Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

Thoumf

Thoumfs biologische kweekruimte

Recommended Posts

Hi allen,

aangezien ik niet de gewoonte heb iets te posten zal ik beginnen met mij even voor te stellen.

Ik heb mijn eerste rondje gedraaid ongeveer 10 jaar geleden, op mijn dakterras in bloempotten.
De kwaliteit was niet wat ik hoopte, dus meteen daarna ben ik gestart met een binnentuin. Ik koos voor hydro op kokos, voedingslijn canna a en b.

Sinds enkele jaren ben ik meer voor organisch/biologisch kweken. De smaak van mijn bloemen is veel beter geworden, maar een perfect rondje heb ik nog nooit gedraaid.
Ik wissel mijn methode rondje per rondje. Soms de 4 stappen van sannie, andere keren de volledige BAC bio lijn ( en dat is wat ik bij mijn huidige rondje aan het doen ben).
Bloeien doe ik trouwens onder een HPS 

Belangrijk om te weten is dat ik niet kweek zoals de meesten onder ons, ik verkies nl 1 grote plant ipv 10 kleintjes. Dit zorgt voor een lange groeiperiode, dat is waarschijnlijk ook de reden dat ik vaak tekorten ervaar.
Ondanks dat ik met een grote regelmaat calmag meegeef laat de plant zelfs al tijdens de groei stress zien (in de vorm van paarse stengels) en vanaf week 4 bloei begint ze haar onderste bladeren leeg te zuigen.

Tijd dus voor een nieuw project.

Ik ben al enkele weken een bubble kush en nog een andere dame (ik ben haar naam kwijt, te veel gesmoord toen we elkaar leerden kennen) aan het voorgroeien onder een 150W apollo LED,  beide in een 18L airpot, beide gekweekt uit gefeminiseerd zaad. Ze staan in Lava aarde van bac en worden voorlopig gevoed met bac groei (halve dosis) en calmag.
(In dezelfde voorgroeitent staan ook 6 monstercrop stekjes van een pineapple Chunk van Barneys farm, binnen 1w  wordt hun moeder geknipt).

Ik ben al dat gepruts met voeding beu. Beetje van dit, beetje van dat....  Terwijl de natuur zo'n lekkere vruchten produceert met alleen maar regenwater. DAT wil ik ook proberen.

Gisteren heb ik getracht een goed medium samen te stellen als supergrond. Ik heb meteen 2 tonnen gevuld. 1 ton zal ik relatief snel nodig hebben, de andere kan enkele maanden staan. De grond die ik recupereer van mijn huidige rondje zal snel opnieuw in een ton gaan om te rijpen.

Mijn recept:

10 L gebruikte aarde (lava aarde)
20 L verse lava aarde
10 L zaai en stek grond
10 L kokos

10 L wormenmest

360g lava+
25g lavameel
6g zeewiermeel
24g kieseriet
60g beendermeel
24g bodemactivator
60g bloedmeel
60g tuinkali
60g kalk

In mijn 2de ton heb ik zo goed als hetzelfde recept gebruikt, het enige verschil is dat ik daar 30 L gebruikte lava aarde er heb ingedaan en 10L verse lava aarde (en dus geen zaai en stek grond).

Ik heb nog niet beslist hoe ik mijn grond zal gebruiken. Maak ik een bak met vijverfolie? gebruik ik gewoon mijn 18l potten? verpot ik naar een grotere airpot (ik heb nog 1 van 40l). Of bloei ik de dames gewoon af met de bac lijn en gebruik ik de supergrond om mijn stekjes in af te bloeien? Laat ik ze nog wat groeien onder een MH lamp? Bloei ik mijn stekjes af onder de apollo lamp? evt versterkt door een hps?  het kan allemaal...

Ik ben bereid mijn experiment met jullie te delen, mits voldoende feedback.

Tips zijn welkom

grtz
Thoumf

PS: hieronder een foto van mijn Pineapple Chunk. Ze gaat haar laatste levensweek in

 

IMG_20201121_111837.jpg

IMG_20201121_111842.jpg

  • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ziet er toch goed uit die chunk! Ze is mooi aan het leegtrekken. De pineapple chunk zet ik de volgende ronde. 

