Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

stickie

Curen, het hoe en waarom - en verbetert het de potentie?

Recommended Posts

Hier een stuk over het curen van de o zo heilige oogst. Ik zal het later aanvullen met een werkwijze. Hieronder in grote lijnen het hoe en waarom:

 

Verbetert curen de potentie van mijn wiet?

Het zeer korte antwoord is JA. Het heeft een zeer positieve invloed op de potentie. Het curen van cannabis na het oogsten gedurende enkele dagen tot enkele maanden zal de potentie verbeteren, evenals de smaak en textuur van de toppen.

Het curen vindt plaats nadat de cannabis is geoogst, gemanicuurd en gedeeltelijk is gedroogd. De meeste cannabis zal een aanzienlijke hoeveelheid vocht vasthouden in de stengels en binnenste toppen, zelfs als de buitenkant droog aanvoelt. Dit geldt vooral voor zeer dichte toppen, er moet meer op worden gelet bij het drogen van losse luchtige toppen, omdat ze soms te snel kunnen drogen.

Mocht een dikke top te droog worden voordat de juiste uitharding voltooid is, dan kunnen er veel verschillende technieken worden gebruikt om de top lichtjes opnieuw te hydrateren en door te gaan met curen zoals normaal. Verse toppen, sinaasappel- of citroenschillen, sla, appel of vele andere verse groenten en fruit kunnen worden toegevoegd aan een afgesloten wietcontainer om meer vocht erin te laten diffunderen. Gewoon water, direct op de toppen gesproeid of met een handdoek op de toppen aangebracht, is ook een goede manier om ze opnieuw te bevochtigen.

Wees echter heel voorzichtig bij het opnieuw bevochtigen van toppen, want soms kan het opnieuw bevochtigende materiaal pathogene schimmels en bacteriën bevatten, die, als ze niet zorgvuldig worden gecontroleerd, de toppen  kunnen vernietigen. Het ontluchten, controleren, draaien en zelfs opnieuw bevochtigen van toppen is noodzakelijk, zodat het juiste vochtgehalte aanwezig is om de uitharding te bevorderen, langzaam en gelijkmatig drogen is het optimale proces om cannabis te curen.

De voorkeurscontainer voor het uitharden en bewaren van cannabistoppen is een volledig glazen pot, met een grote opening voor gemakkelijke toegang. Inmaakpotten met brede opening en glazen body en dop met rubberen afdichting zijn een ideale keuze. Minder de voorkeur hebben inmaakpotten met een kleine mond met metalen of plastic deksels. Probeer in het algemeen alle soorten plastic te vermijden die in direct of nauw contact met je cannabis staan. Over het algemeen zijn deze materialen enigszins poreus en kunnen de fenolzuren en terpenoïden reageren met kunststoffen, maar niet met glas.

In eerste instantie kan het drogen worden gedaan; vrijhangend of ingesloten in kartonnen dozen of papieren zakken, die beide als een droogmiddel werken.

Er zijn verschillende processen en effecten die plaatsvinden tijdens het uitharden die rationeel en wetenschappelijk de toename van de potentie en verbetering van de rook in uitgehard materiaal kunnen verklaren:

 

Vochtgehalte
Vocht is essentieel voor het uithardingsproces, het is zowel je vriend als vijand. Als er te veel vocht in de toppen blijft zitten, zonder het regelmatig mengen, ventileren en draaien van de toppen die te maken hebben met het uitharden, kunnen schimmels en bacteriën zich snel vormen en de smaak en potentie van je oogst  ruïneren. Aan de andere kant vinden zonder de noodzakelijke vochtmetabolische processen die essentieel zijn voor uitharding niet plaats.

Verse cannabisplanten bevatten ongeveer 80% water (alle% s per gewicht); Het curen begint over het algemeen nadat de cannabis de helft van zijn oorspronkelijke massa heeft verloren en ongeveer 33% van het oorspronkelijke water bevat.

Als de uitharding eenmaal is voltooid en de wiet droog is, moet deze nog steeds 10-15% vocht bevatten, ongeveer 2-4% van het oorspronkelijke water. Dit is ideaal omdat de meeste bacteriën en schimmels niet onder de 15% water kunnen groeien, en onder 10% wietknoppen de neiging hebben te verpulveren.

