Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

Recommended Posts

De luchtvochtigheid is slechts één van de factoren welke aanleiding kan zijn voor de ontwikkeling van botrytis.

Een plant kan best enige tijd een hoge luchtvochtigheid doorstaan zonder toprot te krijgen, als deze daarna weer goed opdroogt en de botrytis sporen zich niet tot schimmel ontwikkelen. Een dichte ontwikkelde top vol suikers droogt van binnen moeilijker op dan een open gewas. Het is dus de vraag wanneer de botrytis aanslaat omdat alle omstandigheden daartoe ideaal zijn. Botrytis is overal en altijd aanwezig uitbannen kan dus eigenlijk niet, onder controle houden wel. Het gebruik van middelen is mogelijk maar om reden van consumptie zijn veel chemische middelen niet wenselijk. Praktisch gezien hou je misschien waterstofperoxide over, maar dit werkt voornamelijk curatief omdat het snel afbreekt. Een andere mogelijkheid is de inzet van concurrende schimmels of schimmels welke parasiteren op botrytis. Hiernaast kan je plantversterkers gebruiken, welke meestal bepaalde nutrienten toevoegen welke de celwanden steviger zouden maken zoals silicium en calcium wat zeer moeilijk transporteerbaar is en dus via chelaten als bladvoeding oid moet worden aangeboden. Ook worden voor dit doel dingen ingezet die het autoimmuunsysteem zouden versterken zoals asprine en bepaalde schimmelpreparaten.

Ventilatie is een veel gebruikte oplossing, door veel luchtbeweging door de planten heen te leiden voorkom je ophoping van vocht vanuit de verdamping, condensatie en externe oorzaken zoals watergift en regen.

 

De mate van verdamping is een indicatie voor de opname van voedingsstoffen en groei. Echter, indien de plant alleen zou verdampen omdat deze zich zelf moet koelen omdat de bladtemperatuur te hoog is, is het de vraag of er nog groei plaats vindt. Er zijn hierin wel wat aannames maar deze zijn niet concreet en onderhevig aan voortschrijdend inzicht.

 

Zoals altijd, meten is weten en één zwaluw maakt geen zomer. In die zin dus erg interessant dat de ontwikkeling van metingen, regelingen en de samenhang tussen alle andere factoren doorgaat en fijn dat enkele enthousiastelingen dit willen delen en bediscusseren.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Heh oude rocker, dat is de formule om op basis van RH (in variabele $r['Humidity']) en temperatuur (in $r['Temp']) de DP te berekenen :)

 

Ik moet eerst nog maar zien of de wateropname gedurende de dag echt varieert of dat het gewoon komt door de variatie in temperatuur door invloeden van buitenaf.

 

De wiet van Beaker is duidelijk goed bevallen ;)

 

@Dr Dog, Ah dat is nog een hele lijst aan dingen om te proberen :)

 

Heb dit keer helaas wel de silicium achterwege gelaten. Die Mineral Magic is in een soort kleivorm en dat levert nogal een zooitje op in het vat. Al moet ik zeggen dat de planten daar ook nooit echt last van gehad hebben. Misschien gewoon maar weer erin gooien. Al heb ik ook het idee dat het niet zo goed oplost als het maar een beetje op de bodem ligt vies te zijn ;)

 

De bedoeling is inderdaad om zoveel mogelijk te meten in een poging te begrijpen wat er allemaal gebeurt in die tent :) Op zijn minst interessant om te doen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Perfect oplossing warmte problemen waterkoeling. Zoals gebruikt wordt bij computer processors zie voorbeeld (http://tweakers.net/categorie/491/waterkoeling/producten/) helaas niet beschikbaar ilegalisatie krijgen geen kans doorontwikkelen GVD hebben allemaal genoeg ideeën! Maar goed keep calm and carry on laat mij niet gek maken hopelijk wordt alles snel gelegaliseerd! Wordt tijd uit de stenen tijd perk schoon genoeg van verouderd technieken en gedachten goed!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja, waterkoeling had ik ook naar gekeken inderdaad. Wat is daar niet beschikbaar aan dan?

