Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

sannie

Levende Aarde

Recommended Posts

Levende Aarde

 

Aarde is een natuurproduct welke bestaat uit verschillende organische komponenten,welke we naar onze specifieke wensen kunnen aanpassen voor onze specifieke teelt.

Een goed begin is het halve werk,en dit geldzeker voor de juiste keuze van medium,en eventuele toevoegingen welke we willen gebruiken om door de aarde te mengen en/of aan te gieten.Wanneer voor aarde gekozen wordt is het verstandig om te bedenken of er zelf nog gemengd moet worden of dat er een kant en klare zak aarde gehaald word.Belangrijk is om te letten op een aantal belangrijke punten:hoe zwaar bemest,eventuele extra organische toevoegingen,luchtigheid van de aarde,en natuurlijk de prijs.Extra organische toevoegingen kunnen zijn:wormenmest,guano,beendermeel,bloedmeel,schimmels,bacteriën enz……

Foto=R4LFLAWU.jpgFoto=YE8EEQV7.jpg

 

Nu de keuze is gemaakt welke aarde we willen gebruiken met eventuele toevoegingen,is de volgende stap naar een “levendeâ€bodem vrij klein.Een bodemleven wordt al gemaakt op het moment dat de aarde natgemaakt wordt,dit zal jammer genoeg niet afdoende zijn om een hele ciclus op te kunnen teren en optimaal te presteren.Dit is dan ook de reden om mycorrhiza schimmels en bodem bacteriën toe te voegen aan de aarde om een goed draaiende fabriek te genereren,ook wel bodemleven genoemd.

med_gallery_7203_883_460139.jpg

 

 

 

Een juist functionerend bodemleven van uw planten zal uiteindelijk zorgen voor een makkelijker beheersbare kweekcyclus en een hoger kwalitatief eindproduct.Telen op substraten heeft een heel grote invloed op onze toeleveringsmarkt,en zou eigenlijk een uitstekend voorbeeld zijn hoe het niet moet! De biologische activiteit(bodemleven)in dit materiaal is minimaal,of is met steenwol zelfs volledig afwezig.Ongunstige organismes krijgen in deze situatie een prima kans zich te nestelen,niet gehinderd door de goede organismes,en zorgen voor een negatief werkend bodemleven.Op deze manier bekeken zijn ziekten niet meer dan een gevolg van een verstoord biologisch evenwicht.

Met de inzet van bestrijdings of extra (chemische) meststoffen worden alleen symptonen bestreden totdat de andere ziekteveroorzaker zijn kans schoonziet.Met alle beschikbare middelen en kunstmestvormen is tot nu toe geen enkele ziekte uitgebannen,maar is het aantal alleen maar toegenomen.Deze ziektes zou je niet moeten bevechten,die moet je intomen door hen geen ruimte te geven door middel van goede bacteriën en schimmels toe te voegen.Door deze toe te voegen ontstaat er een symbiotische relatie waarbij geldt;ik krijg iets van jou,en jij krijgt iets van mij.De mycorrhiza krijgt suikers die de planten- wortels afscheiden,en in ruil daarvoor weekt de schimmel mineralen in de bodem los en geeft ze af aan de plant.De schimmeldraden groeien in de wortels en vertakken zich in de grond rond de wortels tot in de kleinste hoekjes en gaatjes.Dat is geen probleem door de geringe diameter van de schimmeldraden van 0,3 tot 0,4 micron.Per kubieke centimeter aarde kan de lengte van de draden in zon netwerk tot wel 2 kilometer oplopen.Wortels met een gemiddelde diameter van 0,2 millimeter zijn zon 80 keer dikker dan schimmeldraden en zijn nooit in staat zon fijnmazig opnamenetwerk te bouwen.Bij afwezigheid van mycorrhiza is slechts 10 procent van het grondvolume beworteld,bij een levensduur van gemiddeld 6 weken.Onder deze omstandigheden blijft 90% van de in de grond aanwezige mineralen en water onbenut.

Foto=VDM8ZWSI.jpg

 

Het bodemleven is van grote invloed op de plantengroei.Uit organische mest moet het bodemleven de

voedingsstoffen vrijmaken die onmisbaar zijn voor de plant.Daarnaast heeft het bodemleven nog diverse andere functies.De organische meststoffen worden het eerst omgezet door bacteriën en schimmels.Hierbij kunnen voedingsstoffen vrijkomen die voor de plant beschikbaar zijn.veel voedingsstoffen worden evenwel ook door deze schimmels en bacteriën opgenomen en zijn dan niet beschikbaar.Bacterien en schimmels worden door veel organismes gegeten en hierbij komen de gebonden voedingsstoffen dan weer vrij.Al deze nuttige effecten van een goed bodemleven resulteren in hogere opbrengsten en betere kwaliteit van uw gewas.

