Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

Guest Rataplan

De Tensiometer

Recommended Posts

Hey vlinders

 

dat zou goed kunnen, als ik even straks even opzoek waar 'higgley town' ligt, verwacht ik dat ik hem ook wel snap :verrygood

 

Het gaat mij er om wat de voor- en nadelen van nat en droog kweken zijn en waarom.

Aangezien de tensiometer een maat is voor de vochtigheid van je medium, vind ik het toch redelijk dicht bij de topicinhoud liggen.

 

Ik had ook geen discussie voorzien, maar een serieuze bewering die in mijn ogen niet klopt of in ieder geval weinig onderbouwd is van een persoon die klinkt alsof diegene er verstand van heeft, zal ik nooit negeren. Wie weet, heb ik inderdaad niet helemaal (of helemaal geen) gelijk en kan ik mijn voordeel doen met de kennis van een ander, of andersom.

Maar ik stel mijn mening niet zomaar bij, dan moet diegene wel met goede argumenten komen en niet met losse beweringen.

 

Mijn eigenlijke bedoeling was een opzetje te geven voor een manier om je watergift heel precies te regelen met behulp van een tensiometer, mochten er mensen zijn die daar aan toe zijn.

Dat kan net zo goed bij lage grondvochtigheden, het principe zou hetzelfde blijven.

HTH leidde me er alleen even van af en verder zie ik ook nog geen reactie van mensen die er het nut van inzien.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daar valt geen "opzetje" voor te geven Jon.

Natuurlijk zijn er wat standaard regels kwa voedings en bodem EC/PH, maar wat er daarna zou moeten gebeuren kwa juiste water gift hangt er vanaf hoe je planten op dat basis schema reageren.

 

Je let dus als het ware heel goed op je planten altijd in al hun stadia, en springt daar kwa bodem vochtigheid naar omstandigheden op in.

Het makkelijkste is het als je weet hoe een gezond schut, top en tip blad er uit ziet in de verschillende van haar stadia.

Wanneer je dat eenmaal weet kun je de juiste hoeveelheid watergift daarop afstellen.

 

Maar nog mooier is als je door ervaring als het ware onder de grond kunt kijken om te weten wat er met je bacterienleven, afvalophoping en wortelontwikkeling aan de hand is.

Dit stadium valt helaas geen exacte grafiek voor te maken en is een mooi bijverschijnsel van over langere tijd heel intensief met je hobby bezig zijn.

 

Ook is het van belang om te weten voor welk van de beide systemen je kiest, en daarom sprong ik hier in eerste instantie ook op in.

Snel vetmesten versus lang gezond houden bedoel ik dan.

 

@Vlinders, Mi zijn we al weer ontopic Vlinders, maar we zaten idd even op een zijspoor :verrygood :D

 

@Jon, met vlinders eerste zin bedoelde die dat we nog wel eens heel dicht bij elkaar in de buurt konden wonen denk ik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, voor de ideale vochtigheid is geen vaste waarde of vaste grafiek te geven, maar dat zeg ik ook helemaal niet.

 

Ik zeg dat je met een tensiometer en een goede pF-curve heel precies kunt watergeven. Hoe goed of slecht de gekozen vochtigheid vervolgens is, hangt volledig af van jouw inzicht, wensen en sturing.

 

Ik kies voor hoge V% en daar heb ik mijn argumenten voor gegeven. Jij kiest voor droger kweken en hebt daar een reden voor gegeven maar die kan mij nog niet overtuigen zonder verdere onderbouwing.

 

Het opzetje is op het volgende gebaseerd.

Stel dat jij ziet dat je grondvochtigheid vandaag 40V% is en je wilt inwateren tot 60V%, hoe weet je dan hoeveel water je moet geven om dat te realiseren? Ik kan het tot op de liter berekenen.

Stel dat je planten om een bepaalde reden vanaf de laatste watergift minder verdampt hebben, laten we zeggen 15%. in plaats van de verwachte 20%.. Normaal gesproken zou je dat met de hand nooit voelen en al zeker niet tot op de tiende procent. Een tensiometer kan dat wel.

Ik zie het meteen terug in de afgelezen en vervolgens omgerekende waarde. De eerste reactie is verklaren waarom dat zou kunnen zijn, kijken of het te verhelpen is en de watergift aanpassen zodat er weer terug naar 65V% ingewaterd kan worden, in plaats van 70V% als ik mijn normale dosis zou geven in dit geval.

