Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

Recommended Posts

Hoi Wietefras, ik kweek sinds kort ook met LED.

Ik heb deze lamp gekocht http://budmastershop.com/nl/budmaster-450xg-led-kweeklamp.html

Alleen snap ik niet waarom ze erbij zetten dat de lamp 300 wat gebruikt.

Terwijl een led max 1,8 wat is.

Het werkelijke gebruik van de lamp is 270 wat, en dan kan het kloppen, 150x1,8=270.

En ze levert 870 par.

Ik draai er nu de 1e volledige ronde mee met een amnezia auto flower.

Denk je dat dit een goede koop is?

En waarom hebben ze die clusters zo dicht bij elkaar gezet, die kunnen toch ook nog een stukje verder uit elkaar?

 

En wat een mooie ronde heb je gedaan onder die zelfbouw led :verrygood

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hogere getallen verkoopt gewoon beter.

 

Geheid dat die lamp geen 870 par levert. Niet PPF meting althans. Ze hebben een PPFD spotmeting gedaan midden onder de lamp in de hotspot op een bepaalde afstand en daar werd een enkele waarde van 870umol/s/m2 gemeten.

 

Het is wat lastig te volgen, maar je moet het zo zien als het verschil tussen lumen en lux. Als je een lamp koopt dan staat daar normaal gesproken een lumen waarde op vermeld. Dat is de totale hoeveelheid licht die de lamp uitstraalt. Dat meten ze in een bol van Ulbricht. In PAR terminologie is dat de PPF waarde in umol/s

 

Met een lux metertje kun je zien hoeveel licht er op een bepaald punt valt. Je kunt die meter heel dicht op de lamp houden voor een heel hoge lux waarde of wat verder weg voor een lage lux waarde. Metingen waar een afstand bij genoemd wordt zijn dus altijd lux metingen (of PPFD genoemd in PAR terminologie in umol/s/m2).

 

De pest met led armaturen is dat ze vaak een hele felle plek geven midden onder de lamp. Zoals je zelf al opmerkit, die leds (modules) zitten te dicht op elkaar om het licht goed te verdelen. Als je dan dus in die felle plek de lichtsterkte meet dan zegt dat maar heel weinig over de totale hoeveelheid licht die er vanaf komt, maar het geeft wel een lekker hoge waarde die je dan in je reclame teksten kan opnemen zonder dat je een schadeclaim aan je broek kan krijgen.

 

Stel je bijvoorbeeld voor dat je de lichtsterkte van een laser meet. Die is extreem hoog als je precies in de bundel meet, maar een centimeter ernaast is er helemaal geen licht.

 

Maar goed die bollen zijn heel duur en het is ook niet makkelijk om daar een heel armatuur in te proppen. Soms geven ze ook wel gemiddelde PPFD waardes gemeten over het hele oppervlak van de tent. Daar heb je dan wel al iets meer aan.

 

Daarnaast komt nog dat je met dat paarse licht een deel van het spectrum mist. Dat zit er bij "wit" licht wel in, maar dat nemen de planten niet op. Dat zit dan dus wel in de PAR meting van de lamp, maar de plant neemt het niet op. Met een paarse lamp kun je dus een iets lagere par waarde hebben en toch evenveel oogsten als met een witte lamp met dezelfde (of iets hogere) par waardes..

 

Kortom, je kunt eigenlijk alleen uitgaan van kweekverslagen en wat andere mensen met het armatuur doen. Bij sommige leds zie je dat ze het nauwelijks beter doen dan TL/T-neon armaturen maar bij andere komen ze toch dicht in de buurt bij wat je onder een HPS haalt. Soms zelfs eroverheen. Al zijn dat vaak ook wel kweken waar ze met HPS toevallig met moeite 0,5g/W halen. Vooral als de kweek gesponsord is zie je dat :)

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Boefje030, Over meerlagen led kweek gesproken. Hoe vind je deze:

gallery_37858_17549_23616.jpg

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Maar er zit niet alleen rode en blauwe leds in deze lamp,

elke cluster heeft 3 witte, waarvan er een iets meer geel schijnt.

Bij mijn vorige kweek is de lamp er pas boven komen hangen toen de planten al 2 weken in bloei stoenden onde T-neon.

En ik denk dat dat niet goed is geweest.

Nu heb ik ze alleen even voor gegroeid onder T-neon voor ze onder de led gingen.

Ze staan nu bijna 5 weken, en ik ben best tevreden hoe ze eruit zien.

De lamp hangt op 1,55 meter, en geen 2 meter zoals ze aangeven te doen.

Ik denk wel dat het deze ronde goed komt.

