Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

Recommended Posts

De smaak van deze groenten verschaft mij genot dus post ik het maar hier ;) .

 

Sinds kort is mijn interesse gewekt door een vrij nieuw fenomeen hier in de Lage Landen: de kiem- of spruitgroente. Iedereen kent wel waterkers of sojascheuten, maar er zijn veel meer planten waarvan je de kiemen kan kweken en opeten. Het is niet alleen sneller en eenvoudiger dan volwassen planten kweken, de kiemen bevatten per gram ook veel méér voedingswaarde dan de gewone plant.

 

Ik ben dus verder beginnen lezen en de methode om deze kiemen goedkoop,snel en eenvoudig te kweken vind ik echt leuk. Al wat je nodig hebt is een glazen pot, rubber band, kaasdoek of gaas en zaad van bepaalde planten(Zelf heb ik alfalfa(luzerne), broccoli, daikon(rood en groen), bieten, rode kool en mosterd zaad gekocht). in een glazen pot van een liter doe je ongeveer twee eetlepels van het zaad. Je vult het met lauw water , doet de kaasdoek over de opening met de rubberband en laat het nacht weken. Daarna giet je al het water er uit ( de kaasdoek houdt de zaden in de pot) en zet je de pot omgekeerd en schuin weg zodat overtollig water nog kan afvloeien maar de zaden wel kunnen ademen. Een aantal maal per dag spoel je de zaden/kiemen met water tot je ze kunt oogsten. Je kan zo op korte tijd best grote hoeveelheden kiemen kweken. In de winkel zijn ze best prijzig, maar zo heb je ze bijna gratis!

 

Ik zal hier het verslag bijhouden van mijn kweekjes waar ik volgende week aan begin. Zijn er nog mensen die al ervaring hebben met het kweken van kiemgroenten? Het lijkt me leuk om samen met anderen expertise op te bouwen.

 

Uiteindelijk zou het mijn bedoeling zijn om aan natuurwinkels, broodjeszaken en eventueel restaurants in mijn omgeving deze kiemen te kunnen leveren aan een véél voordeligere prijs dan in de winkel. Niet voor mijn persoonlijke verrijking, maar om de consumatie van deze fantastische kiemen aan te moedigen en bekender te maken.

 

Meer info volgt dus snel, maar laat me in ieder geval al weten wat jullie er van vinden en of jullie ook interesse hebben of mee te experimenteren !

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Succes.

Ik zou alvast veel van veel verschillende soorten onkiemen en dan een soort verslag voorleggen aan horeca en broodjeszaken.

Met veel woorden als locaal, ambacht ,gezond ,boordevol energy,... :)

hou ons geupdate , we volgen zeker

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ola,

 

Wannaroll!

 

Een leuke bezigheid.

Ik kweek zowat twintig jaar spruitgroenten op watten.cresson, basilicum, mosterzaad.

Kiemgroenten( in bokalen)een jaar of vijf ,heb een twintigtal soorten.

In broccoli kiem bv zitten tot vijftig keer meer vitaminen..kun je nagaan.

De eerste keer dat je een bassilicum spruitgroente van een paar mm in je mond steekt weet je niet wat je meemaakt, idem rucola.

Een ware smaaksensatie, net of de smaak van een groot blad geconsentreerd zit in het kleine bladje idem vitaminen.

 

Je kan dus spruitgroente kweken op watten of kiemgroenten in bokalen. Sommige zaden is geschikt voor beide methode andere niet.

 

 

Jansen!

 

Bij vreeken kan je oa broccoli zaad inslaan in grotere hoeveelheden.

Echt goedkoop is het nooit.

 

http://www.depeuleschil.nl/ kan ik aanraden voor zeldzamer soortjes en ze zenden een goede! Handleiding mee.op ieder zakje staat ook vermeld voor welke kweekmethode ze geschikt zijn,

Prijs kwaliteit mijn inziens best.met kwaliteit bedoel ik kiemracht.

Denieuwetuin, vlaams zaadhuis en nog een handvol bieden ook aan maar minder grammen in ut zakje.

Je moet zelf maar wat rond spitten.

Aveve, en andere grootzaken raad ik niet aan aslook systemen om te kweken.