Dat kan bijvoorbeeld net teveel zijn maar sowieso zijn schommelingen ongewenst.

 

Je kunt je planten ook prima sturen met dit hulpmiddel.

Iedere watergift kun je precies bepalen naar welke vochtigheid je wilt, hoe hoog of laag ook.

Jij houdt van droog kweken, dan houd je lage waarden aan maar wel goed gecontroleerd en zonder schommelingen.

 

Daarbij is het zo exact mogelijk bijhouden van de verdamping een heel leerzame les voor iedere teler.

 

Met een tensiometer alleen kom je al een eind, maar nooit tot op de liter nauwkeurig bij verschillende meetgebieden. Ik neem aan dat jij weet hoe een pF-curve eruitziet en dus waar ik op doel.

 

Daarbij wil ik nogmaals benadrukken dat watergift en voedingsgift en dus grondvochtigheid en voedingsgehalte in de grond twee aparte stuurmechanismen zijn. Ik had liever dat je daar op in ging.

Jij hebt het met bacteriën en dergelijke over heel andere dingen als waar het hier om gaat m.i.

Het één sluit het ander helemaal niet uit. Ik ben helemaal met je eens dat er in een bodem meer speelt als alleen maar V%, EC, pH, T en O2 maar dat is een totaal ander onderwerp.

 

Ik ben ook helemaal met je eens dat meer water geven niet per definitie beter is en in sommige gevallen een droger substraat voordelen kan bieden. Dat neemt niet weg dat een natte kweker in potentie hogere producties kan behalen als een droge kweker, mits hij geen fouten maakt want die kunnen afgestraft worden.

 

Laten we ook niet doen alsof vetmesten op zich niet gewenst is.

En ik vind dat het vetmesten en gezond houden elkaar niet uit hoeft te sluiten.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Als ik hier op in zou gaan zitten we straks inderdaat meer over biochemie als over gebruikerservaring met tensiometers te lullen Jon.

(Uiteraard omdat e.e.a met elkaar in verband staat.)

 

Laten we het er voor het nu maar op houden dat ik mn zegje gedaan heb, en dat we elkaar vast nog wel ergens op het forum weer tegen zullen komen.

(hoe flauw dat in jouw ogen ook moge zijn, sorry daarvoor Jon, maar dit is mijn leven en ik laat me niet zo makkelijk provoceren :verrygood

 

Over Je PF curve can ik me er alleen op practische basis wat bij voorstellen en wel omdat ik het tot academisch onderbouwd research medewerker in wageningen nooit geschopt heb...

Sinds jij de energie ervoor schijnt te hebben om lange monologen te voeren zou je me dit best wel eens uit mogen leggen.... dan luister ik bescheiden.

 

succes ermee :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb er energie voor over om een discussie te voeren maar ik heb er geen energie voor over momenteel om monologen te voeren zonder uitzicht op inhoudelijke reacties.

 

Weet je wat: ik stuur je een PM met een uitleg over hetgeen jij uitgelegd wil hebben en dan geef je mij een uitleg over de selectieve opname van voeding en de voordelen van droog kweken, deal?

 

gr. jon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb nu de tensiometer een aantal weken in gebruik.

In 10 liter potten hebben ze volgens de tensio 800 ml water per dag nodig

Als ik ze 800 ml doe,gaat de tensio richting de 50 mBar, 12 uur later staat deze op 380 tot 44o.

Ik zit net op 18 dagen bloei.

Is dit normaal??? haha

Dan heb ik ze altijd veel tekort gedaan met 600 ml om de dag ;)

Kan iemand die zelf ook een tensio gebruikt me bevestigen dat dit wel in orde is?

 

Citroax

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dat is vrij normaal Citro, in de bloei zuipen die planten ongelooflijk veel. Ik had het ook met mijn bigbang, 0m 19:00 lekker een plons water gegeven, tensio naar de 80 en de volgende dag stond ie weer op 400.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oke, hartelijk dank voor de bevestiging ;)

Ik was al bang dat ik waterplanten aan het kweken was ;)

 

Groeten Citroax

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kan iemand mij eens vertellen hoeveel water hij geeft (ruwweg) per plant/dag in de 5de week groei?

100ml, 200ml, 400ml, 1l, ... ?

 

gallery_16147_5127_240900.jpg

 

mvg

Share this post


Link to post
Share on other sites

@primus32

 

Dat is van veel te veel factoren afhankelijk om een eenduidig antwoord op te kunnen geven.. koop een tensiometer?

