Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

Sign in to follow this  
denBoom

Led voor tentje samenstellen en bouwen

Recommended Posts

In mijn ruimte is het altijd experimenteren :) l x b h = 90 x 40 x 85 

 

dimmen vanaf een iets te hoge waarde zou darom heel mooi zijn  

 

hier een poging van een foto D4C29E87-6051-46D9-A4C8-1EC75A9F06A2.thumb.jpeg.81c04e54ac59580e94d57fc1cab1a357.jpeg

DF84D83F-4E2E-4ED7-BF78-FE3DF86F5E49.jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites

85 cm is niet hoog, dat zou binnenkort ook beter moeten gaan. Je kan leds dicht bij de planten hangen. Wietefras heeft ergens -geen idee waar ik die gezien heb- een berekening gemaakt van wat de ideale hoogte is. Had iets te maken met de afstand tussen de strips.

Als je gaat dimmen en voldoende strips (minimaal 8) neemt kan je ook denken aan 2 drivers van 120. En dan misschien ook 2 frames zodat je die ook zeker in je hokje geïnstalleerd krijgt.

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 minutes ago, denBoom said:

Wietefras heeft ergens -geen idee waar ik die gezien heb- een berekening gemaakt van wat de ideale hoogte is. Had iets te maken met de afstand tussen de strips.

Dat is simpelweg 50% van de afstand tussen je afzonderlijke strips (midden tot het midden)

Share this post


Link to post
Share on other sites

@denboom nee dat is idd niet hoog maar het heeft altijd gewerkt met mijn 250 w hps . scroggen  doet wonderen ,al zal het met hps nooit helemaal ideaal worden.

 

@cannarie  dat zou betekenen dat meer maar dan gedimde lampen in mijn situatie ideaal is omdat ik dan dichter bij de planten kan.

 

hoho

Edited by hoho

Share this post


Link to post
Share on other sites

@hoho Dat hangt af van hoeveel licht je driver door je strips pompt boven welk oppervlak.

Hoe lager je je strips hangt, hoe minder wandverlies je zal hebben en hoe hoger dus de intensiteit van je licht. Zolang je dus niet lager gaat dan die 50%, want dan komt je lichtverdeling in het geding.  Als je je verlichting goed hebt afgestemd op je oppervlak, zal je niet perse hoeven dimmen

Edited by cannarie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bouwupdate: Het frame is in elkaar geschroefd. Nu ja, toch bijna. Een paar hoekverbindingen om het frame recht te houden zouden waarschijnlijk geen slecht idee zijn. 

large.frame01.jpg.86b02646b0d9f2010f9512e0caddb27f.jpg large.frame02.jpg.2e60ce3f7f14fd4ce5c7eff324a32558.jpg

large.framedetail01.jpg.e001de7c5cc16e8ff73e7a956fac69f8.jpg large.framedetail02.jpg.31dc4cf0ceae72fb7fcbe1acda0d6b88.jpg 

Gezien mijn handigheid vindt ik het verbazingwekkend goed gelukt. Het helpt dat al het aluminium al op maat gemaakt was. 

 

Nu moeten de leds en de drivers nog bevestigd worden aan het frame. Het plan was om deze eerst voor te boren en dan vast te schroeven.

Vraag: Met welke diameter boor hebben jullie de gaatjes voor de leds voorgeboord en welke schroeven (afmetingen, type, merk) heb je gebruikt om de leds vast te schroeven? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zet even in 2 hoeken een soort van schraag neer. een soort van dwarsverbinding

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb de strips neergelegd op het alu, toen met centerpons gemarkeerd waar de gaten komen.
Daarna met RVS zelftappers de gaten gemaakt (gaat veel sneller dan boren).
Hierna de strips definitief gemonteerd en vastgezet met RVS zelftappers.
 

Edited by Capo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hoekverbinding is overbodig, als alles strak in elkaar zit kan het geen kant op.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb net een framepje (60x60cm) in elkaar gezet mbv een klinknageltang en klink(pop)nagels van ø 3mm en gebruikte daarbij ook een 3mm boortje. Dit werkte zeer goed én snel, maar zit dan wel 'permanent' vast. Ik gebruik zelf dunner alu, max 2mm T-stukken voor de strips en 1,5mm voor de dwarsliggers. (gaat hier om 56cm enkele rij strips van Bridgelux Gen2 overigens) Hoekverbinding is idd overbodig, vast is vast. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kunnen zelftappende RVS schroeven (deze met rode punt?) door het aluminium zonder eerst een gaatje voor te boren? Met het materiaal dat ik heb lijkt me dit de gemakkelijkste oplossing. Een dunnere schroef van 3mm is dan waarschijnlijk beter dan eentje van 4mm of niet.

Klinknagels klinken ook als een verdacht efficiënte en snelle manier om alles vast te maken. Gaatje boren, klinknagel erin en tang dichtdrukken. Als direct schroeven niet werkt dan ga ik toch eens kijken wat een klinktang kost en of ik er eentje kan vinden die de opstaande randen van mijn u profiel geen probleem vind. En een nieuwe boor natuurlijk, want mijn kleine boor van 3mm ligt in stukken en 4mm lijkt me al te breed voor de strips.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nee dat is geen zelftapper

je moet van zulke hebben images?q=tbn:ANd9GcQ38Ax_w_RLaaG8ZV9eA4b

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 5/19/2019 at 8:53 AM, vakman said:

Hoekverbinding is overbodig, als alles strak in elkaar zit kan het geen kant op.

