Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

Recommended Posts

Hoe groot is je sensor "huisje" nu, of heb je die nog niet groter gemaakt?

Als je die van een redelijk formaat, ongeveer 8x8cm maakt met grote gaten, gaat het dan ook werken zonder fan denk je?

Ik heb sinds vandaag een DHT22 in het terrarium hangen, maar er moet iets omheen tegen het nat worden.

Kan ik dat bij jou bestellen?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Op de foto is nog dat kleine dingetje wat ik laatst mee had. Ik zal wel even een groter model proberen te printen.

 

:edit: Ik heb het overigens ook niet zelf ontworpen. Was nog even aan het kijken welke richting ik op wil. Die print was op basis van dit model:

http://www.thingiver...om/thing:840270 en de grote is dan deze: http://www.thingiver...om/thing:873879

 

De printer staat nu lekker te zoemen :)

Edited by Wietefras
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mooi verslag Wietefras, dat zet je toch aan het denken.

 

Waar heb je de leds vandaan? Ik zie ze wel hier.

Heb je er 4 in serie aan de driver hangen?

 

Hoe zit dat eigenlijk met die drivers? Ik zie dat de driver 143V - 1A is, maar jij spreekt over 1,4A ("..Ik ga voor 1400mA stroomsterkte als een mooi compromis..")

Is het dan 143 / 36 V = net geen 4 LEDS

En als die driver maar 1A is, wat hou ik dan over per led?

 

Ik werk met een 600W dus je snapt dat mijn interesse er zelf ook 1 te bouwen.

 

Ik lees dat je de warmte ala soort van cool tube af wil voeren. Blazen de led vens de lucht door het koelblok of zuig je de lucht aan door het koelblok (warmte lucht blaast naar onder cq naar boven). De temp van mijn 600W komt niet boven de 34 graden (gemeten in het plafond van de tent), maar de stralingswarmte op dezelfde afstand onder de lamp is hoger. Daar wil ik dus van af.

 

Als ik dus door de koelribben zuig (naar boven afblazen) dan gaat die warme lucht linea recta via de afzuiging weer naar buiten en krijg je eerder te maken met te lage temps in de tent gok ik.

 

 

Cabis.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik had de leds bij Mouser gekocht, maar ze zijn inderdaad ook wel te vinden op Alibaba. Aliexpres was geen succes zoals je al merkte. Ze kostten zo rond de 35 a 40 euro per stuk.

 

Ik heb inderdaad 4 leds aan een 200W 1,4A (constant current) voeding hangen. Dat is wel een beetje de standaard dacht ik. of 8 leds aan een 0,7A voeding voor extra efficiency. Dan zijn de leds dus 10% efficienter maar dan wordt de boel ook bijna 2 keer zo duur.

 

Ik weet niet waar die 1A vandaan komt. Wellicht is dat de input? 1A op 220V voor 220W maximaal? Je koopt die constant current voedingen op basis van het amperage wat je wilt hebben. bij Mean Well staat dat in de typeaanduiding. Dus 1400 is dan 1400mA of 1,4A. De voltages en wattages regelt het ding dan zelf. Je moet alleen zorgen dat je binnen de 200W en maximaal 143V blijft. Bij lagere amerages mag het voltage ook weer hoger zijn. Het is dus wel een beetje een zoekplaatje.

 

Bij 1,05A is het verbruik van een CXB3070 led 36,4W, bij 0,7A 23,6W en bij 2,8A (maximum) is het 108,1W. Dan heb je respectievelijk 153,1lm/W, 168,8lm/W en 113,3lm/W (hoe lager de stroomsterkte hoe beter de efficiency).

 

Die 1,05A voeding past niet echt lekker bij deze leds. Er kunnen er dan max 5 aan en dan zit je op 182W. Kan op zich wel, maar ik kwam daar niet mee uit. 0,7A, 1,4A passen wat dat betreft beter.

 

Je kan natuurlijk ook een andere voeding gebruiken. In de eerste post staat een link naar RollItUp en daar hebben ze allerhande varianten op dit thema. Bijvoorbeeld de 150W voeding van EMan Well of goedkope losse voedingen per led.

 

Daarnaast zijn er ook no andere leds. Zoals de Vero's van Bridgelux als je het iets(je) minder duur wilt maken. Van Cree bjvoorbeeld ook nog de CXB3590 leds. Die zijn een stuk groter en dan heb je er minder van nodig. Zijn ook duurder, dus je bespaart er geen geld mee, maar het kan wat makkelijker zijn om het armatuur te bouwen. Het kwam voor mijn tent niet uit.

