Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

Sign in to follow this  
Wierie Wierie

Blad Problemen sinds overschakeling LED

Recommended Posts

Om het forum een gunst te doen en niet elke keer als ik kennis deel het topic van een ander te zien verzanden in een welles nietes wat niks toe voegt.

You've chosen to ignore content by Kees A.

:wave:

 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oftewel: LostChild komt er weer niet uit, snapt het weer eens niet en neemt dan met de staart tussen de benen afscheid.

Wat ben je dan een enorm zielig, totaal ongeloofwaardig figuur. 

Maar ook grappig. 

 

Voor degenen die het wel interesseert en voor die enkeling die het uit medelijden met LostChild ook niet wilde snappen, het volgende:

 

Water kan bij een bepaalde temperatuur een maximale hoeveelheid DO (opgeloste zuurstof) bevatten.

Bij 15 graden is dat ongeveer 10,2 mg per liter, bij 20 graden 9,2 mg, bij 25 > > 8,4 mg en bij 30 >> 7,6.

Dus hoe warmer het water hoe minder DO per liter (Dus an sich hat Twiet gelijk, alleen is dat maar een ietsiepietse deel van de waarheid en zeker niet direct relevant)

Wortels verbruiken die DO. De meeste planten verorberen per kilo wortelgewicht zo'n 200 mg per uur, dacht ik. Laat het iets meer of minder zijn. Doet er voor de uitleg niet toe.

Dus het is al zo dat als je een bak hebt met water van 15 graden en 20 liter inhoud, dat je dan al direct voldoende hebt voor 1 kilo wortels voor dat uur (10,2 mg x 20  liter = 204 mg)

Bij 30 graden zou je om hetzelfde te bereiken aan een bak van 27 liter genoeg hebben.

Dan hebben we het dus alleen nog maar over 1 variabele: Hoe groter het volume water dat ter beschikking staat van je wortels, hoe hoger de temperatuur mag zijn.

Dus een break even point van 23 graden waar LostChild waarschijnlijk op doelt (we zullen het nooit weten) is onzin. Bij 23 graden heb je een bak nodig van iets rond de 22 tot 24 liter om dezelfde hoeveelheid DO in absolute zin te hebben als met water van 15 graden in een 20 liter bak. Kan dus makkelijk.

Maar zelfs als je bak kleiner is, is er nog niet meteen iets om je per se zorgen over te maken. Op dit forum en op andere fora staan voldoende voorbeelden van DWC opstellingen die goed gevuld zijn met vele kilo's wortels en die toch misschien maar 50 liter groot zijn. Dat komt omdat alle DO die door de wortels geconsumeerd wordt, direct weer aangevuld wordt.

Want zuurstof komt in het water door de lucht die zich boven het water bevindt. Du moment dat de wortels het opeten, komt het er bijna per direct bij. Mensen die DWC hanteren, helpen de natuur een handje door het wateroppervlakte in beweging te brengen waardoor dit sneller gaat.

Alsof je een hondenbak hebt, en de hond eet hem leeg, en vanuit een enorme huizenhoge grote silo komt de bak weer vol met brokken.

Het maakt niet uit of het grote hond is, of een kleine hond, of hij veel vreet, of weinig: de bak is altijd gevuld als hij er aan komt om te eten. Ook als het een kleiner bakje zou zijn of een groot bakje. Het bakje bevat de maximale hoeveelheid hondenbrokken ten alle tijden. De hond kan net zoveel vreten tot hij voldaan is. Eet hij niet, ook goed.

Zo zit het ook met DO. Het wordt oneindig aangevoerd. Dus de maximale DO status is er bijna altijd. En dan maakt het niet uit of dat 9 mg of 10 mg per liter water is.

Mits, en die zijn er natuurlijk, dat je temperatuur heel erg oploopt of je wortelbos enorm huge is, of je reservoir heel klein. Of als er geen nieuwe zuurstof bij komt door een verstopping o.i.d. Dan wil het wel eens fout lopen. Daarnaast geven de meeste telers ook wel een ondergrens aan. Las onlangs dat ze 3 tot 5 mg per liter wel een ondergrens vinden. 

 

23 graden als break-even is dus een onzin-getal.

23 graden zou best in een specifieke situatie het break even punt kunnen zijn, als een heleboel andere omstandigheden ook kut zijn. Maar dan moet je eerst die maar eens aanpakken.

