Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

AeroNoob

16 X K2 Op Aeroponic (600W 120Lx90Bx255H).

Recommended Posts

@ Komando

 

Uh, die van de foto, paar pvc buizen van een meter, een gatenboor 7cm en wat Gardena sprinklertjes (met bijbehorende tubing en connectors), met daarbij een reservoir en een pomp (8m opvoerhoogte in die opstelling). Buizen schuin en aan de kant van het reservoir knietjes, andere kant afgedopt. In het reservoir een circulatiepompje en een vatverwarmertje.

 

Zelfs zonder Ikea tekening moet je dit kunnen maken.

 

Als extraatje: 1 drie-weg kraan met T-boring tussen de pomp en de sproeiers, zodat ik met 1 draai van de knop het vat kon leegpompen en een terugslagklepje, maar dat was in die setting niet echt een must.

 

Schaal dat op en ga echt aan de aero, dan moet je eerst Dan foggers kopen of VDL boogsproeiers met de juiste specs en dus je drukleiding vervangen (3/8" aansluiting). Vervolgens moet je de pomp vervangen (50m opvoerhoogte of meer, naar gelang het aantal sproeiers en het drukverlies per sproeier) omdat je over het algemeen een bar of 4 nodig hebt om die juiste nevel te behalen en dan moet er nog een filter tussen, want dit zijn meestal sproeiertjes met een gaatje ter grote van een naald.

 

Die Dan foggers zijn handig, want die komen in 2 delen, dus die zijn handig te 'ontstoppen'. En als je echt kan 'bouwen', dan prop je die foggers in 'doppen', zodat je die zo uit de buis kan trekken voor inspectie. Maar goed, da's allemaal project 'knutsel' en daarvoor moet je zelf op z'n minst kunnen boren in PVC en maximaal wat PVC kunnen lijmen. :D

 

Laatste tip: gat boren in PVC/plastic met de gatenboor doe je met een electrische handboor en ACHTERUIT!!!!!

 

En nu HOP allemaal aan de 'aero'. :lol:

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Correctie.

 

Die versie heeft niet eens knietjes (beide kanten afgedopt), dus gaten onderin de buis boven het reservoir. Ik raad knietjes aan als je de ruimte hebt, want dat belucht vele malen beter.

 

Buismaat van de 'goten' is 200mm, drukleiding moet je afstemmen op de uitgang van je pomp.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Ponix

 

Ik heb die EZ Clone misters gekocht voor het goede gevoel dat ik er bij moet hebben....

Ik ben op de hoogte van het feit dat het geen echte Aeroponic is. Dit komt inderdaad door dat de druppels die uit mijn sproeiers komen te groot zijn. Het zou mooi zijn als ik ergens een setje professionele kasfoggers op de kop kon tikken... Anyway, zo lang dit werkt, en ik van mn aarde af ben... ben ik meer dan tevreden!

 

Maar wat een mooi systeempje heb jij daar gemaakt zeg:) en wat een heerlijke toppen joh!! Ziet er goed uit man!

 

Greetings

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zal ik ook maar zo brutaal zijn om een foto van mijn systeempje te plaatsen:

gallery_37858_15776_8082.jpg

 

Een undercurrent DWC systeem met het reservoir rechts buiten de tent. Het water gaat terug naar het reservoir door de gele slangen en dan stroomt het door de pijpen en bakken weer terug naar links. heb het systeem net leeg gehaald na een test run. Nou moeten de luchtstenen er weer in en .... planten :)

  • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik ken het gevoel en daarom heb ik ze ook ooit gekocht. Net als van die neoprene pucks. Of speciale tops voor op bato's om te kunnen aero'en. etc etc. Uiteindelijk allemaal weggegooid geld.

 

Leuk systeempje idd. Staat nu in de hoek stof te happen. Wel veel van geleerd en sindsdien komt er niks anders in dan iets met buizen. En echt aero of niet doet er weinig toe als je naar die toppen kijkt, alhoewel 'echt' aero nog net een tandje sneller gaat (maar dan hou je ook andere tijden aan dan die ik aangaf).

