Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

Recommended Posts

Bedankt :)

 

Had nog even een kiekje genomen van de planten met flits (net nadat het licht uitging). Dan zie je wat beter dat er nog best wat toppen in zitten en dat het niet alleen een tent vol sla is:

gallery_37858_18124_193880.jpg

 

Het vergelen en verdrogen van het blad begint inmiddels wel ernstige vormen aan te nemen.

  • Like 7

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niet bang voor rot met al die vergeling?

 

Wordt een mooie score, maar dat weet je zelf ook wel. :whistle: :dribble:

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Kerel" heb je geweldig gedaan van harte gegunt je hebt mij met led overtuigd.

 

Nogmaals heel erg bedankt voor leuke en informatieve reacties LED verlichting :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Johnny_Sack, Ja ik had een paar weken terug ook al een plukje rot, dus als ik iets vreemds zie dan haal ik de top eruit en knip die helemaal aan stukken, Gelukkig verder nog geen rot gevonden, maar op mijn gemak ben ik zeker niet.

 

Of het een goeie score wordt ben ik nog niet helemaal zeker van. Het ziet er toch allemaal heel erg anders uit dan wat ik gewend ben.

 

Vorige kweek had ik dit soort toppen:

gallery_37858_17221_48777.jpg

 

De toppen nu zijn veel kleiner, maar het zijn er wel veel meer.

 

 

De vorige oogst is inmiddels wel bijna droog. Denk dat er nog een paar gram af gaat met wat drogen en dan zal het zo rond de 100 gram uitkomen. Dat is dan 23% en dat scheelt niet met wat ik onder de HPS had.

 

@Zoned-out!, Heh, bedankt. Ik vind het wel heel lekker kweken met die leds. Zeker als het wat warmer is dan is het toch wel fijn dat je het makkelijker koel houdt in de tent. De LV en ventilatie kwam uiteindelijk ook wel onder controle, dus dit ga ik zeker nog een ronde proberen.

 

Vanavond weer te lui geweest om te knippen plus wel druk bezig met het verpotten van de stekken. Die staan nou in ieder geval klaar in de netpotten voor de volgende ronde;)

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja, ik vond deze beter passen bij het groen van de toppen :)

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Je moet de slag nog te pakken krijgen 1e ronde onder LED prima gelukt

laat duidelijk zien onder een ander licht bron houd jij prima stand.

 

Jij laat zien LED biedt controlle/voordelen volgende ronde punten op de I

zeker weten dat het alleen nog beter kan gaan heel veel succes.

 

"Off-Topic" wanneer ik begin met kweken moet ik ook mijn nagels lakken 😂

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja, ondanks dat ik niet helemaal tevreden ben over hoe de kweek ging, ziet het er toch naar uit dat er wel een hele hoop wiet vanaf gaat komen.

 

Helaas deze keer geen grote Cola's waar ik mijn nagels voor zou lakken :) Maar gelukkig wel heel veel flink harde wat kleinere toppen. Het is net een vierkante meter spruitjes, maar dan wel lekker :likken:

 

 

De kweek begint dus haar einde te naderen. De dames zitten nu op 12 weken 12/12 en 10 weken echte bloei. Heb nu eindelijk ook wat tijd om de hele tent leeg te het knippen.

 

Gisterenavond 443 gram nat erbij geknipt en er is nog flink wat te gaan:

gallery_37858_18124_50525.jpg

 

Dat zal na drogen dan ook wel iets van 100g worden en ik heb net geen kwart gehad. Plus de 2 oogsten die ik al droog heb liggen ben ik dus bang dat ik mijn schatting toch wel iets naar boven moet bijstellen cool.png

 

Gelukkig ook nog geen rot tegen gekomen met die hoge LV van de laatste weken. Er zit wel veel verdroogd blad (op steeltjes) in de toppen, maar vreemd genoeg kan ik zelfs dat er nauwelijks vanaf trekken.

  • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik ben zeer, zeer benieuwd naar de uitslag.

Is dit het begin van de omslag in de revolutie naar de omschakeling van de verandering in leds?

Onder het motto led it happen?

Yes we can :)

Ik krijg spontaan zin om te solderen :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik ben ook zeer verrast naar de hoeveelheid, zelden een knappe led kweek gezien maar dit lijkt serieus ergens op!