Share this post


Link to post
Share on other sites

als ik me niet vergis heb je dit advies al eens gehad primus, waarom neem je dat dan niet aan? Waarom stel je deze vraag dan weer in het topic dat jouw oplossing beschrijft? Als je het niet weet of aanvoelt vanwege een gebrek aan groene vingers dan meet je het toch gewoon? Heel simpel. Meten is overigens altijd beter dan maar wat aanklooien, een tensiometer werkt nauwkeurig en voorkomt veel narigheid.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ whazzup

 

Klopt, maar op dit moment terwijl men planten dood aan het gaan zijn heb ik echter GEEN tensiometer beschikbaar. Het zou dan ook leuk zijn eens een getal te horen ipv rond de pot te draaien. Ik veronderstel dat jullie als kwekers je planten toch ook water moeten geven.

 

mvg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Beste Primus,

 

Je weet dat ik druk voor je bezig ben, dus nog even geduld AUB en ga niet paniekeren. Stel je vragen gewoon in het topic waar we druk bezig zijn. Ik zal je zo een idee geven qua water en voeding voor de komende dagen. Dat doe ik op basis van alles uitgezocht te hebben, wat me in dit geval reeds behoorlijk wat tijd kost. Doe ik graag, maar als ik dan zie, dat je paniekvragen in andere topics gaat zitten stellen zonder verdere info, kun je ook weer verkeerde adviezen krijgen (kijk in je eigen topic), die je dan in paniek op gaat volgen met evt. alle ellende van dien.

 

RUST - VERTROUWEN - GEDULD!!!

 

PLEASSSSEEEEE

 

 

Greetz,

 

Passiekweekster

Share this post


Link to post
Share on other sites

Heb nu ook een tensiometer aangeschaft, krijg hem morgen binnen het is geen Blumat maar deze:

 

Tensiometer%2015%20cm%20L.jpg

 

Iemand enige ervaring met deze versie??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Weet er iemand waar die Blumat in België verkrijgbaar is?

Of anders waar ik hem best bestel via internet?

 

Bedankt!

 

 

RuikRook :blink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

:blink: :P :D google? :P :) :)

 

 

 

 

 

 

houzgroen

 

 

 

 

 

 

 

 

macerror

Share this post


Link to post
Share on other sites

@macerror:

 

Was het zo simpel maar.. ff google en ik kom uit op:

 

1- Leafman.nl daar kost hij €87... lijkt me veel voor iets wat €29 kost op de blumat.be site

2- Growcenter-noord.nl kost hij nog altijd €52

3- Wietforum.nl tensiometer topic .. :blink:

 

Ik ben nu niet zo gierig maar dubbel betalen of meer van wat hij waard is lijkt me niet aangewezen..

 

Andere site's zijn die van blumat.be of nomercy.nl maar daar heb ik zo m'n bedenkingen bij, die sites zien eruit van de tijd dat internet werd uitgevonden..

Natuurlijk als iemand er (goede) ervaringen mee heeft wil ik het gerust proberen :P

 

 

edit:

Stuurde net een mail naar die nomercy.nl voor wat info over die Blumat tensiometer en kreeg gelijk een factuur toegestuurd :D

Kost me €36.50 incl. levering.. lijkt me wel redelijk.. Dus ik denk dat mijn vraag beantwoord is bij deze!

 

 

RuikRook

Share this post


Link to post
Share on other sites

nee geintje maar nomercy is ok en blumat.nl ook trouwens en de prijs is gelijk

geweldig apparaat en tensiometer. :blink:

 

 

 

 

 

 

 

houzgroen

 

 

 

macerror

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meerdere malen bestellingen geplaatst bij blumat.nl en altijd prima service.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Meerdere malen bestellingen geplaatst bij blumat.nl en altijd prima service.

 

same here, site ziet er idd wat simpel uit maar ach

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ook blije gebruiker van blumat maxi's en tensiometers <_< De blumat maxi's staan nu zodanig afgesteld dat de tensiometers altijd 90mbar aangeven :innocent:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik gebruik zelf ook de tensio van blumat in potten van 12 liter, had ik dit maar eerder gekocht..

Mijn vrouwtjes hebben al 2 dagen geen druppel water gekregen en gisteren stond de meter nog maar op 90..

Zonder meter had ik ze gisteren gegarandeerd een litertje water gegeven.. :innocent:

 

Volgend kweekje gaan ook de blumats zelf in de potten :rofl

 

Meten is weten <_<

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...