 

Die stralingswarmte van HPS zat ik inderdaad ook mee. Dat is echt compleet opgelost met die leds. Ik heb geen opgekruld blad meer gezien.

 

De koeling met "cooltube" of waterkoeling zat ik over te denken. Het cooltube idee werd wel erg lastig. Zeker als het armatuur ook nog wat in hoogte versteld moet kunnen worden. Ben dus nou bezig met een waterkoeling. Al voldoen de CPU koelers ook prima hoor.

 

De fans op CPU koelers blazen op het blok. Dus de warme lucht blaast eigenlijk richting de planten. In eerste instantie liep de temperatuur daar flink mee op vergeleken met de HPS, maar met wat ventilatie tweaks kreeg ik het later inderdaad weer niet warm :)

 

Ik heb dat toen opgelost door een circulatie fan aan het plafond van de tent te hangen die door de leds richting planten blies. Dat werkte op zich prima, maar ik wil met die waterkoeling iets meer controle creeren over waar ik de warme lucht laat. Ik heb nog geen idee of dat werkelijk goed werkt uiteraard.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Heel vet dit.

Dat dacht ik ook toen ik tegen deze thread aanliep. Leds zag ik eigenlijk nog lang niet zitten, maar nu ben ik toch ook wel nieuwsgierig.

 

Tel daar bij op het onbreken van een hete pit zoals bij HPS en in mijn geval dan 400w ipv 600w. Ook de verdeling over meerdere lichtpunten is natuurlijk perfect. Het zou mij niet verbazen als dat een van de grote factoren is voor een betere opbrengst.

 

Cabis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik kan het echt aanraden. Het is net zo lekker kweken als onder T-Neon, maar dan met een opbrengst beter dan HPS:

- Het licht is echt wit, dus je kunt de planten gewoon zien

- Je bakt de planten niet zo snel, want er is nauwelijks warmtestraling

- Je kan ook jezelf niet verbranden als je per ongeluk de lamp aanraakt, want die leds worden hooguit een graad of 30 tot 50 Celsius (als je ze behoorlijk koelt)

- Een uniforme lichtverdeling is heel simpel vrijwel perfect te regelen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dat moet je met HPS eigenlijk ook. Aan het plafond hangen is gewoon zonde van de stroom tot aan de groeistop.

 

Je kunt ok de leds ook wel lenzen zetten om het licht meer te bundelen en zo de afstand tot het gewas te vergroten. Dat kost wel weer licht.

Share this post


Link to post
Share on other sites
...Ik weet niet waar die 1A vandaan komt..

Die 1A staat in de Mean Well link bij output (143V 0-1A), maar ik zie ook staan bij output descriptions: +1.4A143V

 

De voltages en wattages regelt het ding dan zelf...

Om het helder te krijgen: Dus omdat de driver max 1.4A kan leveren zullen de leds niet meer vragen? Als ik een voeding zou gebruiken die 1.8A levert dan draaien de leds op 100% en als ik een voeding van 5A zou gebruiken gaan ze stuk?

 

Als ik twee leds in serie schakel op de 143V driver dan regelt de driver dat ze op 72V (2x36) draaien?

Als er 1 led in de serie van 4 defect raakt gaan de andere 3 ook uit?

 

Ik heb vooral ervaring in het opblazen van leds en dat wil ik beslist niet bij deze doen ;) Maar geen project zonder leds!

 

...losse voedingen per led...

Dat lijkt me dan wel weer handiger. Je kunt dan echt de zons op- en ondergang regelen dus inclusief van oost naar west ipv langzaam in zijn geheel feller/dimmer

 

Draai je die 730Nm leds gedurende de gehele bloei? Zijn die echt noodzakelijk?

 

... stralingswarmte van HPS zat ik inderdaad ook mee...

Vergeet de FLIR footprint niet. Stralings warmte valt immers niet af te zuigen.

 

...opgelost door een circulatie fan aan het plafond van de tent te hangen die door de leds richting planten blies...

Hoe warm worden de koelblokken?