In eerste instantie was ik het niet eens (ondertussen wel) met deze uitspraak. Ondanks dat ik alles zo goed mogelijk vast gezet had zat er nog zoveel speling op dat het frame echt nog wel 10 cm kon scharnieren. Een beetje beweging vind ik niet erg maar dit was zo erg dat ik het niet veilig vond om daar elektra op aan te sluiten. Bij de volgende trip naar de doe het zelf zaak dus maar een aantal hoekverbindingen en klemringen meegebracht om alles beter vast te zetten. Nadat ik het hele zaakje opnieuw gemonteerd had met klemringen zat alles wel strak zoals het hoort en was er ook geen millimeter speling meer. Omdat ik de hoekverbindingen dan toch al in huis had heb ik ze nog even geprobeerd, maar de bevestigingsgaatjes kwamen erg ongelukkig uit en uiteindelijk heb ik ze maar weg gelaten. Achteraf gezien had ik gewoon naar je advies moeten luisteren, als alles strak zit kan het geen kant op.

 

large.1706966847_Framecomplete.jpg.63f9b0c4c3cc0f512e8adfd55e451c91.jpg

Om het frame op te hangen was ik van plan om oogbouten te gebruiken maar die kon ik niet vinden dus het zijn U bouten geworden die op het T profiel gemonteerd zijn.

 

Elektra aansluiten ging eigenlijk verbazend gemakkelijk, op een klein detail na toch. Voor de draden heb ik in de U profielen 2 extra gaatjes geboord. Zo kon ik de draden netjes bovenop het T profiel monteren. Een stukje plakband om de draden op het frame te plakken doet wonderen om alles gemakkelijk op maat te kunnen maken. Alle draden voor de linker driver lopen links op het frame en die voor de rechter driver lopen rechts.

Ik had het eerste draadje aangesloten op de eerste strip en bedacht me dan dat het handiger was om aan de andere kant van het frame te beginnen zodat er geen draden moesten kruisen. Het draadje verwijderen ging niet zo vlot en van de aansluiting op de strip is een stukje plastic afgebroken. Dan maar 2 strips van plaats wisselen zodat ik de aansluitingen aan de andere zijde van de strip kon gebruiken. Al die schroefjes 2 keer los en opnieuw vastmaken was geen beloning.

large.2087342549_Elektradetail.jpg.9f4815e0eec16f89c7e614a48d1dcd31.jpg

large.234585006_LedComplete.jpg.8d6b474b3022e959e6701f28da68ae70.jpg

En dan was er licht.

large.Licht01.jpg.66f2c9008142881bb3f1c579968045dc.jpglarge.Licht02.jpg.8705bb417dc63c06e6fe4e5ec3c76e50.jpg

Let niet op het kleurverschil tussen de foto's. Dat is gewoon mijn telefoon want het zijn allemaal dezelfde led strips.

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 hours ago, denBoom said:

dat het frame echt nog wel 10 cm kon scharnieren.

Als je alle U-profielen strak in de hoek van de T-profielen hebt zitten KAN het niet meer "schranken" , simpelweg omdat er geen ruimte voor is ;) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tja, Nauwkeurig werken is niet mijn sterkste punt....

Ik had eigenlijk alles netjes af moeten meten en elk profiel afzonderlijk moeten boren met een kolomboor. In de plaats daarvan heb ik zo'n schroefmachine op batterijen gebruikt en in 1 maal door de 2 stukken alu geboord. Ik denk dat het onderste profiel hierbij toch een klein beetje verdraaid of verschoven is geweest. Het zou ook nog kunnen dat de bout in de geboorde gaten (6mm boor met M6 bouten) nog een klein beetje kon schuiven. Er zat nergens meer dan een mm speling op, voor mijn doen al erg strak. Bij het opnieuw uit elkaar halen heb ik nog wel gemerkt dat er een paar bouten niet meer goed vast zaten.

Alles beter vastschroeven met een veer-ringetje er tussen was alles dat nodig was om het schranken te stoppen. Geen idee waarom dit zo goed werkte maar ik ben blij dat er geen beweging meer in zit nu. 2€ voor een zakje van die dingen is voor mij een goede aankoop geweest.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik zet de U profielen met 2 schroeven per kant vast op de hoek profielen. Dan kan het ook geen kant meer op. Anders hou je inderdaad altijd het risico dat het als een paralellogram opvouwt.

Zelf hou ik dan ook wat ruimte tussen de uiteinden van de U-profielen open zodat daar de bedrading langs kan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hallo, 

Heb eindelijk een heel simpele vraag denk ik. In zou een kast verbouwen van 1kubieke meter voor 2 of 3 autoflowers  in te laten groeien. Hoeveel watt heb ik dan nodig en welke kleur van ledstrips voor groei en bloei.  Het word mijn eerste binnenkweek en wil niet teveel geld spenderen. Als alles goed gaat kan ik in de toekomst upgraden.

Edited by Bunck

Share this post


Link to post
Share on other sites

Je begint op verschillende plaatsen topics of voegt wat toe, maar je antwoord nergens op tegenvragen.

Waarom zouden mensen je dan verder helpen als je weer ergens wat neerzet?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Salaris was binnen, dus spenden, nondedju!

Zag deze T-splitters om bijvoorbeeld led-strips parallel aan te sluiten (als ik het goed zeg)

5 stuks kosten € 2,- of soms iets meer, inclusief verzendkosten (Aliexpress)

Ik was gewoon benieuwd en heb er nog geen bestemming voor. 

Je kunt ze ook in Nederland kopen voor € 0,79 per stuk exclusief verzendkosten.

image.thumb.png.684d8fccdc95ee73e3ede8332afff588.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...