Ik volg .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hoeveel watt HPS kweek je mee? Voor zover ik kan zien mooie toppen man :tu

Blijkbaar werkt je recept goed, hoe ben je daar op gekomen?

Share this post


Link to post
Share on other sites

@420man010 ik heb een dimbare EVSA van lumatec. Op dit moment staat hij op 600, de boost gebruik ik niet (meer). De lamp zelf is ook van lumatec, in een azerwing.

Mijn recept is nog niet getest, de foto's die je ziet zijn van mijn huidige rondje, gevoed met bac bio.

basically:

- lava aarde van BAC (voordien biobizz, maar omdat ik telkens tekorten had heb ik op aanraden van BAC hun eigen grond eens getest)
- schimmels van sannie
- Bac groei
- bac bloei
- bac pk booster
- foliar spray
- wekelijks bacto
- calmag van bac

Maar het was dus opnieuw een rondje met veel problemen. Ongelooflijk eigenlijk, maar ze bleef laten zien dat ze iets tekort had, ik denk voor 99% dat het magnesium is dat ze te kort heeft.
Ik ben wel pas calmag beginnen geven vanaf de bloei.

En zoals @Fearghus zegt, ze is precies mooi aan het leegtrekken. Dat lijkt alleen maar zo, ik ben pas 3 dagen gestopt met voeding geven. Al weken zit ik te vechten tegen vergeling en necrose, beseffend dat te veel corrigeren vaak meer problemen geeft.

Ze heeft gelukkig het einde gehaald en de bloemen zien er echt potent uit.

Het recept heb ik zelf samengesteld met allerlei info die ik verzameld heb uit dit en andere fora, omdat ik sterk geloof in het voeden van de aarde. En omdat ik lui ben. Zalig toch, alleen maar water en compostthee geven gedurende een heel rondje?

In principe zou het recept nu enkele maanden moeten rijpen, maar ik vrees dat ik niet zolang zal kunnen wachten ;-)

schimmels heb ik er niet ingedaan omdat ik die bij het planten geef en bij het verpotten.

Het doel van mijn topic is om uiteindelijk bij een goed, voor mij werkend, recept te komen. Trial and error. 

PS: gisteren heb ik alvast 1 takje geknipt en te drogen gehangen (mijn buitenwiet valt echt tegen), hieronder een beeld ervan

 

IMG_20201120_200455.jpg

IMG_20201120_200450.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

De echte test begint dus maar als mijn bloeitent vrij is.  Ik denk dat ik deze keer 2 dames in de 1.2x1.2 tent zal zetten ipv 1.

Deze dames zijn al even aan het voorgroeien in een 18L airpot met halve dosis bac groei, aangevuld met calmag.
De grootste van de 2 zal ik in een grotere airpot zetten, aangevuld met mijn brouwsel.

De andere laat ik gewoon in dezelfde 18L pot,  de toplaag zal ik dan vervangen door mijn brouwsel, mss aangevuld met wat kieseriet om magnesium probleem te counteren. (het grootste deel van het medium zal nl gewoon lava grond zonder toevoegingen zijn). mss steek ik nog 4 tabs van sannie erbij...  ik weet het nog niet.

Hieronder kan je de 2 dames zien. Een bos, ik weet het, maar in de andere tent krijgen ze meer ruimte en kan ik ze onder een net breed laten wordenIMG_20201121_154304.thumb.jpg.319f449455b33080c2f33c097b09e4dc.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dan zal de groeitent (0.8x0.8) vrij zijn en ik ga ze meteen de eerste keer als bloeitent gebruiken.
Er stonden nl ook al enkele monstercrop stekjes (dus van de Pineapple Chunk, stekken genomen dag 20 12/12) te wortelen in de groeitent, allemaal in een 0.5l potje.

Deze zullen elk in een 18L airpot komen, uiteraard gevuld met mijn brouwsel.
Zij krijgen de apollo 150W samen met een HPS 250 boven hun hoofd.

Ik heb er 7, de 5 besten krijgen een plaats in de tent, de andere 2 zijn voor de composthoop

Het is trouwens de eerste keer dat ik monstercrop stekken maak (het is zelfs de eerste keer dat ik stekken maak), ik ben dus zeer benieuwd naar het resultaat

IMG_20201121_154221.jpg

IMG_20201121_154239.jpg

IMG_20201121_154201.jpg

IMG_20201121_154148.jpg

IMG_20201121_154231.jpg

IMG_20201121_154139.jpg

IMG_20201121_154212.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

In het begin gebruikte ik die wel, want licht is gewicht, dus....

