Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

Sign in to follow this  
alkaline

Kiempjes/enzymen Thee (Sst)

Recommended Posts

SST= Seed Sprout tea

 

Korte uitleg:

 

Simpel gezegd dit is een voedings thee, gemaakt van water en van 1 of meerdere gekiemde zaden.

Er is een zeer breed gamma aan zaden dat hiervoor gebruikt kan worden en elk van deze zaden heeft dan ook nog eens verschillende gunstige enzymen.

 

Als de uitgebreide uitleg je niet interesseert staat filmpje beneden hoe je het maakt ;)

 

Wat is een enzym?

 

Een enzym is een organische stof, gemaakt uit: aminozuren, proteïnen of RNA (Ribonucleïnezuur)

De samenstelling van een enzym hangt af van zijn functie binnenin het metabolische proces.

Enzymen functioneren als hulpmiddel bij het algemene proces van omzetten van minerealen naar voeding dat de plant wel kan opnemen, met wat hulp van gunstige bacteriën in sommige gevallen.

 

 

(kort gezegd zonder enzymen kan de plant niet efficiënt gebruik maken van de beschikbare mineralen in de grond.)

 

Welke zaden gebruik je hier dan voor??

 

Hiervoor word in de meeste gevallen zaden gebruikt van snel groeiende gewassen (alfalfa, tarwegras, gerst, mais) vandaag gaat er enkel gerst en mais aanbod komen.

 

Welke enzymen zitten in gerst en mais thee?

 

Gerst:

barley-seeds.jpg

 

Er zitten zeer veel verschillende enzymen in gerste-thee maar de 2 belangrijskte in ons geval zijn:

A-amylase en B-amylase, deze 2 enzymen zetten zetmeel en koolhydraten om naar bruikbare energie die ons plantje kan gebruiken.

 

Mais:

 

Ook hier zijn er veel verschillende enzymen aanwezig , de gunstige voor ons is:

 

Cytokinine, die zowel de celdeling als de morfogenese (vertakkingen en toppen formatie) stimuleert in weefselcultuur. Het stimuleert de groei van zijtoppen bij apicale dominante planten. (planten met een hoofdtop)

 

Dan nog iets over bladexpansie door de cel vergroting dit kan resulteren tot een vergroting van de stomatale openingen , dit bevorderd dan weer de omzetting van etioplasten naar chloroplasten,…

 

begin mezelf te vervelen van deze lap tekst (jullie ook waarschijnlijk :P )te typen dus we gaan maar door tot de bereiding van de thee.

 

Bereiding:

 

Voor +/- 57 liter enzymen water nemen we 57gram gerst/mais (dit hoeft niet precies afgewogen te worden je kan niet te veel gebruiken ;) ) of beide.

 

En we laten deze een nachtje te weken in water (zoals sommige zaadjes kiemen in een glas water…)

 

Dag erna uit het water halen en in een potje afdekken en vochtig houden met keukenpapier op een donkere plaats op kamertemperatuur tot je de kiempjes ziet. (kan dag of 2-3 duren)

 

soaked%20corn%20day%204.jpg

 

Er kan soms een schimmellaagje opgroeien houd de zelfde regels aan zoals bij een paddokweek (witte schimmel = ok! En zwart, blauw, alles wat niet wit is, is niet ok :D )

 

Eens ze gekiemd zijn pak je je blender of staafmixer en pureer je de kiempjes met een glaasje of 2 water gaat dit makkelijker, voeg toe aan je 57 liter water roeren en klaar

 

(gebruik een houtenlepel sommige enzymen en bacterien kunnen niet tegen metaal) :D

 

http://youtu.be/cfGAc6hYR6s

Edited by alkaline
  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik gebruikte dat spul vroeger om mee te vissen (bijvoeren), en toen hebben ze me ooit wijsgemaakt dat je moest uitkijken voor blauwzuurgas tijdens de bereiding/gisting ervan. Heb geen idee of het klopt dus vandaar deze vraag, is dat niet gevaarlijk als je het verkeerd doet?

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

niet langer dan 2 dagen laten staan en na openen van de pot/fles niet de damp inademen ;)

 

en daarom blenderen mensen het

Edited by HUFFnPUFF
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Welke zaden gebruik je hier dan voor??

 

Het beste gebruik je hennepzaad.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

@vakman daar heb ik om eerlijk te zijn geen antwoord op, enige dat ik weet is dat als je het langer wilt bewaren moet je het laten fermenteren.

 

Door suiker toevoegen 1/3 tot 1/2 van het gewicht.

 

En lactobacillus (1 a 2 eetlepels/liter mengsel)

 

3-6 weken fermenteren in donkere ruimte

 

http://theunconventionalfarmer.com/sprouted-seed-tea/

 

@foth: valt ook onder snelgroeiende gewassen maar bedankt voor de toevoeging :D

Edited by alkaline

Share this post


Link to post
Share on other sites

Welke zaden gebruik je hier dan voor??

 

Het beste gebruik je hennepzaad.

 

Daar waren de karpers idd DOL op, gemengd met wat duivenvoer en een flesje bruin bier :yummy:

Na een week was het 1 grote slijmklont.

Edited by vakman

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zou je dit schadeloos kunnen invriezen??

Of beschadig je dan de levende cellen?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daar zou misschien flash vriezen, een optie voor kunnen zijn om cell degeneratie tegen te gaan.

 

Ik denk aan vloeibaar stikstof en daarna gewoon in de vriezer ?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...