Jump to content
 • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

Recommended Posts

Howdy,

 

Terug in de sectie waar het een aantal jaar geleden allemaal begon...

 

Toch een klein verslagje van 4 selene's onder 300 Watt led. Hier zal zo nu en dan een update komen over de voortgang van de plantjes en mijn bevindingen mbt de cob leds. Dit verslag wordt niet wekelijks geupdate, zal mijn best doen om dit verslag tot het einde te volbrengen.

 

300 Watt cob led

Dr80 (80x80x160cm)

250m3 carbo original filter

500m3 softbox

Variac

2x 60L kuipen

Potgrond, cocopeat en wormenpoep

Buffertabs

Myco

Bacto

Bio Bloeivoeding

 

Plantjes hebben iets te lang in te kleine potjes gestaan dus zijn aardig gaan sprieten. Dames zijn 1 keer getopt en heb aardig wat blad weg gesnoeid. Ze krijgen nog een weekje om te herstellen en dan zal het scrog net geplaatst worden tevens gaat de klok dan naar 12/12.

 

Pica

gallery_20993_18701_1954254.jpg

 

 

Gr,

 

 

Worm

Edited by Worm
 • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ben benieuwd hoe de cobs hun werk gaan doen! Dit mag toch trouwens wel in de gewone indoor sectie? Waar ligt eigenlijk die grens?

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

@huff

 

Er komt in elk geval een bak met licht uit die kleine cobs. Nu nog monster micro buds.

 

@heribei

 

Wees welkom!

 

@pinda

 

Ik ben ook erg benieuwd, tot nu toe bevallen ze me best :D .

 

Mij maakt het niks uit waar het verslag staat. Tis daarbij ook maar een erg klein tentje... Vind het ook wel leuk om ma zoveel jaar weer eens terug te zijn in de sectie waar het voor mij begon ;) .

 

@wietefras

 

Thanks!

 

Wormenpoep uit de vermifarm :D .

 

gallery_20993_7287_1118893.jpg

 

Gr,

 

 

Worm

Edited by Worm
 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik kijk mee worm, ben heel erg benieuwd wat het voor invloed heeft op de planten ook nu ze op aarde staan.

 

Pg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Een worm in de aarde voelt zich als een vis in het water.

 

Veel succes gewenst met je eerste led avontuur, ik zit stiekem mee te kijken want ook hier is de interesse al een tijdje gewekt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Suc6 Worm.. Als het net zo loopt als de bouw van de cob dan gaat het allemaal top worden.

 

@Pinda: Uit mijn hoofd ligt de grens bij 250 watt hps. LED is in de micro terecht gekomen omdat er "vroeger" niet zoveel opbrengst ermee werd gehaald. En omdat de LED pioneers werden gezien als kleine prutsers denk.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Worm, Cool B)

 

Ik ben lui en heb gewoon een zak gekocht :shifty:. Zaten trouwens nog een paar wormen in.

 

ben heel erg benieuwd wat het voor invloed heeft op de planten ook nu ze op aarde staan.
Cabis had ze ook al op aarde staan onder zijn DIY COB armatuur:

2X Chocolate Cheese, 4X Sugar Punch Uit Fem Zaad Onder Led

Share this post


Link to post
Share on other sites

@poldergrower

 

Welkom!

 

Zal vast niet anders gaan dan een ander substraat maar we gaan het zien. Na dit rondje gaan we een rondje pito onder led doen.

 

@dilago

 

Thanks dude!

 

Had ook al een tijdje intresse in cob leds en toch maar de knoop doorgehakt. Eerst eens klein proberen voor ik full blown ga. Het blijft een beste investering maar ach het blijft hobby he ;) .

 

@moonday

 

Dank!

 

We gaan zien wat dit rondje gaat brengen. Zolang mijn potten weer aangevuld worden vind ik het allang best. Het eerste rondje een verbetering van mijn gemiddelde g/m2 score (zonder opti en co2) zou natuurlijk helemaal mooi zijn. Maar goed we wachten af.

 

@wietefras

 

Kan ook en is helemaal niet duur. Klopt dat er af en toe weleens een worm mee glipt, bij het oogsten van de compost wil je jongen wormpjes weleens over het hoofd zien.