 

@ wietefras

 

Mooi gemaakt!

 

En (mocht dat nog kunnen) als je nu 45graden knietje op je in- en afvoer maakt per bak en die allebei de andere kant op laat 'wijzen', dan krijg je extra werveling in je water in je bak en geen 'dode' hoeken voor sediment.

 

niceness!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aero?

Als aero echt zo da bomb was zat heel USA al op aero.

Echt een kweekwijze met heel veel haken en ogen, Ponix noemde er al vele, aero big in NL forget it.

 

DWC is/was al niemand aan te krijgen, ja de emmer methode maar een undercurrent (nooit kopen altijd zelf maken) heb ik nog nooit gezien in NL.

Jammer dat ik zelf niet met water kan spelen in dit huis (als het mis gaat gaat het goed mis.. houten vloeren ed) anders kon ik een undercurrent laten zien op wat kleinere schaal, stelt geen moer voor DIY en produceren dat het doet :dribble:

 

Tallas dompelpomp kleinste uitvoering is een goeie, veel druk en niet meteen duur en groot zoals je van een dompelpomp kent,

 

@ boefje

plaatje betonplex met gaten op de bakken?

Edited by lostchild

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lostchild, touche, maar ik denk ook dat het deels is dat mensen niet van strategie durven te veranderen. Tot nu toe ben ik dik tevreden met mijn systeem! Ik heb echter nog nooit zon mooie gelijke opkomst gehad als dat ik nu heb! De planten zijn allemaal even hoog en allemaal super mooi groen zonder ook maar 1 paars steeltje (tot nu toe dan). Wel groeien de wortels nu al in mijn afvoer en moet ik hier dus echt van die zeefjes voor gaan halen.... (of in elk geval echt iets op gaan verzinnen). Ook heb ik water lekkages (gelukkig zeer klein) gehad met het systeem.. vandaag komen in elk geval de rubbertjes binnen die het waterprobleem zouden moeten oplossen...

 

@Wietefras, jou systeem ziet er zeer gelikt uit!!! Godverdomme man hee! Hier krijg ik ook kriebels van hoor!!

 

Hoe dan ook maak ik met dit topic wel een discussie los denk ik hier op WF, en dat is ook mooi de bedoeling denk ik dan:)

 

De dames:

 

PH 5.6;

EC 0.6;

Temp hok lamp uit: 23C;

Temp hok lamp aan: MIN 27C / MAX 28.5C;

Temp Water: 23C;

 

De damens lieten merken door middel van verlichting van het blad van binnen uit dat ze toch wat meer voeding wilde. Dus heb ik de dosis opgevooerd naar een dosis voor 15 liter water op 20 liter water.

 

Dit houd in:

 

75ML Hesi hydro groei

75ML Hesi Wortelcomplex

30ML Hesi Powerzyme

2ML Ataclean

2 Druppies supervit

 

De damens krijgen om de 2 uur een kwartiertje nevel van me:)

 

Greetings

 

EDIT:

 

Weet iemand toevallig waar ik een kleine vlaktezuiger kan vinden die mijn vat leegpompt tot de laatste druppel aan toe zeg maar?

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja leuk zo'n discussie over de meer waterige varianten van hydro inderdaad. Begon al steeds meer te twijfelen of ik niet knettergek was met mijn bakjes en pijpjes. Ben ik ook wel een beetje trouwens MUHAHAHAHAHA :nerd

 

Was nog best een gedoe om alle onderdelen bij elkaar te vinden. Met name de bakken en doorvoeren. Ik wilde Uniseals gebruiken zoals ze dat in de VS ook meestal doen, maar die kreeg ik niet goed passend. Anyway, het staat er nu en het werkt. Nou maar een keer draaien :)

 

Ik heb zelf zo'n goedkope vlakzuiger (blauw met zwart ding). Er blijft wel een klein plasje in de bak staan, maar helemaal droog krijg je het met een vlakzuiger toch nooit?

