Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

Recommended Posts

Ik ben begonnen met een paddo kweekje en het leek me leuk om een verslagje er van bij te houden.

Ik heb een kant en klaar kweeksetje gekocht bij Magic mushrooms shop, met de B+ paddo's.

image.png.673b10580ad47fc8ced38fc347a3c012.png

 

De 20ste oktober ben ik begonnen, de kweekbak gevuld met water, en dat een nacht laten staan. De volgende dag afgegoten en op een warmtematje gezet, in de plastic zak die bijgeleverd was. Eens in de paar dagen maak ik de zak open om wat verse lucht er in te laten, en soms om wat water er in te spuiten, om de vochtigheid goed op peil te houden. De temperatuur probeer ik tussen de 24 en 27 graden te houden.

IMG_0101.thumb.JPG.92c4a8e218909f355a1966f5d2a46f7c.JPG

IMG_0102.thumb.JPG.b0c25d222bf096ae848da01b2e36b1e2.JPG

Vandaag zag ik voor het eerst een paar kleine kopjes boven komen.

IMG_0103.thumb.JPG.edae8ba3ca2eddddcec7bdfd1df709c9.JPGIMG_0104.thumb.JPG.9f9e5f03350e0d99ab066dfdf6b50ab5.JPGIMG_0105.thumb.JPG.e35ab783697a4df601f0b8a1c3ea1360.JPG

Ze zijn wat lastig te zien nog, ook omdat ik enkel van bovenaf foto's kan maken omdat ik niet de kweekbak telkens uit de zak wil halen in verband met mogelijke besmetting, maar over een paar dagen zal dat wel duidelijker worden. Als ze weer wat gegroeid zijn, zal ik nieuwe foto's maken.

  • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Heeeeeeel mooi weer een kaalkopjeskweek te zien hier eindelijk Bosrand !
Werd eens hoog tijd !

 

Mooie baby paddo's zijn het al.:tu

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eerste keer dat je zon setje opkweekt?

Dat is best snel dat ze al boven zijn voor tijdens de eerste flush als ik het me goed herinner. Als ze eenmaal boven zijn gaat het sws hard.

Edited by cannarie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dank je wel Collie Weed!

 

Het is de 2e keer Cannarie, eerder eens geprobeerd, maar die bak had al te lang gestaan voor ik die ging gebruiken, dus dat werd niets.

Ik las dat het zo een 15 dagen zou duren voor de eerste paddo's boven zouden komen, maar ze zijn hier inderdaad erg snel!

Vandaag zijn ze al weer een stuk groter geworden, erg leuk om te zien!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tijd voor een kleine foto update.

IMG_0110.thumb.JPG.3bfbbee95aaf7584551c54f1439b781c.JPGIMG_0111.thumb.JPG.a1c4d10744535b39942f8572882ca3db.JPG

 

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb een paar vraagjes over het kweken.

Kan ik paddo's in gedeeltes plukken? Dus als er een aantal grote rijp zijn, waarbij het hoedje los laat, die plukken en de rest nog even laten staan om wat groter te laten worden? Als de meesten daarna groot geworden zijn, die pluken, en dan een nieuwe flush starten?

Kan ik na 2-3 flushes het mycelium uit de bak nemen en in stukken breken en verdelen over 3 nieuwe bakken met gesteriliseerd nieuw substraat, om zo het mycelium opnieuw te koloniseren en nieuwe paddo's te laten groeien uit de 3 nieuwe bakken? Of kan ik enkel sporen opvangen en het nieuwe substraat daarmee koloniseren?

 

Edited by bosrand
correctie
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ze adviseren altijd om alles in 1x te plukken. Zal wel te maken hebben met beperken van besmettingsgevaar. 

Overigens zullen de kleinere paddestoelen niet veel meer groeien als andere al klaar zijn hoor. Zou houd je altijd wel dwergjes over van een halve cm die nooit meer groter worden dan dat.

3 hours ago, bosrand said:

Kan ik na 2-3 flushes het mycelium uit de bak nemen en in stukken breken en verdelen over 3 nieuwe bakken met gesteriliseerd nieuw substraat, om zo het mycelium opnieuw te koloniseren en nieuwe paddo's te laten groeien uit de 3 nieuwe bakken? Of kan ik enkel sporen opvangen en het nieuwe substraat daarmee koloniseren?

Geen idee. Zo duur zijn die kitjes niet toch? :) Wat ik wel heb gedaan is een paar van die opgebruikte kitjes ergens op een geschikte plek in de tuin gooien. Dan zou je kans moeten hebben dat ze terugkomend in je tuin gaan groeien. Was toen in de tuin van mijn ouders die niet al te lang erna gingen verhuizen dus weet niet of dat ook gelukt is.

