Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

Sativied

Cree Leds

Recommended Posts

Fijn dat er bij jullie een kwartje valt bij die percentages, maar je mist de point. Er is geen maar. Die "maar", en bij cree binning als gevolg, veranderd niets aan de percentages en specifiek het verschil in nauwkeurigheid van waarden van Cree en Citizen, en dus ook de waarden die je op basis daarvan berekent en vergelijkt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tsja we gaan uit van de gemiddelde bin waardes. Dat is wat je in de praktijk ook gemiddeld zal krijgen. De ene keer heb je mazzel en de andere keer niet, maar gemiddeld genomen kom je op het gemiddelde uit.

 

Je kan het met die Citizens ook zien dat je mogelijk 5% meer licht krijgt dan vermeld in de specs.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pffft ik dacht dat ik langdradig was, maar bijna een half uur geblaat voor zoiets simpels? Ik heb niet de hele video bekeken, maar ik zie hem ook niet klagen over de magere PPF waardes van de Cree leds en dat ze dan toch beweren dat ze met de helft van het wattage uitkomen?

 

Of nog erger, dat Cree nu exact dezelfde leugens gebruikt waar al die andere ledboeren de boel ook mee proberen te verneuken. Als je lampen vergelijkt kijk je naar de PPF. Niet naar de PPFD!

 

Ze hangen een Gavita met een 150 graden stralingshoek op in een ruimte zonder reflecterende wanden op een meter hoogte en meten dan hoeveel licht er nog valt in een vierkantje van 120x120 onder het armatuur. Dat is toch een volslagen absurde test? Echt kansloos zoiets. En dan van die hoogdravende clipjes plaatsen als je dat soort fundementele fouten er al niet uit haalt.

 

Ik heb al eerder laten zien dat een Gavta Pro 1000W op 2m2 een gemiddelde PPFD haalt van 800umol/s/m2. Dus als die nu op slechts 1,44m2 ineens maar iets van 350umol/s/m2 haalt moet iemand die er een beetje verstand van heeft en logisch kan nadenken toch direct inzien dat deze test voor geen meter klopt.

 

Maar goed, dit soort gepruts van gowmau5 en zijn kornuiten op RIU en wat vragen die ik van andere potentiele COB kwekerts kreeg gaven mij de "inspiratie" om de berekeningen wat anders op te zetten. In plaats van allerlei tabelletjes voor de verschillende oppevlaktes is het misschien handiger om een berekening te geven waarmee je zelf kunt inschatten hoeveel COBs je nodig hebt.

 

Als eerste moet je weten hoeveel licht je nodig hebt.

- Bijvoorbeeld als je een HPS wilt vervangen door Cree COBs dan kun je kijken wat de specs zijn van je lamp en daar 25% aan verliezen vanaf halen.

- Of neem een soort gemiddelde van HPS lampen. Een double ended HPS geeft je per watt ongeveer 1,6umol/s op de planten. Een single ended HPS (met schroefdraad) komt op iets van 1,4umol/s op de planten (met een goede reflector).

- Of je gaat uit van een bepaalde licht intensiteit op het oppervlak. Bijvoorbeeld 800umol/s/m2. Vermenigvuldig dat met het oppervlak en klaar.

 

Als je dan het totaal aantal umol/s weet dan deel ja dat door de hoeveelheid licht per COB. De CXB3590 36V CD 1.75A geeft per stuk 145umol/s op de planten. Een CXB3070 BB 1.4A geeft ongeveer 110umol/s op de planten. Daar heb ik dan 5% wandverliezen in meegenomen.

 

Dus bijvoorbeeld, je wil een 1000W Gavita pro vervangen. Dan ga je uit van de 1150W waar je die doorgaans op draait in de bloei en dat is een double ended bulb. Dus:

1150*1,60=1840umol/s

 

Deel dat door 140umol/s voor de CXB3590 en dan heb je er 1840/140=13 nodig. Of delen door 110 en je hebt dan 17 stuks CXB3070 nodig.

