Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

Recommended Posts

Zit ook een beetje rond te kijken om het setje zoals jij heb compleet te krijgen maar is toch wel lastig haha

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bedankt mannen :)

 

Dries, in de eerste post staat hoe je er zelf eentje in elkaar kan zetten ;)

 

Ik ben echt zo super traag met dat knippen al heb ik ook maar 3 uur per dag om te knippen. Zelfs met vandaag hulp van mijn vriendin zijn we pas iets over halverwege :rolleyes2:

 

Merk wel dat ik dat scroggen op sommige plekken helemaal verkeerd gedaan heb. Te lang blijven opbinden denk ik dan. Er zitten nu allemaal toppen geplet onder andere toppen en die geplette toppen kunnen dan dus op de fluf hoop. Is wel weer wat mee te doen, maar toch zonde.

Share this post


Link to post
Share on other sites

De kosten zijn natuurlijk nog wel een puntje. Dat het armatuur 2 a 3 keer zoveel kost als een HPS armatuur vind ik persoonlijk echter niet zo'n probleem. Het is een hobby en dan mag het wel wat kosten ook als me dat meer gemak/plezier in het kweken geeft. Je verdient het deels natuurlijk ook wel weer terug met een iets lagere stroomrekening.

 

Het zit zelfs niet alleen in de stroomkosten, maar ook de levensduur van LED is veel hoger dan HPS of wat dan ook. De meeste LEDs geven aan een levenscyclus van 50.000 uur te hebben. Heb je ze 18u per dag aan staan, kom je nog op net iets meer dan 7,5 jaar uit voordat je ze moet vervangen. Ik dacht gelezen te hebben dat je HPS na 2-3 kweken wel kunt vervangen. Met LED zit je op zo'n (uitgaande van 3 tot 4 kweken per jaar) 22-30 kweken voordat ze op zijn. Dus dat is ook weer 10x zo lang. Dat scheelt ook een heleboel in je aanschafkosten, het licht is immers naast de afzuiging de meest kostbare investering in onze hobby. :)

 

Ik denk dat als je dit meeneemt, het lagere stroomverbruik en de hogere opbrengst, dat je effectief met LED vele malen goedkoper uit bent, ook al is je initiële aanschaf wel wat hoger. Misschien leuk om hier eens een overzicht van te maken? (alle 'verborgen' kosten en dit in vergelijk te gooien)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ze zeggen inderdaad 3 kweken voor hps maar als het goed is hoef je de lamp maar 1x per jaar te vervangen.

Gavita geeft aan de lamp eens per jaar te vervangen

Share this post


Link to post
Share on other sites

:offtopic

Verrek,

Dat is waarschijnlijk mijn probleem.... :oeps

Dit is mijn 4e kweek, met deze lamp van 35 pleuri... :withstupid:

Ben vergeten een nieuwe lamp er in te doen,

heb dat ding wel in huis laten komen, maar daarna totaal vergeten.. :wtf:

Share this post


Link to post
Share on other sites

:offtopic

Verrek,

Dat is waarschijnlijk mijn probleem.... :oeps

Dit is mijn 4e kweek, met deze lamp van 35 pleuri... :withstupid:

Ben vergeten een nieuwe lamp er in te doen,

heb dat ding wel in huis laten komen, maar daarna totaal vergeten.. :wtf:

daar ligt echt het probleem niet hoor oude rocker ik ken mensen die kweken al 4 jaar met de zelfde lamp en blijven de zelfde rondes draaien het enigste wat je krijgt is dat de trafos langzamer opstarten voor de rest blijft alles het zelfde ;) pure verkoop praat door tuincentrums die meer lampen willen verkopen!

Share this post


Link to post
Share on other sites

@SmokeyBear, De levensduur is hoe lang het gemiddeld duurt voordat 50% van die leds defect zijn. Vervangen van lampen doe je doorgaans op de daling van de efficiency. Als ik de specs zie van mijn 400W HPS dan geeft die na 12000 uur nog 94% van het oorspronkelijke licht. Bij de led is dat ook zoiets. Ik denk dus niet dat daar nou echt veel verschil in zit.

 

Dat is sowieso al 3 jaar constant de HPS op 12/12 en dan komt er nog zat licht uit dat je hem niet hoeft te vervangen. Het verwisselen van lampen neem ik dus eigenlijk niet mee. Ik had een Philips bulb, maar als je andere bulbs gebruikt dan moet je die wellicht wel vaker vervangen.

 

Het terugverdien effect is wat lastig uit rekenen omdat ik hetzelfde wattage gebruik. Alleen komt daar bij led dan meer wiet vanonder. Althans dat is het idee :)

 

Maar goed, als ik even van de efficiency waardes uit ga dan kom ik dus op 2,21umol/s/W bij de led en 1,75umol/s/W bij de HPS. Dan heb ik dus 26% meer stroom nodig bij de HPS. Dus 317W Led zou gelijk zijn aan 400W HPS.