 

Wat is je EC dan met alle voeding erin? Hoger dan die 0.6 neem ik aan? Mijn water heeft trouwens al een EC van 0.6. Al meng ik dat dan half om half met water uit zo'n RO apparaat om op iets van 0.3 uit te komen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Fras,

 

Waar haal je de lucht voor die steentjes vandaan? Die blauwe muizen vind ik zo lawaaierig....

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Racker luchtstenen zijn niet boodzakelijk daarom noemde ik hiervoor ook pompen, zoek maar eens op flooming, zorgt voor meer orp

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

@ boefje

plaatje betonplex met gaten op de bakken?

 

Ook aan gedacht, maar als je zaagt in betonplex heb je stukken "normaal" multiplex en volgens mij moet je dit weer lakken dan om "gassen" te voorkomen.

Denk dat dwc met pompen het stilste hydro systeem is, maar ik ben niet zo'n pionier.

 

Trouwen je kan ook paar dikke balken over je deksel heen doen waar je over loopt natuurlijk, dan kan je deksel van een veilig kunstof gemaakt worden

 

 

 

@ boefje

 

Daar moet je niet op willen lopen. Je gooit er gewoon tempex in met gaten en daar hang je je netpotjes in. Zorg je dat die tempex dingen minimaal per 2 naast elkaar liggen, hou je 1 zo'n drijver leeg, kan je die eruit halen en alle drijvers 1 voor 1 naar je toe halen. Soort van rouleren.

 

Of je moet een Jezus complex hebben, dan kan ik je niet weerhouden.

 

Ook daar heb ik over nagedacht, zag ik een keer in een filmpje maar mijn onderbuik gevoel zei/zegt dat dat wel geklooi is en omvallen misschien maa goed daar kan je natuurlijk een net voor spannen.

 

Ik denk wel altijd in een klein maatje meer zeg maar.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Fras,

 

Waar haal je de lucht voor die steentjes vandaan? Die blauwe muizen vind ik zo lawaaierig....

Je bedoelt de stenen? Ik heb van die platte ronde stenen van 12cm. Die hadden dacht ik een doorvoer van 5-10l/m en dan een luchtpomp van 60l/min erop. Dat gebubbel hoor je inderdaad wel. Dat maakt meer geluid dan een goeie luchtpomp. Behalve als je naast de pomp staat.

 

Er zit ook een 3500l/uur waterpomp op en ik was bang dat die veel herrie zou maken, maar die hoor ik niet. Schattig klein dingetje ook

 

@Boefje030, Die luchtstenen heb ik niet voor de extra zuurstof in het water. De circulatie pomp blaast het water met een tyfusgang terug van bovenaf in het reservoir. Dat levert inderdaad ruim voldoende opgeloste zuurstof op. Al heb ik niet naar ORP gekeken, maar ik had een DO meter gekocht. De gemeten hoeveelheid zuurstof in het water komt dan boven de 100% uit. Ook zonder luchtpomp aan.

 

Ik begreep echter uit kweekverslagen (op Amerikaanse forums) dat de planten baat hebben bij luchtbelletjes in de wortels. Vandaar dat ik dat er toch ook maar bij gedaan heb. Wellicht dat ik nog probeer om het bij een paar bakken uit te zetten. Kijken of het echt verschil maakt.

 

Moet eigenlijk een keer mijn eigen bouw/kweekverslag starten in plaats van AeroNoob's topic te bevuilen :o

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja, ik zou graag zien of het verschil geeft. Heb een allergie voor lawaai.