 

Edited by cannarie
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dank je wel voor je reactie Cannarie! Ik zag dat er een paar grote tussen zaten en veel kleinere, dus dacht dat ik de grootste misschien eerst kon plukken en de rest nog wat laten groeien, maar dat werkt dus blijkbaar niet zo.

 

Qua prijs valt het mee, maar het lijkt me leuk om zelf substraat te maken en daaruit te kweken. Ik vroeg me af of dat gewoon kan door mycelium te breken na een aantal flushes, en dat te verdelen over een aantal bakjes en die opnieuw laten koloniseren, of dat ik echt opnieuw moet beginnen met sporen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hoi,

Heb voor het eerst ook zo'n B+paddo kit aangeschaft. En zelf snap ik er ook weinig van:whistle:.

Als het goed is heb ik het voor de tweede keer weer water bij gedaan en ze komen zeer onregelmatig op.

Ik pluk gewoon de grootste en laat die kleine dan nog staan tot ze ook volgroeid zijn.

Lijkt me zonde om die kleintjes te oogsten dan. De geplukte paddo's droog ik dan.

Het zal wel helemaal verkeerd zijn, maar heb toch nog zo voor de 2de keer ruim 150 gram vers kunnen oogsten zo.

Ik hoop dat voor de 3de keer ook weer wat boven de grond verschijnt. We gaan het meemaken...of niet natuurlijk......

Maar in ieder geval heb ik me reuze vermaakt met die zooi, en er staan alweer 2 kits klaar om binnenkort weer te oogsten........Solaris en Hawaii+

Wens je in ieder geval succes en ben benieuwd hoeveel moois het jou gaat brengen.......

 

Mzzzl,wsteb:dope:

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dat weet ik Cannarie, maar dat was niet mijn vraag. ;)

 

Dank je wel Wsteb! Dan ga ik dat ook maar zo doen, als het voor jou goed werkt, zal het hier ook vast goed gaan!

Misschien moet ik ook gewoon wat proberen wat in me op komt, gaat het mis, leer ik er van, werkt het, kan ik het vaker zo doen. :verrygood

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hoi,

Net de laatste weer geoogst en net weer voor de derde keer 12 uur in het water.

Ben benieuwd of die nog wat doet de komende tijd.

Als het goed is zou je 4 a 5x kunnen oogsten met zo'n kit.

In ieder geval ik hou je op de hoogte over de gang van zaken........of er wel of niks gebeurd.;).

In ieder geval is het wel een leuke bezigheid zo met die paddo"s te klooien....en smaakt naar meer haha....net Walt Disney.......:P

 

Mzzzzl,wsteb:dope:

 

 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Het is zeker een leuke bezigheid wat met die paddo's te klooien! :D

Ik ben benieuwd of je er zoveel flushes uit kunt halen, op de site waar ik het kocht stond 3 flushes geloof ik.

 

Ik kwam nog een filmpje tegen op Youtube, gaat wel over een ander soort paddenstoel, maar het lijkt me dat het ook voor de B+ hetzelfde zal werken.

 

 

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb echt net vandaag die rotterzwam kit binnen gekregen!

wist je dat paddestoelen net als wij zuurstof opnemen en CO2 uitstoten?!
Bij mij gaat ie daarom in mijn growroom!

Het is een mooie vleesvervanger en toevallig ben ik vervent koffiegebruiker 1+1=4!
Met de CO2 meter erbij ga ik kijken wat het doet!...

Ik wilde eerst ook paddos in mijn growtent er bij kweken, maar het is wel een beetje oppassen voor de sterke lucht die er vanaf komt die kan in je wiet gaan zitten! heb je straks dubbeldikke toppen die niet te roken zijn ;)

Edited by Sunbeam
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hahaha, ideaal!

 

Ik kreeg een pb over mycelium op water, en ben er even wat verder ingedoken. Je kan met een beetje honing en water en sporen, een potje "vloeibaar" mycelium maken, om zo kweekbakken direct te injecteren met mycelium in plaats van met sporen. Daarnaast is het minimaal een jaar houdbaar schijn. Op deze site staat er ook wat meer over uitgelegd.

