Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

Recommended Posts

Vette shit die 3d.

 

Drugs kan je ook printen las ik ergens ?? :)

 

Planten staan er ook netjes bij.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Super dat verloop!

Die las die je gemaakt hebt is net zo sterk als de rest van het verloop als het weer uitgehard is?

Share this post


Link to post
Share on other sites

@oude rocker, Heh. Moet je nagaan hoe erg het eruit ziet na het opbinden :)

 

@Boefje030, Ja die printer is erg geinig. Ook wel weer een hoop gepruts om de juiste settings te vinden voor de gebruikte plastic en dergelijke.

 

Als je met ABS aan het printen bent ruikt het wel of je drugs aan het printen bent :whistle:

 

@bosrand, Ja zo'n las is best sterk. Had het op een ander stuk getest en daar brak het pastic eerder dan de las.

 

Die plastics zijn ook allemaal niet even sterk. Ik heb in dit geval ABS gebruikt en dat is wel een van de minst sterke dacht ik. Dat verloop leek me toch geen onderdeel waar veel kracht op komt te staan.

 

Voor extra sterkte kun je ook met nylon printen. Dat is alleen weer zo'n plastic die vrijwel niet te lijmen is, dus dan moet het wel passen in de printer.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ben weer terug van een paar dagen er tussenuit dus ik kon weer eens kijken hoe het er nou bij stond. De scrog is helaas een puinhoop geworden. Ben bang dat ik dat niet meer goed krijg.

gallery_37858_18124_9941.jpg

 

De bloei begint er al wat in te komen en het ruikt ook wel lekker:

gallery_37858_18124_70123.jpg

 

gallery_37858_18124_79210.jpg

 

De plant rechts achter heeft een wat vreemde afwijking:

gallery_37858_18124_82388.jpg

 

Heb dat al eerder gezien, maar geen idee wat het nou is. Het zal niet in de voeding of pH ofzo zitten, want ze staan alle vier in dezelfde bak.

 

Al is de EC wel een drama. Ik vermoed dat dat Pond Saver spul een vergelijkbaar effect heeft als CannaZym en dergelijke producten. Het ruimt de rommel in het water op, maar de EC is dan wel oncontroleerbaar.

 

Door het zijdelings afblazen door de CPU koelers had ik dus wat temperatuur problemen na de installatie van het led armatuur. De top temperatuur was dan iets van 5 graden hoger dan de omgevingstemperatuur terwijl ik met HPS een verschil had van 2 graden. Als snelle fix had ik de circulatiefan tussen het net en de led in gefrommeld. Dat heeft blijkbaar wel geholpen. Nu is de temperatuur op topniveau hetzelfde (of lager) als de intake temperatuur. Nog even bedenken hoe ik dat definitief op ga lossen.

 

De leds zijn zo ook wat koeler. De koelblokken zijn nu in ieder geval koeler op 28 graden ipv 35 graden.

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mooi veld hoor wietefras. Wellicht wat bebost maar dat mag de prek niet drukken. Een heerlijk geurend tentje is altijd een genot als je de tent openritst. Kan het zijn dat de plantjes wat extra zuurstof nodig hebben? De (enkele)blaadjes zijn wat klauwvorming.

 

De plant met de afwijking heeft tabaks mozaïk virus opgelopen. Kun je verder niets aan doen. Moet wel zeggen dat die het virus goed te pakken heeft. TMV is kernmerkend voor een scheve groei van de bladeren omdat slechts 1 helft van de vinger wordt aangetast. Beide helfden kunnen natuurlijk ook aangetast worden. Dan is de vinger in zn geheel geler.

 

In ieder geval fijn dat je nu door kan met de COB's. Succes!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wat raar dat je EC gek doet. Zou eerder pH verwachten

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Crimson Fart, Ja het lijkt inderdaad op TMV.

 

Vind ze er over het algemeen wat ielig uit zien, maar ik ben ook meer Indica soorten gewend. Zal ook wel te laat overgeschakeld zijn op 12/12.

 

@Unpredictable, Ik heb de ventilator er vrij vol op staan. Wellicht dat dat voor wat claw zorgt.

