Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

wietbladeren

Slimme Meter

Recommended Posts

ENSCHEDE - Honderdduizenden slimme energiemeters in Nederland zijn niet betrouwbaar. De stand kan hoger liggen dan het eigenlijke verbruik, ontdekte de Universiteit van Twente bij laboratorium-onderzoek.

 

 

 

 

 

 

Dat meldt EenVandaag vrijdag. Het gaat om ongeveer 850.000 meters. Die kunnen worden misleid door bijvoorbeeld telefoonopladers. De stand op de meterkasten kan zes keer zo hoog zijn als het eigenlijke verbruik. Klanten betalen dan dus te veel.

Netbeheer Nederland, de brancheorganisatie, zegt dat de elektriciteitsmeters verouderd zijn en dat ze niet meer worden geplaatst. Maar de onderzoekers zeggen dat nieuwe meters hetzelfde probleem hebben.

bron : http://www.telegraaf.nl/binnenland/27729771/___Stroommeter_blijkt_onbetrouwbaar___.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Deze week bleek opnieuw hoe ingrijpend de zogeheten slimme meter kan zijn.

 

 

Sta er even bij stil: een kastje in je huis registreert wanneer je televisie kijkt, een smoothie maakt of naar bed gaat. Dag in dag uit. Dit is geen sciencefiction: de mogelijkheden zijn er. Miljoenen Nederlanders hebben namelijk al ja gezegd tegen een kastje dat precies dat kan.

 

Advertentie

 

Deze week bleek opnieuw hoe ingrijpend de zogeheten slimme meter – de energiemeter die draadloos communiceert met je energieleverancier – kan zijn. Twee Amerikaanse organisaties hebben een Amerikaanse rechter een brief geschreven met hun zorgen over de meter. Ze mengen zich daarmee in een rechtszaak tegen de slimme meter in de stad Naperville.

Hoe zit dat precies met die slimme meter? Tot 2020 krijgt elk Nederlands huishouden er eentje aangeboden. Dat gaat in een rap tempo: inmiddels hebben al drie miljoen huishoudens zo'n kastje. Software in die slimme meter stuurt meterstanden op afstand door naar de energieleverancier. Handig, hoef je niet meer jaarlijks op zoek naar de meterstanden. Bijkomend voordeel: de eindafrekening is direct gebaseerd op de actuele meterstanden, niet op eventuele schattingen. Energiebedrijven claimen ook dat de slimme meter duurzaamheid bevordert: doordat mensen zicht hebben op hun energieverbruik zouden ze ook beter kunnen besparen. Of bijvoorbeeld op goedkope momenten de wasmachine aan kunnen zetten.

Maar dat is niet het hele verhaal. Er zijn al langer zorgen over de privacy. Rond de eerste plannen voor de introductie van de slimme meter in 2008, was de Autoriteit Persoonsgegevens – dat toeziet op de bescherming van persoonsgegevens – zeer kritisch. Die vond het wetsvoorstel onduidelijk en op bepaalde punten in strijd met de wet. Het wetsvoorstel gaf destijds niet aan hoe, hoeveel, waar, en waartoe de meetgegevens bewaard zouden worden en ook niet hoe lang. Bovendien werd de netbeheerder verplicht meetwaarden over het energieverbruik te verzamelen en beschikbaar te stellen aan derden, ongeacht of de burger hiervoor toestemming zou geven of niet.

De Eerste Kamer ging daarom niet akkoord met het voorstel en eiste aanpassingen. Die kwamen er. Zo mag de energieleverancier niet langer permanent de gegevens over energieverbruik opslaan – enkel op een aantal vastgestelde momenten. Dat klinkt geruststellend, maar klopt het ook? Niet voor niets waarschuwde de Europese toezichthouder voor gegevensbescherming immers al voor de serieuze impact van slimme meters op het privéleven van burgers. Het kan leiden tot het massaal verzamelen van gegevens over bijvoorbeeld huishoudelijke apparaten. En inzicht geven in wanneer mensen precies thuis zijn.

En dat is precies waarom twee Amerikaanse organisaties zich nu mengen in een Amerikaanse rechtszaak in de stad Naperville. Een lokale organisatie heeft zich bij de rechter beklaagd over de te grote impact van de slimme meter en wilde dat de stad ophield met het plaatsen ervan. Die groep kreeg geen gelijk van de rechter. Die beredeneerde dat mensen sowieso geen privacy hoeven te verwachten als de slimme meter geïnstalleerd is. De privacy-organisaties hopen met hun brief de rechtbank tijdens het hoger beroep op andere gedachten te brengen.