 

Of als je liever van een oppervlak en een licht intensiteit uit gaat dan krijg je bijvoorbeeld voor een 120x120 tent:

(1,20*1,20)m2 * 800umol/s/m2=1152umol/s

 

Dan heb je 1152/140=8 stuks CXB36590 nodig of delen door 110 voor 10 stuks CXB3070

 

In dat laatste voorbeeld heb je dan overigens wel veel meer licht dan met een 600W single ended HPS. Die geven aan de bulb ongeveer 1150umol/s. Na bijtellen van de boost naar 660W en aftrek van reflector en wandverliezen hou je daar van over: 1150/660*660*75%=950umol/s. Dat is dus veel minder dan die 1152umol/s op 120x120 uit het rekenvoorbeeld op 800umol/s/m2.

 

Het luistert uiteraard allemaal niet zo nauw. Een lichtintensiteit tussen de 700 en 900umol/s is wel prima en zoals sativied al aangaf is de lichtopbrengst van de COBs ook geen exact gegeven. Dat is bij HPS ook niet zo en bovendien dalen die vrij snel in lichtopbrengst vanaf het eerste gebruik.

 

Dus een paar COBs meer of minder om een betere lichtverdeling te krijgen of om net handiger met de drivers uit te komen is dan vaak een betere optie.

 

Ik zou persoonlijk wel voor iets meer licht gaan dan met de HPS om te zorgen dat je de led investering wat sneller terug verdient dan alleen op basis van de stroombesparing.

 

 

Om dan nog even terug te komen op die Cree horticulture reference nonsense; zonder afrondingen kom ik dan op 815W (13,14*62W of 16,7*49W) om een Gavita Pro op 1150W te vervangen. Dat is dus wel een heel ander verhaal dan dat leds maar de helft van het vermogen nodig zouden hebben. Buiten dat zijn de Cree COBs waar wij het over hebben met 2,3umol/s/W dus ook nog eens veel efficienter dan de "horticulture" leds uit dat voorbeeld van Cree die slechts 1.9umol/s/W halen.

 

Een Gavita geeft 1,6umol/s/W op de planten en deze horticulture leds van Cree iets van 1,93 na aftrek van lens verliezen. Als je dat in een tent hangt zul je nog 5% wandverliezen moeten relkenen dus dan kom je op 1,83umol/s/W opd e planten. Ofwel, je hebt dan maar een besparing van 12,5%. In plaats van 1150W zou je dan 1005W nodig hebben. Dat reference design is nauwelijks de moeite dus.

Edited by Wietefras
  • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Leuk filmpje Cree gebruit dus 4000k single leds en voegt nog wat ver rood toe.

 

@Wietefras Ja ik snap niet dat bedrijven niet inzien dat die kleine single leds gewoon niet werken als ze nou gewoon een COB hadden gemaakt die speciaal voor onze hobby ontworpen is dan waren wij blij en zij nog rijker. Zelfde geintje met die spectrum king gast, het ontwerp is goed maar de rest waardeloos wat ik dan niet snap is dat zulke bedrijven ook nog groeien :S Ik snap het niet als ik zelf zon ding zou kopen en er staat dat ik een er een 1000w hps mee kan vervangen maar in praktijk en volgens de test die na bijna een jaar komt naar voren komt dat je nog maar net een 400w hps lamp mee kan vervangen. Dan wil ik me geld terug als iedereen dat zou doen dan bestaat zon bedrijf ook niet.

 

Heeft dat te maken met onze hobby of is dat gewoon een led ding ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

@wietefras

 

In het "testje" van cree zag ik een halve bol van ulbright. Hoe meten ze die cobs en armaturen hangen ze die in de bol of er buiten?

 

Pica (geleend van rackert) van meting van een dimlux op de bol...