Bedankt voor de info :tu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik ben benieuwd wat het wordt man. Heb even een berichtje in je verslag gepost dat er een sterretje voor komt in de lijst zodat ik weet dat ik moet kijken :)

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Op welke afstand heb je je LED frame staan en wat is de minimale afstand? Want ik dacht eraan om een 200w versie te bouwen voor een nieuw mini hokje met een oppervlak van ongeveer 0.5m2 maar een hoogte van 120. Lijkt jouw dit handig?

 

Btw lees net all topics van jou en cabis, krijg helemaal zin om te knutselen.

Probs!:tu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik moet nog steeds de lichtverdeling een keer goed onderzoeken bij verschillende afstanden. Ik kreeg het helaas met mijn lux meter voor elkaar, omdat die het licht wat van de zijkanten komt niet goed meet. Wil dus een keer een wit of grijs karton eronder leggen en dan een foto maken om te zien hoe het licht het beste verdeeld zit. Dat gaat nu even lastig omdat er weer planten in staan ;)

 

Ik las dat 20cm een goede afstand zou zijn, dus dat hou ik vooralsnog maar gewoon aan. Ze krijgen dan maximaal iets van 850umol/s/m2 (dat kon ik wel meten) en daar doen ze het gewoon prima op. Wellicht kan het nog ietsje beter, maar dat komt dan de volgende keer wel weer.

 

Mijn lamp hangt nu op 140cm vanaf de grond. Dus 120cm zou ik niet redden, maar als je gaat scroggen dan is het wellicht wel te doen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Wietefras, mij ontmoedigen is geen gemakkelijke opgave ;)

 

"Toen was er geen verschil meer tussen knipperen en continu"

Maar ik wil ze juist om en om laten knipperen dus niet het gehele armatuur zoals in de testen. Mijn redenatie is dan dat er telkens maar 1 LED tegelijk spanning gebruikt i.p.v. ze allemaal _tegelijk_ aan en uit te schakelen.

 

De "verminderde meer opbrengst" per plant blijft dan natuurlijk wel overeind, maar de electriciteits rekening zal dan toch minder zijn en daardoor de "verminderde meer opbrengst" goekoper?

 

Cabis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nou, ik ben benieuwd. Al lijkt het me ook wel lastig om er snel iets definitiefs over te zeggen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nog maar een update van de huidige Chocolope stekken ronde.

 

Dames staan vandaag 29 dagen (4 weken) op 12/12 en vertonen 17 dagen echte bloei (2,5week)

 

Paar dagen terug het water ververst. EC in de bak is 1.2 (GHE FloraNova bloom voeding) en de pH is 6.1

 

pH daalt wat in de bloei, dus ik begin met een nieuwe bak water op een iets hogere pH. Uiteindelijk komt dat wel weer op 5.8 uit.

 

Vorige ronde hadden de dames last van wat kalkgebrek. Deze ronde heb ik in plaats van een calciumntraat oplossing (flesje Ca 15) wat zeewierkalk in het water gegooid. Weet niet of dat nou helemaal de bedoeling is, maar ze doen het er goed op. Had het idee dat er dan ook wat magnesium mee gaat en dat het dan wat meer in balans blijft.

 

Overzichtje van het veld. Paar toppen heb ik moeten knakken omdat ze wat te ver doorschoten:

gallery_37858_18124_135559.jpg

 

Bloei is lekker aan het doorzetten:

gallery_37858_18124_98510.jpg

 

Blaadjes komen ook lekker onder de trichomen te zitten:

gallery_37858_18124_18308.jpg

 

De groei is er wel uit. Alleen de toppen komen nog wat omhoog.

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Boefje030, Over meerlagen led kweek gesproken. Hoe vind je deze:

gallery_37858_17549_23616.jpg

Ik heb 4 tld reflex buizen per plaat, met daaronder een eb/vloed bodem met perlite om stek op aan te wortelen. Daarnaast een luchtbevochter via een stukje tuinslang met een t-stukje op het eind en omwikkeld met folie met een kier naar behoefte. Werkt prima, al is het eigenlijk veel te groot om een paar stekjes te wortelen.

Edited by Dr Dog
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Boefje030, Over meerlagen led kweek gesproken. Hoe vind je deze:

gallery_37858_17549_23616.jpg

Ja top. Zoiets bedoel ik dus. Alleen dan iets meer ruimte ertussen want dit lijkt me voor stekken. Mijn plantjes eindigen op een cm of 30 tijdens voorgroei

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ziet er goed uit Wietefras, mooi van kleur ook.

Hoe is de temp/rlv?

