Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

Cabis

400 Watt Led Diy

Recommended Posts

Ik ben met precies hetzelfde bezig. Althans ik heb een koperen plaat, een koperen pijp en wat leds en de bedoeling is dat dat ooit op elkaar gezet wordt :)

 

Op AliExpres hebben ze van die GPU waterkoelertjes van een paar dollar waar de led mooi op zou passen, maar de water aansluitingen zitten dan aan dezelfde kant (wat niet handig is voor doorlussen) en je kunt er niet in schroeven. Dat wordt hem niet dus.

 

Ik moet binnenkort mijn zolder ontdoen van kweekspullen en zit te denken om de boel naar de garage te verhuizen en dan twee hokjes om en om te draaien. Waterkoeling zou het dan een stuk makkelijker maken om de warmte daar te krijgen waar ik het hebben wil.

 

Aan de andere kant, ook als ik voor een stealth kweek in een garderobekast ga lijkt het me handiger om waterkoeling te hebben. Het is toch altijd fijn om meer controle over de temperatuur te hebben. De kosten vallen ook mee want een plaat koper is een paar tientjes en 8 van die arctic koelers is ook 80 euro.

 

Ben alleen wel bang dat de koperstukjes krom gaan trekken tijdens het zagen of het solderen. Kon ook maar 2mm dik koper vinden en dat ziet er wel wat dun uit.

 

Runningwater had nog een bedrijf die op maat koelblokken kunnen maken. Dat zou natuurlijk veel mooier zijn, maar dat gaat vast een enorme bak geld kosten. Dat is het me dan ook niet waard.

 

Het mooiste lijkt me om 50W led modules te maken met een waterkoel blok waar je dan een waterpijp in kan schroeven en 1 kabeltje eraan voor de elektra.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Waterkoeling is toch supersimpel om te maken of zeg ik nu iets heel raars?

Alu kokertje met dichtgelaste eindstukjes om de leds op te monteren, daar 2 pijpjes inschroeven, slangetjes eraan, 12v wasmachinepompje voor de watercirculatie en bv een kachelradiateur van een auto of iets dergelijks om de boel weer terug te koelen (evt voorzien van een pcfannetje) en je bent er...

Denk dat ik een compleet werkend, betrouwbaar koelsysteem voor een setup met bv 8 leds zou kunnen bouwen voor minder dan €50,00 aan (gedeeltelijk gebruikt) materiaal...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Waterkoeling en dan water uit je voedingsvat erdoor zodat die ook mooi op temperatuur is.

Of je waterkoelingsinstallatie laten koeling dmv je voedingsvat.

Scheelt ook weer een vatverwarmer

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lijkt me toch wat minder wenselijk om direct uit je voedingsvat je koelelementen in te gaan, een slang of warmtewisselaar in je watervat heen lijkt me beter.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik denk zoinzo niet dat het verwarmen van je voedingsvat met de warmte van de leds een goed idee is... zoveel warmte hoeft daar niet in. Na 18 of 12 uur licht zou je voedingswater zomaar eens veel warmer kunnen zijn dan wenselijk is.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Het zou inderdaad vrij simpel moeten zijn, maar dan moet ik mezelf er wel een keer toe zetten om het te bouwen :)

 

Het mooie aan waterkoeling lijkt me dat je de warmte dan overal voor kan gebruiken. Mocht het voedingswater te koud worden dan pomp je het daar inderdaad doorheen, of je blaast het het hok in als het te koud wordt of je gooit het water de afvoer in als het te warm wordt. Soort "poor man's" opticlimate. Al zou een warmtewisselaar dan wellicht nog wel een goeie aanvulling zijn.

 

Maar goed, eerst maar eens aan het klussen slaan. Heb alleen ook nog wel een hoop andere dingen te doen.

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Over leds waterkoelen . Heb ik jaren geleden ook over na gedacht

Bij de bouw markt kun je vierkante aluminium ( koper is beter ) profielen kopen

Op die profielen monteer je de led (weet alleen niet hoe groot deze cob's zijn )

Ik weet dat een koperpijp er strak in past

Zaag 2 stukken van 10cm. Af stop ze in het vierkante profiel ongeveer 5 cm. En kit de rest dicht

Op die koper pijpjes kan je dus je water slang aan sluiten

Dit is vrij betaalbaar

En inderdaad je kan dat warme water voor alles gebruiken

Greets bots

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik was voor de COBs uitgegaan van iets van 4x4cm als montage oppervlak.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@bots, over nagedacht of ook gebouwd?