 

Cannabinoïde conversie

Natuurlijk, terwijl de metabolische processen doorgaan tijdens het uitharden, zal de omzetting van cannabergerol in tetrahydrocannabinol doorgaan en zal de potentie van de wiet toenemen. Dit komt omdat cannabergerol (CBG) de niet-psychoactieve voorloper is voor tetrahydrocannabinol (THC). Natuurlijk zal de exacte verandering in THC-gehalte noodzakelijkerwijs afhankelijk zijn van de concentratie van CBG in het verse materiaal bij de oogst. Natuurlijk zullen alle resterende voorlopers die nodig zijn om extra cannabidiol (CBD) en andere cannabinoïden te vormen, ook worden geconsumeerd en omgezet.

Houd er echter rekening mee dat als de uitharding buitensporig lang duurt (de meeste connaisseurs zullen het erover eens zijn dat na 6 maanden er geen voordeel meer van het curen  kan worden behaald), de omzetting van THC in niet-psychoactieve cannabinol (CBN) zal plaatsvinden. De exacte ontledingssnelheid kan sterk variëren, afhankelijk van de hanterings- en opslagomstandigheden, maar kan minder dan 10% tot meer dan 40% ontleding per jaar bedragen.

 

Bewaartips:
De potentie tijdens uitharding en opslag kan worden gehandhaafd door enkele basisvoorzorgsmaatregelen in acht te nemen:

De toppen moeten in het donker worden bewaard, beschermd tegen licht, want licht zorgt ervoor dat de THC snel wordt afgebroken.
Gematigde temperaturen moeten in acht worden genomen tijdens het uitharden, 10-23 C is ideaal.
Extreem hoge temperaturen zullen oxidatie en de groei van schimmels en bacteriën bevorderen, en zeer koude temperaturen kunnen de uitharding en droging tot enkele maanden verlengen.

Tijdens bewaring moeten de toppen zo koud mogelijk worden bewaard, als er temperaturen van 0C of lager worden gebruikt, zorg er dan voor dat de top voor opslag wordt gedroogd tot een zeer laag vochtgehalte (om er zeker van te zijn dat celwanden niet barsten door het ijskoude water. ).
Als langdurige opslag gepland is, zal het verwijderen van zuurstof en het vervangen door kooldioxide, stikstof, argon, lachgas of enig ander inert gas de oxidatie helpen vertragen, evenals de toevoeging van antioxidanten zoals ascorbinezuur of vitamine C-tabletten.

De meest stabiele manier om cannabis op te slaan, is als hele ongebroken toppen of niet-geperste trichomen. Overmatige ruwe behandeling of persing kan gemakkelijk de beschermende celwanden en plantenwas beschadigen die cannabinoïden helpen beschermen tegen oxidatie.

 

Vervolg metabolisme
Ook als dit metabolische proces plaatsvindt, heeft de plant energie nodig om de suikers, zetmeel, nitraten en mineralen te consumeren. Veel van deze verbindingen worden gemetaboliseerd en afgegeven als water en kooldioxide, waardoor het in wezen inerte materiaal uit de wiet wordt verwijderd, waardoor de concentratie van cannabinoïden toeneemt en het dus krachtiger wordt.

Veel van deze positieve metabolische processen kunnen het meest effectief worden gestart door de plant grondig te spoelen en te strippen vóór de oogst. Dit zal de tijd die nodig is voor een goede genezing helpen verminderen.

Curing verbetert niet alleen de potentie, maar ook de kleur en het uiterlijk van de meeste cannabistoppen, want als het chlorofyl wordt afgebroken, kan er paarse, gouden en witte verkleuring ontstaan en zullen de trichomen er meer uitgesproken uitzien.

 

Decarboxylering
Enige decarboxylisatie vindt ook plaats tijdens het uitharden. Dit gebeurt wanneer de carboxylgroep (COOH) die zich op C-2, C-4 of het einde van de koolwaterstofketen op C-3 bevindt, wordt vernietigd, waarbij waterstof wordt achtergelaten en CO2 vrijkomt.

Decarboxylisatie is nodig om cannabinoïden om te zetten in bruikbare psychoactieve vormen; de planten (en je lichaam) carboxyliseren cannabinoïden om ze beter oplosbaar te maken in water (voor metabolische reacties en uitscheiding).