 

Ben ook lui, vermifarm kost weinig moeite. Af en toe wat fruitschillen, koffieprut en stukjes papier erin doen that's it. De wormen doen de rest. :D

 

Na 3 maanden heb je mooie maagdelijke wormenpoep. Ik gebruik het vooral voor het op potten van de moestuin planten en in de kas.

 

@topic

 

Temperatuur

 

De temperatuur in de tent loopt aardig hoog op (29c). Heb de afzuiger al wat harder laten draaien (40℅) alleen haalt dat weinig uit. Kijk het nog even aan anders ga ik de uitlaat van de voorgroei tent los koppelen en misschien een actieve inlaat gebruiken.

 

De heatsinks worden toch wel aardig warm, het is niet echt handwarm. Voelt een beetje als een kraan waar heet water doorheen is gelopen. Zal morgen een ir thermometer lenen om de temperatuur van de heatsinks op te meten. Weet iemand wat de beste operationele temperatuur is voor de cobs?

 

Vandaag de pvc pijpjes tbv scrog net alvast in de kuipen gestoken. Als het goed is heb ik donderdag de verdeeldoos binnen en kan ik de draden/verbinding van de cobs naar driver netjes weg werken. Vandaag ook met Lux app een beetje gekeken hoe het licht verdeeld zit. Aan de zijkanten zit ik op +- 60000 Lux en in het midden op maar 25000. Zal als ik met verdeeldoos aan de gang ga ook de cobs wat naar binnen schuiven voor een betere licht spreiding.

 

Morgen krijgen de plantjes voor het eerst een beetje water.

 

Totale voorgroei tot nu +-3 weken

 

Plaatje dag 2 tent 18/6

 

gallery_20993_18701_279401.jpg

 

Gr,

 

Worm

Edited by Worm
 • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Er is niet echt een vaste optimale temperatuur voor de COBs. Koeler is beter, maar koeling kost ook energie.

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Het fijne van de passive heatsinks is dat je de warmte die opstijgt heel makkelijke naar je planten kan sturen, ik gebruik daar gewoon een ventilator voor die in de plafon is opgehangen en heen en weer gaat, het is rond mijn planten even warm of warmer dan boven in de kamer en dat vinden ze denk ik wel fijn. Want eerst steeg de warmte op en zoog ik het van bovenaf nu heb ik dus mijn afzuiging onderin en inlaat boven. Tempratuur van de kamer is 26-27 graden en met lampen uit 22-23 ik zou niet weten hoe warm mijn cob is maar als ik op mijn lichaam tempratuur af moet gaan zou ik zeggen 35-40 graden, wat wel grappig is dat de bodemplaat zelf bij mij kouder aanvoelt dan de pin fins.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@kapteinkoek

 

Voordelen van passieve heatsinks voor mij zijn, geen bewegende delen en geen/minder draden in mijn tent om aan te sluiten. Ventilators gebruik ik nooit in een kleine set up, geeft bij mij altijd verdampings problemen en klauwblad. Hier staan alle flappen en slang doorvoeren open voor een goede verversing en verplaatsing van de lucht. Draai in de winter misschien de in en uitlaat om maar dat zal eraan liggen hoe warm het van de winter in het tentje wordt, zoals het er nu naar uit ziet kan ik het gewoon op de conventionele manier blijven ventileren.

 

@wietefras

 

Oke dacht dat je onder een bepaalde temperatuur moest blijven om de efficiency en levensduur van de cob zo hoog/lang mogelijk te houden. De slang van de voorgroei tent is nu losgekoppeld van het bloeitentje en het scheel nagenoeg 1c. De temp hangt nu rond de 28C, dus actief gaan koelen is niet nodig daarbij over een paar weken is het weer herfst ;) .

 

Heb vandaag de temperatuur van de heatsinks en cobs, zo ver dat nauwkeurig kan, met een ir thermometer gemeten. De voorste en achterste heatsinks waren het warmst (54c) en die in het midden (51c) waren een aantal graden koeler. De cobs waren gemiddeld iets van (71c), vergeleken met een hps pit valt dat dus reuze mee. Ben benieuwd wat de temperatuur gaat doen als de heatsinks en cobs een stukje verder van de wand af komen te hangen, zal de luchtcirculatie en dus koeling vast ten goede komen. De driver (50C) was trouwens bijna net zo warm als de heatsinks.