 

De EC is ook veel te hoog. Die zat gisteren over de 3. Al zie ik verder geen verbrande puntjes. Ik geef ze voedingswater met een EC van 1.5 en pH van 5.8. De EC in de bak loop steeds weer hoog op. De pH Loopt nog steeds langzaam op, maar die zal toch met het intreden van de bloei wel weer gaan dalen

 

Ik heb inderdaad wel eens eerder een blad gehad met dat soort verkleuringen, maar dat ging weer over. Deze plant is er echt zwaar door getroffen inderdaad :o

 

Die COB's ziet er wel mooi uit. De ventilatie nog even regelen, maar dit licht moet de dames toch goed bevallen :)

 

@Boefje030, Tsja, de pH is vrij constant. Zelfde als wat ik had toen ik CannaZym probeerde. Dan ging ook de EC op hol terwijl de pH wel constant bleef. Zal toch een zelfde soort spul in zitten. In de beschrijving staat ook dat het organisch materiaal opruimt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Het is weer tijd voor een update. De dames staan nu 4 weken op 12/12 en 2 weken in bloei.

 

De pistils beginnen lekker te komen:

gallery_37858_18124_51076.jpg

 

gallery_37858_18124_43924.jpg

 

Her en der wat tekorten (laatste foto Ca tekort). Begin nou toch te twijfelen of dat niet komt doorat het water in de bak te weinig circuleert. Er zitten alleen luchtstenen in. Verder geen circulatie pomp. Heb ik er ooit wel in gehad, maar als de bak vol wortels zit dan schiet dat niet zo op.

 

De TMV plant ziet er echt niet uit, maar lijkt wel gewoon door te bloeien:

gallery_37858_18124_139364.jpg

 

De scrog is een zooitje geworden. Had vast een flink stuk eerder naar 12/12 moeten schakelen:

gallery_37858_18124_64260.jpg

 

De planten ruiken echt heerlijk. Er komt nog niet zoveel geur uit de tent, maar als ik ze even aanraak om dood blad op te ruimen of te dieven komt er een heerlijk zoet geurtje op mijn handen.

 

 

Vandaag nog wat met de fans op de CPU koelers zitten experimenteren. Ik had de fans een uurtje of wat omgekeerd op de koelblokken gelegd en de temperatuur van de blokken was van 33 graden naar 35 graden gestegen. De tent werd er ook iets warmer van. Kortom, dat helpt dus niet.

 

Misschien dat het beter werkt als ik de fans dan wat harder zet (9V ipv 5V ofzo), maar tijdens het gepruts met de fans vielen ze ineens allemaal uit. Was uiteindelijk simpel hersteld, maar wel een teken dat ik maar verder moet gaan experimenteren als de tent weer leeg is. De temperatuur is sowieso geen enkel probleem. Zelfs met de afzuiger op 30%.

 

Ga morgen nog even de 20cm fans proberen ter vervanging van die grote circulatiefan, maar buiten dat laat ik het verder maar zo.

 

 

De 730Nm leds zijn deze week voorzien van een draadloze KlikAanKlikUit schakelaar en die gaan dus ook 10 minuten aan na de overgang naar de nacht. Er komt niet zo heel veel licht vanaf, maar dit beetje zou genoeg moeten zijn als bloei initiator.

 

De 730Nm ledjes zitten erbij op de 4 hoek leds en ze schijnen onder een hoek van 150 graden:

gallery_37858_18124_2506.jpg

 

Met de witte leds uit wordt de hele boel in een rode gloed bedekt:

gallery_37858_18124_25387.jpg

 

Beetje wazige foto, maar de camera 5 seconden stil houden was iets teveel gevraagd :) Ging me er met name om om even te checken of het hele bladerdek wel belicht wordt door die 4 kleine ledjes. Dat lijkt zo wel goed te gaan.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb het ook maar gekocht voor eb en vloed.

Tot nu toe gaan ze lekker, maarja het zal wel niet zo heel veel doen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dat Pond Saver spul?

 

Ik heb in ieder geval nog totaal geen wortel problemen mee gehad, maar het kan natuurlijk ook zijn dat het zonder dat spul ook goed gegaan zou zijn. Al zat het water wel voortdurend tegen de 24 graden aan met dat warme weer.