 

Ik was vooral bang dat dat mogelijk zou gaan lekken met alle ellende van dien. Voornamelijk omdat het hele armatuur ook verticaal moet kunnen bewegen en dan lijkt me het riciso dat een slang los schiet nog best groot. Of ik zou de radiator ook erbij op het frame moeten zetten, maar dan is het nut grotendeels weg.

 

Bij Aliexpress heb je voor weinig van die watergekoelde blokjes en radiatoren met of zonder fans erop. Voor de prijs hoef je het niet te laten.

 

Ander puntje waar ik nog wel mee zat was de bevestiging van de leds op de koelblokjes en de koelblokjes op een frame. Je kunt volgens mij niet boren in die watergekoelde blokjes, dus dan moet je de leds erop lijmen. Hoe ik ze dan aan het frame moet vastmaken was me al helemaal niet duidelijk.

 

Misschien moet ik gewoon eens een klein setje proberen voor mijn voorgroei/stekken kastje. Voor hetzelfde wattage als een 2x55W T-neon heb je met led natuurlijk veel meer licht dan en ook veel meer mogelijkheden om het licht goed te verdelen. Meestal staat er nauwelijks wat in en dan hoeft niet al het licht aan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dat is nogal een gok..

Ik snap, dat je popelt..

 

Wel wel heel voorzichtig aub

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bedoeling speciaal koelblokken module plug and play waterkoeling aangesloten kan worden. Aansluiting slangetjes bevestigen op een koppeling in het midden blijft alles netjes bij elkaar, watervoorziening d.m.v een slang boven gewenst led lichtinstallatie. Blijft "water tank" buiten kweektent een slang naar binnen stevig en flexibel hoog en laag versteld kan worden. Zoals gezegd moet worden door ontwikkeld idee in mijn hoofd wil niet zeggen daadwerkelijk toepasselijk.

 

Kleinschalig gebruik mogelijk geen idee bevestigen waterkoeling op koelblokken (houdig vorm) zonder gaten boren.

 

Lijmen echt niet aan beginnen laat op kort termijn zeker los beter "tai ripjes" hopelijk duidelijk spelling vast maken.

 

Bedrijven hebben geen motivatie door ontwikkelen kweeksystemen lichtinstallatie's wanneer ilegalisatie niet stopt.

 

Waterkoeling houdig vorm niet geschikt voor home made led koelblokken moet worden door ontwikkeld. Maar goed misschien weet jij een oplossing niet geschoten altijd mis nederland heeft genoeg mensen met gezond verstand.

 

Helaas wordt hier misbruik van gemaakt innovatie op ander gebieden (uitgezonderd wetenschap) wordt onder drukt!

Share this post


Link to post
Share on other sites

...

De wiet van Beaker is duidelijk goed bevallen ;)

...

Eventjes om misverstanden te voorkomen; hij heeft de zaadjes van mij en heeft de wiet zelf gekweekt. ;)

Ik ben blij dat de Chuckstral je bevalt oude rocker. :verrygood

 

Sorry voor deze off-topic Wietefras. :hug:

 

Groeten Beaker :spliff:

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Crimson fart, Ha, dat zou mooi zijn ja :) Ben bang dat ik al blij mag zijn als er 400g af komt ;)

 

@oude rocker, Ze doen dat spul toch ook in PC's.

 

@Zoned-out!, Die PC waterkoelingblokken kan je toch ook gewoon gebruiken voor leds? Waarom zou dat anders zijn? Ik heb nu ook CPU koelers op de leds zitten.

 

Zelfs als wiet kweek legaal wordt lijkt het me stug dat er een hele industrie komt die zich richt op thuiskwekers die zelf een led armatuur willen bouwen :)

 

Bovendien is het in de VS al deels legaal. Dat is toch een veel grotere markt dan Nederland.

 

Het probleem is eerder dat het led armatuur in hoogte versteld moet kunnen worden en bewegende waterslangen lijkt me dam geen goed idee. De radiator integreren met het armatuur zou kunnen, maar dan heb je de warmte alsnog op dezelfde plek.

 

Als je je armatuur niet verstelt dan zou het beter kunnen. In kassen doen ze dat bijvoorbeeld. Daar hangen de lampen gewoon op een vaste hoogte.

 

@Beaker, Ah bedankt voor de verduidelijking :)

Edited by Wietefras

Share this post


Link to post
Share on other sites

Waterkoeling is technisch goed mogelijk hoor, Opticlimate lijkt me een bewezen succes.

