Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

stijlloos

Het Meten Van Ph En Ec In Je Aarde

Recommended Posts

Tis alleen niet zuiver, gedestilleerd water wel.

 

 

 

Rare stelling. Aarde is veel beter samendrukbaar als water, waarbij water ook nog eens een ruwe maatstaf is voor gewicht 1 dm3 water= 1 kg. M.a.w. het volume van 100 gram aarde is een maat voor niks.

 

Een monster van je aarde nemen:

Ga als volgt te werk voor het nemen van een monster van je aarde, neem een hoeveelheid van minimaal 20ml ( circa 1 theelepel ) aarde uit de pot, zorg ervoor dat je het monster zo dicht mogelijk bij de onderste wortels van de plant weghaalt. Stop dit monster in een maatbeker en voeg dezelfde hoeveelheid gedemineraliseerd toe als dat er aarde in de maatbeker zit. Zet dit mengsel voor minimaal 24 uur weg en roer het regelmatig om, na deze tijd giet je het mengsel door een koffiefilter heen in een schone maatbeker. Je dient zolang te filteren totdat je een zuivere vloeistof overhoud. Van deze vloeistof meet je de pH & EC waardes, de uitkomst van je meting is de pH & EC waarde bij de wortels ten tijde van het nemen van het monster. Stem nu de EC & pH waarde van het voedingswater dat je gaat toedienen af op het verbruik dat de planten hebben gehad zodat je deze een optimaal dieet aanbiedt.

 

 

:showoff:

Share this post


Link to post
Share on other sites

nou, zal het maar gelijk hier neerkwakken want een linkje aanklikken is toch wel moeilijk lijkt het :showoff:. Jammer, want er staan erg goede aanwijzingen in over het gebruik van pH electrodes en waarom ze bijvoorbeeld stuk gaan als je ze in aarde stopt (als het geen aarde membraam is)

 

Measurements in soil samples

«Long Life» electrodes should be used here. For direct measurements, an electrode

with a cylindrical glass membrane is employed. Insert the electrode in the

soil slowly and carefully. Possibly moisten with demineralised water and read off

the pH value when stable. However, in most cases soil extracts are measured:

Mix soil samples from different samplings, remove large foreign bodies (roots,

stones) and roughly crush the mixture (e.g. rub between your fingers). Vigorously

stir 10 g of air-dried sample with 25 mL c(CaCl2) = 0.01 mol/L and allow to stand

for 1 h. Stir and read off the pH value when stable. Suitable electrodes:

6.0222.100; 6.0219.100; 6.0239.100; 6.0238.000; 6.0234.100.

 

Bron: Metrohm

Share this post


Link to post
Share on other sites

meten=weten, maar de meningen hoe je aarde te meten lopen nogal uiteen, ik weet het dus niet. sorry whazzup maar ben blij dat ik nederlands kan had de link wel gezien? Gr opa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vraag me niet waarom die verhouding zo is.

Dat heb ik op school geleerd :P

 

 

Nou ja LTO avondje, en die jongens hebben het toch echt bij het rechte end.

(BG)

 

En ik ben het er mee eens dat je het niet standaard kan meenemen als je leidingwater niet de juiste waardes bevat. Maarre wat er bij mij niet ingaat is dat je je water 24 uur moet laten staan. ;)

 

Dat is pas crapp!!!

Je pH waardes veranderen namelijk door lucht en licht.

Kweet niet waar dat op gebaseerd is die verhouding en tijd.

 

Beetje vreemde mehode.

Is ook denk ik niet kloppend maar ik mag niet oordelen want kheb hem nog niet uitgevoerd.

Waarom doen we niet allebei de testen en zien we wat de verschillen of overeenkomsten zijn.

 

Idee? :showoff:

 

Laters

 

 

 

 

Dit is trouwens de normale grondverhouding.