 

Eigenlijk, buiten een paar soorten, zoals prei, basilicum(warmte nodig), is het niet zo moeilijk. Spoelen!! Twee keer minstens liefst drie is het belangerijkste en zorgen dat het water goed weg kan. Kaasdoek raad ik niet aan( slipt dicht bij het nat worden) liever iets polyester, ondergordijn ofso, nylonkous, zodat het water goed wegkan.( als je dit niet goed doet rot het gegarandeerd). Sommige zaden zijn op drie a vier dagen klaar, andere vijf a zeven dagen.

 

Van een twee a drie soeplepels heb je een liter bokaal kiemgroenten.

 

 

Succes! Een enorm gezonde bezigheid.

 

.....en laat ze maar zoeken naar wietzaden in je kistje ;)

 

Woehoe!

 

Tette

Edited by dentette

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ben ik de enigste die dan gelijk aan hennepzaad denkt? :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aquar!

 

Nee hoor, hennepzaad is erg lekker, nootachtig. Hermatrekjes bv zijn erg lekker, die vreet ik meteen op zonder te kiemen.

 

Een nachtje laten water zuigen kan ook net als tarwegras, linzen,erwten Etc.

 

Als kiemgroente( de witte wortel ) of als spruitgroente ( het groene steeltje en lobbladjes) heb ik geen ervaring mee.

Kan niet anders dan lekker zijn.

 

Tette

 

Yeah!

Edited by dentette

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik ben eens benieuwd hoe dit gaat aflopen.

alvast interessant idee .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aquar!

 

Nee hoor, hennepzaad is erg lekker, nootachtig. Hermatrekjes bv zijn erg lekker, die vreet ik meteen op zonder te kiemen.

 

 

idd je kunt ook hennep-olie uit de zaden kopen, zou moeten de beste verhouding aan omega 3 en 6 vetten hebben, en is de enige die wel lekker smaakt, visolie enzo smaakt blijkbaar wat minder :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

idd je kunt ook hennep-olie uit de zaden kopen, zou moeten de beste verhouding aan omega 3 en 6 vetten hebben, en is de enige die wel lekker smaakt, visolie enzo smaakt blijkbaar wat minder :P

 

lijnzaad olie is beter, omega 3vetten zijn dan ook gezonder dan omega 6 en omega 9

Maar hennep zaden zijn eig wel een van de gezondste etenswaren.

-excusses alsndie info wat off-topic was :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dentette, heb jij ook enkele zeldzame soortjes dan? Die je niet in eender welke winkel vindt. Heb jij ook al de tray-methode gebruikt? Een bakje met een roostertje als bodem, daar doe je de zaden in en bevochtigd ze regelmatig. Zou naar verluid beter gaan dan de bokaal-methode en toch meer opbrengst hebben dan op watjes ofzo. Laat jij ze in het donker kiemen en de laatste dag even in het licht of kweek je constant in het licht?

 

Ik heb op mijn werk (restaurant) al wel een paar verschillende kunnen proeven (alles wat in een Sakura-mix kan zitten) en ik moet zeggen dat spruitgroenten gewoon enorm smaakvol zijn. Dat het heel het jaar door te kweken is, snel gaat en supergezond dragen alleen maar bij aan de voordelen.

 

Verder ben ik ook van plan om verschillende zaden te mixen in één pot, zodat je een kant-en-klare mix kweekt. Zo kan ik eventuele klanten ook hun eigen mix laten samen stellen als ze dat verkiezen. Moet wel zien dat ik rekening hou met de verschillende kiemtijden. Is er trouwens veel wortelvorming als je het in een bokaal doet? Want van op het werk heb ik geleerd dat de meeste koks die liever niet op het bord leggen met duidelijke wortels er aan. Als je ze gewoon zaait op watjes zijn ze makkelijk af te knippen, maar dat gaat met die in een bokaal dus niet :P .

 

Ik heb de zaden bij Vanderwal besteld, die waren vrij duur. Volgende keer probeer ik het ook bij de Peulenschil. Maar eerst even checken of het een succes wordt ;) .

 

Oja jongens, ga niet zomaar elke kiem van een plant opeten. Bijvoorbeeld van de tomaat of aardappel zijn deze giftig. Ik zou sowieso niets van de nachtschade-familie proberen. Verder weet ik niet welke er nog giftig zijn, maar verricht opzoekwerk voor je het probeert!

