Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

bruinevingers

Test Dwc

Recommended Posts

buis/pijp onder de platen ivm bij leegpompen vijver heb je toch maar niet gedaan?

 

ben erg benieuwd hoe het bij jou verloopt , ligt bij mij een hok stil moet ik nu weer opbouwen .

ben van plan 1kamer (van de 4) ook met vijver drijvende platen te doen.

 

hoe zit het met het geluid pompen?

en venturi ook gebruikt nog?

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Je het is altijd verbazingwekkend om te zien hoe snel de wortels groeien.

 

Leuk om te horen dat het allemaal gelukt is. Ben wel benieuwd of het aan het eind van de ronde (met zware planten erop) nog goed gaat.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ WietefrasNou, het is nog een beetje vroeg om te zeggen dat alles gelukt is. Ben erg benieuwd hoe het er over een maandje bij zal staan. :) Ik schat zo in dat die platen voldoende drijfvermogen hebben, en door hun oppervlak (ik heb hierom voor platen van 1m2 ipv 1/2m2 gekozen) zullen ze ook stabiel genoeg zijn.

 

@Knakenpoetser Nee, geen steunpijpen, leek me niet practisch en ook niet nodig, helemaal leegpompen is denk ik niet nodig.

Nee, geen venturi, heb een buis op de bodem liggen met een aantal opstaande pijpjes die in de oppervlakte uitstromen. Via een fikse 12v pomp hou ik zo mooi de oppervlakte goed in beweging en tegelijkertijd circuleert het water lekker. Ik schat zo in dat dit floemen en circuleren voor voldoende DO zal zorgen. Die pomp hoor je wel, maar is een zwak geluid, vergelijkbaar met een ventilator.

Edited by Twiet
  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nee hoor, is niet nodig, ik heb in 1 hoek de pomp staan, richting een andere hoek gaat een straal water en vanuit de andere twee hoeken komt een straal water.

 

Ik zal binnenkort een paar foto's neerzetten zodat je een idee krijgt van hoe mijn circulatie- en floemsysteem er uit ziet. :)

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Top dit. Ben benieuwd. Je doet eigenlijk alles wat ik in mijn gedachte had. Ben blij dat je dit test

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kijk, linksvoor zie je het pompje, dat is een 1000 galon lenspomp die op 12v werkt. Dit is geen drukpomp maar toch verplaatst hij voldoende water om voor wat druk te kunnen zorgen. Aan die pomp heb ik een stuk pvc-pijp gezet met vertakkingen. Op de plaatsen die met blauw zijn gemerkt heb ik later nog een paar extra uitstromers gezet, de uitstromer die op de diagonale pijp met blauw gemerkt is blaast richting de hoek.

gallery_45199_18520_190187.jpg

 

Hier zie je de pomp rechtsachter, op de voorgrond 1 van de 8 uitstroom-pijpjes en de beweging in de oppervlakte die dit geeft:

gallery_45199_18520_122999.jpg

 

Dit is 1 van de 6 platen van 1m2 met daaronder de eerder genoemde drijvers/strippen:

gallery_45199_18520_128633.jpg

 

Het zijn platen van 3cm dik geworden omdat de platen van 4cm op waren in de winkel, ik had liever 4cm dik gehad met strippen van 2cm dik, vanwege mijn gedachte dat 4cm steviger is. Aan de andere kant is het wel weer zo dat drijvers van 2cm dik waarschijnlijk te dun blijken als de planten eenmaal gewicht hebben. En het is juist in die fase dat ik graag wat lucht onder de platen hou omdat dat laagje lucht nmm beter is als het gaat om opname van zuurstof dmv floemen. En met platen van 4cm met drijvers van 3cm zou de bodem van de netpotjes voor mijn gevoel weer net wat te ver van het water-oppervlak blijven, nu is dat net iets meer als een centimeter.

Edited by Twiet
  • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

als je van 600/1000 gram/m2droge opbrengst uitgaat is dat grofweg 2,5/4kg gewicht.

 

als je 4 kg gewicht op de plaat legt hoever zakt die dan ?

 

ik zie dat je kleine en grote gaten hebt gemaakt in de platen ,zijn die kleine zodat er altijd gemakkelijk lucht onder de plaat kan komen?

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daar teken ik voor, een kilootje per m2. :)

 

Ik zal eens een proef doen met wat gewichten, resultaat laat ik je weten.

 

Alle gaten zijn even groot, denk dat de belichting een vertekend beeld geeft op die foto. Via de netpotjes kan er zat lucht bij komen, de steenwolplug is vierkant en het potje rond, zodoende is er wat ruimte. De golfjes van het floomen zorgen ook voor wat beweging en daardoor voor wat luchtverversing, schat ik zo in.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja, ik zie dit wel goedkomen zo! :D

 

Had zelf denk ik wel voor wat dikkere platen gekozen, en ik zou de bovenkant bekleden met zwartwitfolie om zo min mogelijk licht in de bak te lekken, maar verder.. top!

 

Ben heel benieuwd hoe t eruitziet als er plantjes op staan.

 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

@scirocco Ik heb staan twijfelen tussen geextrudeerde of geexpandeerde polystyreen platen. Die geextrudeerde zijn bij gelijke dikte steviger, maar ik was niet zeker of dat spul geen gas afgeeft. Daarom maar gekozen voor geexpandeerd (piepschuim). Denk dat 4cm beter was geweest, maar zoals gezegd, die maat was uitverkocht. En ik denk dat 3cm ook zat is hoor. Afdekken klinkt leuk, maar is een beetje lastig denk ik, en bovendien geloof ik niet dat dit nodig is.