 

vaste delen: water: lucht 2: 1: 1

 

De andere methode is 1 op 1

 

Mijne is 1 op 2

 

Wat is waar hahaha

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik lees in veel wetenschappelijke publicaties dat de KCl extractie methodeveel gebruikt wordt. Er is een groot verschil tussen de KCL methode en de H2O methode. Nou schijnt dat CaCl2 0,1 mol ook veel gebruikt wordt in laboratoria bij het meten van pH van grondmonsters. Er zal toch wel een chemicus op het forum zitten die kan vertellen waarom? Zo niet, dan bellen we weer gewoon eens naar Wageningen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wat je ook kan doen is meerdere aarde monsters nemen deze in koffiefilterzakken doen. Verschillende test-pH water nemen met een pH van 5,5 tot 6,5 in stapen van 0,1 of 0,2.

 

Wanneer de pH van het uitlek monster gelijk blijft met de pH van het test-pH water zit je goed.

 

Ik heb van de week water met een pH van 6.0 door mijn aarde heen gefiltert en ik kwam op 5,5 uit :P

 

 

Dus maar even nieuwe aarde gehaald :showoff:

Share this post


Link to post
Share on other sites

nou ik denk dat we de biochemicus maar eens aan het woord moeten laten. Ik weet in ieder geval dat het in veel laboratoria gebruikt wordt bij bodemanalyse. Komende week als ik tijd heb maar eens effe bellen, of weet iemand het?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hoi luitjes,

 

Klopt deze berekening nou? Zie meerdere berekeningen staan en kom er niet uit.

 

Ph kraanwater= 6,9

 

Ph grond+kraanwater= 5,7

 

Nu doe ik die (5,7x2)-6,9

 

Is het dan zo dat mijn grondje 4,5 is? :verrygood of reken ik verkeerd?

 

 

UmLeiTung

 

ps. Ga ervan uit dat ik kraanwater kon gebruiken omdat het me niet om de EC ging.

Share this post


Link to post
Share on other sites

he UmleiTung, ph kraanwater 6.9? heb je het eerst afgezuurd dan, anders is die bij jou wel erg laag, hier zit ik op 7.4 a7.6 en dat is al laag. Gr. opa

Share this post


Link to post
Share on other sites

ik heb hier een periode gehad dat het water met plusminus ph van 6,4 uit de kraan kwam stromen. Dan zuur ik niet meer af :P (had toen hesi). Maar nu is de ph-waarde weer groter de ph7. Hoeveel kan ik niet precies meten want ik ijk op twee punten ph4.01 en ph7.01 waardoor alleen de waarde precies gemeten wordt tussen ph4 en ph7, alles daarboven zegt alleen iets over het gegeven dat het nog niet de gewenste waarde heeft :verrygood .

Ik heb hier waardes gehad van onder de ph7 maar ook erboven 8.1 is het hoogst wat ik tot dusver gemeten heb en ik meet pas zo'n half jaar de ph-waarde. (meter wordt regelmatig geijkt en getest <--vermeld toch maar even voor de zekerheid.)

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Mannie

 

Meter was ervoor geijkt, dus aan de meter ligt het niet. Is volgens

mij normaal hier in t zuiden dat de ph zo laag is.

 

Niemand een idee over die berekening

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hoeveel kan ik niet precies meten want ik ijk op twee punten ph4.01 en ph7.01 waardoor alleen de waarde precies gemeten wordt tussen ph4 en ph7, alles daarboven zegt alleen iets over het gegeven dat het nog niet de gewenste waarde heeft :verrygood

Dat is niet helemaal waar. Het is wel zo dat je het best een driepunts calibrering kunt doen om over het gehele bereik een goede waarde af te lezen maar men adviseert om toch met name een calibrering uit te voeren dicht bij het meetbereik om in dat gebied de hoogste nauwkeurigheid te krijgen. Die nauwleurigheid is niet alleen tussen de 4 en de 7 maar ook een stuk daar onder en boven. Het is dus niet zo dat onder de 4 en boven de 7 je meter plotseling niet meer klopt.

