Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

Sign in to follow this  
Fearghus

Biologische en natuurlijke extracten voor ongedierte

Recommended Posts

Ik maak deze topic aan, omdat ik in het verleden al eens een topic had aangemaakt over biologische en natuurlijke extracten als bestrijdingsmiddel tegen ongedierte.
Door de informatie te bundelen, zou het overzichtelijker moeten zijn.

Deze middelen  ga ik ook toepassen in de binnenkweek, omdat ik zo biologisch mogelijk wil kweken.
Hopelijk heb ik het niet nodig. :D

Alsem extract:
Een alsem extract wordt gebruikt tegen rupsen, bladluis en (voor de tuinierders onder ons) appelbladroller en bramengalmijt.
Het bittere aftreksel van deze knoppen van de alsem plant is een belangrijk bestanddeel om vermout en klassieke absint te maken.
Deze plant wordt sinds kort weer in de moderne geneeskunde in China gebruikt.

Akkerpaardestaart:
Koudwaterthee van 100 gr vers of 25 gr gedroogd materiaal op 1 ltr water. Je kunt het onverdund over de bedden uitgieten als voorzorg tegen schimmelziekten en vernevelen als voorzorg tegen meeldauw en roest.

Alsem extract:
- 100 gr van eerder gedroogde alsem planten
- 1 liter water
- 20 minuutjes laten koken
- dan 1 dag laten trekken
- zeven
- 20 gr zachte zeep toevoegen
- verdunnen 1 deel op 4!
- klaar om te bespuiten

Foto links: Jacobsvlinder rupsen.
Foto rechts: bladluis.

gallery_27111_10638_68.jpg

gallery_27111_10638_3085.jpg

Brandnetel (extract)
Tegen luizen.

Recept:
Pluk een flinke bos met verse brandnetels, 20 tot 30 minuten koken, laat dit 1 dag afkoelen en rusten en daarna zeven. Wat zachte zeep aan toevoegen en goed mengen.

Brandnetel (gier)
Plantversterkend en bladbemesting

Recept:
Zet een flinke bos jonge brandnetels 2 weken lang in een emmer water, door het gistingsproces worden voedingsstoffen aan het water afgegeven. Bij zonnig weer moet je soms wat water bijschenken (omdat het verdampt). Zeef na 2 weken het mengsel, het bevat dan stikstof en calcium en je kunt het dan gieten bij planten die daar baat bij hebben (koolsoorten, prei, bladplanten, etc.) Giet bij de wortel en niet op het blad want dat kan verbranding van het blad geven!

Bier (Buitenkweek)
Een val maken voor slakken.

Recept:
Vul een potje of bakje met een flinke laag bier. Graaf dit in de grond in tot de rand van het potje of bakje gelijk met de grond ligt. Slakken kunnen er nu makkelijk in, houden van bier. Het bier wel regelmatig verversen en elke dag de potjes nakijken en slakken verwijderen.

Boerenwormkruid extract:
Een aftreksel of thee van 300 g vers boerenwormkruid of 30 g gedroogd op 10 ltr water. Onverdund vernevelen op de plant helpt tegen parasieten. Tweemaal verdund (1 deel aftreksel op 2 delen water) helpt het tegen roest en meeldauw.

Citrusolie:

Citrus olie, verkregen door het buitenste laagje van de citrus schil fijn te snijden en enkele dagen in spiritus te laten weken.
Zeven en met water gemengd spuiten tegen spint en bladluis en tegen sommige soorten wolluis.

Foto links: Spint
Foto rechts: Wolluis

gallery_27111_10638_35291.jpg               gallery_27111_10638_26619.jpg

Groene zeep en spiritus extract vloeibaar:

 Voor lichte aantastingen zijn diverse mogelijkheden op basis van zeep bijvoorbeeld een zeepoplossing (groene zeep, Sunlight zeep) met spiritus:
-1 literwater
-20 gr groene zeep
-20 ml spiritus
- goed vermengen
- klaar voor gebruik: verspuiten

Vernevelen niet bij te zonnig weer of wanneer de lampen aan zijn, wegens kans op bladverbranding. Je moet het een paar keer toepassen, met tussentijd van enkele dagen. En dat soort spul is dan wel milieuvriendelijk, maar ook niet goed voor andere insecten, dus het liefst 's morgens vroeg of 's avonds laat en eerst even kijken of er al geen lieveheersbeestjes op je plantjes zitten.

Zeep middelen werkt tegen zachte insecten: luis, wolluis, dopluis, trips en witte vlieg en het is ca 60%-80% werkzaam.

Foto links:Trips

Foto midden:Bolluis

Foto rechts:Witte vlieg

gallery_27111_10638_17263.jpg

 

gallery_27111_10638_49007.png

 

gallery_27111_10638_6103.jpg

Goudsbloemengier
Algemeen plantversterkend.