Het zou ook vreemd zijn dat 23 een soort magisch getal is, want rivieren zoals de Amazone zijn veel warmer en daar zit ook voldoende zuurstof in voor de vissen en de planten. Heeft alles te maken met dat er sowieso voldoende inzit en door het volume van die rivier afgezet tegen de populatie aan vissen en de plantengroei komt het sowieso goed.

Gisteren kwam ook nog ineens 21 graden als break even point voor vissen voorbij. Nu heb ik daar geen verstand van, behalve waar je goeie kibbeling kan kopen. Maar het lijkt me stug dat er voor vissen zo iets bestaat. Zwemmen toch echt levende vissen rond in vijvers in Azie die een stuk warmer zijn. Denk wel dat Koi karper kwekers in hun beperkte containers de temperatuur wel zeer nauwlettend zullen controleren en handhaven.

Edited by Kees A
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dus Wierie Wierie,

het zou best kunnen dat je niet voldoende zuurstof bij je wortels hebt en dat dit een deel van je problemen verklaart.

Misschien een verstopping; misschien de hoge temperatuur van je water (en dan niet die 23 graden, maar richting 30 graden); misschien werkt je RDWC niet goed en levert hij niet voldoende zuurstof rijk water aan je wortels.

Maar er lijken me een veelheid aan factoren ten grondslag te liggen aan jouw slechte resultaten van nu, maar ook aan die in het verleden.

Zou ook nog wel eens, maar het is maar een suggestie, iets van een vergiftiging kunnen zijn. In oude huizen werden nog wel eens materialen gebruikt die we tegenwoordig niet meer zouden mogen gebruiken. 

Zoals @pindarots123 ook al aangaf: Vertel ons meer, eventueel aangevuld met foto's en ik denk dat er verschillende leden zijn die wel een goed advies kunnen geven.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Maar waarom maak je er dan zo'n punt van ?

Waarom speel je zo kort op de man ?

Waarom houden jullie dan moddergevechten ?

Daar is toch helemaal niemand bij gebaat ?

Als hij dat niet wil of kan uitleggen, .......so what ?

Als iemand een uitleg geeft, waar ik van frons of mijn vraagtekens  bij plaats, dan stel ik wellicht eenmaal de vraag, of daar ook een toelichting bij gegeven kan worden.

Doet diegene dat niet, dan laat ik het daarbij en probeer ik vooral zelf mijn research te doen. Ik vind het niet erg om aangezet te worden om zelf mijn huiswerk te doen en ik niet direct pasklare antwoorden krijg en ik vind het vooral niet erg wanneer er dan een 'smaakje' blijft plakken aan andermans bewering/stelling. Ik probeer enkel verder te gaan met de reacties waar ik wél wat mee kan.

De informatie die jij hierboven verstrekt....waarom zou je die niet kunnen verstrekken, voordat je het antwoord afwacht van LC ? Je geeft dan immers jouw visie, zonder dat je daarbij afbreuk doet aan de visie van iemand anders. Is dat niet ook waar het een beetje om draait ? Per slot van rekening dient ieder willekeurig ts de informatie eruit te filteren, die voor hém logisch is, of die voor hém goed onderbouwd is, al dan niet in combinatie met de research die hij of zij er zelf op loslaat. Dit forum is inmiddels veel te groot geworden om alle beschikbare informatie, alle correcte informatie...........en dan ook nog tegen de omstandigheden waarin een ts verkeert met zijn of haar lopende setup/kweekronde er zelf uit te gaan vissen in een bepaald tijdsbestek, maar wees dan juist dankbaar voor de reacties die je krijgt, waar je eventueel wél de nuttige gedachten op kunt loslaten en natuurlijk zullen er altijd reacties zijn, waarbij je denkt : :wtf:  Dat geeft toch helemaal niet ? We zijn toch allemaal mensen ? De 1 wilt het laatste woord hebben, de ander wilt per definitie zijn gelijk krijgen, weer een ander kiest graag voor beiden....en ga zo maar door......Draait het daar nu werkelijk om ? Wie er poep praat en wie niet ? Zou mooi zijn hé, als we allemaal de perfecte oplossing kunnen aanreiken, met de vaak ontiegelijk onvolledige informatie die we dan ook nog eens voorgeschoteld krijgen.

