Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

cannarie

Bouw avontuur 2x led strip armatuur

Recommended Posts

Kwekers en kwekerinnen,

Al langere tijd speel ik met het idee om een led lamp te kopen/bouwen voor het groeistadium van mijn kweken, omdat je met kleinere planten en hps icm 18u licht al snel niet zo efficient bent.

Maar zoals je weet zijn led lampen niet goedkoop. Het gaat me er niet eens echt om, om aan het eind van de streep geld te besparen (ga ik vast niet doen namelijk), maar om nou veel geld uit te geven aan een ledlamp en deze steeds slechts een paar weken te gebruiken vind ik zonde. Aan de andere kant heb ik een jaar geleden voor 1400,- aan Gavitas gekocht, dus helemaal overstappen op led zie ik ook niet zitten.

Lang verhaal kort, Wietefras tipte me over zeer gunstig geprijsde TCI led strips en ik heb het nu in mijn hoofd gezet om hier 2 armatuurtjes mee te maken, voor het groeien en ook samen met slechts 1 Gavita in te gaan zetten voor de bloei.

Ik heb me door die zelfde wietefras laten vertellen dat het in elkaar flansen van zo'n lamp heel simpel is, maar voor iemand als ik met 2 linker handen en zeer beperkte kennis van elektronica, geloof ik daar helemaal niks van :) Vandaar ook dit topic. Ik zal proberen zo veel mogelijk voor ik iets doe, eerst hier te plaatsen wat ik van plan ben, om waar nodig nog even in de goede richting bijgestuurd te kunnen worden.

 

Het plan zo ver..

Het moeten 2 armaturen worden van 42x150cm, met elk 10 tot 12 strips. Ze moeten de helft van het licht in een hok van ca 3 m2 vervangen en dus ca 1,5m2 belichten. Dit wil ik met ca 450W verlichting gaan doen. Waarom? Wietefras had het over 300W p m2 en de gozer van ledgardener had het daar ook over. Ik begrijp dat je beter uit kan gaan van umol per m2 oid, maar ik ben ook maar een simpele jongen en laten we het vooral niet al te ingewikkeld maken :)

Komen we bij mijn eerste vraag. Ik had het over 10 tot 12 strips per lamp, terwijl ik het wattage al bepaald had. Ik had namelijk gelezen (in een topic van wietefras) dat deze strips te branden zijn op 25, 23, 20 en 18W en wilde dus eigenlijk eerst globaal weten hoeveel dit ongeveer scheelt in efficientie. Om zo te kunnen bepalen of het de moeite loont om bijv 24x20w te doen ipv 20x 23w.

Voor de bouw wil ik op elke strip een u profiel plakken. Ik had begrepen dat koeling niet noodzakelijk was en dat het vooral ook om de steun ging tegen het doorhangen, dus wil dan niet profielen over de hele breedte van 4 cm plakken maar slechts 2 cm oid. En dan    de buitenkant een hoekprofiel die de strips met elkaar verbindt. Moet ik aleen nog effe kijken wat ik met de drivers doe. Begreep dat die warm worden dus lijkt me dan liever niet direct op de u profielen monteren?

En zo moet hel dan zo ongeveer komen te hangen..

20180627_213838.thumb.jpg.4a84d71b8ef68f865784533c58fb9597.jpg

Ik zou evt ook het gewas niet helemaal tot de randen kunnen laten komen en dan de strips nog wat meer kantelen. Beetje zoals mijn laatste setup, maar dan een stuk minder extreem.

Dat was hem voor nu.

Bedankt voor uw aandacht ;)

 

 

 

 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
19 minutes ago, cannarie said:

Het moeten 2 armaturen worden van 42x150cm, met elk 10 tot 12 strips.

Leuk projectje, maar de strips zijn 415mm. lang, dus je armatuurtje zal breder worden dan 42cm.
Als je de u-profielen boven en onder op hoekprofielen van gaat monteren, zul je minimaal de breedtes van die hoekprofielen erbij op moeten tellen + nog wat speling.
Ik heb zelf u-profielen genomen met een lengte van 475mm. en dat komt heel mooi uit. Je armatuurtje zal dan 48cm. breed worden.
Dit zal in jouw geval geen probleem zijn(?), maar ik wilde je hier voor de zekerheid even voor waarschuwen voordat je profielen gaat bestellen. ;)

Ik heb de drivertjes trouwens wel aan de binnenkant tegen een opstaande kant van u-profielen bevestigd.
Zonder er een fan over te laten blazen wordt het armatuur wel flink warm, maar met een luchtstroom over het armatuur is het handwarm.

Succes! :popcorn:

Groeten Beaker :spliff:

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tegen dat probleem dacht ik ook aan te lopen. "Probleem", omdat ik zo min mogelijk schaduw wil creeren voor het hps lich aan de ene kant en hem niet te ver van de muur wil aan de andere kant.

