Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

cannarie

Sinaasappeltjes onder een hybride hps/led zonnetje.

Recommended Posts

Ligt natuurlijk ook aan de andere condities. Condens in je gewas staat  over het algemeen toch gelijk aan een rv die te hoog is ?

Racker gaf altijd aan dat dit nat slaan aanleiding kon geven voor bijvoorbeeld toprot, mogelijk in samenhang met het tempo waarin je ruimte afkoelt dan wel opwarmt.

Het zal vast niet zo'n vaart lopen, omdat er nog geen aanmaak van bloemen is, maar schimmels gedijen toch tegelijkertijd ook bij een wat hogere rv en temperaturen. Het is dan niet gezegd dat dit dan ook meteen tot uitdrukking komt, maar als je in je meisjes snijd en wetende dat je al eens een keer rot hebt gehad, lijkt het me wel iets om rekening mee te houden.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Een te hoge rv in combinatie met objecten (zoals planten) die een lagere temperatuur hebben dan de omgevingstemperatuur

Van snel afnemende temperaturen was geen sprake, omdat ik niet ventileerde. Ook niet van planten die heel hard bleven verdampen. Of ten minste, de planten waren nog klein en stonden in een relatief grote ruimte.

Volgens mij was op het moment van snijden (toppen) de rv nog niet zo hoog, met uitzondering van een exemplaar dat nu in de tuin staat. Maar moet ook eerlijk zeggen dat ik er toen ook verder niet echt bij stil heb gestaan.

Edited by cannarie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Even een kiekje uit casa cannarie.

20190525_202933.thumb.jpg.f0e3a7b2451359e14cb3197a190845b1.jpg

De strekkende plant (links) is door het buigen redelijk op gelijke hoogte gekomen. Maar vind ze nu toch allemaal wel wat te veel de hoogte in gaan.

Denk dat ik morgen toch de boel maar even uit elkaar ga trekken met touw.

Edited by cannarie
  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

flink met touwtjes en tie wraps in de weer geweest om de planten een beetje uit elkaar te trekken.

20190527_234716.thumb.jpg.c119e4591cd68493d05f2c0df995e475.jpg

Het komt niet heel duidelijk over, maar ze zijn wel degelijk een stuk lager en breder.

Door de extra omtrek kon ik dit naar mijn idee niet meer adequaat met de led strips belichten, dus heb de hps ingeschakeld. Deze draait nu op 375W, naast 609W van de strips. Naarmate de planten verder uit elkaar komen te staan zal het hps vermogen toenemen tot uiteindelijk 750W.

20190527_234456.thumb.jpg.13bf369783a4d9a4289235e5be95c4fe.jpg

Was aanvankelijk van plan de leds op submaximale sterkte te draaien, op zo'n 500W, maar toen dacht ik waarom zou ik de efficientere lichtbron gaan dimmen en heb ze maar vast op maximum wattage gezet.

Die fan die je ziet hangen is een nieuwe. Omdat mijn fans elke keer na een ronde stuk gaan, dacht ik laat ik eens een wat duurdere kopen. Ding heeft me 150 euro gekost. En na een week of 2 in gebruik zwenkt hij al niet meer, zucht. Omdat hij niet op hoogte verstelbaar is heb ik hem naar beneden gericht. Ik denk iets te ver waarmee ik de de mechaniek gesloopt heb. Na deze ronde maar eens uit elkaar schroeven.

Beetje jammer. Ook om dat deze de leds nu niet meer echt actief kan koelen. Deze blijven nu overigens op een keurige 42C (gemeten op een zwart stukje tape). De fabriekswaardes waarop de efficientie e.d. zijn berekend is 55C.

Denk nog een dag of 5 en dan schakelen. De enige ronde die ik met deze soort gedraaid heb, schakelde ik vrij laat en toch kwam het niet zo heel vol. Moest toen wel ivm de hittegolf  flink dimmen net na het schakelen, maar dus iig niet te vroeg schakelen.

Edited by cannarie
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ventilator gaat hier ook altijd snel stuk maar voor 17,- is dat nog wel te doen.

Zal nu wel snel gaan met die hps erbij. Mooi opzij gebonden en ideale buitentemperatuur niet te heet en niet te koud.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wil straks voor het schakelen de boel nog 1 keer opzij trekken en dan mogen de planten zelf verder het hele oppervlak op gaan vullen.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog wel een beetje bezorgd ben om de temperatuur als het straks zomers gaat worden. Ik heb een aardige overcapaciteit op mijn afzuiging, maar mijn passieve inlaat bleek de voorgaande rondes iets tekort te komen. Wilde deze eigenlijk vergroten, maar dacht met de helft aan led zal het wel goed komen.

Afgelopen nacht was het een stuk warmer buiten dan de nacht ervoor en kon het nu net aan onder de 28C houden met de hps op slechts 450W. Daar komt dus nog 300W bij en dan staat de zomer ook nog voor de deur. Als het straks voller komt te staan is er natuurlijk wel meer verdamping wat de boel wat moet gaaf afkoelen, maar toch

Edited by cannarie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Heb nog even zitten rekenen wat volgens mij de ideale manier is om mijn led lampen uiteindelijk op te gaan hangen.

Las onlangs dat de strips een stralingshoek hebben van zo'n 120°. Nu heb ik berekend dat wanneer het hoge deel van de strips op 20cm van de planten hangt, de strips op 23.5 graden moeten hangen om met die stralingshoek precies aan het eind van het hok te komen (175cm vanaf dat hoogste punt). Op die manier minimaliseer ik de wandverliezen op die wand.

