Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

Manosh

Wiet gebruik bij ptss en borderline.

Recommended Posts

Goedendag,

Zijn er ook mensen hier die baad hebben bij wiet roken met ptss en borderline? Ik gebruik nu weer sinds 14 jaar en heb ontdekt dat zonder wiet mijn ptss en borderline enorm opspelen tot crisis aan toe. Met wiet blijven mijn emoties en gedachten binnen de marge en is het leven handelbaar. Ik ben hiermee bij de huisarts geweest en heb om medicinale wiet gevraagd. Maar stuitte dus op de mening van 2 psychiaters. Vraag me af hoe het komt dat het woord van de gevestigde orde hoger is dan het woord van de ervaringsdeskundige? Dat zij ik mijn huisarts ook en die moest me gelijk geven. Is er iemand hier die me kan helpen met verdere stappen te nemen? Ik zou graag doorgaan met mijn streven ook voor anderen die er baad bij hebben maar steeds de deur dicht vinden. GGZ is veel te veel bezig met zn eigen medicijnen.

Dankjewel 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Borderline zou ik toch mee oppassen. Zeker in combinatie met de psychofarmaca die je dan moet nemen. Mijn vroegere buurvrouw had borderline, nam antipsychotica en rookte als een malle. Zij had er geen last van. Denk dat het gewoon aanvoelen is en voorzichtjes proberen. Misschien eens overleggen met de behandelende arts als hij of zij daar voor open staat. PTSS heb ik wel ervaring mee. Heb ik opgelopen door de Guillain Barré. Over PTSS zijn er veel positieve berichten. Vooral in Amerika wordt er veel gebruik gemaakt van cannabis om PTSS  te behandelen. Ik heb er ook positieve ervaringen mee. Wel moet je dan gaan kijken welke strain je rookt . Meer de strains die angst tegen gaan en vrolijk maken. Ik had goede ervaringen met Dancehall, Pineapple Express, Cheese, ..

Enjoy reading. :rofl

PTSS is een angststoornis en wordt gekenmerkt door terugkerende symptomen waarbij de patiënt de oorspronkelijke traumatische gebeurtenis opnieuw beleeft tijdens nachtmerries, flashbacks en zich opdringende gedachten. PTSS-lijders getroosten zich grote moeite om niet herinnerd te worden aan de traumatische gebeurtenis en verkeren lange periodes in een staat van verhoogde angst en emotionele opwinding.

Niet iedereen die een ernstig  trauma ervaart, ontwikkelt PTSS, maar de prevalentie is niettemin hoog. Geschat wordt dat circa twee derde van de hele bevolking op enig punt in zijn of haar leven een trauma oploopt. De lifetime-prevalentie van PTSD varieert aanzienlijk tussen populaties, waarbij het gemiddelde in de VS op 8% ligt en dat in Cambodja en Algerije op respectievelijk 28% en 37%.

Er zijn vele aanwijzingen dat het endocannabinoïdesysteem een fundamentele rol speelt in de regulering van vrees en angst. Men denkt zelfs dat variaties in het gen CNR1, dat codeert voor de expressie van de cannabinoïdereceptoren, een mens in mindere of meerdere mate vatbaar kan maken voor angststoornissen als PTSS.

Uit een onderzoek uit 2011 onder muizen concludeerde men dat overexpressie van CB2-receptoren anxiolytische gedragingen verminderde en een toename veroorzaakte van gamma-aminoboterzuur (GABA) in de hippocampus en de hypothalamus. Uit een in vivo onderzoek bij mensen kwam naar voren dat mensen met PTSS een verhoogd niveau van CB1-receptoren hadden, samen met een verlaagd niveau van de endogene agonist anandamide, plus een lager cortisolniveau. Het viel op dat de aanwezigheid van die drie factoren voldoende was om 85% van de PTSS-gevallen correct te classificeren.

