Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

Sign in to follow this  
Fockit

Hoe Warm Is Te Warm ?

Recommended Posts

Zo simpel is het wel. Dit weer is totaal geen probleem.

 

Jouw planten hebben gewoon ergens anders last van.

Ze staan in 2 liter potjes op 50/50 perliet/cocos zeg je. Wat geef je voor voeding? En welke Ph-waarde? Mijns inziens gaat daar iets fout.

Waarom gaan de 4 power flowers die exact dezelfde behandeling hebben gekregen (behalve dat de ene pot wellicht iets meer in de zon heeft gestaan dan de andere) dan wel goed (of zie ik dat ook verkeerd) ?

Het weer alleen was dus ook niet het probleem. De combinatie weer/2L zwarte pot in de volle zon was het probleem (denk ik).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Op sommige foto's in dat album zie ik een serre, staan ze daar altijd in ?

 

Is deze voorzien van extra wind gaten?

Heb je daar de temp al eens gemeten?

 

Zou me niet verbazen dat het daar minimaal +45°C nu in is :D (dat is te warm ;) )

 

Je gebruikt 50/50 cocos en perliet, gebruik je een voeding op dit inerte medium?

 

Lijkt me ook tijd om te verpotten?

Heb je in iedergeval een grotere buffer

Ze staan alleen 's nachts bij enige kans op regen in die serre en overdag alleen als het regent. Bij zonneschijn staan ze er nooit in, omdat dat inderdaad veel te warm en vochtig wordt. Nu was het de ochtend na die warme 27-5 wel "kleffer" (warmer/vochtiger) in die tent dan de ochtenden ervoor. Daarnaast hadden de dames op 27-5 zowel 's ochtends als 's avonds 200ml water gehad, met wat minder voeding, na 2 dagen geen water te hebben gehad. De temperatuur die nacht en ochtend kan onmogelijk het probleem zijn geweest lijkt me. Kan een paar uur te hoge luchtvochtigheid dat met een wietplant doen ? Ik wil het niet uitsluiten, maar mij lijkt het sterk. Zeker omdat de rest er goed naast staat.

Planten worden mineraal gevoed. pH 5,9 tot 6,1. EC rond de 1,2 met helft tot driekwart van geadviseerde dosering voeding.

Verpotten naar 37L, eventueel een 80L verplaatsbare bak en eventueel in de border in de tuin) staat voor over een week op de agenda.

 

Ik had er vorig jaar paar in zwarte specie kuipen staan, volle zon erop bijna je klauwen verbranden eraan maar planten gaven geen fuck dus maak je niet druk, al moet ik wel zeggen dat 2 (!) liter wel erg weinig is...

Toch zie je hier volgens mij het allerbelangrijkste detail uit het oog. Niet eens zo zeer qua ruimte voor de plant, maar veel meer omdat 2L veel eerder door en door warm/heet is dan een grote kuip. Normaal gesproken zul je niet zo vlug met dit probleem geconfronteerd worden, maar deze tropische dag kwam wel heel vroeg (en daarmee voor het verpotten) en vergeet niet dat mijn dames op een dakterras staan. Je kunt dus echt zo 3 tot 5 graden optellen bij de maxima die je op het weerbericht hebt gezien.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik vind dat je hier zeker gelijk in hebt. 2L is heel snel heel warm. Heb er zelf ook last van gehad met zelf 8L en heb ze moeten overpotten naar 25L, probleem is nu wel verholpen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

In het kader van alle info die ertoe kan doen op tafel: De dames krijgen pas sinds een kleine week kraanwater met ph- voor groei; daarvoor kregen ze regentonwater (ph 6 van nature), beiden natuurlijk aangevuld met voeding. Zelf denk ik niet dat de problemen met vooral nr.11 (zie foto album) hierdoor veroorzaakt zijn, maar goed, ik kan het in al mijn ondeskundigheid ook niet uitsluiten. Vandaar...

 

Nog 1, wel hitte gerelateerd. De tegelvloer wordt ook gloeiend heet als de zon erop staat. De 2L potten zet ik nu ook op een tafeltje neer, zo dat de plant wel in de zon staat, maar de pot niet. Een beetje verstopt achter een randje zeg maar. Bij de 37L potten hang ik nu bij >30 graden een handoek voor de door de zon beschenen kant. Die maak ik af en toe nat.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Een plant die goed is aangeslagen en voldoende medium heeft zal je het beste steeds in de volle zon kunnen zetten. Hoe langer hoe beter.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Voldoende medium om de wortels de ruimte te geven of voldoende medium om overdadige en snellere opwarming bij extreme hitte tegen te gaan, zodat je wortels niet gekookt worden ? Ik denk dat er een gapend gat aan ruimte tussen die twee zit en toch spreken we in beide gevallen van voldoende ruimte. Toch kan wat voldoende ruimte voor de wortels is bij extreme hitte onvoldoende ruimte zijn om die opwarming van de wortels tegen te gaan. Taal, prachtig toch.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik ken een kweker die z'n planten buiten al jaren met succes in 25literpotten afbloeit in de volle zon in een kas.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dan hoop ik dat je je vooral met mijn topics blijft bezighouden ;), maar euh, met die ervaring zul je toch wel begrijpen dat 2L en 25L heel anders reageren op extreme hitte/directe bestraling van de pot. Kook eens een ei kapot in een grote pan met 25L koud water en vervolgens met 2L op hetzelfde pitje/standje...

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja een grote pan heeft langer tijd nodig om op temperatuur te komen dan een kleine pan. Derhalve zou ik dus z.s.m. een grotere "pan" zoeken voor je planten welke je afdekt tegen de regen. Want je wilt niet dat een hoosbui je plantjes verzuipt en alle voeding uit je medium spoelt. En de vraag is niet of er een hoosbui zal komen maar veelmeer: wanneer.

 

En kijk ook uit voor de wind, die is buiten niet je vrind! Het is me al eens gebeurd dat mijn planten helemaal aan gort zijn gewaaid omdat ik ze onvoldoende had ondersteund met bamboe. Echter is een windscherm beter.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Volgende week worden ze verpot. Tot die tijd worden er niet meer van die voor mei absurd hoge temperaturen verwacht, dus dat loopt wel los. Ze vangen geen regen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Waarom wachten op volgende week wat je morgen al kan doen? :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok dan, morgen verpotten...zeg ik nu een week lang tegen mezelf ;)

 

Die 80L bak mot ik eerst nog demonteren-afwassen-schuren-afwassen-beitsen-licht schuren-afwassen-beitsen-licht schuren-afwassen-beitsen-monteren :( en de beroemde klusjesman komt nog langs deze week. 5 kleine 2L potten krijg ik makkelijker verstopt dan 5 37L potten.

Tot slot...goede doorworteling kan ook geen kwaad he (als je je 2L potten niet een hele dag bij >35graden in de volle zon laat staan althans, lol)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...