Zoals Twiet het al aangaf (of zit ik nu in het verkeerde topic ?)....het valt en staat wel met het klimaat en dan kan iedereen er een hoop theorieën op gaan loslaten....

....maar waarom toch dat kort op de man blijven spelen ?

Is het omdat je 1% (speculatief) van alle lezers ervan willen overtuigen dat de beste man er ook vaak naast zit ? Prima, jullie hebben je punt al reeds lang en breed gemaakt.

Ik ervaar echter die problemen niet met LC, die jullie ervaren, verre van zelfs. Waar zou dat door komen ? Heeft dat wellicht te maken met hoe ik mij opstel ? het betekent in ieder geval niet dat ik het met de ander eens ben. Dat maak ik zelf wel uit, zonder dat ik dat zichtbaar hoef te uiten op een openbaar forum.

Misschien zit ik er volledig naast Kees, maar mij is inmiddels wel duidelijk dat er af en toe een diepgewortelde rancune in jou zit.....tegen Karel, tegen SpeesCees, misschien ook wel tegen LC, misschien zelfs tegen mij, of anderen.

Zoals gezegd, misschien zit ik daar volledig naast en verontschuldig ik me dan ook, maar waarom maar dat blijven modderen ? Om een fractie van het percentage lezers te overtuigen ?

LC zal vast geen alwetende zijn, maar hij deelt wel.....en deelt vaak.....en deelt ook vaak hele interessante dingen vind ik. En hij zal vast als een wijsneus overkomen. Zeer waarschijnlijk kom ik nog veel meer als een wijsneus over.

.....en als hij er dan eens naast zou zitten, of ik......en dat niet meteen zou willen toegeven (als het zo is) ? Who gives a shit !

jij zat er gisteren toch ook naast met je ademhaling ? Moet ik je dan kost wat kost gaan afbranden ? Nee, ik corrigeer je.....voorzichtig.....omdat ik ruimte laat Kees....ook ruimte laat voor interpretatie (wanneer ik denk dat het vast anders bedoeld zal zijn bijvoorbeeld ).....dezelfde ruimte die Cannarie mij geeft, omdat ik niet eens aan de duur van een cyclus dacht, bijvoorbeeld.....

......in die ruimte........zit ook de basis fatsoen!

 

Edited by greentjeonatrip
  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Kees A said:

Nu heb ik daar geen verstand van, behalve waar je goeie kibbeling kan kopen

Ga je nog toelichten waar je die haalt? Want hier heeft helemaal niemand wat aan natuurlijk!

@greentjeonatrip, iedereen zit er wel eens naast. Maar het probleem is dat de beste man doet of hij overal verstand van heeft, maar er eigenlijk bijna altijd naast zit. Of het moet heel voor de hand liggend zijn wat hij zegt. En als je hier op een vriendelijke manier de discussie over aan gaat, hij juist de gene is die op de man gaat spelen en zichzelf alleen maar vaster gaat lullen, maar nooit iets toe zal geven. Dit topic is illustreert dit maar al te goed.

Je hebt gelijk dat hem een spiegel voorhouden totaal ineffectief is gebleken. Zowel ik als kees, maar ook anderen hebben dat meerdere keren geprobeerd. Vriendelijk en minder vriendelijk. Maar narcisten zijn nou eenmaal heel moeilijk of eigenlijk meestal helemaal niet te helpen. Maar door openlijk door zijn onzin heen te prikken help je misschien wel de nieuwe mensen op het forum, doordat ze gewaarschuwd worden om niet door deze man het bos in gestuurd te worden. Of in ieder geval help je degene die hij "advies" geeft.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Beste @greentjeonatrip

Als je gisteren had gekeken dan gaf ik direct na jouw terechte opmerking toe dat ik ernaast zat. Dat soort openheid, daar is een forum bij gebaat.

Sommige zaken zijn geen mening of discutabel, maar gewoon feiten.

Ik begreep eerst oprecht niet wat LC bedoelde en vroeg ook met interesse om antwoord. Ik had wel zo mijn vermoedens waar hij op doelde, en ik was niet de enige. Maar ik dacht niet dat hij wederom zo stellig zou zijn in iets wat controleerbaar niet klopt.

Maar ik had gehoopt op een uitleg die ik nog niet kende.