 

Pica´s

 

Temperatuur cob (na 6 uur branden)

gallery_20993_19018_236507.jpg

 

Heatsink vooraan (zie mijn zaag skills :oeps )

gallery_20993_19018_25843.jpg

 

Heatsink midden

gallery_20993_19018_49753.jpg

 

Driver

gallery_20993_19018_133095.jpg

 

 

Gr,

 

Worm

Edited by Worm
 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

De temperatuur van de behuizing (Tc) meet je op dat meetpuntje wat voor op de COB zit. Dat mag maximaal iets van 110C to 125C zijn afhankelijk van hoe zwaar je ze belast. Dus daar zit je nog lang niet aan.

 

 

Aan de andere kant, die heat sinks en de COBs zijn nog best warm met die passieve koelers.

 

Ter vergelijking dit is een CXB3070 50W op een Alpine Arctic 11 Plus:

gallery_37858_15776_33104.jpg

 

gallery_37858_15776_168147.jpg

 

gallery_37858_15776_159265.jpg

 

Temperatuur van de COB zelf was 50C.

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

hier ga ik eens ouderwets voor zitten ;)

:specool

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lijkt me gezellig hier,

Ik ga ook plaats nemen :)

 

Succes Worm, aan je set-up zal het in ieder geval niet liggen.

Mooi werk die armatuur :showoff:

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ben benieuwd hoe je passieve heatsinks op den duur uitpakken in een kleine tent.

Leuk weer een rondje Selene te mogen aanschouwen, dat is die mooie gekleurde ... :)

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

@wietefras

 

Thanks voor de flir pics ter vergelijk! Wel een wezenlijk verschil tussen actief en passief koelen zeg. Dacht wel dat de pin heatsinks en cobs wat warmer zouden worden dan bij gebruik van een actief koelblokje maar een gemiddelde van 20C verschil had ik niet verwacht. Het meetpuntje zit bij mij nu verstopt achter de holder, heb met de ir thermometer direct in de cob zelf gemeten. Gelukkig blijf ik binnen de veilige marge, ben benieuwd wat de -° C waardes van de cobs en heatsinks worden in de winter, neem aan dat die dan wel wat zullen zakken.

 

@Skunkmonster

 

Neem een stoel en :popcorn: .

 

Heb inmiddels wat stuif van een mooie stinkende Skunk papa opgevangen dus we gaan een budje opofferen voor wat Selene x Skunk nageslacht. ;)

 

 

@Crimson

 

Thanks mate!

 

Wordt inderdaad gezellig in dit draadje, moet er dan ook maar een echt verslag van maken :lol: .

 

 

@Running water

Kan de temperatuur nu redelijk op een acceptabele hoogte houden, het iets te warm maar niet zo warm dat het de planten schaadt. Ben erg benieuwd wat de temperaturen in de winter gaan doen, ik heb het vermoeden dat de heatsinks zo warm worden dat ik de temp in de tent wel op een 25-26c kan houden zonder de in- uitlaat om te draaien.

 

Yep het is die gekleurde Selene (miss violetta), niet pimpel paars maar heeft paarsige invloeden. Rookt ook echt super lekker weg en effect is precies wat deze Worm apprecieert. Ga de genen wel verijken met wat skunk (sensi) voor wat meer skunk achtige invloeden/geur/smaak en hoop in die zaad batch wat moois en lekkers te vinden.

 

@Drr.

 

Welkom!

 

:vape:

 

 

Morgen gaan we de verdeeldoos nog in het armatuur prutsen en zullen de cobs iets naar binnen worden geschoven.

 

Om af te sluiten nog een plaatje...

 

Dames gaan hard onder Cob led!!

 

Dag 5 18/6

gallery_20993_18701_707018.jpg

 

:spliff:

Edited by Worm
 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Het meetpuntje zit bij mij nu verstopt achter de holder, heb met de ir thermometer direct in de cob zelf gemeten. Gelukkig blijf ik binnen de veilige marge

Dat meetpuntje zie ik in de FLIR foto's niet terug dus voor de meting maakt het niet uit, maar daar kun je dan wel een thermokoppel op solderen.