 

Als ik ze voor het gemak even continu op 12/12 laat staan dan kost dat per jaar dus 4380 uur tegen zeg 23cent per kWh komt dat dan op 319 euro per jaar voor de led en 403 euro per jaar voor de HPS. Een verschil van 84 euro per jaar.

 

Mijn HPS installatie kostte 230 euro en de led 550 euro. Of eigenlijk 437 euro voor de led als ik maar uitga van 317 Watt. Dus het (gecorrigeerde) prijsverschil komt dan op 207 euro. Dat verdien ik dan in 2,5 jaar terug als je vol continu doorkweekt. Als je elk jaar je HPS bulb wisselt dan gaat dat dus nog wat sneller.

 

Ander scenario is dat ik de stroomsterkte van de leds lager neem. Dus bijvoorbeeld de leds niet op 1,4A (49,8W) draaien maar op 0,7A (23,6W). De leds worden dan namelijk efficienter. Dat scheelt dan ongeveer 14% qua efficiency. Het prijsverschil is wel enorm want het armatuur wordt bijna twee keer zo duur omdat je ook twee keer zoveel leds nodig hebt. De prijs van de onderdelen komt dan op 935 euro. Dat is 385 euro extra tegen een besparing van 50 euro per jaar en dan moet je dus 7,7 jaar continu kweken verder voordat je dat terug verdient.

 

Dus een overstap van HPS naar LED verdien je inderdaad binnen een redelijke termijn wel min of meer terug (als je het armatuur zelf bouwt), maar meer leds gebruiken en lager belasten om de efficiency te verhogen duurt gewoon te lang om terug te verdienen.

 

Daarom ben ik dus wel op LED over gestapt, maar ben ik niet zo efficient mogelijk gaan zitten binnen de leds. 1.4A leek me een mooi compromis.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Die μmols voor HPS gelden voor PAR. Philips specificeert voor haar lampen de Photosynthetic

Photon Flux, PPF , in μmol/s. PPF zijn golflengtes tussen 400 en 700nm.

De μmols van je led gelden voor het complete spectrum dat ze afstralen.

Je kunt die twee getallen dus niet zo maar met elkaar vergelijken.

Het belangrijkste is natuurlijk dat je planten het er lekker op doen :)

Edited by Zwemvis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Voor leds gebruiken ze dezelfde PAR definitie als bij HPS. Dat is een industrie standaard.

 

Die PAR PPF waardes van de leds komen overigens niet van Cree zelf. Cree maakt die dingen voor verlichting van huizen, kantoren en straten en die leveren dus alleen lumen waardes.

 

Een forumlid van Rollitup heeft de PAR waardes eerst omgerekend uit de lumen specs op basis van spectrale verdelingen (van de leds, CIE lumen curve en de PAR definitie). Later heeft iemand anders ze bij een universiteit in een bol van Ulbricht gedaan met een PAR meter. Die berekende waardes kwamen heel goed overeen met de gemeten waardes trouwens.

 

Bij leds zit wel een veel groter deel van het spectrum binnen die 400 tot 700Nm. HPS geeft veel meer warmtestraling en dat zit dan boven de 700Nm en valt buiten de PAR meting inderdaad.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Er zou een test gedaan kunnen tussen de d-papillion 315W & deze led opstelling om het verschil in opbrengst, smaak & potentie te testen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@konopi, Is er niet al een vergelijking van die d-papillon met een HPS? Ik kom er in de praktijk toch gewoon op neer dat hoe meer licht ik uit een watt krijg hoe meer grammen wiet ik er dan aan over houdt.

 

 

We zijn toe laatste "update" van deze kweek . De oogst is inmiddels goed droog. Het zit allemaal op 60% vochtigheid in de 2l weckpotten. Al had ik voor de laatste batch geen pot meer beschikbaar dus dat zit even in een 2l diepvriesbak. Morgen nog maar een pot erbij halen.

 

Was in totaal 550g droog. Op 400W is dat dus 1,38g per Watt. Go go Cree COB led powerrrrrr B)

 

Plus nog 38g fluf (netje te vol dus) en 75g knipafval. Dat is toch ver boven wat ik ervan verwacht had. Scheelt toch echt niet veel met wat ik onder een 600W HPS zou hebben gehaald.

 

8 keer 2l wiet:

gallery_37858_18124_55385.jpg

 

Vreemd genoeg gaat er in een 2l diepvriesbak veel meer wiet dan in een 2l weckpot.

 

Het ruikt heerlijk, maar de smaak is nog steeds ongedefinieerd. "Vreemd maar wel lekker" werd het genoemd op de meetings. Ofwel, de Rivella onder de wietjes.

  • Like 7

Share this post


Link to post
Share on other sites

WOW! :o

 

Dat is echt een super goed resultaat man!

Dat haal ik nog niet eens onder een 600w hps vandaan.

 

Die leds moeten heel snel wat goedkoper gaan worden, dan kan ik mijn hokje ook behangen met die dingen!