 

De EC zit bij mij alleen constant zo rond de 3.2, maar ook daar lijken de planten niet echt last van te hebben.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Inderdaad pond saver.

 

soms laat ik mijn vloed iets langer staan vandaar

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ben benieuwd of bij jou ook de EC zo omhoog gaat dan.

 

Al is dat bij mij wellicht ook wel een combinatie, want ik heb er op een gegeven moment ook wat EWC tea in gedaan en er zit wat Bio Bloom bij.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hallo! Al een tijdje niet van de partij geweest. Leuk om te zien dat je weer wat anders probeerd! Die geprinte flens vind ik ook vet cool! :D

 

Maar over de Ec in DWC. Ik heb ook wat anders staan op DWC geen wiet of wat dan ook. Maar de Ec is inderdaad erg hoog hier ook.

 

Ik weet niet hoe het komt. Voor het er in gaat is het een stuk lager vermoed ik. Ik heb alleen is in de bak gemeten, toen waren de batterijen op...

 

Wat is nou de juiste Ec om er in te mieteren? Ik heb gewoon de helft van wat pokon opgeeft in het water gedaan. Beetje afgezuurd en en klein beetje enzymen erin gedaan (ook de helft van wat werd opgegeven).

 

Wat ik heb gemerkt met DWC, is dat de oude bladeren gewoon geel/bruin worden, maar niet verdorren verder. Verder ook nog dat de bladranden naar binnen beneden krullen net als bij jou het geval is.

 

Erg typerend voor DWC lijkt wel. Als het al met 2 verschillende gewassen gebeurd.. ja, het zal er dan wel bij horen denk ik.

 

Wel heb ik last van verbrande randjes. Lijkt op K te veel, niets anders lijkt er echt op. Kan wel een foto uploaden als er behoefte aan is. ;)

 

Dus:

 

- Hoe kan de Ec nou stijgen?

- DWC laat een typerende groei zien in de plant (oude bladeren geel/bruin maar wel gezond, bladrandjes naar binnen gekrult).

- Wat is de juiste Ec voor in de DWC?

- Welke enzymen/aditiven wel of niet? (er stond bij mij: enzyme niet in het watervat laten staan(ze doen het verder prima))

 

Veel succes met growen!

 

gr

 

Hannesh

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik vermoed dat de EC stijgt doordat ik Pond Saver in het water heb gedaan. De beschrijving zegt dat het dood materiaal opruimt. Dat is hetzelfde wat ze zeggen bij enzymen producten zoals CannaZym. Dan wordt dood organisch materiaal afgebroken tot voeding voor de planten. Dan gaat de EC dus ook omhoog.

 

Bij de vorige kweek zonder CannaZym (of Pond Saver) had ik dat probleem niet en bleef de EC gewoon redelijk constant.

 

De bladranden naar binnen gekruld zie ik niet zo? Hooguit bij het blad wat aan de kanten zit en waar de ventilatie wat te weinig is voor goeie verdamping. Dan bolt het blad inderdaad wat op doordat de verdamping geremd wordt.

 

De juiste EC hangt van de fase in de levenscyclus af en van de soort. Vorige kweek heb ik geprobeerd de EC vrij laag te houden (tussen de 1.1 en 1.3), maar dat gaf wel heel erg snel voedingstekorten. Dit keer ben ik rond de 1.5 a 1.7 gaan zitten. Al gaat dat dan over wat ik ze geef en niet waar ze in staan ;)

 

Bij de Bubblegummers gaf een EC van 1.7 overigens vrij rap verbrandingsverschijnselen, maar deze Chocolopes kunnen het blijkbaar wel hebben. Alleen de plant linksvoor ziet me er wat te donker uit, maar die heeft ook nog wel een ander probleem.

 

Voor zaailingen en stekken is 1.1 tot 1.3 trouwens wel zat. Pas vanaf dat ze echt gaan groeien mogen ze wel wat extra.