Ik probeer te visualiseren wat je schrijft. Een rechthoekige holle ALU doosje met aan beide kanten een opening. waar precies een koperen pijp in past.

Die zou je dan ook nog vlak kunnen slaan aan de contact zijde. Vervolgens kit je het alu doosje vast aan de koperen leiding.

 

De pijpen vormen dan je frame waar je de doosjes overheen schuift. Als je dat handig doet en goed kunt buigen kan het frame uit één stuk bestaan en dus geen lekkende koppelingen en slangen meer! En een koperen leiding laat ook geen licht door. Waarschijnlijk ook nog lichter in gewicht dan al die cpu coolers.

 

Brilant!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meer om het verzamelen van de warmte en er alle kanten mee op kunnen Cabis.

 

Ik kwam er vandaag achter dat er ook led drivers zijn die je op 12 volt aan kunt sluiten.

Dat lijkt me ook wel erg handig, de stroom van zonnepanelen in 1 of meerdere accu's opslaan, en daar het kweekje op draaien.

Al zal dat in de winter niet echt haalbaar zijn omdat er dan wat te weinig zon is.

Het brengt allemaal weer nieuwe ideeën naar boven. :P

 

 

Ik denk dat het met het kromtrekken van het koper wel wat mee zal vallen Wietefras, en anders vult de koelpasta dat wel weer uit toch.

2mm lijkt mij ook dik genoeg, als het geheel in elkaar zit, dan word het aan alle kanten verstevigd.

Ik zat er aan te denken om een paar schotjes in het koelelement te zetten om het water een beetje een weg te laten stromen.

Ik heb geen idee of dat bij die originele dingen ook zo is, weet jij dat?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Met waterkoeling heb je toch ook heel veel van die zelfbouwkitjes, dat lijkt mij iets wat wellicht wel te gebruiken is voor deze hobby, zoals de producten van ek water blocks, die hebben erg veel verschillende waterkoeling producten voor computers. Hier is vrij makkelijk zelf wat in elkaar te knutselen, lijkt me. Ze hebben ook plexiglazen onderdelen tussen zitten, als je dan een kleurstof aan je water toevoegt, kan je het ook zien stromen :)

http://tweakers.net/categorie/491/waterkoeling/producten/#filter:q1ZKKkrMS_FMKVayija2NIvVUSooykxO9c3MU7IyqAUA

 

Ik zat te denken...

Zou een passieve CPU koeler misschien ook werken? Scheelt weer (extra) fans aansluiten en ook weer iets in de stroomkosten, Je krijgt alleen wel veel grotere koelblokken... zoals deze: http://tweakers.net/categorie/488/processorkoeling/producten/#filter:q1YqKMpMTvXNzFOyMtBRKi5ITXbLzClJLSpWsqpWMjIxMAPRZYk5SlbRSoaWFsZKsbW1tQA

Gezien het op een CPU werkt, zou je toch zeggen dat een led ook zou moeten kunnen. Lijkt me dan ook een stuk makkelijker om de circulatie van de warmte beter te regelen in de tent, als dat dan nog de enige fans zijn die voor luchtstroming zorgen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Het probleem met die standaard componenten is dat je er niet in kan schroeven en dat de aansluitingen niet handig zitten. Al zou je de COBs ook kunnen vast lijmen, maar dat leek me toch minder veilig /handig.

 

Bovendien was dus mijn plan wat Ca bis aangaf. Een S buigen van het koper zodat er helemaal geen verbindingen nodig zijn en dat je ook meteen het frame hebt. Dwarsstukjes op de open kanten van de S solderen en het zou toch stevig genoeg moeten zijn.

 

Passieve koelblokken kan ook. Die SupraSPL van RIU heeft daar een hoop voorbeelden van.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Waar kan je deze leds eigenlijk voor een goeie prijs krijgen? Zag ze wel op aliexpress voorbij komen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bij KingBrite op alibaba zijn ze goedkoop en hij heeft ook een ruim assortiment. Al zitten daar wel flinke leverkosten aan en het duurt ook een tijd voordat je ze uit China binnen hebt.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...