 

Tof verslag en een nog mooier eindresultaat.

Geniet er van!

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fantastisch gedaan jij zit duidelijk niet te "wietefratsen" laat het goed "rijpen" komt de smaak goed tot zijn recht 👍

Share this post


Link to post
Share on other sites

WoW dat is zeker een super goeie score!! Je hebt me nou helemaal voor 100% overtuigt ik ga zeker ook voor led over een tijdje maar dan ga ik een 2000watt frame maken

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja, bizar he :)

 

Dit had ik echt niet zien aankomen. Dacht dat ik het toch wel redelijk verkloot had her en der. Plus dan nog een plant met zwaar de TMV ertussen.

 

Het zijn wel veel kleinere toppen dan ik onder HPS had. Al zal dat vooral een gevolg van het scroggen zijn. De toppen zijn wel compact, maar kleiner. Dat is dus veel meer werk om te knippen.

 

Als je trouwens een 600W lamp vervangt door dit ding dan verdien je het vrij rap terug op je stroomkosten. Vergeleken met mijn 400W HPS heb ik nu ook 150g meer wiet. Daarmee verdien je het toch ook in een enkele kweek al terug.

 

Let er overigens wel op dat de ene led de andere niet is. De leds die ik gebruikt heb zijn wat duurder (rond de 35 a 40 euro het stuk), maar ze zijn wel echt efficienter dan HPS. Deze leds geven iets van 2,21umol/s/W. Een 400W HPS komt aan 1,75umol/s/W en een Gavita double ended HPS (1000W of 750W) aan 2,07umol/s/W.

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja dat is zeker bizar :)

Zoon score heb ik nog nooit gezien zonder CO2 haha

Ik vraag me nou alleen nog af wat jou kweekoppervlakte is?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb nu een 100x100 tent.

 

Aangezien er meer licht van dit armatuur komt dan van de HPS heb ik toch geprobeerd om de lichtintensiteit gelijk te houden voor een eerlijke vergelijking. De HPS hing in een 90x90 tent en met 26% meer licht uit de leds kwam ik uit op een 100x100 oppervlak. Van 0,81m2 naar 1m2 is namelijk ook 23% meer oppervlak.

 

Per saldo krijgen de planten nu toch wel meer licht overigens. Die leds schijnen al hun licht direct omlaag. Er zijn dus vrijwel geen reflectieverliezen. Alleen wat op de wanden, maar dat is door de 20cm lampafstand ook vrij beperkt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zeer gaaf einstein.

Duw die 1,38gr/watt met n big smile maar lekker ergens waar t licht niet schijnt. Wie weet gebeurt er nóg n wonder.. :D

 

 

 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja daar kan ik wel wat licht gebruiken inderdaad :)

 

 

Ben ook nog bezig geweest met mijn 3D printer. Heb altijd wat gedoe om de wiet uit de grinder in de vaporizer te krijgen. Voor de Mighty en Crafty zag ik dat Storz-Bickel een dingetje erbij leveren de je een deel van de grinder op de vaporizer draait en dan de wiet er zo uit schuift. Eigenlijk een soort trechter.

 

Dat wilde ik ook hebben voor de Plenty vaporizer. Dus even een verloopstukje gemaakt tussen de grinder en de wiethouder van de vaporizer en het past perfect.

 

De losse onderdelen:

gallery_37858_18124_47269.jpg

 

Grinder en wiethouder met het verloopje er tussen:

gallery_37858_18124_62234.jpg

 

Even overschudden en zonder morsen zit alles erin B)

 

Zit ook nog te denken aan hoe ik een standaard klimaat sensor wil hebben. Ben bezig geweest met de behuizing van een weerstation in het klein:

gallery_37858_18124_21720.jpg

 

Dat zou de temperatuur en LV sensor afschermen van het licht. Misschien maak ik er ook een fannetje in zodat ook de CO2 meter erin kan. Bovenop moet eigenlijk dan ook de licht sensor komen. Heb dus nog wel wat te klussen :)

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wat een score, gefeliciteerd! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prachtig wietefras! Zo he, 1,38 g/watt. Dus onder led kun je wel degelijk kweken, de COB's dan.

Je kunt heel trots wezen op je oogst en dit kweekverslag als een stukje onomstotelijk bewijs.

 

Merk je wel verschil tussen de HPS en COB topjes (qua smaak en potentie)? Je hebt vast nog wel wat van een oudere oogst liggen om te vergelijken.

 

iig, geniet ervan!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bedankt mannen :)

 

Het is helaas de eerste keer dat ik dit soortje kweek, dus ik heb geen echt vergelijk.

 

Het ruikt wel veel meer dan de Bubblegummer wiet die ik de vorige rondes deed, maar ik denk toch dat dat meer aan de soort ligt dan aan het licht. Onder T-neon kwam er bij die soort namelijk ook nauwelijks geur vanaf.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...