 

Het nuttige van dit draaiende netwerk welke bodemleven heet,zit hem vooral in de manier van

voedingsstoffen inbrengen in de aarde.Een bodemleven levert alle nutrienten welke door de plant gevraagd word. Het nuttige van dit draaiende netwerk welke bodemleven heet,zit hem vooral in de manier van Dit in tegenstelling tot een directe voeding(chemisch)waarbij de kweker in zal moeten schatten welke en hoeveel nutrienten(voeding)de plant nodig heeft.En hier wil het uiteraard nog wel eens foutgaan.Het is makkelijker en effectiever om de plant zelf te laten bepalen wat en hoeveel ze nodig heeft.

Foto=8CUPKOGW.jpg

 

voorgelezen uit eigen werk highlife 2005

 

greetz sannie

Edited by sannie

Share this post


Link to post
Share on other sites

mooi stuk sannie!!

zeker handig om te weten :blink:

bedankt :D

 

-grz- Cannakid

Share this post


Link to post
Share on other sites

sannie :D hier hebben we wat aan lees voer

daar houden wij van ik ga het zeeker probeeren

met schimels te werken en met bacto en organische

voeding om niet te vergeeten ik doe trouwens

4 a 5 reegen wormen per 12 liter pot er in doe ik al

een heele poos en nog nooit aan gevreeten wortels gezien

 

gr mi laaters

Share this post


Link to post
Share on other sites

die regenwormen gebruik ik zelf ook altyd,ik pak er 3(kleintjes) per 12 liter pot,

ze maken tunneltjes die zorgen voor zuurstof voor de wortels,

daarnaast produceren ze wormenmest,ook goed voor de planten.

ik heb ook nooit aangevreten wortels gehad,altyd een gezonde kluit wortels,niets mis mee.

Share this post


Link to post
Share on other sites

jaaaaa,dat ik daar nooit eerder aan gedacht heb???

wormen in mijn potjes :D

Ga gelijk ff naar viswinkel in het dorp om een paar doosjes te halen.

Nog voorkeur voor springers(kleine regenwormen) of dikke dauwpieren?

springers lijkt mij beter.

 

Thanks voor de tip :blink:

 

Tokkie

Share this post


Link to post
Share on other sites

super topic San! :D

 

Bacteriën worden volgens mijn steeds populairder. Zelfs Pokon verkoopt ze al (Groeistart) en zelf heb ik Trichoderma gekregen. Werkt het? Ik denk het wel! Kijk eens HIER naar de foto's van wortelontwikkeling en opbrengst bij het gebruik ervan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

waar kan je die bacterien kopen dan ??

 

zou er dan ook wel een zootje van willen hebben voor mijn stekken die willen niet echt wortelen..

 

greetz thugboy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wormen zijn super in je grondje :D

 

Het is idd bij de genomde growshop te koop,maar experimenteren met andere producten kan goede resultaten boeken.

Het meer en beter gaan nadenken over wat je in je aarde doet zal al een meerwaarde aan je wietje geven.

 

Organisch geteelde wiet is de meest verantwoorde geteelde wiet.

 

Tuincentra en grow shops verkopen steeds meer organische producten.

Bac verkoopt de producten om een snel en effectief bodemleven te creeeren.

Persoonlijk heb ik ook goede ervaringen met bio-bizz,canna(org),en zo zijn er meerdere goede fabrikanten.

 

Spelen met je aarde en bodemleven is veel fun :blink:

 

greetz sannie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mooi topic san :D

Ben nu net een week of drie bezig met de schimmels en bacterien in een grote bak aarde,ook de wormen zijn van de partij..

En ik kan niet anders zeggen,nog nooit zulke mooie plantjes in mn kassie gehad ! :blink: ,zelfs met deze bizarre temperaturen blijven ze er fantastisch bij staan,mooi vol en de scheuten knallen eruit.

Moet ook zeggen dat ik de watergift drastisch heb verminderd ,in verhouding met eerst,na aanschaf van een tensiometer :D ,ze lijken echt zowat niks nodig te hebben! keep up the good work sannie,laterz :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Graag gedaan luitjes :D

 

Mooie link whazup!

Trichoderma schimmels zit in de bacterie concentraat welke ik gebruik.(sannie's Bacto)

Deze schimmels zijn vooral goed inzetbaar bij stekken en zaailingen(ontkieming).