 

Ik zou wel proberen om de behuizing te meten. Cree heeft het daar namelijk ook steeds over. Of wellicht die COB houder? Al zijn reflecterende dingen wel lastiger te meten met IR.

 

20 graden verschil scheelt ongeveer 4% lichtproductie. Dat is dan zeg 12W. Je spaart zo ook het stroomverbruik van al die fans uit. Per saldo zal het dus niet uitmaken lijkt me.

 

ben benieuwd wat de -° C waardes van de cobs en heatsinks worden in de winter, neem aan dat die dan wel wat zullen zakken.
In je tent hou je toch gewoon dezelfde temperatuur aan? Of was het heel warm toen je die meting deed? Ik hou het zelf doorgaans tussen de 26 en 28 graden in de tent. Hele jaar door. Behalve die paar dagen dat het boven de 28 graden op mijn zolder is natuurlijk.
 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dus als je passief koelt kan je maar beter zo groot mogelijk gaan en natuurlijk moet er wat circulatie zijn rond je heatsink

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

@wietefras

 

Zal van de week nog een keer meten en dan op de behuizing. Op de holder zou ik de blokjes waar de voedingsdraden in zitten kunnen meten maar dat zal wel geen goed meetpunt zijn.

 

Over het algemeen houd ik inderdaad dezelfde tempratuur aan in de tent. Het was aardig warm toen ik de meting heb gedaan, de zolder waar de tent staat was rond de 24,3°C en in de tent tikte de temp 30,4°C aan. In de winter is de temp op zolder rond de 19°C dus een goede 5 graden lager dan heden, dat zal vast wel enige invloed hebben op de temp van de heatsinks n cobs toch? De temp in de tent zal in dan in elk geval een stukje lager zijn.

 

 

@Willy Wortel

 

Groter is in het geval van passief koelen beter, mocht ik nog gaan uitbreiden komen er een slag grotere pin heatsinks. Heb gisteravond nog eens zitten praktiseren met betrekking op de temp heatsinks, de middelste waren een paar graden kouder dan de buitenste 4. De buitenste 4 zijn de kleinere cxb3070 cobs en de middelste 2 de grotere cxb3590 cobs. Vraag is kunnen grotere cobs beter hun warmte kwijt dan de kleinere varianten bij gelijke belasting? De 4 buitenste heatsinks zijn aan 3 zijden een stukje bedekt door de L profielen, dit komt de circulatie en koeling natuurlijk ook niet ten goede. Het was waarschijnlijk beter geweest om de opstaande rand van de 2 verbindingsstuken ter hoogte van de buitenste heatsinks te verwijderen.

 

@Topic

 

Vandaag de 2de verdeeldoos gemonteerd en draden+wago klemmen netjes weg gewerkt. Ook heb ik vandaag de cobs aan beide zijde 4 cm naar binnen geschoven, in totaal zijn de cobs dus 8 cm dichter bij elkaar gekomen. De verdeling van het licht is nog steeds niet optimaal maar een stuk beter dan dat het was. Voor het verschuiven heb ik met een lux app op 30cm afstand de lux waarde opgemeten en na het naar binnen schuiven ook, zie onderstaande foto´s voor de waardes.

 

 

Licht verdeling voor het naar binnen schuiven van de cobs.

 

Links

gallery_20993_19018_110481.jpg

 

Midden

gallery_20993_19018_335479.jpg

 

Rechts

gallery_20993_19018_203355.jpg

 

 

Licht verdeling na het naar binnen schuiven van de cobs.

 

 

Links

gallery_20993_19018_145699.jpg

 

Midden

gallery_20993_19018_275987.jpg

 

Rechts

gallery_20993_19018_253067.jpg

 

 

Vandaag ook gelijk maar het scrog net in de tent geplaatst. Maandagochtend gaat de klok om naar 12/12.

 

gallery_20993_18701_600085.jpg

 

:spliff:

Edited by Worm
 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
 • Create New...