 

En ja Wannaroll, ik ben wel van plan om een gedailleerde beschrijving van zowel de kweekmethode, het proces als de kiemgroente zelf voor te leggen. Ik ga ook bijhouden hoeveel gram kiemgroenten ik kan halen uit een bepaalde hoeveelheid zaad. De zaden zijn bovendien allemaal getest op gevaarlijke pathogenen, iets wat ik zeker ook zal vermelden. Sinds er een paar jaar geleden in Duitsland enkele doden vielen door besmette kiemgroenten zijn de telers van het zaad verplicht te testen op o.a. E. coli en Salmonella.

 

Mensen, ik heb er zin in! Nog even wachten tot ik het zaad in huis heb, duurt wat langer met de feestdagen nu. Ik hoop sowieso tegen dinsdag te kunnen beginnen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Welke soorten ga je allemaal gebruiken ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik ga inderdaad wel op zoek naar foodgrade materiaal. Potentiele kopers zien het volgens mij niet zitten als ik er even mijn vriendin haar nylons voor gebruik ofzo :D .

 

De soorten die ik nu heb besteld zijn broccoli, Daikon(rood en groen), alfalfa, mosterd, rode biet en rode kool. Ik ben persoonlijk geen fan van de smaak van rode biet, hopelijk smaakt het kiempje anders. Ik heb het vooral gekocht voor z'n mooie uiterlijk.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rock fever!

 

Vanderwall heeft soortjes die ik niet kende, bedankt.

Zeldzame soortjes..neen, enkel de soortjes die je in webwinkels kan vinden. En dat zijn er steeds meer.

Ze gebruiken soms wel andere namen wat dan om dezelfde zaden blijkt te gaan.

 

Je kweekt in bokalen juist om de wortel, het witte gedeelte dus. Dat zijn kiemgroente.

Je kweekt op watten voor het jonge plantje, het goene gedeelte. Je knipt ze af net boven de watten de wortel

Blijft in de watten zitten. Dat zijn spruitgroenten

 

Sommige zaden ontwikkellen ook wat groen in bokalen. Meestal gebeurd dit op het laatst.

Ik kweek bijna altijd in het licht op de vesterbank.

Bij sommige zaden, zoals prei, wordt er aangeraden om het te weken in ut donker.

 

Deze is een leuke mix van de peuleschil:

Brassicamix is een door onszelf samengestelde mix van broccoli-, rode kool- en koolraapzaad. Ontkiemde brassicamix bevat stoffen (glucosinolaten) die een rol spelen bij het voorkomen van kanker en hart- en vaatziekten. We hebben deze mix samengesteld omdat er in de diverse koolachtigen verschillende soorten glucosinolaten zitten. Ontkiemde brassicamix kan o.a. worden gebruikt in salades en cocktailhapjes. Tevens is het door de mooie kleurensamenstelling ideaal om te gebruiken als garnering.

 

Inderdaad de kiemduur respecteren en je kan zelf gaan mixen.

 

Boefje!

 

Helemaal gelijk!

 

Kan dan verder niks bedenken dan een kaasdoek.

Dat dicht slippen is een ellende dus als iemand een tip heeft.

 

 

Tette

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sorry voor de vertraging jongens, maar het pakje liet op zich wachten en toen het er was had ik zelf niet direct tijd. Morgen haal ik normaal alle spullen in huis om er aan te beginnen :P !

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zo, ik heb 4 glazen potten van 1 liter in huis gehaald samen met de neteldoeken. Momenteel staan er 4 soorten te weken: Broccoli, Rode Daikon, Rode biet en Rode kool. Ik begin met het posten van foto's na het weken van de zaden, daar is weinig bekijks aan :P.

Share this post


Link to post
Share on other sites

De zaden beginnen goed te kiemen. Bij de Rode biet had ik een probleempje maar ik ben niet zeker. De volgende dag zag het water geel/bruin en er stond schuim op. Deze heb ik dus voor de zekerheid maar weg gedaan. Op de volgende foto kan je zien hoe het er uit ziet, weet iemand of dit normaal is? Misschien heb ik ze te lang laten weken(ongeveer een dag).

gallery_5204_17870_290752.jpg

 

De andere potten heb ik dus een theedoek over getrokken en die spoel ik nu 2-3 keer per dag. Elke keer verschijnen er meer en meer kiempjes dus ik veronderstel dat ik over een paar dagen mijn eerste kiemgroentjes kan oogsten:).