 

het feit is dus dat het mycelium in een honeytek al ontkiemd is wat bij injectie met een spore spuit al vaak 5 dagen duurt.ik heb potten rogge van 720 ml 100% laten koloniseren met honey tek mycelium.

hoe maken we een honey tek?

goede vraag ik zal hem meteen beantwoorden.

dit doen we door 2 ml lichte honing in een klein potje van 200 ml met spa blauw te deponeren.in het deksel een eerder genoemde”poly wat filter”om te injecteren en later het volgroeide mycelium in spuiten terug te zuigen.het polyfill houd ook hier dus de bacs tegen van buiten af.

de deksel dekken we weer af met al folie tegen condens in de snelkookpan en koken dit 20 minuten in de snelkookpan.na afkoeling spuiten we met een spore spuit 2 ml in het potje.ik doe dit dus als eerder genoemd in een aquarium op zn zij met een spiritus brandertje er in voor een steriele paraplu,ik gebruik weer de latex handschoenen en de alcohol hand gel en ontsmet weer de naald in de vlam van de brander.ook heb ik weer een mondkapje op en een petje en lange mouwen,het preventeren van besmettingen in deze kweek is makkelijker dan achteraf bestrijden….altijd goed opletten met steriel werken!

wachten………………………..

nu  wachten we tot het mycelium gaat groeien in het potje.je zult zien dat er katoen achtige vlokken komen,dit is groeiend mycelium die zich nu dus voed op de honing.na een week of 3 is het potje vol mycelium vlokken en dit zuig je op in een spuit,en kan je gebruiken om nieuwe potten rogge te injecteren als spawn.

met honeyteks heb je dus altijd een voorraad mycelium dat 5 dagen voorsprong heeft op een spore spuit.het is namelijk al ontkiemd dus groeit meteen door.je kan deze 1 jaar bewaren dus na dat jaar maak je een spore print van de soort,maakt daar een nieuwe spore spuit uit,injecteert die in een nieuwe honey tek en je kan weer een jaar verder.op die manier kan je jaren kweken zonder nog maar 1 spore spuit te hoeven bestellen,dat is mijn 2 cent aan dit verhaal

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik ben trouwens ook wel benieuwd of je inderdaad niet gewoon een andere paddestoel op dezelfde boerenfluitjes manier kan kweken ja!
Ik heb hier namelijk nog sporen liggen in een potje in de koelkast, Treasure coast paddos mmmm 3 pakketjes met injectiespuiten erbij alles gewoon, ze wachten al jaren op het juiste 'klimaat'!

Als je op andere paginas kijkt over hoe je zelf broedsel maakt voor paddos, dan moet je soort van terug naar de kokschool....dat is wat me tot nu toe wel heeft tegengehouden er verder wat mee te doen of het echt uit te zoeken. Het liefst spoot ik het gewoon zo bij mijn kweekbakken er in....

Edited by Sunbeam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Broedsel maken valt best mee, alles moet gewoon goed steriel gemaakt worden om problemen te voorkomen met besmettingen. Je kan het op dezelfde manier doen als hij het doet, enkel heb je een grotere kans dat je de zooi weg kan gooien.

Ik zal binnenkort zelf er mee aan de slag met een medium maken voor een volgende kweek, en maak ook daarvan een verslag.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb ook nog een tip trouwens, niet te warm en niet te nat had ik geleerd.
Omdat ze dan heel hard groeien maar uiteindelijk zal het meer water zijn dan paddestoel, waardoor ze minder sterk zouden worden, of heel erg gaan slinken bij het drogen, t is maar hoe je t bekijkt..

23-24 graden was al zat, en ja ze waren erg potent..
Maar goed dit was dus toen ik zo'n zak had, onder water weet ik niks van, wel het bakje vullen met water en een nachtje wegzetten in de koeling, maar niet te veel water werd gezegd, niet helemaal tot te rand gevuld, uit laten druipen.

De laatste keer heb ik die zak eromheen weggelaten en het bakje au bain marie in een grotere transparante opbergbak gezet in een laag water dus met zo'n aquariumwarmer er in, werkte perfect! Ook nog alu folie om het bakje zodat daar geen licht komt, waar er ook geen groeiruimte is, en het broedsel kan je ook nog in kleinere stukken breken voor meer oppervlak en dus meer kolonisatie. je kan het geheel zelfs ipv in het bakje op een plateau zetten of rechtop weet ik veel, zodat het uit alle kanten groeit!
 

Edited by Sunbeam
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik moest het toch nog even delen, dit is nou echt wat we willen zien, elke fase de exacte omstandigheden die we creeren moeten erbij! Welke grower wil dat niet zien zo'n lijstje:

http://mushplanet.com/nl/basis-kweken/de-ideale-groeiomstandigheden/

Grofweg kun je de omstandigheden binnen het kweekproces in 3 perioden verdelen. Hieronder worden de ideale omstandigheden beschreven van de Psilocybe cubensis. De ideale omstandigheden voor andere soorten paddestoelen komen grotendeels overeen.

Incubatieperiode

Dit is de periode nadat je het substraat hebt geïnoculeerd met sporen en op een warme en donkere plaats hebt neergezet. In deze periode kunnen de sporen ontkiemen en uitgroeien tot gezond mycelium.