 

Echter, de tijd zal het leren, ik zie wat ik nu doe als een experiment, als ik verder ben en zekerder van hoe dingen te doen ga ik een verslag plaatsen, voor nu lijkt me dat wat voorbarig. Tzt. komen er vast wel meer fotos.

 

@knakenpoetser De steenwol plug staat los in de netpotjes, met verder niks. de grote plug, die van 77 per tray, past precies in een klein netpotje van 5cm doorsnee.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Je ziet vanzelf of je last krijgt van algengroei als er teveel licht door die piepschuim platen valt.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Het experiment is eigenlijk behoorlijk slecht afgelopen. Al na een paar dagen stonden de plantjes stil, ongeveer zoals de vorige bad-poging. Ik dacht dus als eerste weer aan giftige dampen en heb een paar hele ingewikkelde klussen uitgevoerd om de piepschuim vlotten te vervangen voor vlotten van geextrudeerd schuim. Ook het plafond en een wand bekleed met zwart-wit folie om zodoende de vermoedelijke boosdoener, een soort isolatie-folie te bedekken. Diverse keren de inhoud van het bad ververst... Een hoop gedoe, maar geen verbetering.

 

Uiteindelijk geconcludeerd dat de wortels ziek waren. In eerste instantie dacht ik dat de lichte verkleuring van die wortels te wijten was aan de Flora Micro, die kleurt het water bruinig en alles wat het aanraakt. Maar bij nadere beschouwing waren die wortels aan het rotten geslagen, niet slijmerig maar wel ziek op de 1 of andere manier. Waar dat precies aan lag weet ik niet want ik ben niet doorgegaan met proberen de boel te redden. Vermoedelijk de temperatuur icm de pure pond bacs... Het lag dus niet aan gassen maar aan het water, ik denk nu het vorige bad ook.

 

Ik heb de hele zooi er uit gegooid, plantjes in de kliko en een punt achter het experiment gezet. Helaas pindakaas. Dit soort experimenten kunnen beter kleinschaliger gedaan worden todat er een echt goed werkend gebeuren mogelijk blijkt.

 

Ben nu, na goed inlezen, bezig met het vullen van kratjes met rfx, binnenkort mijn eerste echte mapito-kweekje x2. Heb nog overwogen om een grote biobak met aarde neer te zetten maar daar heb ik vanaf gezien vanwege totaal onbeken met aarde en teveel haken en ogen en te veel verschillende info om een duidelijke optimale lijn te kunnen uitstippelen. Met rfx is het allemaal duidelijker en eenvoudiger.

 

Zoals altijd, ben benieuwd hoe het zal gaan.

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zonde. Wellicht toch te weinig zuurstof in het water met alleen circulatie?

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Is een mogelijke oorzaak, er had een vettere pomp op gemogen. Ik heb niet eens tijd gehad om een O2 test-setje te kopen, hoewel ik ook de fout in ben gegaan door meteen in de richting van giftige dampen te denken en handelen. Jammer dat ik niet in de positie ben verder te gaan met dit experiment.

 

Aan de andere kant, als de rfx eenmaal in huis is en draait is dat eigenlijk ook vrijwel substraatloos kweken, althans, waar het gaat om bergen substraat je huis in en uit te slepen. Het niet meer slepen met substraat was voor mij de hoofdreden om dit experiment op te zetten. Las al ergens over 10 jaar lang draaien met dezelfde mapito. Wel even rommelen aan het eind van een run maar da´s dan ook alles, steeds weer slepen met bergen zooi is er niet meer bij.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wij hergebruiken de Kalong aarde ongeveer 2 jaar en daarna vervangen we het pas.

 

Zeker met grotere potten is het alleen omkeren mix erdoor mengen en weer starten. Beetje Kalong bloom en eventueel wat K2 Boost maar meer niet, bacto's 1x in de 2 weken.

 

Pg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja PG, ik was bijna aan de aarde gegaan want het is een heel aantrekkelijk medium, mijn 0% ervaring met aarde heeft me er van weerhouden, ik ga nu liever een tijdje draaien op een manier die beter aansluit op mijn ervaring met steenwol. Heb even genoeg geexperimenteerd. Wie weet zet ik tzt ook eens een mooie bak levende aarde neer, lijkt me prachtig.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik had een undercurrent DWC systeem gebouwd. Eerste keer ook alle planten zwaar in de wortelrot. Uiteindelijk opgelost door wat chloor in het water te doen. Kwam verder een prima oogst vanaf

 

Denk dat ik teveel net mijn handen aan de wortels had gezeten bij het overzetten. In het voorgroei hok waren de wortels van de planten allemaal door elkaar gegroeid. Dus dat moest weer uit elkaar.

 

Vreemd genoeg later geen problemen meer gehad.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Twiet

 

Ik snap je standpunt, als je nog eens wat wil proberen geef een gil en ik zal je aardebak 1 op 1 volgen.

 

Succes met je mapito avontuur.

 

Pg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jammer dat ik niet in de positie ben verder te gaan met dit experiment.

 

Twiet, ik weet dat dit een ouder topic is, maar volgende week is er weer het jaarlijkse evenement Kom In De Kas.

Superleuk en volgens mij zitten er dit jaar ook bedrijven bij die op water kweken.

Ik moet de lijst nog gaan bekijken, maar volgens mij een paar in Zuid Holland.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...