2. Onderdrukking van geheugen en angstreacties

Het blijkt dat cannabinoïdesignalering belangrijke, maar uiteenlopende rollen speelt bij angstreacties, al naargelang het betreffende deel van de hersenen. Uit een onderzoek uit 2007 onder muizen zonder CB1-receptoren (speciaal daarvoor gefokt) bleek dat deze een gebrek aan contextuele geconditioneerde angstreactie lieten zien. Bij gewone muizen verhoogde de CB1-receptoragonist WIN-55,212-2 de angstreactie, terwijl de antagonist AM-251 deze verlaagd.

Het viel de onderzoekers op dat de hippocampus betrokken is bij de contextuele angstreactie, terwijl de meer primordiale, door een signaal veroorzaakte angstreactie wordt geassocieerd met de amygdala. Uit eerdere onderzoeken bleek dat CB1-receptoragonisten betrokken zijn bij het uitschakelen van de door een signaal veroorzaakte reactie die wordt geassocieerd met de amygdala, door negatieve herinneringen uit te wissen die gewoonlijk meteen na het ervaren van een negatieve prikkel worden opgeslagen. Een onderzoek bij ratten uit 2014 leverde aanvullend bewijs hiervoor omdat het liet zien dat toediening van de CB1-receptoragonist WIN-55,212-2 twee uur na een negatieve prikkel de schrikreactie verminderde wanneer het subject later werd geconfronteerd met herinneringen aan gelijke omstandigheden.

Al naargelang het gedeelte van de hersenen, en of de angstreactie contextueel is of door een signaal veroorzaakt, kan toediening van THC en andere agonisten dus zowel positieve als negatieve effecten hebben. Een eenvoudige manier om het verschil te beschrijven tussen contextuele en door een signaal veroorzaakte angstreacties, is dat de door een signaal veroorzaakte reactie optreedt ten gevolge van de herhaling van de oorspronkelijke negatieve prikkel, terwijl de contextuele reactie optreedt wanneer het subject in een identieke of soortgelijke situatie wordt geplaatst als die waarin de oorspronkelijke negatieve prikkel zich voordeed.

Wat dit betekent voor mensen die aan PTSS lijden is onduidelijk (als de resultaten al bij mensen herhaald kunnen worden), maar het zou kunnen betekenen dat verschillende cannabinoïden – of verschillende samenstellingen ervan – nuttiger kunnen zijn al naargelang de verschillende stadia of verschillende aspecten van het herstelproces.

3. Neuroprotectief

PTSS heeft diverse neurologische langetermijneffecten die ten grondslag liggen aan de reactie van de patiënt op stressvolle situaties die volgen op de aanvankelijke negatieve prikkel(s). De meerderheid van de mensen verwerkt en onthoudt stressvolle situaties door middel van een ingewikkelde reeks neurochemische interacties, om de kans op toekomstige herhaling te minimaliseren. Als dit proces chronisch wordt verstoord, kunnen normale reacties op mogelijk stressvolle situaties onherstelbaar belemmerd worden, aangezien abnormale biologische mechanismen  verankerd raken. In dat geval kan zich PTSS ontwikkelen.

Er is herhaaldelijk geconstateerd dat vrouwen meer geneigd zijn om een angststoornis te ontwikkelen na blootstelling aan trauma dan mannen en er zijn aanwijzingen dat ook de neurologische effecten verschillen. Dit is ook geconstateerd bij dieren. Een onderzoek onder ratten uit 2011 liet zien dat vrouwtjes onder normale omstandigheden hogere niveaus aan CB1-receptoren in het cerebellum en de hersenstam hadden, en te maken hadden met hogere niveaus aan CB1-receptorfosforylatie (inactivering door toevoeging van een fosfaatgroep, door de werking van stoffen die bekendstaan als eiwitkinase-enzymen) en lagere algehele niveaus aan CB1-receptoractiviteit als reactie op herhaaldelijke stress.

Dit suggereert dat vrouwen meer subjectieve verlichting zouden kunnen ervaren ten gevolge van het gebruik van CB1-receptoragonisten. Dat zou ook de voorkeur voor THC bij vrouwen verklaren die de auteurs van het onderzoek waarnamen, evenals een verhoogde neiging tot afhankelijkheid van en zucht naar cannabis. Derhalve moeten cannabinoïdeagonisten verder onderzocht worden om vrouwspecifieke therapieën te kunnen ontwikkelen voor neuroprotectie in gevallen van PTSS.