Maar, als je de booster opzet zullen je lampen ook sneller verslijten (heb ik eens gelezen op dit forum, klinkt logisch). Ik gebruik mijn lampen telkens 4 rondjes. Als ze sneller verslijten zou ik mss om de 3 moeten wisselen.
Bovendien is bij een HPS meer licht ook meer warmte. 600 geeft genoeg warmte in mijn tentje, het is nu vaak al nipt :-)

Mss binnenkort, wanneer het buiten serieus vriest, dat ik hem nog wel eens aanzet, maar vermoedelijk niet.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mja als je moet vechten tegen necrose, dat lijkt me niet fijn. Op growforums in de states zie ik regelmatig kweekjes waar ze al heel vroeg beginnen met het laten leeg trekken van planten, met echt wel serieus goede resultaten. Ik zou zelf me er niet echt comfortabel bij voelen, omdat ik me teveel zorgen zou maken als ik het einde zou halen. :rofl

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 hours ago, Thoumf said:

In principe zou het recept nu enkele maanden moeten rijpen, maar ik vrees dat ik niet zolang zal kunnen wachten ;-)

En toch zit daar het geheim van een goede bio kweek.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

ik had idd beter 2 maand geleden beslist om zelf mijn grond te mengen, tegen dat ik hem gebruik zal hij maar een dag of 10 gestaan hebben.
ik ga na de oogst zsm mijn oude grond opwaarderen en opzij zetten, vermoedelijk ga ik dus de volgende keer een verschil merken.

Iemand een idee welke problemen ik zal ervaren als ik de grond nu al gebruik? 

Ik denk trouwens dat ik de grond niet nat genoeg heb gemaakt, ik ben van plan morgen een compostthee te maken, daar zal ik dan overmorgen mijn grond mee bevochtigen. 
Vermoedelijk vindt het bodemleven dat leuk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Leve het thuiswerken, daarnet tussen 2 meetings de compostthee klaargezet. 

De compost komt uit mijn eigen tuin/keuken. Al enkele jaren gooi ik al mijn 'natuur' afval in het compostvat. Ik let er altijd op (ik moet het regelmatig herhalen tegen vrouw en kinderen) dat er geen bereid voedsel in mag. Onderaan mijn compostvat is een schuif voorzien, het zwarte goud is dus makkelijk toegankelijk. Ik merk wel dat door het regelmatig mengen (met de prikstok) niet alles dat ik er onderin uithaal al helemaal gecomposteerd is. Zou het nuttig kunnen zijn om een iets grotere hoeveelheid eruit te halen en te laten verder composteren in een bak ik mijn kweekruimte? Dan moet ik bovendien niet altijd van mijn tuin naar mijn kweekruimte... 

Om de thee te maken heb ik 1 hand compost genomen (+-40g), in een nylonkous gestopt, in 5l water boven een zuurstofsteen gehangen.
Morgen, na 24u bruisen, ben ik van plan de thee te verdunnen tot 1/8 (ik dacht eerst 1/6 te doen, maar omdat het de eerste keer is wil ik zien hoe de dames erop reageren)

die verdunde oplossing zal ik gebruiken om mijn 'supergrond in wording' te bevochtigen
en natuurlijk voor de dames.

Maar zou ik de thee ook geven aan de dame die in haar laatste week zit?

Ik zal teveel thee gemaakt hebben, kan ik die bewaren voor de week erna?  

ik heb nog tot morgen om erover te denken

Opmerkingen en feedback zijn zeer welkom!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

vlak voor de zon opkwam even gaan checken om de kleur goed te kunnen zien

Ondertussen zijn de meeste bladeren leeggezogen, zelfs de suikerblaadjes beginnen steeds minder groen te zien. 
Voorlopig nergens toprot. Van zodra ik ook maar 1 suikerblaadje makkelijk ertussenuit kan trekken doe ik mn handschoenen aan en begin ik te knippen. De toppen zijn allemaal stevig en vol, onderin heb ik veel takken gesnoeid (ik snoei nooit bladeren, omdat het magnesium daarin achteraf gebruikt wordt door de plant om andere plaatsen te bevoorraden, belangrijk aangezien ik bijna altijd dat tekort ervaar), dus het knippen zou maar enkele uren mogen duren (al valt dat meestal lelijk tegen achteraf ;-)).

