Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

cannarie

Eerste rondje RFX (SSH)

Recommended Posts

Klinkt goed @JackyH80

Dat ebben is bij mij sowieso geen doen met 6 losse schotels waar de drain straks in komt te liggen. Laat staan 5x per dag :).

Probeer ze wel enigszins droog te laten trekken voordat ik water geef, maardan geef ik wel tot maximale verzadiging. Wellicht dat dat bij kleine plantjes nog wel wat aan de natte kant is, maar wil er wel zeker van zijn dat alle rfx goed nat wordt. Denk dat ik bij de volgende keer verpotten de verse rfx eerst een beetje droog zwaai van tevoren

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja in mijn geval vind ik het wel spectaculair als je 15% meer opbrengst hebt ondanks de vaak voorkomende kou en dus de hogere lv en ook nog eens de spint wat er flink in zat op het eind.  Met een iets drogere rfx komt ook het voordeel van mijn smartpots meer naar voren. De zuurstof komt dan nog makkelijker aan de wortelen. Ik verwacht  dat op deze manier kweken in de lente  dik boven een kilo moet uitkomen in mijn set-up 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Blijf het apart vinden dat er precies "80 liter" rfx in een 30 liter pot past :)

20201119_235902.thumb.jpg.e037cf7684285553c4230b4bc306f4f9.jpg

Plantjes staan er nog steeds niet bijster mooi bij, op het exemplaar links achter na dan. Moet zeggen dat de wortelstelsels wel indrukwekkend waren, al was ik ook wel erg laat met verpotten.

De roest is niet bij die ene plant gebleven. Vooral die plant die niet verpot is wordt helemaal opgevreten. Kan nog steeds niet zo goed mijn vinger er op leggen wat het nou is. ph en ec van de drain blijven immers stabiel. Aan de andere kant vind ik het ook wel opvallend dat de top van de enige voorbeeldfoto van SSH van Greenhouse helemaal onder de roest zit terwijl de top nog behoorlijk onrijp is. Dus misschien is het ook iets waar deze soort gevoelig voor is

Valkuil waar ik weer in ben gelopen is om ze met deze strips te veel licht te geven waardoor sommige planten weer helemaal gingen verleppen. Alsof ze veel te nat staan. Maar heb dat dus zolang ik deze stips heb. Blijf dat wel iets vinden wat ik niet herken als een verschijnsel van te veel licht. En zoveel kregen ze nou ook weer niet met de lampen maximaal gedimd. Maar het is nu wel een vast patroon dus less is more blijkbaar met deze lampen in de groeifase. Zijn er hier meer mensen die onder h-influx voorgroeien en dit herkennen?

Ga nu effe een lang weekend weg dus ben benieuwd hoe ze er maandag bij staan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Anders toch onder je HPS zetten, kijken of ze daar anders op reageren. 

Zoals je al zei in mijn topic, dat je vindt dat mn zaailingen onder T-neons er beter uit zien dan zaailingen onder LED. Misschien geen toeval. 

Wie weet reageert dit ene soortje anders op LED dan de andere. Je hebt het materiaal om te kijken of het verschil maakt iig :tu 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik weet wel zeker zat ze gaan opbloeien (niet letterlijk) als de hps erboven hangt. Het is elke keer namelijk precies het zelfde beeld met deze ledstrips in de groeifase.

Maar vond dat niet zo handig om te doen als ik er niet ben het weekend. Dan moeten er namelijk ramen open ivm warmte en dan kunnen ze het weer koud krijgen als de lampen uitstaan.

Dus heb voor nu de strips goed hoog gehangen. Dit scheelt al wel. Uiteindelijk zijn dit soort dingen in de groeifase ook niet zo rampzalig. Kost alleen wat meer tijd waarschijnlijk.

Share this post


Link to post
Share on other sites

De tering!

Kom ik vanavond terug van een weekendje weg. Tref ik dit aan...
20201122_192232.thumb.jpg.73bf22bd90675273621489e0316537ef.jpg

1 plant dood
20201122_192205.thumb.jpg.4c12d71adbc50ddd4de92fae5a9b8871.jpg

en die ene plant die donderdag nog helemaal fris en vitaal oogde, op leven na.
20201122_192222.thumb.jpg.d0a682b2c1d0333d7ad3bbbf6eeebbff.jpg

Geloof wel door te hebben wat het probleem is.

Toen ik ze donderdag verpotte, waterde ik de rfx eerst in, deed toen de plant er in en waterde daarna nog na. Het viel me op dat ik in eerste instantie niet of nauwelijks drain had. Dit kwam na verloop van tijd wel en heeft toen nog uren na staan drainen, wat ik met handdoeken heb staan wegwerken. De rfx laat het water dus flink zakken na verloop van tijd.

Toen ik de dooie plant uit de pot trok om de plant die nog in de 4 liter er voor in de plaats te zetten, viel op dat hoewel de pot nog erg zwaar was, de kluit nagenoeg droog was. Ze zijn dus gewoon uitgedroogd.

Blijkbaar kan ik ze voortaan na het verpotten de eerste paar dagen het beste dagelijks een slokje geven, misschien nog een extra tussenmaatje gebruiken en de potten in het begin afdekken.

Heb ze nu allemaal een klein litertje gegeven in het midden van de pot bij de stam en het nog levende blad staat weer ietsjes rechter op.

Mag al met al nog van geluk spreken dat ik nog 6 levende planten heb.

 

  • Sad 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dat is een pak minder. Gelukkig heeft de rest het overleefd!