Recept:
Doe 1 kg verse plantendelen in een emmer met 10 liter water, 2 weken lang (zoals bij de Brandnetelgier, kijk daar ook even). Zeef na 2 weken en verdun 1 op 10 liter water. Giet bij de wortels van planten die van nature niet zo sterk zijn of gevoelig zijn voor ziekten en aantastingen (komkommers, rozen, aubergines, etc.). Niet op het blad gieten, om bladverbranding te voorkomen.

Heermoes aftreksel:
Plaats 1kg heermoes in 10l water gedurende 24uur. Breng daarna aan de kook gedurende 15-20 min. Laat min 12u ongemoeid afkoelen zonder deksel. Zeef met bvb een fijne keukenzeef en leng het mengsel aan met vers water in de verhouding 1 op 5.

OPMERKING: de combinatie van netels en heermoes is het perfecte insecticide & fungicide ons geleverd door moeder natuur.

Kamillethee:
Voeg overschotjes of gebruikte theezakje toe aan je watertank. Kamillethee bevat antibacteriële en fungicide bestanddelen en helpt planten die leiden onder allerlei schimmels en meeldauw. Gebruik deze thee als bladspray en voor jonge zwakke zaailingen om oververdamping tegen te gaan.

Knoflookthee en extract:
Knoflookthee is een beschermingsmiddel in de preventief (voorbehoedend) behandeling van schimmels. Het versterkt planten in hun afweer. Behandelende planten zouden ook vogels afweren. Van knoflook of look is bekend dat door zijn geur schadelijke insecten op afstand houd. Knoflook bevat allicine, een bacteriedodende stof met antibiotische eigenschappen. Een aftreksel werkt plantenbeschermend , versterkend en genezend o.a. tegen echte meeldauw.

Knoflookthee: 
S
nij 5 knoflookbollen in kleine stukjes en giet er 1 liter kokend water over. Laat het 24 uur lang trekken en giet het vervolgens af. Voeg daar dan 3 liter water aan toe om te verdunnen! Spuit de thee overde planten tegen echte meeldauw gedurende 5 opeenvolgende dagen.

Knoflookextract: snijd 1 grote knoflookbol in kleine stukken en overgiet ze met 1 liter heet water. Gedurende 1 dag laten trekken en dan toepassen.

Foto van meeldauw op een wietplant:

gallery_27111_10638_827.jpg

 

gallery_27111_10638_2986.jpg

Kruidenmix aftreksel:
Kruidenmix van uien, knoflook, bieslook, zuring en blad van zwarte bes - aftreksel van 500 gr vers of 200 gr gedroogd materiaal op 10 ltr water. 10-voudig verdund sproeien op de bodem en ondergedeelte stam tegen allerlei schimmelaantastingen.

Melk tegen meeldauw.
Een kleine drie jaar geleden ontdekten onderzoekers uit Zuid-Amerika een alternatief voor de preventie van echte meeldauw. Wagner Bettiol, een wetenschapper uit Brazilië, vond dat wekelijkse bespuitingen met melk de aantasting van echte meeldauw even goed onder controle konden houden als bespuitingen met met synthetische gewasbeschermingsmiddelen. Niet alleen was melk een goede gewasbescherming, maar ook een goede bladvoeding die het immuunsysteem van de plant verbeterde.
Uit de experimenten bleek dat een wekelijkse bespuiting met een concentratie van minstens 10% (1 deel melk, 9 delen water) de sterke van de meeldauwaantasting met 90% verminderde. Je mag de concentratie niet veel hoger nemen, want boven de 30% groeit er een schimmel op de bladeren die zijn voedingsbodem in de melk vindt.
Wat is de verklaring voor deze eigenschap van melk? Wetenschappers zijn niet gans zeker over de werking. Het lijkt erop dat melk een natuurlijk, kiemdodend middel is. Daarbij komt nog dat het verschillende natuurlijke aminozuren en zouten bevat. Uit eerdere experimenten met natriumcarbonaat, kaliumfosfaat en andere zouten was al gebleken dat meeldauw gevoelig is voor deze zouten.
De voordelen van het gebruik van melk in de strijd tegen meeldauw zijn niet alleen in Brazilië bekend. Meloenenkwekers in Nieuw Zeeland besparen jaarlijks grote hoeveelheden geld door hun gewassen te bespuiten met melk in plaats van met commerciële gewasbeschermingsmiddelen. Dit is zo succesvol dat ook de wijnbouwers daar experimenten gestart zijn om de aantasting van meeldauw bij de druivelaars te beheersen.
Wat voor soort melk wordt er gebruikt? In de oorspronkelijke proeven werd verse melk gebruikt. Dat is natuurlijk niet altijd haalbaar. Uit vernieuwde proeven bleek dat magere melk net zo effectief was. Niet alleen is dit nog goedkoper, maar de kans op kwalijke geurtjes na de bespuiting neemt ook af.

Rabarbergier of extract:
Rabarberbladgier of extract is werkzaam tegen luizen, rupsen en koolvliegen. Deze beide mengsels moet men sproeien over de plant.

