Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

Sign in to follow this  
Kees A

Hok koelen met kou uit de grond / GeoThermie

Recommended Posts

In het verre verleden stonden er nog wel eens topics op dit forum waarin mensen hun ruimte actief koelden.

Velen natuurlijk met de bekende OptiClimate, maar ook kwam een systeem van A&T voorbij.

Dit maakte gebruik van grondwater dat je uit een zelfgeslagen put in je tuin haalde. Green Lady heeft dat toen uitvoerig getest.

In het kort werkt het als volgt: Je pompt zeer koud water op en laat dit door een koelbatterij in je hok stromen. 

Ook kwam wel eens een systeem voorbij vergelijkbaar met wat je nu ziet met warmtepompen: Een leiding gaat de aarde in, maakt ergens diep een U-bocht en komt weer naar boven.

In de leiding zit een vloeistof en deze koelt of verwarmt je huis, al naar gelang het seizoen. De warmte/koude haalt de slang uit de grond of geeft deze aan de grond af.

 

Er was ook ooit een lid en die maakt hier de arme-lui's versie van. Hij werd een beetje weggehoond, omdat het niet zou kunnen werken.

Daar hadden ze een beetje gelijk in, omdat je niet snel de hitte van bijvoorbeeld 4 x HPS wegkoelt.

Ste je het volgende voor: Je hebt in je hok een warmtewisselaar staan (dat kan een radiator uit een auto zijn).

Daar zit een ingang en een uitgang op. Vanuit de uitgang gaat een slang naar buiten, en verdwijnt daar in een diep gat in de grond. Op 15 meter diepte maakt de slang een U-bocht en vervolgt zijn weg naar boven. Om uiteindelijk boven de grond weer bij de ingang van de radiator uit te komen. Een gesloten circuit dus. Ergens zit er een circulatiepomp en die zorgt dat de vloeistof in de slang continue rondgepompt wordt.

De aarde is onder het maaiveld koud (rond de 10 graden of zo) en de vloeistof in de slang neemt die koude op. Dan gaat het stromen en die koude vloesistof gaat naar de radiator. Die is opgewarmd doordat hij in een warme ruimte staat.  Dan stroomt er koud water door, en dit water neemt de warmte op en stroomt - opgewarmd - weer terug richting gat in de tuin. In het diepe gat koelt het water weer af, doordat de omringende aarde zo koud is. Dit blijft maar doorgaan.

Top systeem zou je zeggen. Maar het heeft een makke. Op een gegeven moment warmte de aarde rondom je leiding in de aarde op. Dan wordt het water in je slang dus niet meer zo koud. En kan het ook minder warmte opnemen als het de radiator bereikt. Hoe snel dat gaat, is van veel factoren afhankelijk. Hoeveel warmte voer je af? Wat voor aarde? Stroomt er grondwater ondergronds of staat het stil?

Daarom ook dat men in de discussies hier aangaf dat het tot mislukken gedoemd was. Je moest al een flink systeem hebben om je hok met 4 x 600 Watt te koelen. Dan was het A&T systeem en de OptiClimate effectiever en preciezer. Maar ook duurder, storingsgevoeliger, complexer. Het systeem van A&T leek heel mooi, maar er kwam veel gezeik aan te pas.

 

Ondertussen zijn we weer wat jaartjes verder en weten we iets meer. 

Led is op de markt verschenen. We hebben soms hele hete zomers, dus ook kleine kwekers hebben veel last van de hitte. Er wordt meer onderzoek gedaan naar de warmte onder het maaiveld, en hoeveel warmte je kunt halen uit een meter leiding van een bepaalde diameter. Wie wat googled komt aardig wat tegen.

Dus misschien zijn er wel wat avonturiers die toch een DIY GeoThermische installatie willen bouwen. Je doet het met spullen van Hornbach en voor een fractie van wat een OptiClimate kost. Het is natuurlijk ook wel meer houtje touwtje en je kunt het waarschijnlijk niet op de graad nauwkeurig afstellen en houden. 

Ik heb een geinig filmpje gevonden van een man die het redelijk serieus aanpakt, maar toch met redelijk eenvoudige middelen zoals een radiator, tyleenslang, verwarmingspomp, en zelf een put slaat met een pvc buis waar hij water mee in de bodem spuit. Met zijn spullen bleef hij onder de $ 800 zei hij. 

Ik vond het geweldig, al is de man wel kampioen niet-goed-uitleggen en geen-details-geven.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...