 

Het zou zo zijn dat als de EC constant is dat je dan op de juiste EC zit. Als de EC daalt dan zit je te laag en als de EC stijgt dan zit je te hoog. Heb dat nog steeds niet helemaal kunnen bevestigen, maar het lijkt me wel redelijk te kloppen. Dus de planten geven dan eigenlijk zelf aan welke EC ze willen hebben. Dat gaat er dan wel vanuit dat de EC van het voedingswater een beetje constant is en niet verandert door enzymen oid.

 

Ik heb wel wat dood blad onderaan inderdaad, maar dat had ik bij aarde kweek ook. Bij mij verdort het uiteindelijk ook wel en valt het eraf.

 

Enzymen gebruik ik niet meer vanwege de EC ellende die ik daarmee had en het hielp ook niets tegen wortelrot. Ik gebruik de FloraNova voedingslijn van GHE en daar zit BioBloom bij als bloei stimulator. Heb eerlijk gezegd geen idee of dat echt werkt, maar er gaat maar een heel klein beetje van in. Het is wel vrij prijzig.

 

PK bloei Boosters gebruik ik niet, Geen Green Sensation oid dus. Wil nog wel een keer proberen of dat nog wat uitmaakt.

 

 

 

 

Ik dacht bij de vorige update dat de plant linksvoor een calcium tekort liet zien, maar ik ben bang dat het gaat om ongedierte in het hok. De plant linksvoor krijgt steeds meer van die stipjes op het blad. Misschien luizen of spint? Ik zie alleen niets bewegen.

 

Heb er wat blad vanaf gehaald en in een bakje gestopt om te checken of er iets vanaf kruipt.

 

Een zwaar getroffen blad:

gallery_37858_18124_87624.jpg

 

en de onderkant daarvan:

gallery_37858_18124_119937.jpg

 

Een wat groter blad en hier dacht ik nog aan een Ca tekort:

gallery_37858_18124_51739.jpg

 

op de onderkant van dit blad zit ook wat zooi:

gallery_37858_18124_116767.jpg

 

Iemand een idee wat het is? En zo ja wat daar aan te doen? ;)

Edited by Wietefras

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dat lijken mij gewoon dode "pixels" in dat blad, waarschijnlijk veroorzaakt door een (tijdelijk) Calcium probleempje.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja, dat was ook mijn eerste reactie, maar ik zat dus een beetje met de "brokjes" die onder op het blad lijken te zitten.

 

Wellicht beeld ik het me ook wel in. Nog maar even de microscoop erbij gepakt. Lijkt niet op eitjes of beestjes inderdaad:

gallery_37858_18124_135181.jpg

 

Overigens hebben maar een paar bladeren dit probleem en het is ook alleen bij de plant die het donkerste blad heeft.

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Kerel" bedankt voor je bijdrage LED verlichting topic gelezen begrijp wat je bedoeld, jou installatie van een hoger caliber niet vergelijkbaar met goedkoop LED's. Krijg het alleen niet voor elkaar zoals jij het hebt gemaakt niet technisch ook geen gereedschap fabriceren voor het plug and play maken. Heel erg jammer het licht van jou installatie op het oog veel schoner vast en zeker minder warmte? Planten groeien SUPER hebben het duidelijk naar zin klote van het "voeding" probleem, kan het zijn veroorzaakt door verlichting? bladen lijken last van "brand" problemen gezien in de tuin naar regen en met hard zon licht (maak jij de bladeren nat)?. Maar goed niet vergelijkbaar met jou situatie wil het even gezegd hebben kan overkill aan licht zijn. Geloof direct jou installatie veel meer kracht bied I.v.m goedkoop LED.

 

PS: Bedoel met overkill afstand plant en verlichting (planten komen dichter op de installatie)!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Het is op zich vrij simpel in elkaar te zetten. Al moet je inderdaad wel een beetje handig zijn met het boren van gaten.

 

De stralingswarmte is inderdaad wel een stuk minder dan met HPS. Je voelt niet die "brandende zon" als je je hand in het licht houdt. Ik had altijd zwaar verbrand blad met de HPS lamp en nou helemaal niet meer.

 

Dat rare blad komt vooral doordat de plant rechtsachter ziek is. Die heeft het TMV virus en dan krijg je van die half verkleurde bladeren.