Rabarber extract:
- pluk 1 kg blad
- gedurende 20 minuten in 2 liter water laten koken
- zachte zeep toevoegen
- zeven
- 1 op 4 verdunnen!
- klaar voor gebruik

Rabarbergier:
- neem 1 kg verse plantendelen op 10 liter water
- of 200 gram gedroogde delen op 10 liter
- gedurende enkele uren in water laten staan in een plastic emmer
- zeven
- klaar voor gebruik

De gier altijd verdund gebruiken! Men kan het aangieten of op het blad vernevelen (na het zeven). Vernevelen niet bij te zonnig weer wegens kans op bladverbranding. Bij voorkeur 's morgens of 's avonds toepassen.
Volwassen planten - 1 liter gier wordt met 10 liter water verdunnen
Jonge planten - 1 liter gier met 20 liter water verdunnen

Foto links: Larve koolvlieg

Foto rechts: Volwassen koolvlieg

gallery_27111_10638_9361.jpg     gallery_27111_10638_2359.jpg

Symphytum (Smeerwortel) (gier)
Is zeer rijk aan stikstof en kalium, bemesting voor vrucht- en koolgewassen

Recept:
Pluk 1 kilo verse plantendelen en doe dit in een emmer met 10 liter water. Zet dit 2 weken lang onder water (elke dag roeren en zonodig wat water toevoegen). Na 2 weken zeven en 1 op 15 liter water verdunnen. 

Tomatenblad/diefjes:
Koudwateraftreksel van 2 handenvol op 2 ltr water, een paar uur laten trekken. Onverdund sproeien tegen het koolwitje.

Uienloofgier:
Uienloofgier voor de bestrijding van luizen, rupsen en meeldauw sluit nauw aan bij de werking van een extract van knoflook. Beiden behoren tenslotte tot dezelfde famile.

Uienloofgier:
- pluk een handvol vers uienloof van planten die geen zaden hebben gevormd
- neem 1 kg verse plantendelen op 10 liter water
- of 200 gram gedroogde delen op 10 liter
- enkele dagen in water laten staan in een plastic emmer
- zachte zeep toevoegen
- zeven
- klaar voor gebruik: verspuiten

De gier altijd verdund gebruiken. Men kan het aangieten of op het blad\vernevelen (na het zeven). Vernevelen niet bij te zonnig weer wegens kans op bladverbranding. Bij voorkeur 's morgens of 's avonds toepassen.
Volwassen planten - 1 liter gier wordt met 10 liter water verdunnen.
Jonge planten - 1 liter gier met 20 liter water verdunnen.

Vlierextract vloeibaar:
Vlierextract voor de bestrijding van bladluizen, rupsen en andere insecten.

Vlierextract:
- pluk 0,5 kg verse bladeren
- laat ze 30 minuten koken in 1 liter water
- laten afkoelen en wat zachte zeep aan toevoegen (Sunlight)
- zeven
- 1 op 4 verdunnen
- klaar voor gebruik: verspuiten

Plantjes die u kunt zaaien zodat de dames al een nattuurlijke beschermer naast hun hebben in de buitenkweek.

Tegen slakken:
Plant tijm dicht bij de wietplant.
Kervel beschermt planten ook tegen slakken.

Tegen aardvlooien:
Radijs gecombineerd met tuinkers is prima beschermer tegen aardvlooien.

Tegen koolwitjes:
Hyssop vlak bij kool zaaien of citroenmelisse planten.

Tegen rupsen:
Salie dicht bij de wietplant planten.

Bladluis:
Olie opgelost in water kan een goede manier zijn om luizen te bestrijden. In aanmerking komen vis-olie, plantenolie, avocado of sojaolie maar ook etherische olien van citroen, basilicum, kruidnagelen. Maak er een 2% oplossing van en schud heel goed zodat je een emulsie krijgt. Een oplossing van zeep met zo'n olie-emulsie is nog effectiever. Dit soort oplossingen moet allemaal rechtstreeks op de luizen gespoten worden wil het effect hebben. Spray 1 keer per week als het warm weer is en 1 keer per twee weken als het koeler is.
Neem een grote eetlepel geraspte zeep met een eetlepel slaolie. Los deze samen op in heet water en voeg dit toe aan een liter water. Bespuit de planten daarmee, maar niet als de zon schijnt. Dit effectieve middel helpt ook tegen verschillende soorten mijten, spuugbeestjes e.d..

Beestjes tegen bladluis:
-Harmonia axyridis is een bladluispredator waarvan zowel de larven als de volwassen exemplaren uitstekende bladluisbestrijders zijn. In principe kan men Harmonia gebruiken zowel in open lucht als onder glas tegen allerlei soorten bladluizen.
-De larven van de galmugjes (Aphidoletes aphidimyza) prikken de luizen aan en zuigen ze leeg. Ze kunnen op korte tijd grote aantallen uitroeien.
-De larven van het Californisch lieveheersbeestje kan 40 tot 50 bladluizen per dag eten en wordt dan ook terecht 'duivelskunstenaar' genoemd. Over de hele levensduur verspreid, eet een larve gemiddeld een 400 en een kever minstens 5000 bladluizen.

 

Edited by Fearghus
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...