Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

konopi

Wietteelt Veel Omvangrijker Dan Gedacht

Recommended Posts

De wietteelt in Nederland blijkt veel groter dan gedacht en dat kan wel eens gevolgen hebben voor het geld dat Nederland moet afdragen aan Brussel. Dit is naar voren gekomen uit een grote revisie van oude economische cijfers door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

 

Bij nader inzien blijven er veel meer illegale wiettelers buiten de radar van de politie dan eerder aangenomen, zegt het statistiekbureau. Bij een eerdere raming over het jaar 2015 gingen de rekenmeesters er nog vanuit dat 40 procent van de weettelers tegen de lamp loopt.

 

Maar nieuwe informatie van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) wijst uit dat het realistischer is om uit te gaan van een pakkans van 20 procent. Verder is uit nader onderzoek gebleken dat de jaarlijkse wietproductie toch groter is dan men toen dacht.

 

Dat betekent dat er naar schatting fors meer geld in deze branche omging. De totale bijdrage van illegale activiteiten aan de economie lag in 2015 circa 1,5 miljard euro hoger dan eerder in de cijfers was verwerkt, aldus het CBS. De omvang van die illegale economie is opgekrikt tot 4,8 miljard euro.

 

Het CBS heeft in de revisie een hele voorraad economische gegevens uit 2015 opnieuw onder de loep genomen. Door gebruik te maken van data van De Nederlandsche Bank (DNB) zijn bijvoorbeeld ook getallen over de geldstromen met het buitenland behoorlijk aangepast.

 

Mogelijk krijgt Nederland door dit alles nog een fikse naheffing van Brussel. Die becijfert het bedrag dat landen jaarlijks moeten neertellen voor hun lidmaatschap van de EU immers op basis van dit soort economische cijfers. De vorige grote revisie, een paar jaar terug, leidde ertoe dat Nederland achteraf nog 643 miljoen euro moest bijleggen.

 

Het in dit verband leidende cijfer, het zogeheten bruto nationaal inkomen (bni), is dit keer opwaarts bijgesteld met 1,6 procent. De Nederlandse economie als geheel was circa 1 procent groter dan eerder gemeld. Wat dit precies voor de afdrachten betekent, wordt waarschijnlijk pas later dit jaar duidelijk. Eind juni komt het CBS nog met herziene cijfers over een reeks andere jaren en voor het verdelen van de afdrachten kijkt Brussel ook nog naar soortgelijke revisies in andere landen.

 

https://frontpage.fok.nl/nieuws/795476/1/1/50/wietteelt-veel-omvangrijker-dan-gedacht.html

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dan kunnen we er maar rekening mee houden dat er weer jacht wordt gemaakt op hennepkwekers. Want als er geen wiet meer geteeld wordt is er geen criminaliteit meer. :innocent:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Nooit geweten dat er bij het berekenen van het bnp, ook rekening wordt gehouden met speculaties over niet aangegeven inkomsten uit de illegale economie...?

 

Dan zou er natuurlijk ook niet enkel rekening moeten gehouden worden met de pakkans in Nederland zelf maar ook in andere landen waar Nederlanders kweekpanden runnen ;)

Edited by alkaline

Share this post


Link to post
Share on other sites

Laat ze ook maar eens naar Spanje kijken dan,daar lopen ze ook wat mis.

 

Als je gewoon legaliseert heb je je belasting al verrekend stelletje mafkezen :likken:

Ze brengen het toch wel in rekening :thumbsdown:

Share this post


Link to post
Share on other sites

En de hard drugs telt ook niet mee?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Nooit geweten dat er bij het berekenen van het bnp, ook rekening wordt gehouden met speculaties over niet aangegeven inkomsten uit de illegale economie...?

Da's sinds een drietal jaar zo.

 

Je mag geen illegale drugs verhandelen, illegaal gokken, hoeren, maffia etc hebben.

 

Maar de marktwaarde wordt wel geschat en ons BNP en de economische groei toegevoegd aan het totaal :whistle: .

 

Tis wss omdat de rest van de economie plat ligt hé.

 

Ooit gaan we ook in de benelux wel legaliseren hoor. De vraag is: wanneer.

Edited by Thanatos

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×