Je zal echter eerst goede leds moeten vinden die het redendement van HPS overstijgen en qua aanschafkosten toch dichter in de buurt van HPS komen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

...

De wiet van Beaker is duidelijk goed bevallen ;)

...

Eventjes om misverstanden te voorkomen; hij heeft de zaadjes van mij en heeft de wiet zelf gekweekt. ;)

Ik ben blij dat de Chuckstral je bevalt oude rocker. :verrygood

 

 

En het was een prijsje in de prijsvraag topic.. :nerd

 

@oude rocker, Ze doen dat spul toch ook in PC's.

Maar dat zijn kant en klare systemen,

waarvan ook bekend is, dat de kans op lekkage aanwezig is..

De belangrijkste reden, dat ik het zelf nog niet heb in mijn PC

 

De radiator integreren met het armatuur zou kunnen, maar dan heb je de warmte alsnog op dezelfde plek.

Dat gaat niet werken idd.

 

Je moet het een beetje zien, als een splitunit bij een airco denk ik..

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Dr Dog, Waterkoeling uiteraard kan wel, maar ik was bang dat de koppelingen op den duur wel stuk/los zouden gaan van het op en neer bewegen van het armatuur.

 

Nou moet ik ook zeggen dat ik mijn armatuur nu nauwelijks nog in hoogte verstel, maar tijdens het scroggen was het soms toch wel handig om het ding even wat hoger te hangen.

 

@oude rocker, Die kant en klare systemen hebben toch ook gewoon slangetjes die je op de blokken klemt?

 

 

 

Ik heb overigens geen probleem met de warmte in de tent. Eerder het tegenovergestelde. Ik zou de warmte van de leds graag effectiever gebruiken om de tent op te warmen en de lucht te drogen.

 

Mijn vriendin zat al te dromen dat ik met het koelwater van de leds een hottub zou kunnen opwarmen :)

 

 

Nou we er toch over zitten te brainstormen, zou je niet gewoon koperen verwarmingsbuis kunnen nemen en daar dan voor iedere led een stuk koperplaat van een paar mm dik op solderen? De koperbuis is dan ook meteen het frame. Eigenlijk niet eens zo'n gek idee toch?

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Groot probleem jaren ilegalisatie hek van de dam america draait alles op geld! China heeft markt in handen verklaard waarom iedereen kermis licht armatuur verkoopt (uitzondering zelfbouwprojecten). Probleem innovatie wordt tegen gewerkt aandeelhouders willen geld z.v.m rotzooi verkopen, consument moet zicht maar redden intreseerd niemand over lijken gaan. Weg met troep blijven bedrijven zoals Osram en Cree bestaan prijzen gaan naar beneden innovatie komt in stroom versnelling klaar is kees! Commerciële LED installatie verkopers kippen zonder kop onzin uitschijters!

 

Wanneer wij paar jaar verder zijn komen vanzelf modellen beschikbaar wel goed zijn. Mensen met gezondverstand moeten zelfstandig worden koppen bij elkaar eigen modellen verbeter en aanbieden voor het publiek. Zoals gezegt fucked up hier staat alles stil nederland had titel no bullshit denkers. Medicatie heeft dat goed verpest. 3 keer raden waarom medicijnen zit cocaïne en heroïne uit afganistan en zuid america, "war on drugs" give my a brack gefinancierd door medicijnen industrie! Maar goed back on topic betrapt schiet weer eens ruim uit mijn slof sorry voor het ongemak!

Share this post


Link to post
Share on other sites

schiet weer eens ruim uit mijn slof sorry voor het ongemak!

 

Dat niet alleen, begrijpend lezen is lastig als het niet begrijpend geschreven is.

Het lijkt net een brei van steekwoorden

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

schiet weer eens ruim uit mijn slof sorry voor het ongemak!

 

Dat niet alleen, begrijpend lezen is lastig als het niet begrijpend geschreven is.

Het lijkt net een brei van steekwoorden

 

Houd het kort hersenschudding gehad geleerd kort mogelijk antwoord geven houd het anders niet vol!

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ah ok.