Heel netjes gedaan Wietferas en idd mooie nagellak ;-)

 

Pg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ben er dus nog lang niet, maar het begint er inderdaad wel op te lijken dat ik ruim over mijn gebruikelijke 1 op 1 HPS scores heen ga. In de VS zag ik verslagen dat ze met dit soort armaturen zelfs 1,4 op 1 halen.

 

Ik ben persoonlijk zeker klaar met HPS. Ongeacht of deze kweek nou meer oplevert dan mijn HPS resultaten of niet. Dat ik met een hoge buitentemperatuur gewoon door kan kweken zonder een centje pijn is toch echt wel een genot hoor. Al moet ik nog maar zien dat ik met wintertemperaturen niet juist problemen ga krijgen dat het te koud wordt :)

 

Deze leds zijn flink efficienter dan HPS. De Cree CXB3070 cobs zouden (op 1,4A) 2,21umol/s/W geven terwijl een 400W HPS maar op iets van 1,75umol/s/W uitkomt. Zelfs de 1000W DE Gavita komt maar tot 2,07umol/s/W.

 

Plus dat er met deze leds veel minder licht kwijt raakt door reflectieverliezen. Er is geen reflectorkap nodig boven de lamp en er valt minder licht op de wanden, omdat de afstand korter is.

 

De lichtverdeling is ook heel erg mooi en ik denk dat de lichtpenetratie door al die kleine lichtbronnen ook veel beter is dan een enkele grote lamp midden in een tentje.

 

Dus alles te samen beschouwd zou 1,2 op 1 tot 1,4 op 1 best te doen moeten zijn met dit soort armaturen als je normal gesproken 1 op 1 kweekt met HPS. Daar hoop ik althans toch maar op ;)

 

De kosten zijn natuurlijk nog wel een puntje. Dat het armatuur 2 a 3 keer zoveel kost als een HPS armatuur vind ik persoonlijk echter niet zo'n probleem. Het is een hobby en dan mag het wel wat kosten ook als me dat meer gemak/plezier in het kweken geeft. Je verdient het deels natuurlijk ook wel weer terug met een iets lagere stroomrekening.

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Goed begin Wietfras.

 

Het truukje met LED cobs is dat ze efficienter worden als je ze dimt, in tegenstelling tot andere typen licht. Dus als je een 100watt cob op 50watt draait dan geeft ie niet de heflt minder licht. Wel minder dan op 100watt natuurlijk, dus heb je meer led cobs nodig. Een combinatie van bijvoorbeeld 16 cobs op 50w gebruikt net zoveel stroom als 8 cobs op 100w maar die 16 produceren in totaal veel meer licht. Maakt het natuurlijk wel twee x zo duur.

 

Pas wel op met de claims die je leest op rollitup m.n van supra en vriende... zijn veelal beroerde hps kwekers en haters. De gpw nummers zijn scheef omdat ze nog een truukje gebruiken om mensen te misleiden. Als je een 600w gebruikt op 1.5mx1.5m krijg je meer gpw dan 600w op 1x1m maar wel meer fluf en minder vette toppen.

 

Dat gezegd hebbende, 2gpw (captain morgan) is al gehaald, meer is mogelijk simpelweg vanwege dat eerste truukje. Kost de led wel 4-5x een gavita.... en meer wiet kweek ze er niet mee (kg/m2 is wat matters :))

 

Licht penetratie is overigens niet beter maar juist een probleem, licht van vele verschillende hoeken ipv recht van boven is wat voor goede penetratie zorgt. Daarom gebruiken sommigen nu toch lenzen ondanks het licht verlies.

 

Anyway, leuk om 's een fatsoenlijke NLse kweek te zien onder LED.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Leds worden inderdaad efficienter als je ze dimt, maar dan krijg je er dus ook minder licht uit en moet je er weer meer kopen om voldoende licht te krijgen. Dan wordt het dus armatuur alleen nog maar duurder. Ik had berekend dat het economisch gezien geen zin heeft om voor lagere amperages te gaan. Je verdiend de extra kosten niet terug door een lagere stroomrekening.