 

Ik sproei niet. Al die electronica hangt overal in het hok en heb niet zo'n zin om dat nat te maken.

 

Vorige ronde met HPS had ik ook een calcium gebrek. Het zal wel aan de voeding liggen dan. Al was het toen ook slechts bij een enkele plant. Wellicht gewoon een plant met een net andere voedingsbehoefte. Gooi er doorgaans een scheutje Ca15 bij, maar dat was ik deze keer inderdaad vergeten.

 

De planten hebben nu een nieuwe bak water gekregen met bloei voeding naar een EC van 1.7. Zit ook een scheutje BioBloom bij. De fles was op, dus het is iets te weinig. Plus dan dit keer wel een scheutje Ca15. Helaas komt daar dan ook wel wat stikstof bij mee, maar ach. Het is maar een paar milliliter.

 

De leds zijn berekend om iets van 800 umol aan PAR licht op 1m2 te geven. Dat zouden de planten makkelijk moeten kunnen hebben dus.

 

Ik heb helaas geen PAR meter maar met de lux meter gemeten zit het tussen de 40.000 en 50.000lux op tophoogte. Dus dat zou allemaal wel goed moeten gaan.

 

Al groeien er inderdaad wel een paar toppen erg dicht naar het licht, maar die laat ik maar gaan. Als ze wit bleken dan vind ik dat ook wel grappig.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meten is weten... niet dat je hem vaak gaat gebruiken, maar het is wel fijn om te kunnen weten hoeveel par een plantje krijgt. Het zou standaard in een commerciële kweker zijn/haar gereedschapskist moeten zitten, vind ik.

http://www.ebay.com/itm/Apogee-Quantum-Light-Par-Meter-MQ-200-/271930214773?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3f504dc975

 

Je kunt de sensoren ook los kopen en aan een multimeter koppelen, waarschijnlijk ook wel Arduino.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zou een (te) hoog stikstof gehalte kunnen zorgen voor een Calcium blokkade/probleem?

Ik heb het zelf ook eens gehad bij 1 plant, dat was een WW die tussen Euforia's stond.

De WW daar had ook de donkerste bladeren.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@slablaadje, Ja, dat zou wel mooi zijn, maar op zich red ik me wel met de lux meter. Het gaat me toch meer om relatieve verschillen bij een bepaalde lamp. Of die 50000 lux nou 750 umol PAR is of 640 maakt me dan niet zoveel uit.

 

Die Apogee mist ook wel een groot deel van het spectrum aan de rode en blauwe uiteinden van het PAR spectrum. Juist tussen die 650Nm en 700Nm zit bij HPS een hoop licht en dat zal voor leds in een bloei kleur toch niet anders zijn.

 

@bosrand, Ja dat zou ook nog kunnen. Zag inderdaad bij een van die Calcium deficiency pagina's ook staan dat een overschot aan ammonium de calcium opname kan verminderen. Stikstof in voeding zit daar in als nitraat (NO3) of ammonium (NH4). Vooral de NH4 variant en calcium hebben onderling blijkbaar een relatie.

 

Zit nou nog even te kijken en een ammonium overschot zou ook voor die omlaag gebogen bladtip kunnen zorgen. Dat heeft deze plant ook inderdaad.

 

Zou dus heel goed kunnen dat het daar aan ligt inderdaad.

 