 

Vraag me af of de led armatuur prijzen op korte termijn in de buurt bij HPS zullen komen (met vergelijkbare efficiency). In de VS is de markt voor die dingen enorm, dus het zal daar wel vandaan moeten gaan komen, maar dan nog. De leds zelf zijn al vrij duur en als iemand er dan ook nog een armatuur omheen moet bouwen wordt het nog een stuk duurder.

 

Daar zit hem dan de kracht van de zelfbouw. Dan betaal je alleen de onderdelen. Dat scheelt toch op zijn minst 30 tot 50% op de prijs.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja, "wat hoger" wel, maar over de 70 of 80% toch niet meer?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hps is niet veel meer dan een licht aangepaste straatlantaarn he.. De markt bepaald uiteindelijk of iemand er rendement in ziet om iets te ontwikkelen voor een specifieke toepassing zoals kweken. Alhoewel led steeds meer potentie laat zien, zijn er ook best wat ontwikkeling in andere lichtbronnen. TL is echt zo gek nog niet, plasma is weer wat weggezakt maar er zijn zeker andere alternatieven welke in ontwikkeling zijn. De marktwerking heeft er inmiddels voor gezorgd dat in de tuinbouw gebruikte hps armaturen voor onder de 20 euro worden verkocht. Een tuinder die meestal zijn eigen Electra opwekt en in een kas de warmte van zowel de gasaggeregaat en de lampen goed kan gebruiken koopt dus gewoon nette gebruikte spullen en investeert niet in elektronische armaturen of led. Hierdoor is ook de markt voor nieuwe verlichtingsvormen kleiner geworden plus het feit dat veel gewassen tegenwoordig geteeld worden in africa waar meer natuurlijk licht en warmte zijn dan in Nederland.

Hetgeen Zoned Out stelt is nogal ongenuanceerd in die zin. Ook het verwijt dat uit China slechte kwaliteit komt, men maakt wat men kan verkopen. De materie rondom licht is redelijk nieuw en zekere qua ervaring nog zeer beperkt er zijn nauwelijks grote groepen gebruikers te vinden die indoor telen en als die er al zijn hebben die zelden het rendement van cannabis. In die zin zijn de indoor cannabis kwekers pioniers die de luxe hebben dat ze zich dat kunnen permitteren. Je zou Opstelten CS bijna dankbaar moeten zijn voor het onbedoeld stimuleren van deze innovatie.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik had regelmatig last van een te lage LV en dat zal nu wel "opgelost" zijn inderdaad :)

 

 

Led wordt voor professionele kwekers pas zinvol als ze de extra investering weer terug verdienen. Bij de huidige prijzen en efficiencies ijkt me dat inderdaad nog niet het geval.

 

Al kan de factor gemak het ook waard zijn. Als je ziet hoe ze in de VS op van die tafels kweken met flinke gangpaden er omheen dan is belichten met HPS eigelijk geen doen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@DR Dog: HPS lampen gebruiken veel energie verbranden zichzelf niet zuinig. LED lampen gebruiken minder stroom en geven meer licht, LED verbruikt zelfde energie verstandig. Kan het niet technisch uitleggen probeer het toch HPS lampen zijn aan de "harddrugs" hardlopers zijn doodlopers. LED lampen zijn aan de "hennep" haastige spoed zelden goed. Volgens mij HPS lampen niet gezond stralingswarmte met gas ruikt naar verbrande elementen. Voorbeeld licht van de zon komt door de atmosfeer (filter) planten krijgen zuiver licht. Binnen kweek met HPS absorberen alles ook schadelijke elementen! LED verlichting heeft weinig afvalstoffen extreme warmte en energie verpeling kortom de toekomst. Helaas geld voor alles wanneer het kalf is verdronken dempen wij de put commercieel verkoop! Begrijp mij niet verkeerd hebben het over binnenkweken "klein" schaal, bedrijfsmatig kan heel kort zijn trent zelf verbouwen wanneer mogelijk biologisch en verantwoord. Zeker weten met professionele LED installaties bedrijven meer rendement behalen en bezuinigen op energiekosten (dak naar beneden). Maar goed wil het afronden producten uit china massaproductie, tuurlijk zijn goede producten mogelijk moet wil initiatief zijn! Helaas niet aanwezig versnijden heel veel producten met giftig stoffen slecht afwerking enz... Houd het binnen eigen land eigen hand gericht op de toekomst. Bezuinigen wel op kosten maar niet op efficiency belagelijk niet houdbaar. Klinkt misschien "genuanceerd" wind geen doekjes geef mijn mening recht voor zijn raap. Begrijp zoals het nu gaat vind jij wel prima? Dagelijk bang zijn komen wouten "mijn" oogst stelen, beslag leggen op kweekapparatuur en voeding in huis en uit winkes. Oppakken en vervolgens niet meer aan het werk kunnen, economisch ontwikkeling stilleggen en criminaliseren. Bevolking opzadelen met opgefokt wiet achter deur voorzien en gigantisch veel belasting heffen. Dit alles alleen omdat het tegen strijd is geloofsovertuiging "gezichtsverlies" en geld. NO FUCKING WAY niemand bepaald voor mij wat ik in mijn lichaam stop!