 

Je kunt natuurlijk wel stoerdere g/W ratio's halen als je de leds efficienter belast, maar dat is me het geld dan dus weer niet waard :)

 

Ik had inderdaad ook 400W HPS op een 80x80 tent en ik ben nu naar een 100x100 tent gegaan voor de 400W led. De lichtdruk per m2 is echter wel gelijk gebleven. Uit die leds komt namelijk daadwerkelijk meer licht wat ook nog eens beter op de planten terecht komt. Dat heb ik dan over een groter oppervlak verdeeld zodat de intensiteit hetzelfde zou moeten zijn gebleven als wat ik had onder HPS. Dat vind ik dan dus geen trucje.

 

In de start post heb ik wat berekeningen gemaakt van de kosten per umol/s. Dit led armatuur is dan per umol 3 keer zo duur als een Gavita Pro 1000W en ongeveer 2 keer zo duur als een 400W Gavita eVSA HPS. Geen 4-5x hoor. Zo extreem is het niet. Al zijn die led armaturen als je ze kant en klaar koopt inderdaad nog wel een paar keer zo duur als zelf bouwen. Dan moet je al gauw denken aan 2000 a 2500 euro waar ik nu 550 voor heb betaald.

 

Voor mij is kg/m2 niet zo relevant, maar ik denk dat LED daar ook wel beter uit komt. Je hebt een veel betere lichtverdeling dus je hebt minder last dat je de ene plant echt teveel licht geeft en de andere juist minder. Bovendien kun je de planten met die leds veel meer licht geven zonder dat je ze bakt door overdadige warmtestraling.

 

Licht penetratie is uiteraard wel beter met die cobs, want het licht komt nu uit 8 verschillende hoeken op de planten in plaats van slechts 1. Het was ook overduidelijk te zien toen de leds erin gingen hoor.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vraag me toch af hoe het zit met de stroomrekening in de winter.Het lijkt me een leuke lamp voor de zomer vanwege lage warmteontwikkeling, maar gaat in de winter toch opbreken of niet??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dat moet ik nog even ondervinden inderdaad. Al staat mijn tent op zolder en daar is het normaal gesproken ook gewoon 20 graden. Dus ik verwacht er geen problemen mee.

 

Strikt genomen zou er ook ongeveer evenveel warmte vanaf moeten komen als van een HPS van vergelijkbaar wattage. Ze zijn wel iets efficienter dan HPS, maar nou toch ook niet zoveel.

 

Het grote verschil zit hem in de directe stralings warmte. HPS straalt echt veel warmte direct op de planten en led veel minder. Dan heb je dus al snel hitte stress verschijnselen onder HPS terwijl je dat met LED niet zo snel krijgt. Voor de opwarming van de tent gaat toch vooral de wet van behoud van energie op.

 

Ik had in eerste instantie zelfs dat de temperatuur een paar graden steeg nadat ik de HPS had vervangen door het LED armatuur. De led koelers blazen namelijk de warme lucht horizontaal af. Dat blijft dan hangen rond de planten.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ah, ik dacht dat die aanstekers altijd wel reclame van de GS erop hadden.

 

 

Welke GS kwam die aansteker vandaan dan?

 

Die van mij kwam uit Zwolle.. :D

Dan weet je vast wel welke ik bedoel..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wietefras, je hebt me om. :P

 

Dat de leds die jij hebt doen wat ze moeten doen, daar begint het wel erg op te lijken inmiddels.

Nu het spulletje nog voor een fatsoenlijke prijs aan zien te schaffen, en dan een 1000w led armatuur in elkaar fixen.

Ik wacht nog wel even met led tot de prijs van een 1000w hps ongeveer overeenkomt met 1000w led.

 

 

Het ziet er heerlijk uit dat veldje!

 

 

Edit:

Ik las dat je 100w leds zou kopen, enkel heb je 8 leds hangen en zijn het dus 50w leds?

Hoeveel k zijn ze?

Edited by bosrand

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Oude Rocker, Zou inderdaad best kunnen dat ik daar ooit wat besteld heb :)

 

@Boefje030, Ja toch :)

 

@bosrand, Je hebt doorgaans minder watts aan led nodig voor de dezelfde hoeveelheid licht. Zeker als je nog even wacht tot de prijzen gedaald zijn. Die dingen worden steeds efficienter.

 

De standaard belasting van deze leds is 2,8A en dan verbruiken ze inderdaad 100W. Ik draai ze op 1,4A en dan is het dus 50W. De Meanwell voedingen gaan echter maar tot 1,4A. Dus vandaaar eigenlijk.