Share this post


Link to post
Share on other sites
27 minutes ago, Fearghus said:

Gelukkig heeft de rest het overleefd!

sterker nog.. de "dooie" plant die ik terug in de 4 liter pot heb gezet en een slok water heb gegeven staat ook weer rechtop :)

Blijft klote natuurlijk want gaat een hoop extra tijd kosten dit. Maarja we leren het medium wel een beetje kennen zo.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Als je volgende keer weekend weggaat gewoon de boel zeikend nat achter laten. Zodat het maximaal vol zit.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@JackyH80 Dat had ik gedaan. Maar al het water zat in de onderste helft van de pot. Zal er deels mee temaken hebben gehad dat mijn potte redelijk diep zijn. Dat kleine litertje (op een 35 liter pot) gaf ook meteen een bak drain.

Denk dat als ik nu in de zelfde situatie zou zitten, ik ze effe een paar dagen eerder verpot, zodat ik de bovenkant in het begin nat kan houden en in de loop van die paar dagen de wortels een beetje naar beneden kunnen groeien.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Heeft ook met name te maken met 't feit dat het allemaal nieuwe RFX is. Als je het een paar rondes hergebruikt, zul je merken dat het allemaal wat compacter in de pot zit, al flink uiteengevallen is en in staat is om beter vocht vast te houden. Maar zeker in zulke grote teilen kan ik me voorstellen dat de toplaag, zéker aangezien het licht er VOL op schijnt, zeer snel uitdroogt. En wanneer de wortels dan nog niet dieper zitten krijg je kennelijk bovenstaand tafereel :(

Je mag de rfx best wel flink aandrukken bij verpotten hoor. 

Wanneer ik een ronde start en de rfx na een kweek weer met groeivoeding spoel, zet ik ze altijd in de douche en laat ze een uurtje uitlekken. Wat er daarna in 't tentje nog uit de pot loopt verdampt vanzelf wel. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok. Omdat de rfx na de eerste keer inwateren al behoorlijk inklonk voordat ik het weer aanvulde, leek dat me al voldoende.

De bovenste 10 cm voelde inderdaad ook echt warm aan. Komt dan inderdaad toch nog een boel warmte af van zo'n led lamp.

Idee wat ik had voor een volgende keer had was om het inderdaad buiten het hok uit te laten lekken, vooral ook om niet met al dat water in mn hok te zitten. In deze opstelling passen de schotels er nog niet onder namelijk.

Zat ook te denken om het dan vervolgens ook nog een keer in een andere pot over te gooien om het water weer wat door de hele pot te verdelen, in de hoop dat het dan ook niet meer zo hard zakt aanvankelijk. Maar misschien voegt dat wel niet zo veel toe hoor.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Probeer het jezelf met zulke gigantische teilen vooral zo makkelijk mogelijk te maken, dus weinig verplaatsen en ook rfx overgooien klinkt allemaal erg bewerkelijk. Volgende ronde stort je de teil gewoon op z'n kop uit over het zeil, woelt het wat los, terug in de teil en ferm aandrukken. Anderen hier graven gewoon een gat en drukken de nieuwe plant erin en hup spoelen met groeivoeding. Ik vind het zelf wel fijn om eventuele ophopingen goed gehusseld te hebben voordat ik opnieuw start. 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zo das mooi kut dan, succes en ik hoop dat t je lukt ze back on track te krijgen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wou met dat laatste bericht laten zien dat ze zich langzaam weer aan het herpakken zijn. Krijg ik allemaal huilende poppetjes haha

Edited by cannarie
  • Haha 5

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oh dan heb ik mn therapeut voor niks gebeld 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Een litertje water op 30 literpotten? Tja, dan is het ook niet zo raar dat ze dorstig zijn nadat je een weekendje weg bent en dat er al een dood is. Hang je er dan hps boven bloeien ze evenmin op. :D

Met rfx-1 kan je rustig over bewateren, het ergste dat gebeuren kan is dat er alg op het medium groeit. Echter is bewateren via de bovenkant met zulke grote potten gevuld met steenwol verre van ideaal. Het meeste zeikt er direct weer uit. En droogstaan op rfx is voor planten gauw einde oefening.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Je leest niet goed @dilago

Ik heb ze na verpotten tot veel drain water gegeven.

Toen ik daarna een paar dagen weg was, is het naar beneden gezakt en het laatste beetje bovenin is verdampt. Kluit zat nog bovenin de pot dus deze droogde uit, terwijl de pot nog helemaal zwaar was.

Toen ik ze dus zo aantrof heb ik bij alle planten dat litertje (om en nabij) over de hele toplaag gesproeid. Dit gaf dus ook meteen al drain, omdat alles onderop nog helemaal verzadigd was.

Desalnietemin welkom terug dil! ;)

Je oude bestie OR kwam hier van de week ook al zijn neus weer eens laten zien toevallig. Dat kan weer gezellig worden :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Het water zakt naar onderen bij rfx en daar hebben de wortels niet bij gekund. Daarom wordt er vaak mee gekweekt in kratten.

Desondanks succes met je kweek!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja moet nog even mijn weg vinden met rfx. Zie in mijn setup kratjes niet zo zitten. Dat idee van drippers wat eerder in dit topic geopperd werd zou wel een mooie oplossing kunnen zijn voor dit issue

Edited by cannarie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rfx via boven bewateren in grote media is niet ideaal, maar het kan op zich wel. Ik zou in jouw set up dichte speciekuipen pakken met daarin 25literpotten gevuld met rfx met gaten in de bodem. Vervolgens de planten diep in de potten planten en de kuipen volgieten tot het medium goed volgezogen is. Persoonlijk zou ik de drain laten staan maar die kan je ook leeggieten of wegpompen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...