen te kunnen komen. Maar mocht het nu niet lukken, moeten we anders toch nog maar eens onderhandelen over de prijs.

 

Ik bedoel driekwart spacecake...is dat materiaal inbegrepen?

 

Haha. ik zal je op de hoogte houden van de vorderingen. Heb in ieder geval wel een basisboek gevonden ondertussen, of weet je misschien een betere?

 

http://www.vego.nl/5/03/5_03.htm

 

 

Groeten uit Eindhoven,

 

AS Grow

Share this post


Link to post
Share on other sites

ik ken het boek zelf niet, er zijn er zoveel... ik heb het uit elektronicabladen geleerd in die tijd en wat beginnersboeken, later de duffe HTS boeken.

 

Het was overigens niet 6/8 cake maar 6-8 cakeS he! :no Betekent dat ik er in een jaar maar 3 kan bouwen, voor de rest ben ik stoned!

Share this post


Link to post
Share on other sites

whazzup, whazzup!

 

jouw idee van dat bouwpakket spreekt me erg aan! op die manier kan iedereen die het leuk vindt om een beetje te knutselen zo'n sehr geiles fancontroller in elkaar zetten zonder dat iedereen afzonderlijk het wiel uit hoeft te vinden wat betreft de gebruikte electronica. ik heb zelf beroepsmatig geen achtergrond in de techniek maar ben m'n hele leven al bezig met electronica, computers, brommer, auto's etc. uit elkaar te halen en in elkaar te zetten. ik denk dat iedereen die dat leuk vindt, met zo'n bouwpakketje (een paar schakelaars, een fancontrol module of 2, paar ledjes, een schema en een printplaatje) z'n eigen über fancontroller moet kunnen maken. :no

 

ben je al aan het overwegen om zo'n bouwpakketje in de shop aan te bieden? zullen we anders een poll houden om te kijken hoeveel mensen in zoiets geïnteresseerd zijn, zodat jij (of iemand anders) niet investeert in onderdelen die je vervolgens niet verkoopt..

 

 

groetens ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

ach glazenwasser... dat wordt toch voor de hobby hoor want het zijn zulke kleine hoeveelheden dat je geen voorraad kunt gaan houden. Als die priegelonderdeeltjes inkopen en samenstellen in het klein is een ramp. De printplaat zal ik het ontwerp van publiceren en wellicht een klein serietje van maken, de onderdelen kun je met een stuklijst gewoon bestellen bij de electronicawinkel of Conrad.

 

Ik heb eigenlijk liever dat een leverancier het oppakt en gaat maken en dan deze voor leden van wietforum voor een gereduceerde prijs aanbiedt :no

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...