  • temperatuur 28-30°C
  • geheel donker
  • luchtvochtigheid 97-100 %
  • lucht verversen: 0
  • tijdsduur: 2-4 weken

De vorming van ‘pinheads’

Dit is de periode waarin je het substraat met mycelium voor het eerst gaat blootstellen aan de ‘fruiting conditions’. Dit betekent dat je het gaat blootstellen aan een hoge luchtvochtigheid, (indirect) zonlicht en een lichte daling van de temperatuur. Deze verandering van omstandigheden geeft voor het mycelium aan dat het tijd wordt om te beginnen met het groeien van zijn vrucht, de paddestoel. De paddestoelen op z’n kleinst worden ‘pinheads’ genoemd.

  • temperatuur 22-24 °C
  • indirect zonlicht
  • luchtvochtigheid 97-100 %
  • lucht verversen: 0
  • tijdsduur: 5-10 dagen

pinheads-300x195.jpg

Groei tot volwassenheid

Wanneer de eerste kleine paddestoeltjes (3 – 5 mm.) verschenen zijn is het tijd om ze te laten opgroeien tot volwassenheid. Veel verse lucht en een iets lagere luchtvochtigheid zijn hierbij nodig.

  • temperatuur 22-24 °C
  • indirect zonlicht
  • luchtvochtigheid 90-95 %
  • lucht verversen: 3 keer per dag (minimum)
  • tijdsduur: 3-7 dagen

Natuurlijk zal niet iedereen thuis de mogelijkheden hebben om perfect aan al deze omstandigheden te kunnen voldoen. Maar we hebben het dan ook over de ideale omstandigheden. Vooral de Psilocybe cubensis kan een stootje hebben als het gaat om de ideale condities in zijn groeiomgeving.

Nou volgens mij heb ik hier mogelijkheden zat! :P

Edited by Sunbeam
  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dank je wel Sunbeam! Dat is handig om er bij te hebben!

Ik dacht dat de temperatuur rond de 27 graden moest zitten, maar dat is dus enkel in de incubatieperiode, ik zal de temperatuur nu wat lager houden.

Blijkbaar moet ik de lucht ook wat vaker gaan verversen, al zit het wel in een zak met zo een "afgedekt" luchtgat, dus zal er wel iets van verversing zijn lijkt me?

Gister heb ik ook wat waterstofperoxide toegevoegd aan het sproeiwater, om wat meer zuurstof te creëren in de zak en eventuele slechte bacteriën uit te roeien.

 

De volgende (nieuwe) kweek wil ik met een shotgun bak gaan doen, een bak met 5 of 6 gaten, 4 rondom en 1 of 2 in de deksel waar ik polyfill watten in stop, op die manier ververst de lucht zich als het goed is automatisch voldoende. Ook ga ik proberen sporen op te vangen van de paddo's die er nu staan en daarvan "vloeibaar" Mycelium maken.

 

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

@bosrand

Als je weer die B+ paddo's wilt kweken,moet je eens onderzoek doen naar het substraat waar ze van houden.
Ze kunnen met de juiste zelfgemaakte mix gigantisch groot worden namelijk,als je de mix lekker fijn maakt in kleine stukjes is het gemakkelijker te koloniseren en af te breken dus meer voedsel en grotere paddo's.;)

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wat ik overal tegen kom is rogge, dat heb ik nu ook aangeschaft.

Of weet jij een beter medium?

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

@bosrand

Op www.azarius.nl kun je de B+ strain ook vinden inclusief beschrijving vh beste zelfsamengestelde medium.
Hun verwijzen ook naar mushplanet.

Ik weet dat de partikelen grootte invloed kan hebben op de voedselinname en dus de grootte van paddenstoelen.

Kijk maar naar oesterzwam op fijn zaagsel geteeld,worden 3x zo groot als op een houten stammetje...........

Ik geloof dat de B+ van gesteriliseerde rogge mest en compost houd,welke verhouding weet ik niet.
Ik las het vluchtig :P

Ikzelf ga de golden teacher halen binnenkort als setje,schijnt een supermooi soortje te zijn.
Ook niet de makkelijkste maar ook niet de moeilijkste hahaha:specool

Edited by Collie Weed
  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dank je wel Collie Weed! Daar kan ik inderdaad meer info vinden, de volgende kweek ga ik eerst met rogge en vermiculite doen, daarna ga ik me daar wat meer in verdiepen.

 

Waarom Golden Teacher, heb je daar een speciale reden voor?

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Weer even een kleine foto update.

IMG_0118.thumb.JPG.b938ca5599dfdf9304522525e1dd896a.JPGIMG_0119.thumb.JPG.c594393f89ce8b0f7821d3f23307c33d.JPGIMG_0120.thumb.JPG.b93ef2727c5e53c6e1cea1e6e849ea83.JPGIMG_0121.thumb.JPG.fa3bd39335628afd70505b1a15810edd.JPG

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...