 

De efficiency daalt ook wel met 27% als je ze dubbel zo zwaar belast. Ze leveren van de CXB3070 nu alleen nog maar AD bins en dan heb je op 1,4A 152 lm/W (2,3 umol/s/W) en op 2,8A nog "maar" 120lm/W (1,8 umol/s/W).

 

Dat laatste is dan dus wel nog steeds vergelijkbaar met een 400W HPS. Dan zou je met 4 leds een 80x80 tent kunnen vullen. Een compleet armatuur komt dan op iets van 350 euro aan onderdelen ipv de 550 euro die ik nu kwijt was.

 

Mean well heeft inmiddels wel voedingen die hoger gaan dan 1,4A overigens. Al is de verkrijgbaarheid nog wat lastig.

 

Wat ik eigenlijk nog wil proberen is om iets zwaardere voedingen te kopen en daar dan een zonlicht cyclus mee nabootsen. De planten krijgen dan nog steeds gemiddeld over de hele dag 400W aan licht, maar aan het begin en einde van de dag wat minder en in de middag wat meer.

 

Uit de VPD grafiek is namelijk af te lezen dat de planten midden op de dag veel beter met het licht overweg kunnen. Dan zou het vast efficienter zijn om ze in de middag wat meer licht te geven en op de tijden dat ze het wat moeilijker hebben juist wat minder. Al is het verschil bij gebduik van leds veel minder zichtbaar dan bij HPS.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dit is echt een super interessant Kweekverslag man! Je heb mij nou eigenlijk ook wel overtuigt dat led gewoon hps kan vervangen :)

Dit word een mooi projectje voor de volgende zomer!

Ik denk dat ik dan mooi in de zomermaanden met led ga werken en in de wintermaanden met hps

 

Alleen de prijs van led is op het moment nog belachelijk hoog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Weer zo'n superproject van Wietefras! :verrygood

Mooi veldje met toppen onder je LED.

Ik ben benieuwd naar het uiteindelijke gewicht en de "hardheid" van de toppen.

 

Volgens mij kun je hier een heel mooi product voor de thuiskweker mee ontwikkelen;

Een modulair LED systeem, welke dus uitbreidbaar is en waarvan je de afmeting van het complete armatuur aan kunt passen aan het formaat van je kweekhok/-tent.

 

Hmmm, leuke gespreksstof voor zaterdag. :jump:

 

Groeten Beaker :spliff:

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Dries_grower, Ja in de winter alsnog met HPS zou ook kunnen inderdaad. Al denk ik dat je het met led ook wel gewoon warm kan krijgen.

 

400W blijft namelijk gewoon 400W. Dat wordt uiteindelijk allemaal in warmte omgezet. Strikt genomen ook het uitgestraalde licht. Al wordt dat dan ook wel weer gekoeld door de verdamping van de planten en wat ze opnemen voor hun groei.

 

Afgezien van de mindere directe warmtestraling zou de opwarming van het hok niet anders moeten zijn met led of met HPS.

 

Dat is misschien wel een mooi experiment als ik de planten eruit heb. Kijken hoe snel de tent opwarmt met de 400W led of met de 400W HPS erin.

 

@Beaker, Bedankt :)

 

Het systeem is inderdaad op zich al vrij modulair. Had in eerste instantie ook plannen om voor iedere module een aparte behuizing te maken op de 3D printer, maar het werd me allemaal wat teveel gedoe.

 

Het mooiste zou ook zijn dat elke module een arduinotje (nano or Pro mini) aan boord heeft met warmte sensor (of voltage meter) en eventueel een tachometer voor de fan om de gezondheid van de ledjes te monitoren.

 

Zit nu echter meer te broeden op een plan voor een waterkoeling. Dat maakt de modulaire opzet ook wat lastiger. Heb wat nieuwe led houders besteld en dan wil ik ze op koperen plaatjes zetten die op koperen verwarmingsbuizen komen waar dan water doorheen loopt om ze te koelen.

 

Dan kan ik beter regelen of ik de warmte weer de tent in wil blazen of juist niet. Dat zou nog meer controle over de temperatuur maar ook over de LV moeten geven. Hoop ik :)

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...