 

Dit alles kan gelijk terug worden gekoppeld aan verlichting, concurrentie maakt innovatie "bedankt" Opstelten OM!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zat nog even rond te neuzen en zag wat voorbeelden van wat ik bedoel met het cool tube idee. Klik op de plaatjes voor de bron.

 

Bijvoorbeeld deze met van die vierkante plastic shuttingpalen die ze blijkbaar in de VS vaak gebruiken:

gallery_37858_17549_8382.jpg

 

Of een professionele lamp als de Heliospectra:

gallery_37858_17549_25570.jpg

 

gallery_37858_17549_35356.png

 

Ziet er een beetje uit als zo'n katten transport ding :)

 

Al zie ik dan zelf meer in dat systeem van Dimlux. Die hebben een aanvoer leiding voor koude lucht en een aparte afvoer leiding voor de warme lucht. Op die manier krijg je niet steeds warmere lucht die je over de lampen heen blaast naarmate je verder de rij af gaat.

 

Die Heliospectra dingen hebben ook een netwerk aansluiting waarover je bijvoorbeeld de spectrum verdeling heel nauwkeurig kan instellen:

(vanaf ongeveer 5:20 in de clip komt de web interface)

 

Niet echt nuttig, maar het spreekt mijn "inner nerd" wel aan :)

 

Zag ook nog wat (ghetto) vloeistof gekoelde oplossingen.

 

Gewoon de leds in een weckpot met minerale olie dumpen:

https://www.youtube.com/watch?t=10&v=rk2Pfy45WmY

 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

@wietefras: Koop geen kat in de "bak" Heliospectra vermeld ook niet type LED. Krijg het idee ongeachte goedkoop of duur LED licht niemand vertelt specificaties. Knap bedacht verlichting in speciale vloeistof nooit aan gedacht. Eerlijk gezegt durf het niet aan kijk de kat uit de boom. Zoals jullie zelf zeggen LED in ontwikkeling iedereen gebruikt kermis licht. Heliospectra bijvoorbeeld met Cree chips wordt een ander verhaal, begrijp niet wat universiteit test leuk allemaal verkoop praatjes. Begrijpen donders goed full spectrum wit licht zoals de zon het beste, krijg het idee wordt geheim gehouden. Mensen gek maken met leuke kleurtjes, gelukkig niet het ravijn in gesprongen had niet veel gescheeld!

 

Eerlijk gezegd Heliospectra efficiency lijkt mij niet optimaal, kleine modulles gespreid over een oppervlakte zoals jullie gebruiken veel beter. Geen last meer van een brandpunt planten allemaal gelijk. Jullie hebben mij wel overtuigs geloof heel weing, naar het zien van kermis verlichting wordt niet goed van oplichters! Zelf Bouwen nog altijd de beste optie!

 

Oplossing warmteprobleem bouw een behuizing rondom je LED installatie met 2 uitgangen. T splitsing op de afzuiger warmte lucht naar buiten, opening kweektent verse lucht naar binnen (wanneer mogelijk). Heeft de katten bak mij toch op een idee gebracht. Voor mij ook intresent wat jouw oplossing/gedachten gaat worden kan het gelijk toepassen :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Professor zonnebloem door de bocht.

Zeer gaaf dit technokweekje!

 

Go hard or go home! :D

 

Suc3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...