 

Als dat niet te warm is zit ik te denken aan een PVC buizen frame waar de koeler precies in past. Frame dan aansluiten met flex slang op in- en outlet. Hoeft niet door het filter. De outlet kan dan naar binnen afblazen. Scheelt weer in de verwarmingskosten dus dan wordt het weer goedkoper. Pro mini voor temp controle voordat de temp in de buurt komt van het ontstekingspunt van de buizen.

 

Inderdaad een prima project voor de arduino.

 

Cabis.

Share this post


Link to post
Share on other sites

2,8A is voor deze leds het maximum volgens de specs. Weet niet hoe gevoelig dat ligt, maar op een gegeven moment gaan ze stuk. Sowieso gaan ze sneller stuk als je ze zwaarder belast.

 

Als je 2 leds in serie schakelt dan pakken ze vanzelf het voltage past bij die stroomsterkte en temperatuur. Dat gaat dus inderdaad vanzelf goed ook als je er wat minder op aansluit. De voeding heeft echter wel een minimum voltage en bij 1 led werkt het dan niet. Dat deed ik per ongeluk wel en die led was dus meteen stuk. Dat opblazen van leds komt me dus zeker bekend voor :o

 

De 730 leds gebruik ik alleen 10 minuten nadat de lamp uitgaat. Dat zou ik inderdaad direct vanaf 12/12 gaan doen, maar deze kweek had ik ze nog niet en is de overschakeling naar 12/12 nog gebeurt onder de HPS.

 

Je kunt voor het Emerson effect die 730Nm leds ook samen met de andere leds aan laten staan, maar ik ben er nog niet over uit of dat nou een goed idee is. Las veel verhalen over extreme strek.

 

Die koelblokken voelen handwarm aan, maar ik heb het niet gemeten. Toen ik de circulatie fan aan het plafond had voelden ze zelfs koud aan. Het is ook wel een kwestie van hoeveel lucht je eroverheen jaagt. Hoe koeler hoe beter voor de leds ook. Ze geven meer licht als ze koeler zijn en gaan langer mee (al is dat laatste nauwelijks een argument).

 

Ik was van plan om behuizingen te printen voor over de blokken en dan inderdaad ook met PVC buizen aan elkaar. Kan me niet voorstellen dat het te warm wordt voor plastic. Anders gewoon wat harder blazen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wat top om te zien die opbrengst onder je 400watt led!! Ik hoop dat ik ook boven de g/watt uitkom met mn apollo 8 lampje ;) en anders ga ik ook over op zelfbouw led. Led Werkt echt zo veel fijner dan hps (nou ja in de zomer dan) winter moet nog uitwijzen.

Geniet van je wietje :vape:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wat een mooie opbrengst, ondanks de beestjes in je gewas.. Als je dat niet had gehad, was het wellicht nog meer geworden dan dit. Super mooie ronde en je hebt me ook weer een boel geleerd. En die 3d printer lijkt me echt een uitkomst.. alles wat niet bestaat maak je gewoon zelf. Super! Lijkt me alleen wel lastig om alles zelf in 3d te tekenen, maar schijnbaar heb jij hier een boel ervaring in, anders had je nooit van die mooie onderdelen kunnen printen.

Super mooi verslag, met een erg goed resultaat! Tijd om alle HPS en T-neon kwekers over te laten stappen naar LED ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Skutters, Bedankt, ben ook benieuwd wat jij met die Apollo led krijgt.

 

@SmokeyBear, Ook bedankt :) Zaten geen beestjes in het gewas gelukkig. Dat was een calcium tekort waarbij er blijkbaar bultjes onder op het blad komen. Zag dat later bij een andere kweker ook, dus dat zal wel zo horen :)

 

Of bedoel je het TM virus? Dat was wel een beetje sneu inderdaad. Maar goed zelfs als dat 25% kost op die ene plant uit vier, dan is dat op het totaal maar een paar procent.

 

Dat 3D ontwerpen is net als spelen met Lego of een blokkendoos. Je plakt alle vormpjes (cilinder, bol, kubus etc) aan ellkaar en dan heb je een model :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Het is helaas de eerste keer dat ik dit soortje kweek, dus ik heb geen echt vergelijk.

 

Dat is jammer,Was wel eens benieuwd het verschil in het geestverruimend effect van zowel onder de HPS als onder deze ledverlichting.Enfin gefeliciteerd met de oogst, maar had begrepen dat jezelf niet rookt, dus heeft iemand al een smaaktest gedaan.Rookverslag zou wel leuk zijn.:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik rook wel (in de vaporizer althans), maar ik ben niet zo goed in het duiden van de smaakjes.