Maar toen dacht ik, waarom zou ik uberhaubt de u profielen willen monteren op de hoekprofielen? De hoekprofielen houden de  strips bij elkaar en de u profielen koelen de strips plus zorgen dat ze niet kunnen buigen. Ik dan nog enkele verbindingen maken van hoek- naar hoekprofiel voor de structurele integriteit zegmaar.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja die verbinding is dus het meest eenvoudig uit te voeren met die hoekprofielen. ;)

Ik zal van het weekend even foto van mijn armatuur plaatsen. Dan heb je er een plaatje bij en kun je makkelijker visualiseren wat je precies wilt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

kun je voor de bloei de strips niets onderin langs de muren hangen? heb je niet meer lumen op de planten in het volle hps licht dan in de "schaduw" onder strips?

het is trouwens simpel printplaat materiaal dus inderdaad op een frame zetten ivm doorbuigen

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 hours ago, HUFFnPUFF said:

kun je voor de bloei de strips niets onderin langs de muren hangen? heb je niet meer lumen op de planten in het volle hps licht dan in de "schaduw" onder strips?

Bedoel je dat ik met 1 hps lamp alsnog meer licht zou krijgen op de planten dan met de leds erbij?

Ik mag hopen van niet haha. Het doel is juist om in de buurt te komen van de hoeveelheid licht van 2 hps lampen, maar dan efficiënter. De ideale footprint van de hps op 70cm hoogte is ongeveer 1 meter in de breedte. Als de leds zijn gepositioneerd zoals op de tekening hierboven zou hij ongeveer 1,6 meter gewas hebben om vrij te belichten in de breedte. Dan zal het toch juist heel erg mee vallen met die schaduw? Ik zou juist denken dat ik de hps lamp dan zelfs efficiënter gebruik omdat ik minder muurverlies heb. Als ik de leds tegen de muur zet zal ik die leds juist vrij inefficient gebruiken. 

 

 

Edited by cannarie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mooi! Ik volg met veel interesse, ik heb nl al 2 maanden dezelfde strips in huis met hetzelfde doel! :)

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Haha mijn doemscenario was ook een beetje dat ik na een half jaar met strips, nog zonder armatuur zit. Ik probeer dit topic ook een beetje als stok achter de deur te zien om stappen te blijven maken.

Hoeveel heb jij er? En wil je er alleen onder gaan voorgroeien of ook afbloeien?

Share this post


Link to post
Share on other sites

het 1 of 2 hps ging het mij niet zo om, het ging meer om het aantal lumens dat je (zelfs in de hoeken van een hps) overhoud, volgens mij is dat best nog wel wat maar dat zou je moeten meten, op basis daarvan kun je beter bepalen in welke hoek het moet komen te hangen, niet? die strips geven per 10 "maar" 33k lumen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wat je volgens mij zei is dat de schaduw (van die ene hps lamp) op het led armatuur mogelijkerwijs al meer licht tegen zou houden dan dat het aan led licht genereert. Laat staan dus de 2e hps lamp kan vervangen denk ik dan.

Ik ga er vanuit dat als de normale footprint van de hps 50cm van het midden is, er na 80 cm van het midden niet bar veel licht meer van neerkomt.

Wat betreft intensiteit ben ik niet zo gewend om in lumens te denken, maar in umols. Nou kun je dan de vergelijking met hps alsnog moeilijk maken geloof  ivm reflectorverliezen enzo.

Maar wat ik begreep is dat deze strips qua efficientie vergelijkbaar zijn met die citizen cobs. En dan zou je volgens mij toch al moeten spreken van 1,5 keer de efficientie van hps? En dat moeten dan denk ik toch best een hoop lumens zijn :)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

als je de helft van de hps licht op de plant laat vallen, andere halft op de strips, moet je dus dubbele lumens uit de strips halen of ben ik gewoon simpel :rolleyes:

buiten het lumen umol watts omreken verhaal denk ik dat je best aardige schattig kunt maken met wat gokwerk, op basis van hoe veel % je verliest per 10cm bijvoorbeeld, is zon hps niet 160lumen per watt?  

ik ben helemaal pro led hoor, maar ik weet gewoon niet of je hier voordeel uit haalt, zeker om je setup nog nieuw is maar ik zit hier ook om te leren dus laat mij je niet tegen houden ;)

als je de leds met de hoek van de reflector/lichtstraling mee hangt, hoe hoog komen ze dan ongeveer boven het gewas te hangen?

Edited by HUFFnPUFF

Share this post


Link to post
Share on other sites

Probeer me vooral te overtuigen hoor. Ik kom er liever nu achter dat het een slecht idee is dan later.

De footprint van de Gavitas is 100x150. 100cm in de breedte dus. Deze hoek zie je ook op de tekening (blokje is 10cm). Ik gebruik de SR (small room) kappen ipv de reguliere, die gericht zijn op setups zonder overlapping van meerdere lampen. Die hebben dus weinig muurverlies in een kleinere setup, dus minder spreiding buiten de footprint. Neemt niet weg natuurlijk dat er buiten die 100cm best nog wel licht valt, maar buiten die 160cm denk ik dat het echt alles mee zal vallen. Zou het wel eens kunnen testen trouwens, met zon lux meter die je op je telefoon schijnt te kunnen gebruiken.