 

gallery_20993_7287_46486.jpg

 

 

PS Maud heeft gereageerd in are cobs wordt it.... :D

Edited by Worm

Share this post


Link to post
Share on other sites

Normaal gesproken testen ze dat zoals bij die Dimlux inderdaad, maar ik zag in dat Cree verhaal ook een foto waaruit het leek dat ze de hele zooi binnen in de bol hadden gehangen. Het armatuur erin hangen lijkt me minder nauwkeurig, maar aangezien die bollen een kwart miljoen schijnen te kosten is het wellicht een compromis om er niet een enorm gat in te hoeven zagen ;)

 

Heb inmiddels ook gereageerd op "Maud" :)

 

Ben eigenlijk wel benieuwd wat Gavita zelf meet in hun bol.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zover bekend of er growers zijn die bepaalde landrassen onder de Cree leds hebben laten groeien & bloeien??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mijn project loopt nog steeds, ik heb wat dringende zaken even voor laten gaan maar het doel staat nog steeds...

 

16 cree cobs in mn mammoth 150 HQ met dezelfde opstelling ernaast met een dimlux 1000 erin om het testen.

 

Nu na mn strawberry ronde gaan bij mij de 3 Angola's onder 660 digistar, daarna komen ze onder led.

 

Ik ben alleen wat huiverig om zoveel bij Jerry te bestellen eerlijk gezegd......

 

Pg

Share this post


Link to post
Share on other sites

28 juni besteld en had spulletjes vandaag al thuis... Was super goed verpakt!

 

Jerry en Kelly hebben mij ook pre drilled pin Fin heatsinks geleverd voor nog geen kwart van de prijs als die van cutter.

 

Doos was niet opengemaakt door de douane trouwens. Daarbij zat er een hele lage factuur in de zending...

 

 

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wat had je besteld worm als ik vragen mag?

 

En die heat sink komt daar nog een cooler op of is t al genoeg zo? Geen arctic fan er meer op?

 

Pg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb ook 16 COBs bij Jerry besteld. Half jaar geleden inmiddels en ik moet er nog steeds een keer wat van bouwen :(

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

6x Cree cob cxb3070 ad bin 3000k

3x Cree cob cxb3590 cd bin 3500k

6x ideal 50-2234c

3x ideal 50-2303 cr

9x Pre-drilled heatsink (for 50-60W): Φ133mm*H70mm

3x 200w meanwell HLG-185H-C1400A

 

Er komt geen fan op de heatsinks, volgens de geleerde zou dit genoeg moeten zijn mbt koeling. Maar daar zullen we binnenkort achter gaan komen.

 

Aankomende tijd de draden, profielen, stekkertjes enz scoren, in de bouwvak gaan we aan de knutsel.

 

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mooie spul man hoeveel moest je betalen voor die heatsinks 7€ ? Ik vind ze echt ideaal gaatjes zitten er al in en je hoeft verder niks aan te doen geen geknoei met fans en kan ook nooit kapot en waterproof :D

 

Waarom voor de 3000k gegaan ? Die is ook lager gebinned of wil je zelf testen ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mooie lijst worm, vanwaar de mix van cobs? Beter licht spectrum?

 

Kun je deze ook dimmen totaal?

 

Een vraag voor de experts: als je 16 heat sinks op een frame zet word dat niet te zwaar?

 

Pg

Share this post


Link to post
Share on other sites

@koek

 

Incl verzendkosten ongeveer 9,- ps.

 

Voor de 3000k gegaan omdat er iets meer rood in zit en ze meer dan voldoende licht geven voor de 0,64 m2 die ik ermee wil verlichten. Die paar % extra die de hogere bins geven haal ik er echt niet uit op zo'n klein oppervlak.

 

Die 3590 3500k zijn voor de moeder/stek dp's

 

Testen laat ik aan andere over. Ben meer een copycat. Laat andere het wiel uitvinden en kopieer..

 

@pg

 

Kan ze per driver dimmen. Ligt er aan hoeveel cobs er op een driver komen te zitten. In mijn geval per 3 cobs. Denk niet dat het veel zal voorkomen, hoe meer licht op de planten in een vroeg stadium hoe beter...

 

16 pin Fin heatsinks op 1 frame wordt inderdaad veel te zwaar. Beter 2 frames van 8 bouwen.

 

Gr,

 

 

Worm

Edited by Worm
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks worm, ik had zelf ook naar heat sinks zitten kijken maar kwam steeds in de usa uit.