Toen hij deels wat uitleg gaf, kwam al snel naar voren dat hij "zuurstof in water" niet helemaal begreep. Toen ik hem dat - nog steeds beleefd - probeerde uit te leggen, kwam hij weer met zijn slappe aantijgingen en denigrerende opmerkingen en vervolgens rookgordijnen en dan wegwezen. Zoals hij wel vaker deed. Ook bij Cannarie en Wietefras.

Probleem bij LostChild is dat hij er zo vaak naast zit en de professor uithangt, dat je niet meer kunt vertrouwen op wat nu wel waar is.

Hij trekt gewoon her en der wat linkjes van het internet en hangt daar een onsamenhangend verhaal aan vast.

Hij is net als een klok die elke dag wat meer achterloopt: Er komt een moment dat je de juiste tijd hebt, maar je kunt er niet op vertrouwen.

 

Als jij een forum wil waar iedereen bewezen de grootst mogelijke flauwekul mag verkondigen omdat 'we elkaar de ruimte moeten geven'... be my guest.

Morgen zegt er iemand dat de aarde plat is en dan zeg jij 'hmmm, interessant'. Kan. Mag. Vrij land. Alleen ik ga daar wél op in.

Is dit onfatsoenlijk? Nee. Is het onfatsoenlijk om beginnende kwekers onzin te verkopen? Nee, ook niet, maar het vraagt wel om een weerwoord.

 

Over Karel en die SpeesCees... de leden van dat forum hebben gezien waar dat toe leidde. 

Ze vielen met bosjes over elkaar heen omdat men die SpeesCees zijn onzin maar liet verkondigen. Paar leden die je niet meer ziet. Paar onzichtbare bans er bij.

Nee, dat is fijn. Die halfzachte aanpak zorgt voor een fijne sfeer.

En ja, bij sommige mensen speel ik op de man. Ik probeer het lang netjes te houden, maar op een gegeven moment is het klaar.

 

Edited by Kees A

Share this post


Link to post
Share on other sites
24 minutes ago, Kees A said:

Beste @greentjeonatrip

Als je gisteren had gekeken dan gaf ik direct na jouw terechte opmerking toe dat ik ernaast zat. Dat soort openheid, daar is een forum bij gebaat.

En dat siert je dan ook vind ik......Je begrijpt ook vast dat ik jouw opmerking wel degelijk gelezen had.

Ik vind het alleen jammer, wanneer je dan na een tijdje ineens die bocht uitvliegt, maar goed, jullie hebben beiden helder uitleg gegeven zojuist. Lijkt me verstandig om het hierbij te laten.

Dank.

Edit.

Waarschijnlijk zal wierie het niet  op prijs stellen.....maar waar krijg je die kibbeling ? :rofl

Edited by greentjeonatrip
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zijn er een paar. Hele goede is Arie de Graaf die op verschillende markten in Noord Holland en Utrecht te vinden is. O.a. Velserbroek.

Wierie Wierie moet daar ook blij mee zijn, want dit is niet zo'n dure. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Kees A En waar hebben ze de beste frikandellen speciaal?  Vooral het sneetje moet goed gebakken zijn :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wierie Wierie wordt echt woedend...

Ik denk dat je voor frikandellen naar Brabant moet. Daar hebben ze echt zo'n snackbar cultuur. Dus ik denk in Maaskantje.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, Kees A said:

Ik denk dat je voor frikandellen naar Brabant moet. 

Dat is een ding wat zeker is, maar daar ben ik al. En maaskantje...??? :no

Gelukkig heb je meer verstand van vis :lol:

  • Like 1
  • Haha 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Als echte Brabobuur kan ik jullie vertellen dat het zoeken van de perfecte frikandel speciaal zelfs hier in Brabant erg lastig is. Voor zover ik weet was de lekkerste die ik ooit heb gehad te halen bij een simpel mobiel frietkraampje waar ik de naam niet meer van weet.

De lekkerste kibbeling in Brabant daarentegen is van vishandel De Beer. Vind ik in ieder geval ^_^

Cheers!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hela curry is een vereiste!!

 

Waar ging het ook alweer over, uhmmm...... Oja, bladproblemen na overschakelen naar LED.
Nooit geen last van gehad hier, alle blaadjes ogen precies hetzelfde als onder andere verlichting.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wierie Wierie moet eerst nog wat meer info geven over zijn hok en wat hij allemaal doet.