 

Het preventief toevoegen van schimmels zorgt ervoor dat evt foute schimmels of bacterien niet naar binnen kunnen wandelen.

 

greetz sannie

Edited by sannie

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wormen zijn super in je grondje :D

 

Het is idd bij de genomde growshop te koop,maar experimenteren met andere producten kan goede resultaten boeken.

Het meer en beter gaan nadenken over wat je in je aarde doet zal al een meerwaarde aan je wietje geven.

 

Organisch geteelde wiet is de meest verantwoorde geteelde wiet.

 

In de loop der jaren is het idee ontstaan dat met de vloeibare chemische meststoffen(lees zouten) planten letterlijk kunnen vetmesten of opbouwen . We kunnen echter niet ongestraft met zouten gaan smijten . Verzuring en verzilting zijn voor de boeren en tuinbouwers al lang bekende begrippen ,terwijl wietkwekers het vaak niet serieus genoeg nemen. Men is opgehitst door prachtig verzorgde reklame van grote voedingsproducenten die vooral gespecialiseerd zijn in marketing en reklame maken . Canna bv gebruikt de helft van hun totaal budget voor het maken van reklame !! Dat mag natuurlijk best als de producten hun verwachtingen ook waarmaken en er goede en eerlijke informatie wordt gegeven. Bij dat laatste zet ik wel eens m'n twijfels. Vaak hebben de zogenaamde deskundigen nog geen wietplant zien opgroeien .

 

Biologisch/organisch kweken geeft je niet alleen de meest verantwoord geteelde wiet ,maar kan je ook nog eens hogere opbrengsten geven denk ik zelf . Waarom denk ik dat ? Omdat ik het gezien en gemerkt heb maar ook omdat het goed te onderbouwen valt met wetenschappelijk verantwoorde testen .

 

Sannie's verhaal is goed onderbouwd, met onder andere kweekverslagen ,foto's . bovendien is het ook gewoon mogelijk kritische vragen te stellen over het product ( is gebleken ), je hoeft dus niet zomaar aan te nemen dat het goed is.

 

o ja ,voor de duidelijkheid : ik heb nergens commercieel belang bij (zoals in het verleden wel eens gedacht werd)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Je kan die wormen toch ook gewoon bij een stuk grond langs de sloot opgraven!?

 

 

Daar ben nou net weer wat te lui voor :blink:

Viswinkel zit om de hoek :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

ik kan me hier volledig bij aansluiten,sinds de omschakeling op 100% organisch,kan ik zeker bevestigen dat deze voedingen en bodemverbeteraars zeker verschil maken,zeker indien je een kwalitatieve lekkere wiet wil...Een gezonde bodem met een organische voeding geeft werkelijk een meerwaarde in de figuurlijke en de letterlijke zin van het kweken... :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mja,we zijn ook al ff aan het experimenteren met wormen :blink: (van dauwpier tot springworm) :D & heb nu nieuwe soort om te proberen (bij 5 identiek gevoerde planten,waarvan 1 met de nieuwe) & zie alleen het watergebruik al met min 30 procent toenemen bij diegene met de nieuwe wormen! :D (volgens mij ligt het ook aan de verblijfplaats van de wormen(de gangen die ze graven rijken tot deze diepte!) welke soort voor welk doel/opstelling het best geschikt is) :P

 

 

kusjes fotografe

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aangezien er al een hoop bekend is over bodemleven,hierbij een paar linkies hierover.

 

Bacteriepopulaties;HIER

Aarde en PH;HIER

mycorrhiza;HIER,HIERHIERHIERHIER

kunstmest;HIER

Beworteling;HIER

 

Genoeg links voor fanaten om deze dagen door te komen :D

 

greetz sannie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hier nog ff wat foto's van organisch gekweekte planten :

 

plasticblad.jpg

 

Deze foto is gemaakt na een week op 6 op dezelfde grond zonder toevoeging van minerale /chemische voedingen,zie jij een voedingstekort ???

 

Deze top is ook op aarde gekweekt ,met bacterial en guano extract:

 

ikkuhmettop.jpg

Edited by atmosphere

Share this post


Link to post
Share on other sites

een aardige top,netjes gekweekt,

organisch gekweekte wiet rules,

geen chemische troep,

puur natuur :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Atmo :D

 

Nog een tevreden puur natuur kweker met zo te zien knappe buds :blink:

 

greetz sannie

Share this post


Link to post
Share on other sites

weet iemand waar je guano extract kan kopen in de regio rijnmond?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...