 

De potten zien er zo uit en staan op een donkere plek, op kamertemperatuur:

 

gallery_5204_17870_340179.jpg

Edited by rock fever

Share this post


Link to post
Share on other sites

Is de edit-knop verdwenen hier? (EDIT: terug gevonden lol,sorry voor de dubbelpost)

Ik wou nog maar even zeggen dat ik regelmatig updates zal maken zodat jullie goed het gehele groeiproces( hoe kort het ook is :P) kunnen volgen. Misschien maak ik er wel een blog over. Op internet zijn weinig foto's te vinden van het gehele proces, enkel het eindresultaat.

 

Op de ene foto zijn de kiempjes nog niet duidelijk te zien, maar er zitten er al wel tussen, bij de volgende fotos zal het wel duidelijker worden. Ik ben spijtig genoeg wel vergeten te wegen hoeveel gram zaad ik in de pot gedaan heb dus ik kan niet vergelijken met de opbrengst. Het ging in iedere pot om ongeveer twee eetlepels. Volgende week ga ik ook pogen enkele soorten op watjes te kweken. Onder andere de mosterdcress kan niet in potten gekweekt worden en ik kijk er wel uit naar de smaak van die spruiten.

 

So far, so good! Hopelijk wordt en blijft het een succes. Dan kan ik na veel experimenteren gaan perfectioneren en enkele horeca-zaken aanspreken, maar dat is nog toekomstmuziek. Ik moedig in ieder geval iedereen aan hier om ook te gaan kweken (en deze keer volledig legaal ;) ).

Als je zaden bestelt, opzich heeft Vanderwal wel kiemkrachtig zaad maar hun service was niet alles. Ik woon in Belgie dus ik moest wachten op de verzendkosten. Ik krijg een mail dat verzending met track en trace 13 euro kost en ik er 5 euro van zou moeten betalen. Ik dacht "oke, goede deal". Uiteindelijk zenden ze zonder track en trace om zelf hun eigen kosten te drukken, al durven ze dat niet tegen me vermelden. Ik vraag tot drie keer toe om de trace-code maar ze blijven maar rond de pot draaien. Ik krijg dan het pakje aan en kan dus zien dat ze gewoon aan een goedkoper tarief hadden verzonden. Ik wijs ze daar op en dan beginnen ze allerlei smoesjes te verzinnen zoals dat je tijdens de nieuwjaarsperiode niet met track en trace kan verzenden. Ook was de bestelling vrij lang onderweg, zogezegd omdat het geld traag werd overgeschreven. We leven in de EU, dat gebeurd op een dag, ook al ontkennen ze dat. Echter, op de factuur staat wel dat het de dag erna op hun rekening stond. "Tja, ik schrijf soms wel eens fouten" was hun antwoord. Ze waren bovendien ook niet echt vriendelijk in hun mails. Maar ik dwaal af met mijn gezever:P.

 

Houd jullie op de hoogte!

Edited by rock fever

Share this post


Link to post
Share on other sites

Leuk gedaan! Wel jammer dat kiemgroenten legaal zijn. :D Daa bij wiet toch een gedeelte van de pret! :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

En zo stond het er gisteren bij. De rode Daikon heeft een mooie paarse kleur. Moet wel gaan oppassen, want zoals hier in het topic al gezegd werd, ze groeien door de theedoek en dan kan het water minder goed weg.

 

De Daikon:

gallery_5204_17870_96207.jpg

 

De Rode Kool:

gallery_5204_17870_68416.jpg

 

 

De Broccoli:

gallery_5204_17870_361308.jpg

 

Vandaag of morgen post ik nog een update met foto's. Het volume begint nu aardig toe te nemen. Over enkele dagen kan ik oogsten, hangt er nog vanaf hoe groot ik ze laat worden.

Edited by rock fever

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dat ziet er goed uit.

Volgens mij is het alleen de bedoeling dat foto's in je wietforum album geplaatst worden om te voorkomen dat topics later fotoloos door het leven moeten gaan. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...