20190530_131454.thumb.jpg.019c7865d6987a41391e1f3422e04ac3.jpg

Bovenstaand plaatje is niet op schaal.

Op deze manier zal de hps over de breedte van zijn bestralingsoppervlak een hoek van 110° vrij kunnen belichten zonder dat er een led armatuur in de weg hangt wat ruimschoots genoeg zal zijn.

Twijfel nog een beetje om ze niet in een iets grotere hoek te hangen, voor het geval ik noodgedwongen mijn hps lamp moet gaan dimmen. Zo stralen de leds namelijk wat verder in het gebied onder de hps en voorkom ik dat het verschil in intensiteit tussen het midden en de vlanken te groot wordt.

Edited by cannarie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vanwege de berichten van 30 graden zondag, toch maar maartregelen genomen.

20190531_200248.thumb.jpg.360567fe2668c94e2907e1ec564e159c.jpg

Doordat ivm het wat opzij verplaatsen van mijn filter, de lucht iets meer naar de zijkant van het hok getrokken wordt, had ik het idee dat aan de andere kant iets minder gekoeld werd. Hier heb ik dus deze gaten gemaakt. Voor het schakelen moet ik uiteraard nog even licht van buiten afschermen 

Had het achteraf gezien beter met de lampen uit kunnen doen, omdat door de onderdruk al het zaagsel naar binnen en over de platen gezogen werd. Hoop dat ze niet al te veel hinder zullen ondervinden van deze formaldehyde douche.

Hps gelijk verhoogd naar 495W.

20190531_200756.thumb.jpg.05aa657939b931e7a232d6dc6f03c5b6.jpg

Hoop dat ik morgen nog even tijd heb voor het nodige bindwerk en dan denk ik zondag schakelen. Komt met die warmte dan sowieso wel goed uit om de lampen wat later aan te doen.

Edited by cannarie
  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

mooie planten zijn het geworden @cannarie!
gaat het niet te vol worden denk je als je tot zondag wacht?:innocent:

Gr X

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gloryholes :specool

Hoe gaat het met de gebogen patiënt?

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vind ik erg lastig te zeggen @Xaim. Met de soort waar de meeste ervaring mee heb zou ik inderdaad nu zo'n beetje schakelen.

De enige ronde die ik met deze soort heb gedraaid schakelde ik echter heel laat en toch kwam het amper vol. Nou kan dat er ook me te maken hebben gehad dat we toen midden in een hittegolf zaten en ik erg veel moest dimmen, dus moeilijk te zeggen in hoeverre ik dat nu mee moet nemen.

 

Haha, misschien is dat ook wel iets voor vakkies hoerenkast, @vakman :P

De gebogen plant gaat redelijk. Zoals gezegd werd dat slappe na het buigen ineens een stuk minder. Ook kwam ze door het buigen mooi op gelijke hoogte met de rest, waar het uiteindelijk om te doen was.

Toch zie je dat ze anders is dan de rest. Als in dunnere, meer  gestrekte takjes en kleinere bladeren. Ze oogt gewoon iets minder vitaal. Zal denk ik gewoon van een zwakker phenotype zijn. Het zou me niks verbazen als deze plant na het schakelen weer veel meer de lucht in schiet dan de rest, maar dan weet ik iig wat ik er tegen moet doen ;)

Op zich wel interessant natuurlijk om te zien wat ze uiteindelijk gaat produceren. Heb wel vaker meegemaakt dat zielepootjes tijdens de groei, in de bloei gewoon prima meedoen. Als het maar geen lhbt plusser blijkt te zijn

 

 

 

 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uiteraard is mijn kast al voorzien van zulke gaatjes, inclusief zwarte gordijntjes :P

Check extra op bananen bij zo'n "anders ogende" ;)  , you never know... :whistling

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minute ago, vakman said:

Check extra op bananen

ja, daar doelde ik op met "ghbt plusser" ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik dacht even dat je een dopje ghb teveel ophad :P  Dacht wat lult hij nou weer :lol:

:tu

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, cannarie said:

Als het maar geen lhbt plusser blijkt te zijn

die dus :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Als ik kijk naar mijn vorige ronde met deze soort gaat dat erg meevallen, maar als ik kijk naar mijn eerste ronde met dit hok, die qua opstelling het meest overeen kwam, gaat het veel te vol worden :)

In het laatste geval zal de schaar er een beetje in gaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja precies, je kan het altijd wel weer wat terug snoeien.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Omdat er volgens sommigen hier tegenwoordig geen reet meer te doen is op het forum, even een zoekspelletje..

Hoeveel wietplanten ziet u hier op de foto?

20190603_182002.jpg

De winnaar krijgt een mooie paarse beker

Edited by cannarie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik zou er maar 2 oproken, de rest is niet te doen volgens mij :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Als het er 2 waren geweest had ik jullie wel erg laag ingeschat, denk je niet @vakman? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

3 Dan, linksboven een kleine?   

Beeld wordt wat wazig als ik inzoom, of dat aan jou wietplant of mijn wiet ligt weet ik ook niet :jump:

  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

De beker is voor jou vakman. Doe er wat leuks mee.

Dat ding links boven is de Forest Dream. Die stond al een tijdje stil voor ze naar buiten ging en nu na ruim 2 weken buiten is er afgezien van wat strek niet veel mee gebeurd.

Die twee grotere zijn wel wat meer de lucht in geschoten. Maar hoewel ze toch best wat zon gehad hebben is dat ook zo'n 90% strek en slechts 10% groei.

Misschien volgend jaar maar weer eens een pot neerzetten daar. Dat ging toch aanzienlijk beter. Tot ze gejat werden dan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...