Share this post


Link to post
Share on other sites

@boefje

Ik maakte er stekjes op, die ik vervolgens in koffiebekertjes door liet groeien. Je kan de platen op verschillende hoogtes insteken en dus de onderlinge afstand vergroten of verkleinen.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Cabis, Bedankt. Moet wel zeggen dat de kleur in de foto's nooit helemaal exact overeenkomt met de echte kleur. Dat warme licht van de leds vertekend wel een beetje. Ze zijn in het echt ietsje donkerder.

 

Het klimaat gaat wel lekker sinds ik de fan aan het plafond heb hangen. Dat zorgt toch voor genoeg circulatie dat ik in ieder geval de temperatuur kan zetten op wat ik wil. Hou meestal zo rond de 27 graden aan. VPD schommelt tussen de 0.8 en 1.0kPa

 

De LV is wel wat lastiger te regelen. Daar moet ik eigenlijk nog een keer wat voor automatiseren. Ik gebruik een variac en dat werkte eigenlijk met HPS altijd prima. Ik liet het ding gewoon op dezelfde stand staan en veranderde alleen wat als het weer flink omsloeg. Met het led armatuur merk ik dat ik vaak 's nachts harder moet afzuigen dan overdag. Vanwege het vocht.

 

Als de LV in de ruimte waar de tent staat rond de 50% ligt gaat alles perfect, maar als het hoger komt dan moet de afzuiger wel echt wat harder ook. Overdag staat de variac dan op 50V en 's nachts op 125V (500m3 afzuiger). Meestal ben ik te lui voor dat soort gedoe en dan zet ik het voltage er ergens tussenin. Dan is het 26 graden overdag en 70% LV 's nachts.

 

Doen ze het ook prima op, maar als ik nou eindelijk eens een keer een motoraansturing op de variac zet of een fan koop met 0-10V aansturing voor de led tent, dan kan het dus wel nog net wat beter.

 

@Boefje030, Dat ding uit de foto lijkt me iets van een professionele tuinders handel ja. Zelf maken uit een kweekrek of stellingkast is ook niet zo ingewikkeld.

 

:edit: Die foto is van een Deense kar met led verlichting van Flowmagic:

http://ecaaser3.ecaa...enteenfruit.pdf

 

Gelukkig hebben we het wayback archief nog:

https://web.archive.org/web/20070430162851/http://www.flowmagic.nl/pers/ggt4.pdf

 

Zie alleen op hun site het product niet (meer) staan. Zou onder de naam AgroLED verkocht worden. Weet niet of dat nou hetzelfde product is. Lijken me eigenlijk meer van die led TL-balken die ze dan in een TL-armatuur stoppen.

Edited by Wietefras
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

here God, wat heb je daar een jungle staan!!

ik word er jaloers van :P

Succes!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja, ik hou wel van een lekker volle tent :)

 

Zijn maar 5 plantjes, maar samen krijgen ze die vierkante meter goed vol.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mooi en gezond veldje ze doen et goed op de leds,je werkt ook mooi schoon daar zullen ze je ook dankbaar voor zijn netjes mvg xl

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Dr Dog, De producten die ze nu op de site hebben staan komen aan de 100 lumen/W. Dat is nou ook niet echt om razend enthausiast te worden.

 

Kun je net zo goed van die T8 of T5 led balken kopen. Zelfde maat als een TL balk, maar dan met leds erin. Ook niet super efficient, maar wel een stuk goedkoper.

 

@mister xl, Bedankt. het gaat inderdaad lekker en ik hou alles graag schoon ja.

 

Gisteren nog een rondje gediefd en aan het eind daarvan de "diefjes" in de vaporizer gestopt. Was een heel zacht wietje. Vorige ronde was de wiet toch iets scherper geworden. Denk doordat de EC steeds opliep richting de 3,0 door dat Pond Saver. Dat zal toch ook zijn effect op de wiet hebben. Met spoelen haal je dat er ook niet uit.

 

Smaak zat er nog niet zo veel aan uiteraard met 3 weken bloei, maar we werden er wel knap stoned van. Terwijl het eigenlijk maar een klein beetje was na drogen. De THC zit er bij dat soort jonge trichomen dus ook al gewoon goed in.

 

Niet weggooien die diefjes, maar lekker op paffen :)

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ziet er goed uit, met die Cree leds. Als ik het goed heb begrepen zijn deze ronde de 100 watt per stuk? Denk je dat een led hier van genoeg is voor een plant? Of wordt het pas efficient als je meerdere van deze gebruikt?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ben nog steeds benieuwd of led-verlichting ook een diepere high geeft tov HPS-verlichting, want dat mis ik altijd bij binnenwiet.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik draaide ze op 1.4A en dat geeft 50W per led. 8 stuks voor 400W totaal.