Dan kunnen we daar weer mee verder.

Tot nu toe zijn voor mij - voor wat ik gelezen heb - de 2 punten die het belangrijkste zijn:

1. Het hok was al niet goed, gezien de magere opbrengst van 1 tot anderhalve kilo onder 2.400 en 3.600 Watt HPS in het verleden. Wat er dan precies niet goed is, kunnen we misschien opmaken uit de gegevens die hij ons gaat verstrekken. Klimaat is vaak de grote schuldige, maar hier lijkt meer aan de hand.

2. De aangeschafte leds lijken niet echt te voldoen aan de eisen 'vervanging van HPS'. Te weinig, te verkeerd, zoiets.

Maar het wachten is op Wierie Wierie die gewoon een aantal posts gevoegelijk kan overslaan. Nu denk ik dat het Wierie Wierie sowieso niet zoveel boeit want die is sinds donderdag al niet meer op het forum geweest.

Wel een levendig topic!

Edited by Kees A

Share this post


Link to post
Share on other sites
18 hours ago, Kees A said:

Wierie Wierie moet daar ook blij mee zijn, want dit is niet zo'n dure. 

Want met zulke slechte scores moet wel een armoedzaaier zijn? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nee, maar wie 6 x 600 lampen ophangt en zegt dat hij het voor de hobby doet...

Dan denk ik - maar ik kan er naast zitten, maar Pindarots gaf het ook al aan - dat je het gewoon voor een extra zakcentje doet. Niks mis mee.

En als je dan toch maar 1 kilo haalt, dan duurt het een stuk langer voordat je al je investeringen terug hebt.

Dus dan is een goedkoop, maar toch lekker visje altijd welkom!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Goh wat raar dat Wierie Wierie niet meer reageert. En het is nog wel zo'n prachtig verneukt topic geworden.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hij is niet eens meer online geweest (tenminste niet op dit forum) dus hij heeft geeneens weet van al dit prachtigs.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zonde, had graag mijn kennis over frikandellen en kibbeling met hem willen delen.

  • Haha 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 8/10/2019 at 11:30 AM, Kees A said:

Wierie Wierie moet eerst nog wat meer info geven over zijn hok en wat hij allemaal doet.

Dan kunnen we daar weer mee verder.

Tot nu toe zijn voor mij - voor wat ik gelezen heb - de 2 punten die het belangrijkste zijn:

1. Het hok was al niet goed, gezien de magere opbrengst van 1 tot anderhalve kilo onder 2.400 en 3.600 Watt HPS in het verleden. Wat er dan precies niet goed is, kunnen we misschien opmaken uit de gegevens die hij ons gaat verstrekken. Klimaat is vaak de grote schuldige, maar hier lijkt meer aan de hand.

2. De aangeschafte leds lijken niet echt te voldoen aan de eisen 'vervanging van HPS'. Te weinig, te verkeerd, zoiets.

Maar het wachten is op Wierie Wierie die gewoon een aantal posts gevoegelijk kan overslaan. Nu denk ik dat het Wierie Wierie sowieso niet zoveel boeit want die is sinds donderdag al niet meer op het forum geweest.

Wel een levendig topic!

Hoi Kees,

 

Ben nog wel op het forum geweest maar het kleuterklas niveau hier heeft me niet echt aangezet tot nog iets te reageren.

Zijn jullie allemaal net van de basisschool af? En hoelang zijn jullie tenen allemaal?

Maar zal nog 1 poging doen om een serieus antwoord te geven.

Om nog even over het hobby of broodkweker verhaal , uiteraard verdien ik er wat centen mee. Alleen als het echt alleen om het geld ging zette ik er wel 120 planten in in 11 liter potten.

Ik kies voor 24 planten in RDWC omdat ik dat LEUK vind om zo te groeien. Dus als het puur allemaal om het geld gaat dan had ik het wel anders aangepakt. Dat ik nu een waardeloze oogst heb vind ik vervelend maar intereseert me vrij weinig ik wil het gewoon volgende ronde goed doen. Heb ook gewoon nog een baan hoor.

Tevens als je gepakt word met 120 planten of 24 zit nogal een verschil in straf.

 

Ik heb zelf ook wel het idee dat de LED niet echt geweldig is. 