 

@umleitung: beter gedestilleerd water gebruiken, want je kunt geen zinnig woord zeggen over de verhoudingen van je meting. Gedestilleerd water heeft weinig tot geen invloed op je pH meting.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Whazzup: Dat zeg ik ook niet,.. althans dat bedoelde ik niet :verrygood . Ik zeg alleen dat ik de afmeting boven de ph7 als minder nauwkeurig beschouw en dus min of meer voor lief neem, ben die waarde immers toch niet nodig want water gaat bij mij terug naar zo'n ph6-ph6.4, in dat bereik wil ik een redelijk nauwkeurige meting hebben, meer kan ik van mijn milwaukee waterproof-ding niet eisen, 't is geen nieuwkoop.

Mijn meter schommelt meer als het een vloeistof meet die op dat moment boven de ph7 ligt. Dat is voor mij een aanwijzing dat mijn meter dit niet zo nauwkeurig meet kan. Het is zo'n pocket-meter en dat zijn volgens mij min of meer al indicatie-meters als dat ze exact de juiste waarde weergeven.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu snap ik er niks meer van

 

Is het nu gedestilleerd of gedeminiraliseerd water wat ik moet gebruiken. Dacht

dat je demiwater moest gebruiken omdat die geen EC waarde heeft.

 

Heb kraantjeswater gebruikt omdat het alleen om de Ph ging.

 

UmLeiTung

Share this post


Link to post
Share on other sites

Iedere ''kenner'' lijkt idd zeer zeker van zn zaak :verrygood ...

Prachtige topic,interessant,maar als je het hele topic eens leest ben je veel informatie en 5 pagina's verder maar hoe je uiteindelijk nou het beste je grondje kunt meten.. :P ik ben er nog niet uit eigenlijk!

 

Dacht eraan om net als voorheen gewoon mn leidingwater aan te zuren tot ph7 en dit te mengen met een beetje grond,kwartiertje wachten en voila!

 

Of heb ik er nou echt niks van begrepen :jump: ,grtz ganja

Share this post


Link to post
Share on other sites

Je gebruikt volgens mij het liefst water zónder zuren en basen omdat deze kunnen bufferen (=H+ ionen opnemen, H+ ionen zorgen voor een lage pH). Als het goed is kun je de pH van gedestilleerd water erg moeilijk vaststellen omdat er zo ontzetten weinig vrij ionen in zitten, er zitten weinig stoffen in dus er wordt ook niet gebufferd. Een half litertje salpeterzuur aangevuld met een half litertje natrium hydroxide geeft ook pH 7, maar of je daarna nog nauwkeurig je pH van je aarde daarin kunt meten...

 

Door aan te zuren creeer je een buffer waardoor pH slecht te meten is:

 

Een oplossing die de H3O+ concentratie constant houdt, zelfs al wordt er door een chemische reactie H+ geproduceerd of verbruikt, heet een buffer. Een buffer kan worden gemaakt door zowel een zwak zuur als een bijbehorende zwakke base aan een waterige oplossing toe te voegen. Als er in zo'n gebufferde oplossing H+ wordt bijgemaakt, kan dat door de aanwezige zwakke base worden opgenomen onder vorming van een zwak zuur zonder dat de pH daarbij verandert. Andersom kan, als er H+ uit de oplossing wordt verbruikt, nieuw H+ worden vrijgemaakt uit het zwakke zuur onder vorming van een zwakke base.

 

Elke combinatie van een zwak zuur met de bijbehorende zwakke base heeft zijn eigen ideale pH waarbij de buffer het best functioneert (het meeste kan opnemen of vrijmaken met de kleinste verschuiving in pH). De zogenaamde buffercapaciteit hangt daarnaast af van de concentratie van de bufferstoffen in de oplossing.