 

Een paar mensen op twee verschillende meetings hebben het geprobeerd en die vonden het wel lekker, maar konden er ook geen naam aan geven. Het smaakt in ieder geval niet echt naar chocolade.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ff laten curen, misschien dat dan de choco smaak naar boven komt.Heb veel Thai gerookt die een duidelijke choco-koffie smaak hadden, alleen het effect beviel me niet, werd er hangerig van.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja het is nu aan het curen, maar ik vermoed dat de pheno's die ik had meer naar de Cannalope neigen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Of bedoel je het TM virus? Dat was wel een beetje sneu inderdaad. Maar goed zelfs als dat 25% kost op die ene plant uit vier, dan is dat op het totaal maar een paar procent.

 

Dat 3D ontwerpen is net als spelen met Lego of een blokkendoos. Je plakt alle vormpjes (cilinder, bol, kubus etc) aan ellkaar en dan heb je een model :)

Ja, ik bedoelde inderdaad het TM virus. Maar je hebt gelijk ja, die 25% op 1 plant is zeer weinig in het geheel.

Lego heb ik geen problemen mee.. maar 3d tekenen.. pfoe.. :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drivers en Cobs staan inmiddels in bestelling dus ik ben benieuwd wanneer er geleverd gaat/kan worden, vooral de naar de drivers is veel vraag en is de wachttijd bij mouser bijvoorbeeld 14 weken nu. Ik heb hem elders besteld, maar weet niet of ze voorraad hebben.

 

De Cree waardes bekijk ik hier, maar hoe kom ik aan de umol?

 

Van deze (engelse) Building and DIY LED Faq heb ik overigens erg veel opgestoken!

 

Wat ik me nog wel afvroeg, jij hebt schroefdraad getapt, maar dat spul is toch ALU? Is een zelftappende parker dan niet een stuk minder werk (alleen gaatje voorboren) met een hogere succes rate?

 

Maken die 8 Cooler fans geen herrie?

Zelf zit ik te denken aan dit soort koelribs, die kunnen dan in een PVC T stuk steken die wat korter gemaakt is zodat de ribs in een centrale buis steken die is aangesloten op een slak.

 

Soort van cooltube dus.

 

Cabis.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lego heb ik geen problemen mee.. maar 3d tekenen.. pfoe.. :P

 

Met een simpel programma als SketchUp kan iedereen 3d tekenen.

Edited by oude rocker
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

@SmokeyBear, Ja het is soms wel wat gepriegel en niet alle 3D programma's zijn even overzichtelijk

 

@Cabis, De umol waardes voor een aantal modellen kun je vinden bij RollItUp. Als je de lumen waarde door 65 deelt dan ben je al een heel eind trouwens.

 

Ik wilde netjes werkende schroefgaten hebben, dus daarom maar gaan tappen. Het luistert ook vrij nauw om die houders exact op de juiste plek te krijgen. Zeker de dingen die ik had, want die bestaan uit twee helftjes die exact moeten aansluiten op de led.

 

Denk dat het praktisch ook wel lastig te doen is als de led al met koelpasta op de koeler zit en dan nog parkers erin gaan draaien. Zou toch bang zijn dat ik de boel zou onder kliederen met de pasta en bevuilen met alu snippers.

 

De fans draaien op 5 volt. Die hoor je niet.

 

Dat cooltube idee leek me ook wel wat, maar al die buizen door de tent leek me nog lastiger dan bij een waterkoeling. Ben benieuwd wat je er van maakt.

 

Goeie thread ook van icmag inderdaad. Kan die link helaas niet meer opnemen in de start post.

 

@oude rocker, Ik gebruik FreeCad (dat is zeker geen simpel programma trouwens) en OpenSCAD (kun je mooi parametriseerbare objecten mee maken). SketchUp wilde ik ook nog eens proberen, maar is er nog niet van gekomen.

Edited by Wietefras
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bedankt :)

 

Ik had stekken genomen van deze dames en die stekken staan inmiddels onder de leds voor te groeien.

 

Helaas deze week geen kans om een verslag te starten, maar het kom er aan :)

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zullen we wel zien verschijnen dan :whistle:

 

1.4g/w zie je hier niet vaak meer voorbijkomen, en al bij al was dit geen 'topronde',

 

 

 

 

 

neem het niet verkeerd op maar ik bedoel die plant met Mozaikvirus enz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...