 

Ik vind 16 van die arctic coolers ook teveel blazen en idd het kan alleen maar stuk.

 

Ik twijfel tussen beide om de reden die jij geeft, er zit meer rood in de 3070 maar fras jij draait met 3590 he?

 

Ok coole info!

 

Thanks

 

Pg

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Je kunt kiezen tussen de cxb3070 en cxb3590. Zijn allebei in 3000k en 3500k te krijgen. De cxb3590 hebben een hogere output dan de cxb3070.

 

Met 16x cxb3070 op 50w heb je in je 150 tent ongeveer 800umol/s/m2

 

Met 16x cxb3590 op 50w heb je in je 150 tent ongeveer 925umol/s/m2

 

Met 16x cxb3590 op 63w heb je in je 150 tent ongeveer 1100 umol/s/m2

 

Tis maar net hoe hoog je de lichtdruk wilt hebben en hoe duur je het wilt maken.

Edited by Worm
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Die Arctic koelers zijn een halve kilo per stuk. Dat is inderdaad wel het meeste gewicht.

 

Ik wil mijn 16 COBs in een 2x1 hok doen. Twee armaturen met 8 stuks naast elkaar.

 

Dat zijn 3070 COBs trouwens. Ben daarbij niet uitgegaan van een 1000W HPS, maar van 700 tot 750 umol/s/m2.

 

Met twee armaturen naast elkaar wil ik dan wat dingen gaan vergelijken in side by side kweekjes.

 

Om een Dimlux op 1200W te vervangen zul je eerder 16 stuks cxb3590 36V op 62W (1.75A) nodig hebben. Beetje extra licht geeft je toch ook meer oogst waarmee je de investering er sneller uit hebt.

 

3000K of 3500K scheelt niet zo heel veel, maar ik begreep dat 3500K (en de extra efficiëntie van de hogere bin) toch weer 4% extra oogst gaf. Dat is op 1000W toch potentieel ook weer een 50g.

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

@worm

 

Waar heb je pre drilled heatsinks gekocht? Bij kingbrite staan ze niet op de website.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gewoon bij kingbrite. Een mailtje sturen en vragen of ze die kunnen leveren... Kunt ze elders op alibaba ook kopen alleen betaal je dan weer extra verzend kosten. Alles in 1 zending scheelt een paar pleuro's.

Share this post


Link to post
Share on other sites

De passieve heatsinks wegen 1kg de artic 500gr je zal er niet meer komen met die kleine aluminium profieltjes.

Share this post


Link to post
Share on other sites

De heatsinks kunnen niet stuk en hebben geen draad of iets nodig, ik zal er 2 frames van maken met de heatsinks erop.

 

Pg

Share this post


Link to post
Share on other sites

De passieve heatsinks wegen 1kg de artic 500gr je zal er niet meer komen met die kleine aluminium profieltjes.

 

Heatsinks zijn 753g per stuk. 253g meer dan de artics dus zoveel zwaarder zijn ze niet. Ben het met je eens dat aluminium L profielen wat zwak is voor meer dan 3 heatsinks op een rij.

 

Ik ga gegalvaniseerde 25x25mm stalen kokerprofielen en verbindingstukken gebruiken.

 

http://bouwproducten.hardeman.nl/shop/staal/kokerprofielen/op/147/gegalvaniseerd

 

http://www.volierezelfbouw.nl/c-2399678/hoekverbinders-voor-koker-25x25x2mm/

 

 

 

 

De heatsinks kunnen niet stuk en hebben geen draad of iets nodig.

 

Pg

 

Dat was voor mij ook de reden om voor passieve heatsinks te gaan. Nu maar hopen dat ze hun werk goed doen...

 

Gr,

 

Worm

Share this post


Link to post
Share on other sites

lekker bezig worm ;) :tu

 

passieve heatsinks zouden ook mijn voorkeur hebben.

en goede tip dat je ze voor weinig bij kingbrite kan mee bestellen!

Edited by skunkmonster
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...