 

Als bufferstoffen kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt azijnzuur en waterstofsulfaat (pH rond 4.77), of H2PO4- en HPO42-.

 

Bron: wikipedia

 

Ergens eerder heb ik een documentje geupload waar het proces ook in beschreven staat. Nog niemand heeft me het verschil tussen pH H2O, pH KCl en pH NaCl kunnen uitleggen overigens.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ tomas,

 

Regenwater ''lijkt'' perfect in de tabel van de growguide,en aan gezien het heftig zal regenen vandaag heb ik vast wat schalen buiten gezet! Nou nog ff een stokkie produceren a la Whazzup en dan gaan we vanavond is meten! grtz ganja.. :verrygood

Share this post


Link to post
Share on other sites

hmm.. zure regen? Ik zou gewoon een euro uitgeven en een flesje gedestilleerd water halen bij de pomp of de gamma (dat zeg ik!).

 

denk er om dat je meerdere samples neemt van één pot en die mengt.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nou nog ff een stokkie produceren a la Whazzup en dan gaan we vanavond is meten! grtz ganja.. :verrygood

 

:P ,a la dokkie bedoelde ik eigenlijk..

 

Zal ook ff een flessie gedestilleerd water halen,kijken of het nog verschil oplevert,trouwens in 1 van je eerste post in dit topic schrijf je:

Volgens mij geeft een pH meting van gedestileerd water een onjuiste pH waarde wegens het ontbreken van vrije ionen. Het zou dus eigenlijk geen pH moeten hebben, want dat zou wijzen op andere stoffen in het water dan alleen water" dus ja wat nu :jump: ? grtz ganja

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nog Ph vragen,

 

ik heb 500 ml aarde genomen uit verschillend potten in de wortelkluit en dit verdund met 1 liter demi water een nachtje laten staan en doorheen een zeef gedaan.

 

Ph 6.0 ec 1.65 omdat ik nergens ka

Share this post


Link to post
Share on other sites

//EDIT ivm onnodig quoten. Klik/lees/leer HIER aub.

 

kan (sorry technische storing) vinden welke de ideale waarden zijn denk ik dat deze waarde goed zijn

maar ze gaan de laastste week in , ik wil nog wel morgen enzymen geven en dan stoppen met water.

deze aarde is reeds 2 maal gebruikt tussen de beurten in wel kalk, biomix en enkele zakken nieuwe aarde erdoor.

De vraag moet ik nu kalk toevoegen en zo ja hoeveel ongeveer de liter?

Na het bewerken van de aarde welke waarden zijn dan ideaal?

 

Ik heb trouwens gisteren de aarde gemeten met een meterje uit de shop hier en die geeft 6.8 aan ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

een ph mediumwaarde van 6.0 is zeker perfect!Zou wel nog in lichte mate gaan bijkalken,het liefst met zeewierkalk omdat dit zeer snel oplost in je aarde,en langzaam maar zeker de ph waarde gaat hoger brengen,gedurende de kweek gaat de ph waarde immers terug achteruit,een meting van 6.8 lijkt me bijna onmogenlijk bij reguliere aarde,of er moet wel heel veel kalk zijn toegevoegd onder de aarde.Heb je de ph waarde zelf gemeten van het demi water?Bedenk dat de test enkel betrouwbaar is met neutraal water,dus ph waarde 7.0!Kocht eens demi water dat een ph waarde had van 6.1 ;) ,dan zijn de metingen dus niet correct,en in het geval dat het dan wel een 6.8 bedraagd moet je zeker niet meer gaan bijkalken...

Ideale waarden liggen tussen de ph 5.8 en 6.3,met de ec waarde zit je goed

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bedankt Rataplan

weet nu weer wat meer, verder ga ik even het demi checken naturlijk ik dacht dat ik het al eens gedaan had met deze bus en het was 7. Doch voor de zekerheid

 

grt WWW

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...