"Politiediensten controleren straks misschien wel jouw alibi door een kijkje te nemen in het energieverbruik"

 

Advertentie{C}

{C}

Hun belangrijkste klacht: de patronen die een slimme meter registreert, zeggen iets over hoe mensen zich bewegen in hun huis. Wanneer ze opstaan, gaan slapen en wanneer ze hun huis verlaten. De gegevens tonen zelfs wanneer welke apparaten aan staan, of iemand een douche neemt, een maaltijd nuttigt of televisie kijkt.

over de risico's.

Nu is de Nederlandse situatie anders dan de Amerikaanse. Energieleveranciers hebben moeten beloven dat ze maximaal zes keer per jaar het energieverbruik opvragen. Dat wordt gecontroleerd door de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Maar dat neemt niet alle zorgen weg. Apparaten die aan het internet hangen, of communiceren via het mobiele telefoonnetwerk, kunnen gehackt worden. Daar zijn talloze voorbeelden van, zoals beveiligingscamera's, wasmachines met wifi, pratende poppen en zelfs een broodrooster.

Bovendien is er het gevaar van een glijdende schaal: wat nu niet kan, is misschien in de toekomst wel mogelijk. En met welke partijen gaat de energieleverancier die informatie delen? Willen politiediensten straks jouw alibi controleren door een kijkje te nemen in het energieverbruik? Of wil de Belastingdienst weten of jij jouw huis verhuurt door stroomverbruik te controleren? Dat zijn geen overbodige vragen: camera's boven wegen die kentekens controleren waren ooit bedoeld om oude vervuilende vrachtwagens uit binnensteden te weren. Nu gebruiken de Belastingdienst, de politie en andere opsporingsdiensten die databases voor eigen onderzoek.

 

 

Je kunt natuurlijk je meterkast volplakken met aluminiumfolie in de hoop dat kwaadwillenden het signaal van de slimme meter niet aftappen, B) B)

 

 

je kunt wekelijks bellen met de energieleverancier of je slimme meter al gehackt is, het schouderophalend installeren, de meter laten installeren en hem 'uit' laten zetten of het ding niet in je huis laten plaatsen. Hoe dan ook: als je een prachtig, glanzende folder van de energieleverancier krijgt, denk dan nog eventjes na.

 

https://motherboard....jij-gaat-slapen

Edited by P H donner
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

of het ding niet in je huis laten plaatsen

 

nee dat kan dus straks niet...

Share this post


Link to post
Share on other sites

of het ding niet in je huis laten plaatsen

 

nee dat kan dus straks niet...

 

@Huff; hoe bedoel je precies?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, interessante link maar;

 

Het gaat hier om een overeenkomst tussen een bewoner en een netwerkbeheerder.

 

Niet per se een woningeigenaar versus netwerkbeheerder.

En dus ook niet woninghuurder versus woningverhuurder.

De overheid zou weliswaar kunnen zorgen voor verplichte ingebouwde clausules aangaande slimme (of !) digitale meters in netwerkbeheerdercontracten.

Maar dit is nog "ver" weg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dus dan valt er niets meer te weigeren?

Dus dan komt er politie bij wanneer ik geen monteurs binnenlaat?

Of men sluit mij direct af van energie terwijl ik betaal?

Of is er direct een zinnige wettelijk bindende aanleiding vanuit de officier van justitie om mijn woning binnen te treden danwel doorzoeken?

Of ik wordt sowieso opgesloten?

Of mijn woning wordt gesloten?

Terwijl ik er in mijn bestaande overeenkomst met de beste wil van de wereld niets over terug kan vinden?

Share this post


Link to post
Share on other sites

ik zou het niet op voorhand uitsluiten, iedereen moet in het gareel lopen

je denkt toch niet dat ze dit in willen voeren behalve bij jou?

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Consumenten en bedrijven kunnen vanaf 2018 hun stroom afnemen van meerdere leveranciers.

 

Dat blijkt uit het ontwerpbesluit ‘Meerdere leveranciers op aansluiting’, dat is opgesteld door bedrijven uit de energiesector en de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Share this post


Link to post
Share on other sites

ik zou het niet op voorhand uitsluiten, iedereen moet in het gareel lopen

je denkt toch niet dat ze dit in willen voeren behalve bij jou?

 

Die besluitvorming uit 2014 die verwijst naar 2020 is nog steeds iets heel anders dan, al dan niet haalbare, daadwerkelijk verplichte (bestuursrechterlijke! niet technische) realisatie op enig moment.

 

Ik zie het op termijn ook best wel gebeuren hoor, daar gaat het niet om....

 

Zal ik eens een wilde gooi doen? Niet voor 2028

Share this post


Link to post
Share on other sites
je denkt toch niet dat ze dit in willen voeren behalve bij jou?

 

Eh, jawel want dat hebben ze zelf gezegd namelijk. Dat heeft dan allerlei technische redenen, maar het is dus niet zo zwart/wit als dat 'men' zou willen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ken zelfs iemand waarvan het kind des huizes last had van de straling/of wat dan ook van de slimme meter,en de anologe meter terug kreeg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...