Share this post


Link to post
Share on other sites

DWC bak(ken) aangestuurd door een goede recirculerende pomp laten je denken.. waarom heb ik toch altijd met die stenen en luchtpompen lopen kloten :phone: luchtstenen, elke keer weer die luchtstenen en wat brachten ze na 3wk, 40% van wat ze deden want ze worden al aardig tegengewerkt en je pompie werkt zich helemaal de rambam wat voor meer herrie zorgt gedurende de kweek, ja maar was in begin niet zo hoor ik mezelf nog denken bij mijn 1e grote DWC bak en toch tegen beter weten in de luchtpomp eraan :jump:

 

Apart dat je hebt opgepikt dat bubbels hetgene zijn Wietefras, op Overgrow was dat toch wel het 1e wat we je uit het hoofd probeerden te praten, er is geen betere DO opname dan beroering oppervlak, geforceerd inpompen.. tsja.

 

ph gedoe omdat het door het bubblen veel meer uit je water stript op den iets langere duur en vergeet svp niet dat indien je US fora raadpleegt je het over heel ander water hebt dan hier in NL en vergelijk niet opgaat :icecream:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zoals ik al zei, die luchtstenen zijn niet voor de DO. Dus ik weet niet wat je bedoeld dat ik opgepikt zou hebben?

 

Ik heb nou ook luchtstenen in mijn DWC bakken en die hebben geen enkel probleem met de wortels. Ik had er ook circulatie pompjes in en die lopen juist compleet vast (water stroomt niet door de wortes). pH problemen heb ik ook niet.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Waarom zouden stenen nu weer een probleem met wortels hebben, je gaat echt van ene uiterste naar andere niet?

Ene moment blasten je circu pompen en andere moment lopen ze vast?

 

Mooi dat je vd rest geen shit hebt, houden zo en is TS zwaar gegund, de meesten willen hydro veel te ingewikkeld maken en branden er dan hun vingers aan en geven op, teveel op je meter kijken is ook zo'n ding wat je af moet leren, 2x id week is meer dan zat en zie je idd iets ipv elke dag ff kijken en je veel ontgaat, helemaal met een recirculerend systeem kan dit een wijze les zijn, meten=weten maar handelen naar is een 2e.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jij komt met een vage opmerking dat je luchtstenen na 3 weken hun lucht niet meer kwijt zouden kunnen. Ik gok dan dat je het hebt over de wortels, maar de opmerking is zo bizar dat ik inderdaad misschien gewoon niet eens moet proberen te gokken wat je ermee bedoelt.

 

Een circulatie pompje IN de DWC bak is iets compleet anders dan de waterverplaatsing en het systeem van een undercurrent DWC.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ LC

 

Ik noemde alleen wat problemen op die voortkomen uit 'verkeerd design'. Op het oude OG had je dus Irish en Webby zo'n 15 jaar geleden voordat de term 'aeroponics' was uitgevonden en die hadden beide een systeem met buizen en sproeiers erin. Dat design is dus 'tried and tested'. Misschien zie je het nu niet meer in de VS, maar buizenkweek is daar en in Canada heel groot geweest. Kon je off the shelve grote systemen kopen waarbij zo'n aeroflo in het niet valt. 8" buizen (200mm) en zo'n groot V-frame erbij om de buizen naar de lamp te richten. Geen idee waarom het uit de gratie is, maar ik vermoed dat ze het daar zien zoals velen hier tegen 'steenwol' aankijken.

 

Watertemp is bij verkeerd design al snel een issue. Met buizen heb je dus 1 bak op de grond en dat is maar een klein bakje (weinig water en weinig voeding nodig!). Je buizen hangen daarboven. Bij een goed design komt er dus lucht van 18-20C graden (oa) beneden binnen en als die onder je buizen doorblaast tegen je reservoir aan dan krijg je nooit temp issues of je afzuiging is niet goed en dus je hele klimaat niet. :tu

 

Het enige echte 'issue' met aeroponics is 'toprot' bij de kleine jongen, want zelfs een onkundige kweker zoals ondergetekende krijgt gewoon dikke compacte vruchten en daarbinnen moet dat hele temp verhaal dus goed zijn (lees de posts van Racker over dat onderwerp) en welke hobbyist zonder OC krijgt dat met een olie kacheltje goed geregeld? Best lastig!