Onderzoek wijst uit dat dit effect echter vrij minimaal is tijdens het uithardingsproces. Decarboxylering zal van nature zeer snel plaatsvinden bij temperaturen boven 100C. Dus roken en bij een relatief hoge temperatuur zullen de cannabinoïden decarboxyliseren. Als decarboxylisatie optreedt, zal het verlies van CO2 een kleine hoeveelheid inert materiaal vrijmaken, waardoor de wiet krachtiger wordt door de concentratie van de cannabinoïden.

 

Smaak en geur
Terpenoïden zijn de zeer vluchtige verbindingen die marihuana veel van zijn karakteristieke geuren en daarom smaken geven.

Het meest recente onderzoek suggereert ook dat terpenoïden bijdragen aan de high, soms zeer significant. Cannabinoïden zijn fenolische terpenen, dus het is niet verwonderlijk dat er ook vele honderden verschillende terpenoïden worden gesynthetiseerd.

Naarmate de wiet ouder wordt, ondergaan sommige terpenoïden polycyclische aromatisering tijdens het ontbindingsproces. Deze opeenhoping van terpenoïden zal de smaak veranderen; vandaar het vermogen van uitgeharde wiet om smaken te tonen die niet aanwezig leken in het originele verse materiaal. Veel van de zeer vluchtige terpenoïden zullen ook verdampen en / of uiteenvallen, vooral bij langdurige uitharding of opslag. Deze actie verwijdert wat materie uit de wiet waardoor de cannabinoïde concentratie en dus de potentie toeneemt.

Opgemerkt moet worden dat een te lange uitharding of opslag, hogere temperaturen of een extreem laag vochtgehalte ertoe leiden dat door verdamping van de terpenoïden de cannabis over het algemeen bijna al zijn natuurlijke smaken verliest.

 

Edit: klik hier voor een artikel in het Engels voor een goede werkwijze van drogen en curen van de toppen

Edited by stickie
Artikel toegevoegd
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Voor het beste resultaat : drogen aan tak  :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Luid en duidelijk!

en ik wil dit niet betwisten, maar wel een kanttekening plaatsen dat m.i. de omgeving de wijziging van de parameters onderschrijft. Volgens mij kwam dat terug in het artikel in de link; dat als de omgeving extreem droog is en je hier niet veel aan kan veranderen, je meer blad en tak moet laten zitten omdat die van nature veel vocht bevatten, en je toppen niet te snel 'uit' drogen. Heb je het omgekeerde, dus een hoge LV, je het best zo min mogelijk vochthoudend materiaal kan laten zitten. Dit om het feit dat de tijdsduur en de wijze waarop het gedroogd/cured wordt het meest bepalend is voor het resultaat en juiste omzetting van de stoffen.

 

Nou heb ik dit mooie stukje info van internet geplukt, maar zit hier notabene op het Wietforum met leden met uitstekende kennis en ervaring.

Daarom de vraag, kunnen jullie je vinden in bovenstaande? Of zeg je, onafhankelijk van de omgeving, tak laten zitten. (Want bijvoorbeeld omdat plantensappen die in de steel zitten nog naar en in de toppen trekt)

 

Ik hoor graag meer zodat we wat verse info krijgen (vooral ikke, want kweken is mijn nieuwe hobby:likken:) en een gezonde discussie starten.

Man wat valt me op dat Amerika ons heeft ingehaald zeg, als je zo eens op het web surft...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sinds dat het legaal is in de US en Canada gebeurd er enorm veel onderzoek. Heel voordelig voor onze hobby. Denk ook dat die growers innovatief uit de hoek moeten komen, omdat die Amerikanen ondertussen zo verwend zijn met verschillende soortjes, rosins, olies, ....

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Je ziet ook dat in Amerika de prijzen enorm gezakt zijn. Heel veel kwekers die groot begonnen toen het legaal werd, zijn inmiddels failliet.

Ze begonnen met de gedachten om bijvoorbeeld $ 5000 voor een kilo te krijgen, maar door het grote aanbod kelderden de prijzen.

Je ziet daar nu inderdaad alle nieuwe ontwikkelingen vandaan komen en het mooie van Amerikanen is dat ze vanalles uitproberen en voor veel open staan.

De vreemdste set ups en bedenksels komen voorbij. Omdat de markt zo groot is, zie je ook spullen en apparaten op de markt komen die in Nederland nooit gemaakt zouden kunnen worden omdat je aan die relatief kleine groep afnemers niks kunt verdienen. 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...