Ik hoop te kunnen wachten met knippen tot volgende week

IMG_20201123_165418.jpgIMG_20201123_165358.thumb.jpg.23c130c898d1ebf9e22ac408f66566d0.jpg

IMG_20201123_165324.jpg

Edited by Thoumf
  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Weedsmurf een eigen grond maken klonk mij ook OK. Het zou deze eerste keer kunnen mislukken, omdat ik mijn grond veel te laat gemaakt heb. Desondanks is het mijn bedoeling om de hele ronde enkel nog water en compostthee te geven. Al gaat het moeilijk worden wanneer de plant laat zien dat ze iets tekort komt

ik hoop wel dat een ervaren rot mijn recept eens zal lezen en feedback geeft over de additieven die ik gebruikt heb, zodat ik tijdig kan bijsturen.
Stel je voor, 2 a 3 maand laten rijpen om dan te moeten horen "het zal niet lukken want je bent x of y vergeten"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik ben nog een noobie qua kweken. Dus van mij kan je helaas geen goede feedback krijgen. Ik kweek met light mix en dan paar tabs er doorheen. Beetje spul van sannie  en bac bloei bij mengen en dan vind ik t genoeg. Maar je wil altijd beter dus ik volg met veel interesse. 
ps. Hoelang weken sta je nu op 12/12? Ik zit nu op ff 8 weken dus lopen bijna gelijk zo te zien..

D0974A1C-1D57-4F09-88B1-56EA79EE09B7.jpeg

Edited by Weedsmurf
  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

De thee kun je niet bewaren, ook niet geven aan planten in de laatste week. 

Succes!  Vergeet de molasse niet ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 11/22/2020 at 5:00 AM, oude rocker said:

En toch zit daar het geheim van een goede bio kweek.

 

Zo, ouwe rocker komt ook weer eens gluren :verrygood  

Share this post


Link to post
Share on other sites
40 minutes ago, vakman said:

Zo, ouwe rocker komt ook weer eens gluren :verrygood  

haha krijg nou wat

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Weedsmurf vandaag dag 63. Ik heb het meeste ook geleerd door mee te lezen, in het dagelijkse leven kan je bij zeer weinig mensen met vragen terecht ;-)

@vakman bedankt voor de feedback, dus dan zal mijn gras morgen een dosis compostthee krijgen, volgende zomer langer groen!

Aan Melasse denk ik ook al even, maar welke zou je nemen? Droog, voor onder mijn aarde, of vloeibare om bij het water te doen af en toe?
Naar het schijnt zou melasse ook helpen tegen plagen en er zit weer een plaag aan te komen: zonet een varenrouwmug gespot. Morgen eens zoeken naar roofmijt. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ongezwavelde biologische melasse, iets wat niet mag ontbreken in de organische kweek.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

2 opties gevonden voor de melasse:

bij amazon,  geen vermelding dat het blackstrap is
die van Horizon, ook geen vermelding van blackstrap, op sommige spreken ze van 50% suikers in dit type.  Bovendien geen vermelding van ongezwaveld, wel duidelijk biologisch

Als ik specifiek op ongezwavelde blackstrap zoek is er niets te vinden, alles uitverkocht

welke koop ik?

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minute ago, Thoumf said:

2 opties gevonden voor de melasse:

bij amazon,  geen vermelding dat het blackstrap is
die van Horizon, ook geen vermelding van blackstrap, op sommige sites spreken ze van 50% suikers in dit type.  Bovendien geen vermelding van ongezwaveld, wel duidelijk biologisch

Als ik specifiek op ongezwavelde blackstrap zoek is er niets te vinden, alles uitverkocht

welke koop ik?

ik wou dus gewoon editen wegens typo

Edited by Thoumf

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bii de lokale natuurwinkel. Ongezwavelde melasse rietsuiker, donker. Dacht dat ik iets van rond de 4 Euro heb betaald voor een pot. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...