Al krijgen ze de laatste weken juist bloeivoeding. Dus waar die ammonium dan ineens vandaan zou komen is wel nog even de vraag.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@wietefras: Handigheid niet best met electronica weet zeker krijg spijt zelfbouwprojecten zonder gereedschap en kennis wordt het niets. Contact met slablaadje hopelijk heeft hij een uitkomst jullie hebben beide genoeg kennis van zaken, mag graag zien zelfstandigheid niet afhankelijk zijn van kant en kaar producten. Geloof direct dat het licht koeler is I.v.m HPS had dat gelijk wel door begrijp dat warmte energie verlies is opzicht van licht productie (correct me if I am wrong). Naar het lezen toch overtuigd kies voor een professionele LED installatie in goed overleg wat de opties zijn. Niet best dat planten ziek zijn zoals jij zegt toevoeging vergeten maakt veel uit het een werkt samen met het ander, gebruik je trouwen alles van het zelfde merk hier kan het verschil zitten m.b.t waarde's. Begrijp wel kweken niet altijd het zelfde veel factoren waar rekenschap mee gehouden moet worden. Zoals jij zegt zelfde soort gelijk probleem gehad onder HPS ligt het niet aan verlichting. Houd je alles bij in een log boek? vast wel stappen terug lezen achter komen wanneer het probleem tot stand is gekomen. Begrijp 1e kweek onder LED altijd spannend zonder voeding problemen gaat het prima planten groei hard. Heel veel succes hopelijk hersteld het voeding probleem uiteindelijk houd je in de gaten.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Er zijn inderdaad ook wel kant en klaar led armaturen met echte kwaliteits leds. De marges op kweekspullen zijn doorgaans wel vrij fors. Daarom maak ik de meeste dingen zelf.

 

De voeding is van GHE. Ik gebruik de FloraNova lijn. De calcium toevoeging is niet van GHE maar van BioNova. Dat is gewoon calcium nitraat en ik geloof dat GHE dat soort dingen niet eens verkoopt. Sowieso is de GHE voeding niet zo vaak te koop.

 

Kan inderdaad ook zijn dat de planten onder led net een andere voedingsbehoefte hebben. Ze drinken in ieder geval wel minder heb ik het idee. Schat iets van 3 liter per dag ipv 5. Wil het waterverbuik nog steeds een keer wat beter gaan meten. Heb de sensoren inmiddels wel binnen.

 

Had ook stekken genomen van deze dames om als moeder te gebruiken voor een volgende kweek. Helaas is dus 1 plant al ziek en kon ik daar de stekken van weg gooien. De overgebleven stek van een andere plant had imiddels ook TMV gekregen, dus die is ook weg. Heb ik nog maar van 2 van de 4 planten stekken over. Schiet ook allemaal niet op ook zo. Kan hierna dus beter maar weer gewoon zaad ronde doen en dan hopelijk uit 6 planten een selectie doen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Helemaal duidelijk geworden zelf bouwen I.v.m kant en klaar goedkoper niet meer normaal, gelukkig alternatief wordt op het juist spoor gebracht kijk altijd kat uit de boom maken van keuze's. Heel veel duidelijk geworden wil het goedkoper moet aan de bak kennis extra verscherpen helaas niemand mij hier kan helpen. Heel goed aan gedaan aanmelden op het forum tot nou toe geen moment spijt! Zelf nooit uitgekomen had het zaakje uit frustratie zeker weg gedonded!

 

Misschien ook maar terug gaan naar voeding en toevoegingen welk voor jou heeft gewerkt (dont change a winning team). Geen verstand van voeding heel goed mogelijk dat alleen bepaald stofje ontbreekt, hierdoor kan de chain aanvoer voeding in gevaar komen persoonlijk expirimenteer niet graag (wat niet stuk is niet maken). Niet negatief opvatten jij hebt het beter voor elkaar als mij moet nog heel veel leren brainstorming correct me if I am wrong!

 

Gelezen planten onder LED verbruiken minder water VS HPS planten krijgen meer tijd tot stand komen en verdampen. Lijkt mij beter haastig spoed zelden goed komt kwaliteit smaak beter tot zijn recht hardlopers zijn dood lopers. Sensoren laten dat vast en zeker ook zien houd controlle heel belangrijk, eeuwig zonde het op een meetinstrument spaak loopt waarde's niet goed wurse case oogst verknald. Krijg je het nog wel goed vast wel toch hopelijk wel echt zonde zijn!

 

Laat je niet klein krijgen "drollen" poetsen heeft geen zin wanneer planten ziek zijn, volgende rond doen wat heeft gewerkt stapje terug nooit verkeerd. Nieuw battle plan maken je hebt in ieder geval veel geleerd wat je niet moet doen, jammer dat het kwaad schikt moet helaas met levend organisme kan het snel fout gaan. Prioriteiten probeer blad probleem tegen gaan en zorg dat het tot een succes volle oogt komt. Begrijp zeer zeker hier wordt je niet vrolijk!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...