Denk dat je dan toch echt voor de duurdere moet gaan zoals een SPYDRX ofzo

 

Het hok,

2,75 x 2,75 x 2 meter hoog

Afzuiging 2500 m3

Inblaas vanaf buiten 1500m3

Over het algemeen groei ik met 6x400 omdat in het verleden de 6x600 nogal wat overkill was en ook niet beheersbaar met temperatuur.

opstelling

24 x 25 liter emmers RDWC , pomp met 3000l/h  elke emmer heeft een airstone , totaal 600 liter lucht per uur verdeeld over de 24 emmers.

Dat is dus 25 liter lucht per uur per emmer\Voldoende zuurstof bij de wortels dus.

 

Ik heb ook nog een koeler voor het water alleen deze heb ik al lang niet meer gebruikt vanwege dat deze nogal kabaal maakt en ik niet wil dat buren of andere bezoekers rare geluiden van zolder horen.

De koeler staat ook vanwege het geluid in het hok en produceert nogal een berg warmte.

Heb nog geen goeie oplossing daar voor kunnen vinden. 

In de winter heb ik de koeler wel aan.

 

Voorgroeien over het algemeen de stekken eerst in propagator met sproeiertjes onder tegen de stekken voor een week daarna nog 1..5 week in de grote emmers in het hok voorgroeien

1 keer toppen  maar misschien moet ik dat meer gaan doen om meer opbrengst te krijgen?

Ben benieuwd wat er gereageerd gaat worden.

Edited by Wierie Wierie

Share this post


Link to post
Share on other sites

tja als over een paar grapjes en ruzietjes heen lezen al te veel is om je hok op orde te krijgen..

Lees verder niks over welke led lampen je gebruikt

6x 600W overkill op 2,75x2,75? 6x 400 lijkt me echt weinig. Als je de temperatuur niet op orde krijgt, waarom dan niet 4x600 op een kleiner oppervlak. 600watters zijn efficienter dan 400watters namelijk. hoe lang doe je met je bulbs en kappen?

En waarom heb je geen grotere afzuiger als je de temp niet op orde krijgt? 2500W lijkt me idd erg krap in de zomer met 3600W aan verlichting. waarheen blaas je af?

Hoe zijn je temperaturen el rv waardes?

en kun je niet een overzichts fototje posten van alle planten? Want hoeveel licht komt er daadwerkelijk op je planten terecht?

Edited by cannarie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik zit nog op de basisschool hoor...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Met 2.75 x 2.75 heb je een vervelende (tussen aanhalingstekens) ruimte om lekker lampen te hangen.

Hoe je er daar precies 6 stuks inhangt, is lastig.

9 lampen zou al wat lekkerder zijn, en dan 400 Watts in een 3 x 3 opstelling, zou mooi zijn.

Als je voldoende mogelijkheden hebt zou je dan wel een grotere afzuiging moeten hebben. Maar dan hebben we het dus over HPS.

Met led's moet het ook wel lukken. Ik zou in de led zelfbouwhoek gaan kijken. Strips van 112 cm en dan een beetje passen en meten. Heb je misschien niet elke vierkante centimeter te pakken maar je komt een heel eind. Dan hoef je ook je afzuiger niet aan te passen. Denk dat je dan met 2.000 Watt of 2.500 Watt aan led op die oppervlakte een heel eind komt.

En dan kun je die afzuiger van 2500 kuub van je ook op een tandje lager zetten en hou je de boel qua temperatuur goed onder controle. Misschien zelfs wel zo goed dat de hitte die je koeler afgeeft, gewoon meegenomen wordt. Dus dan is je ruimte op een mooie temperatuur en je medium (water) blijft ook lekker goed op temperatuur. In de donkerperiode hoeft je koeler dan sowieso niet te draaien. LV zul je ook goed moeten monitoren.

Je 24 planten verhaal begrijp ik. Maar de omvang van je kweek en de soort spullen die je hebt zullen er sowieso al voor zorgen dat je wat meer problemen krijgt dan iemand met een klein kweekje mocht Bromsnor aankloppen. 

Als je in elke emmer nog een luchtsteen hebt, hoef je je over DO ook geen zorgen te maken.

Is 1,5 week voorgroeien niet wat kort om 24 planten een ruimte van 275 x 275 vol te krijgen? Klinkt zo kort bij zo weinig planten voor dat oppervlakte. Maar daar hebben anderen vast een betere kijk op.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...