 

Enige wat je met buizen moet doen is een paar staalkabeltjes in je ruimte spannen en een stuk of wat van die jojo's kopen. Week 4-5 de boel even ophaken en klaar is klara.

 

Het valt dus allemaal wel mee. Het zal hier niet groot worden omdat je dus weinig voeding verbruikt, zowat nul medium en zo'n systeem gaat jaren mee. Als verkoper/GS-eigenaar heb je daar dus niks aan. ;) Die gaan het dus niet pushen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

DWC is geen undercurrent, dat is compleet anders Wietefras en als je het over DWC hebt heb je het over 1 bak.

Vage opmerkingen over luchtstenen maak ik niet, 1-1 uit de aqurium wereld war ze al wat langer met die dingen werken, check dat ook eens voordat je en opmerking maakt misschien?

 

@Ponix

aero is ok alleen heel erg bewrkzaam met al zijn onderdelen en de magere kennis aanwezig in NL eigenlijk net zoals DWC

de meeste GS eigenaren vroegen me zelfs om eens een DWC bak af te leveren om het aan den lijve te ondervinden want ze geloofden me niet

kwamen ze aan met Panda en waterfarm dingen, tsja dat is hydro maar de beste hydro is nog steeds DIY

 

@Aeronoob

Ponix geef al mooie opsomming van eea, bij de meesten is het tyoch wel lastig om de water temperatuur ok te houden, hoe zit dat bij jou en wat heb je als plan B mocht het nu volgende week zeg 30C worden?

Ik had een lading van die koelboxpacks maar dat was dweilen met de kraan open.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb het over DWC bakken met circulatie pompje erin (al zit die er nu niet meer in) die ik nu gebruik en daarnaast heb ik een foto geplaatst van mijn UC-DWC systeem in aanbouw. Heb ik het dan misschien beide?

 

Een chiller is nou ook weer niet zo heel erg duur. Dus dat watertemperatuur probleem is ook wel op te lossen.

 

In een DWC tent heb ik de DWC bak nu ook gescheiden opgesteld vanaf de planten middels een "tussenvloertje" met reflecterende folie over de bak. Daardoor zitten de bakken in een ander klimaat dan de planten. Kan het onderin ook apart ventileren als het toch te warm wordt. Dat scheelt ook nog een paar graden.

 

Of zelfbouw chillers. Bijvoorbeeld het reservoir zelf koelen door een ventilator over het water te laten blazen. Heb ook een voorbeeld gezien waar het water door een koelkastje werd geleid.

Edited by Wietefras

Share this post


Link to post
Share on other sites

Waar heb je die bakken vandaan trouwens wietefras? Vind dat wel mooi systeem ( alleen zou ik wel zonder luchtpomp willen)

Gewoon flink reservoir ernaast met beroering.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dat zijn standaard euroboxen. Net zoals die van Aeronoob en ik heb ze ook bij Auer Packaging vandaan. Je kunt ze op meer plekken kopen overigens. Ze waren daar per stuk goedkoper, maar de verzendkosten zijn astronomisch (54 euro oid). Ik kon gelukkig een dealtje sluiten met iemand die er een hele zooi nodig had.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oh ik vraag weer naar de bekende weg. Sorry.

 

Bedankt voor je antwoord

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Aeronoob

Ponix geef al mooie opsomming van eea, bij de meesten is het tyoch wel lastig om de water temperatuur ok te houden, hoe zit dat bij jou en wat heb je als plan B mocht het nu volgende week zeg 30C worden?

Ik had een lading van die koelboxpacks maar dat was dweilen met de kraan open.

 

Mijn resevoir staat buiten het vat in het donker... dit scheelt al de helft van de hitte.. eerlijk gezegd zou ik ook niet weten hoe ik het zou oplossen... misschien met een paar koelelementen uit de vriezer ofzo???

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...