4. Behandeling tegen nachtmerries

In 2009 werden in een klinisch onderzoek de effecten onderzocht van de synthetische agonist nabilone op 47 patiënten gediagnosticeerd met PTSS die leden aan nachtmerries die onbehandelbaar leken. 72% van de patiënten die nabilone ontvingen, meldden het “achterwege blijven van nachtmerries” of de “aanzienlijke verlaging van de intensiteit van nachtmerries”.

Sommige patiënten meldden ook subjectieve verbeteringen in de duur en kwaliteit van hun slaap, gecombineerd met minder nachtzweten en flashbacks wanneer ze wakker waren. Vier patiënten stopten na een aantal maanden nabilone gebruikt te hebben zelfs helemaal met hun gangbare medicatie omdat hun nachtmerries na het stoppen met nabilone niet terugkwamen of mild bleven. Andere patiënten meldden dat na het stoppen met nabilone hun nachtmerries snel terugkeerden. 28% van de oorspronkelijke proefpersonen stopten met het programma nadat ze “milde tot matige” bijwerkingen ervoeren.

Fijne zondag.

Edited by Fearghus
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

In de serie Weed van dr.Gupta gaat een gedeelte over het gebruik van medicinale wiet bij ptss.

Vanaf 1:27:00 begint de serie over ptss.

 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Waarom zou je goedkeuring moeten hebben van psychiaters voor je gebruik?
Je huisarts kan prima voorschrijven of laat die zich leiden door de psychiater?

Wat zijn de uitingen van je PTSS en kan je erin komen dat je andere diagnose eea in de weg staat?

Ik heb geen koppeling aan beelden en vindt het ook ronduit kut dat als men het over PTSS heeft men daar dan mee komt en vooral EMDR en aanverwant meteen op tafel gegooid word alszijnde oplossing. Er zit ook een gevoel achter en daar hebben ze geen idee van: 24u pdg over je schouder kijken en gevoel alsof je in keurslijf moet lopen anders.. ja wat anders eigenlijk maar die realisatie is kapot waardoor je een soort aangeschoten wild wordt.

Of het handig is met borderline weet ik niet, je hebt kans dat je door gaat schieten in gebruik, ga daar niet te lichtzinnig mee om.

Alle reguliere GGZ instellingen werken aan de hand van diagnose volgens DSM 5

De Nederlandse vertaling van de DSM-5 is in 2014 uitgebracht. De invoering van de DSM-5 heeft geen directe gevolgen voor de behandeling van de patiënt. Het kan zijn dat bepaalde classificaties uit de DSM-IV niet meer gebruikt worden en dat patiënten met dezelfde soort klachten nu een iets gewijzigde classificatie krijgen. Omdat het hier gaat om een classificatie en niet om een diagnose met inhoudelijke betekenis voor de behandeling, hoeft de patiënt hier weinig van te merken. 

Anders wordt het als de betaling van de behandeling door de zorgverzekeraar afhankelijk is van een DSM-classificatie. Hierover gaat het Zorginstituut Nederland die met de minister bewaakt wat er in het verzekerd pakket is opgenomen en onder welke voorwaarden.

Wel eens bij een vrijgevestigde psycholoog geweest die je niet aan de meetlat van DSM 5 legt?

Erg verhelderend:search:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hartelijk dank voor jullie reacties. En mijn huisarts laat zich leiden door de psychiaters van Pro Persona  helaas. Ik zal eens kijken of ik bij een vrijgevestigde psycholoog terecht kan? Hoe mijn ptss zich uit ligt ook veel aan of ik mijn emotie regulatie stoornis onder controle heb. of wel borderline. Kort lontje, prikkelbaar, ruzie maken, dingen verkeerd begrijpen. Terwijl ik als persoon erg rustig ben. Mijn ptss slaat naar binnen. Maar nogmaals dank hier ga ik mee aan de slag. Mocht er verandering zijn laat ik het weten, En nog even. voor de borderline krijg ik geen meds.

 

Groetjes

Manosh

Edited by Manosh
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...