Wat betreft led licht verliezen op grotere afstand van het gewas, is dit vnl van toepassing op de buitenste leds, waarbij de hoogte dus tot meer muurverliezen leidt. Op die tekening ga ik dus uit van 10cm hoogte aan de buitenkant en 20 cm hoogte aan de binnenkant. Ik zou zoals eerder gezegd ook kunnen kiezen om een ruimte over te laten tussen muur en plant, waarbij ik de leds dan op een grotere hoek verder naar buiten zou kunnen hangen. Minder hps verlies dus, ook efficienter dan de strips volledig tegen de wand hangen zoals jij opperde, maar weer wel iets meer lichtverlies van de leds tov hoe het op de tekening staat ivm grotere kanteling. Dit laatste omdat de spreidingshoek van het ledlicht voor zover ik begrijp heel breed is en je dus ook licht omhoog gaat stralen.

Edited by cannarie

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja zon lux app is prima om de relatieve verdeling te bekijken, hoe veel lux umol dat uiteindelijk is maakt minder uit

omhoog schijnen, nou bijna ja, die 'kale' chips stralen in zowat 180 graden 

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minutes ago, HUFFnPUFF said:

omhoog schijnen, nou bijna ja, die 'kale' chips stralen in zowat 180 graden 

Ja dat dacht ik dus al. Dus als je hem kantelt schijn je dus feitelijk omhoog. aan de andere kant heb je aan de lage kant wel weer minder muurverlies. En ik neem ook wel aan dat hij op 90 graden aanzienlijk meer licht zal geven dan op 180

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja die info staat uit mijn hoofd ook in de data pdf van de chips, hoe veel verlies onder welke hoek, ik houd een 90 graden spreiding aan, met 10 stuks op een meter breed gaan ze dan overlappen als ze op 10cm hangen

vergat dat je minder dan 50% shaduw hebt, want ze hangt ze een beetje schuin ja

Edited by HUFFnPUFF
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ga die pdf maar eens opzoeken dan.

10 op een meter lijkt me best veel trouwens. Dan kom je al gauw op 500W de m2 uit ofzo. Of dim je ze?

 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 hours ago, cannarie said:

Hoeveel heb jij er? En wil je er alleen onder gaan voorgroeien of ook afbloeien?

Ik heb er maar 5, daarmee wil ik gaan proberen of ik dit aan de rand van mijn hok kan gebruiken als extra verlichting die veel dichter op de plant kan dan mn hps. Mijn idee was om ze in de lengte te maken zodat ze weinig ruimte innemen en dan zo dicht mogelijk op de plant. Dan begin ik aan 1 kant zodat ik bij benadering kan zien of/wat het verschil is met de kant waar ik het niet heb gedaan. De voorvoorgroei (dus van ontkiemen naar gevulde 3,5 liters) doe ik onder 6000K 26watt TLED's, 3 stuks op 60x60, dit werkt perfect en dan dus vanaf dat moment verder onder de nieuwe combinatie, wanneer ik m gemaakt heb dan iig ;)


Succes!

Share this post


Link to post
Share on other sites
22 hours ago, cannarie said:

Zou het wel eens kunnen testen trouwens, met zon lux meter die je op je telefoon schijnt te kunnen gebruiken.

Die lux meters op de telefoon zijn helaas enorm richtings gevoelig. Althans degene die ik heb geprobeerd.

Je meet dan vooral het licht dat er recht van boven op valt. Het licht dat onder een wat grotere hoek op de telefoon valt wordt haast niet meegenomen. Dus de lichtverdeling lijkt daarmee stukken slechter dan die in werkelijkheid is.

Maar goed, het geeft een indicatie en voor lichtafname bij afstand vond ik het wel iets beter werken (al heb je dan hetzelfde probleem).

Als dat niet voldoende is kan je ook zo'n lux meter met een witte schijf erop kopen. Dat witte ding pakt het licht beter op over een grotere stralings hoek.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

plak je stukkie schilderstape over de sensor heb je ook difuus licht :likken:

het is hetzelfde bij zonnepanelen, die hebben ook een grote blauwe hemel nodig, niet 1 stukkie zon, het is alleen niet de manier hoe wij naar licht kijken

Edited by HUFFnPUFF

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stukkie tape gaat hem niet worden, maar een wit half doorzichtig stuk plastic zou kunnen ja. Vond een lux meter van een paar euro makkelijker/nauwkeuriger :ph34r:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Voor mijn gevoel hang je de strips echt véél te hoog boven de planten waardoor je veel licht verliest. Mijn strips hangen soms op 2 cm van de toppen en dit gaat gewoon goed. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...