 

Hoe lager de stroom hoe efficienter ze worden. Heb de tabelletjes nog even ververst met de nieuwe prijzen en de verhoogde efficiency van de nu standaard AD bin:

mA  umol  Watt umol/W
500  46  16,6  2,77
700  63  23,6  2,67
1050  91  36,4  2,49
1400 116  49,8  2,34
2100 162  78,0  2,07
2800 200 108,1  1,85

 

Dus op 2,1A zijn deze COBs nog even efficient als de meest efficiente Gavita Pro HPS. De Mean Well voedingen gaan echter maar tot 1400mA en ik wilde ook wel HPS "verslaan" anders was er geen lol aan natuurlijk :)

 

mA  leds W umol Prijs umol/€
500 20 331 918 1124 0,8
700 15 354 944  925 1,1
1050 10 364 909  652 1,4
1400  8 399 932  557 1,7
2100  6 468 969  463 2,1
2800  5 540 998  416 2,4

 

Je ziet hoe de prijs afneemt naarmate je de leds meer stroom geeft en je er dus minder van nodig hebt. Dan verlies je echter wel het efficiency voordeel. Het meest zuinige armatuur met 20 leds verbruikt 331W en het goedkoopste 540W voor ongeveer dezelfde hoeveelheid licht.

 

1400mA is wat mij betreft dan dus ook wel gewoon een mooi compromis.

 

Je hoeft niet 1 led per plant te nemen. Ik heb 5 planten en 8 leds. Hoeveel licht je de plant wil geven is meer afhankelijk van de gewenste lichtdruk. Ik ga voor iets van 900 tot 1000 umol/s op een oppervlak van een vierkante meter. Je ziet in het tabelletje dat je dat kan doen met 20 leds of met 5 leds. Dan zijn er ook nog grotere en kleinere cobs, dus je kunt echt helemaal los gaan op allerlei verschillende varianten als je dat zou willen :)

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik draaide ze op 1.4A en dat geeft 50W per led. 8 stuks voor 400W totaal.

 

Hoe lager de stroom hoe efficienter ze worden. Heb de tabelletjes nog even ververst met de nieuwe prijzen en de verhoogde efficiency van de nu standaard AD bin:

mA  umol  Watt umol/W
500  46  16,6  2,77
700  63  23,6  2,67
1050  91  36,4  2,49
1400 116  49,8  2,34
2100 162  78,0  2,07
2800 200 108,1  1,85

 

Dus op 2,1A zijn deze COBs nog even efficient als de meest efficiente Gavita Pro HPS. De Mean Well voedingen gaan echter maar tot 1400mA en ik wilde ook wel HPS "verslaan" anders was er geen lol aan natuurlijk :)

 

mA  leds W umol Prijs umol/€
500 20 331 918 1124 0,8
700 15 354 944  925 1,1
1050 10 364 909  652 1,4
1400  8 399 932  557 1,7
2100  6 468 969  463 2,1
2800  5 540 998  416 2,4

 

Je ziet hoe de prijs afneemt naarmate je de leds meer stroom geeft en je er dus minder van nodig hebt. Dan verlies je echter wel het efficiency voordeel. Het meest zuinige armatuur met 20 leds verbruikt 331W en het goedkoopste 540W voor ongeveer dezelfde hoeveelheid licht.

 

1400mA is wat mij betreft dan dus ook wel gewoon een mooi compromis.

 

Je hoeft niet 1 led per plant te nemen. Ik heb 5 planten en 8 leds. Hoeveel licht je de plant wil geven is meer afhankelijk van de gewenste lichtdruk. Ik ga voor iets van 900 tot 1000 umol/s op een oppervlak van een vierkante meter. Je ziet in het tabelletje dat je dat kan doen met 20 leds of met 5 leds. Dan zijn er ook nog grotere en kleinere cobs, dus je kunt echt helemaal los gaan op allerlei verschillende varianten als je dat zou willen :)

 

Dat is duidelijk! Bedankt voor je antwoord.

Als ik hier van uit ga, (1000 umol/s / m2) kom ik op die ene led ongeveer uit (van 50 watt). De oppervlakte waar ik het over heb is zo'n 0.15 m2 (40 bij 40 cm). Dan is het dus ook ongeveer 150 umol/s wat dus te doen zou zijn met een stroomsterkte van 0,7 - 1,0 ampere. Is er een simpele manier hoe je die veranderd bij zo'n driver? Kan het bijvoorbeeld met een potmeter, of hebben ze een vaste stroomsterkte?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...