Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

Sign in to follow this  
achterlijkeharry

Checkpoint Vrijuit In Hoger Beroep

Recommended Posts

AMSTERDAM - De eigenaar en het personeel van coffeeshop Checkpoint in Terneuzen hoeven niet de cel in. En de BV waar Checkpoint onder viel, hoeft geen boete te betalen. Dat is het oordeel van het Gerechtshof in Amsterdam. Het Hof heeft het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk verklaard.

Fout

Het OM ging ervan uit dat achter de coffeeshop een criminele organisatie schuilging. Toen dat niet het geval bleek te zijn, ging het OM toch verder met de vervolging. Volgens een woordvoerder van het Gerechtshof ging het OM daar de fout in.

 

Schuldig

Checkpoint is alleen schuldig bevonden aan de opslag van softdrugs. Maar de 62-jarige eigenaar van Checkpoint krijgt geen straf meer opgelegd voor het in het bezit hebben van grote hoeveelheden softdrugs.

 

Druk

Ook de elf mensen die destijds in dienst waren van de coffeeshop krijgen geen straf, omdat ze de afgelopen jaren al onder de druk van een mogelijke strafvervolging hebben geleefd. Bovendien heeft de overheid het jarenlang mogelijk gemaakt dat de coffeeshop kon floreren in Terneuzen, zegt het Gerechtshof.

 

Eis

Het Openbaar Ministerie eiste in Hoger Beroep vorige maand nog 18 maanden

celstraf tegen de 62-jarige eigenaar van wat ooit de grootste coffeeshop van Nederland was. W. De BV waar Checkpoint onder viel, zou een boete van een half miljoen euro moeten betalen, zo luidde de eis. Het OM beschuldigde Checkpoint ervan de gedoogvoorwaarden voor coffeeshops stelselmatig te hebben overtreden. Er werd jarenlang gemiddeld negen kilo softdrugs per dag verkocht; achttien keer zo veel als per dag is toegestaan.

 

Criminele organisatie

Bovendien werd in tegenstelling tot wat de bedoeling was het merendeel verkocht aan buitenlanders. Door hun werkwijze vormden de verdachten, zo vond het OM, een grote criminele organisatie. Het Gerechtshof is het daar niet mee eens.

 

 

 

bron.

http://www.omroepzeeland.nl/nieuws/2014-07-16/710726/checkpoint-vrijuit-hoger-beroep-om-faalt#.U8bax7FcW9I

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

hihihi .. :icecream:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uit Het Parool 16-7

Meddie W., eigenaar van de voormalige coffeeshop Checkpoint in Terneuzen, krijgt geen straf meer opgelegd voor het bezit van grote hoeveelheden hennep. Het is de tweede keer in korte tijd dat een gerechtshof van mening is dat coffeeshophouders niet mogen worden vervolgd als zij zich lange tijd aan gedoogvoorwaarden hebben gehouden.

In hoger beroep eiste het Openbaar Ministerie vorige maand nog 18 maanden celstraf tegen de 62-jarige W. De Checkpoint-zaak werd eerder door de Hoge Raad teruggestuurd naar het Hof. Ook elf medewerkers van Checkpoint gaan vrijuit.

 

De eigenaren werden wel schuldig bevonden aan het thuis bewaren van grote hoeveelheden softdrugs, maar kregen daarvoor geen straf opgelegd.

 

Volgens de Amsterdamse rechter heeft het OM het recht op vervolging verspeeld, omdat Checkpoint zich aan de gedoogvoorwaarden heeft gehouden. Bovendien moet de overheid hebben geweten dat een flinke softdrugsvoorraad en de opslag daarvan bij de bedrijfsvoering van een coffeeshop hoort. Toch werd er nooit ingegrepen.

 

Het OM heeft volgehouden dat Checkpoint een criminele organisatie was. Ook ten aanzien van deze beschuldiging heeft het hof justitie niet-ontvankelijk verklaard. 'Dan zou iedere coffeeshop een criminele organisatie zijn', zei de raadsheer van het hof.

 

Het OM kon woensdag kort na de uitspraak nog niet zeggen of justitie tegen de uitspraak in cassatie gaat. 'Het OM is deels tevreden. Het hof geeft ons de ruimte coffeeshophouders te vervolgen die te grote voorraden softdrugs bewaren en bewerken. Daarmee hebben we een horde genomen. Dat het hof afziet van strafoplegging stemt ons niet tevreden', zei een woordvoerder.

 

Eén lijn

De uitspraak kan flinke gevolgen hebben voor het gedoogbeleid voor coffeeshops. Het Haagse gerechtshof oordeelde begin deze maand hetzelfde over de vervolging van een eigenaar van twee coffeeshops in Lisse en Leiden. Er was in die zaak volgens het hof geen strafrechtelijk belang om op te treden tegen de coffeeshophouder, die z'n zaakjes ook administratief en fiscaal goed op orde had. Hij kon niet weten dat justitie ineens wél zou optreden tegen zijn 'achterdeur'. Een coffeeshophouder mag verwachten dat gemeente, politie en justitie één lijn trekken, aldus het Haagse hof.

 

Met de twee uitspraken lijkt de legalisering van de inkoop van softdrugs door coffeeshops dichterbij te komen. De zogenoemde achterdeur is nu nog illegaal, maar wordt gedoogd. De twee vonnissen tonen echter aan de dat de rechter niet van zins is nette coffeeshophouders daadwerkelijk straf op te leggen.

 

Opstelten

De uitspraak van de Haagse en Amsterdamse rechter gaat in tegen het beleid van minister van Binnenlandse Zaken Ivo Opstelten, die juist een strengere aanpak van coffeeshop voor ogen heeft.

 

Volgens advocaat Sydney Smeets, die eerder publiceerde over de onhoudbaarheid van het Nederlandse softdrugsbeleid, is de Amsterdamse uitspraak 'een slag in het gezicht van minister Opstelten.' Smeets: 'De rechter spreekt door zijn uitspraak en verklaart het beleid van Opstelten met deze uitspraak feitelijk failliet.'

 

Smeets: 'In Den Haag is besloten dat het OM niet-ontvankelijk is, in Amsterdam wil de rechter geen straf opleggen. Ik kan mij niet voorstellen dat rechters in nieuwe, vergelijkbare zaken heel andere uitspraken zullen doen. Het is tijd voor Opstelten om serieus in gesprek te gaan om de hele keten van softdrugs in Nederland beter te reguleren.'

V

Share this post


Link to post
Share on other sites
:tu :tu :tu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zo zie je maar dat ook een gemeente shop naar de klote kan ...

 

NeXT..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...