Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

Sign in to follow this  
Casto

Monsanto, Gevaarlijk of niet?

Recommended Posts

Ik ben het met je eens, maar een zadenkweek met Sannies zaden geven andere planten dan de originele zaden. Killingfields bijvoorbeeld zijn andere planten dan killingfields x killingfields en dat vergeten heel veel mensen.

 

Maar Sannie gebruikt ook soortjes van andere breeders om zijn soortjes te maken, ik denk niet dat Sannie zijn genetica uit de verre uithoeken van de Hymalaya heeft gevist om eerlijk te zijn. Ik vind ook niet dat het rechtvaardig is om een zadenkweekje met een van Sannies soortjes ook af te doen als het origineel want dat is het totaal niet. Als er netjes word vermeld waar de zaden vandaan komen is er niks aan de hand.

Edited by cannabusinesss

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zo werkt het niet: als je de resistentie op een andere manier dan Syngenta weet te bereiken, dan is dat jouw uitvinding. Vergelijk het maar met medicijnen: tegen de zelfde ziekten bestaan er medicijnen van verschillende samenstellingen, waar octrooi op rust.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest elmanito

Het Europees Octrooi Bureau (EOB) verleende het octrooi op de 'uitvinding' van Syngenta in mei vorig jaar. Daarmee verkreeg het bedrijf de rechten over alle zaden voor paprika en pepers, en paprikaplanten en -vruchten, die resistent zijn tegen de witte vlieg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Elmanito: wel het hele verhaal vertellen a.u.b. Er zijn 30 landbouworganisaties in beroep gegaan tegen dit octrooi, omdat deze resistentie niet door Syngenta is uitgevonden, maar ook in de vrije natuur voorkomt. Dat is dus geen individuele dwarsliggende tuinder, maar dat zijn organisaties die zo wat alle Europese tuinders vertegenwoordigen. Ook ik had mijn twijfel of deze eigenschap "rijp" was voor een algemeen octrooi. Waarschijnlijk gaat zo iets ook in de toekomst spelen bij aardappelrassen. Monsanto wil een bepaalde eigenschap van de wilde aardappel -resistentie tegen fytoftora- gaan inbrengen bij de consumptierassen. Ook dat is geen eigen vinding en daarover is het laatste woord (in de rechtspraak) zeker niet gesproken.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ze zeggen ook dat het "moeilijker" wordt om nieuwe soorten resistent te maken met normale kruisingstechnieken. Niet dat het hiermee onmogelijk (illegaal) wordt. Blijkbaar is het octrooi dus, zoals Xtreme al aangeeft, niet zo breed als het artikel suggereert.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hier was het topic :book:

Respons van epo gekregen deze week :rolleyes2:

gallery_38549_16594_123773.jpg

gallery_38549_16594_22083.jpg

 

Wat ik ervan opmaak is dat de klacht dus moet verstuurd worden naar het kantoor waar de aanvraag is gebeurd ,wss ergenst in de us dus ...zullen de patent aanvraag een doorzoeken of we dat kantoor kunnen vinden :shifty:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Het gevaar is ook dat alle planten genetisch identiek zijn. 1 ziekte, schimmeltje of bacterie die sterker is dan het gewas en hoppa, alles weg.

 

Wie zei daar voedselzekerheid? De wereldbevolking voeden? Ecocide zal je bedoelen,.

http://www.naturalne...l_collapse.html

Edited by miramar

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest elmanito

Zaden gaan open source

 

 

Vroeger was het onderling delen van nieuwe variëteiten gangbaar, maar door de opkomst van bedrijven als Monsanto zijn zaden steeds meer intellectueel eigendom geworden, die niet mogen worden vermenigvuldigd. Vaak zit dit kopieerverbod er zelfs genetisch ingebakken, door alleen onvruchtbare hybrides te verkopen, zodat de boer elk jaar opnieuw zaaigoed moet kopen.

 

Die praktijk heeft vorig jaar de zegen gekregen van de Supreme Court, de hoogste rechter in de VS, die een 'kopiërende' sojaboer in het ongelijk stelde. Het Open Source Seed Initiative (OSSI) wil nu, voordat alle gangbare...

 

http://www.opensourceseedinitiative.org/seeds/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik zag het voorbij komen :(

Edited by Casto

Share this post


Link to post
Share on other sites

Misselijkmakend dat Monsanto. Die mogen voor mij op deathrow...

 

Die hebben meer bloed aan hun handen dan wie ook daar...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest elmanito

Europa geeft groen licht voor genetisch gewijzigde organismen

 

 

 

De Europese Unie heeft een akkoord bereikt over de toelating van de teelt van genetisch gewijzigde organismen (ggo). Individuele lidstaten die hier echter niet voor te vinden zijn, zoals Frankrijk, kunnen de teelt van ggo-gewassen op hun grondgebied wel verbieden. Dat heeft een Europees diplomaat verklaard.

 

Het akkoord moet op 12 juni nog door de milieuministers geformaliseerd worden, maar de permanente vertegenwoordigers van de 28 lidstaten konden een doorbraak forceren in het dossier dat al jaren muurvast zat.

 

Aanvankelijk lagen Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk dwars omdat ze meenden dat het voorgestelde kader te voordelig was voor de internationale zaadfabrikanten. Maar ze draaiden uiteindelijk bij, aldus nog de diplomaat. België, dat het voorstel ook niet zag zitten, onthield zich.

 

Beslissingsrecht

Zonder de toelatingsprocedure opnieuw naar het nationale niveau terug te brengen, laat het nieuwe kader toe aan elke lidstaat de teelt van ggo-gewassen te verbieden over het volledige of gedeeltelijke grondgebied. Ze kunnen dat niet doen omwille van milieu- of gezondheidsredenen, maar wel op basis van de openbare orde, ruimtelijke ordening of de strijd tegen de uitzaaiing.

 

De lidstaten die tegenstander zijn van ggo-gewassen kunnen voorts de transit van ggo's niet verbieden, zo verduidelijkte een Europese bron.

 

Doorbraak

De zaadfabrikanten wachten al 14 jaar op de opening van de Europese Unie voor de teelt van ggo-gewassen. Vandaag worden ze geconfronteerd met erg verschillende procedures in de verschillende EU-landen. Dat leidde tot zeer moeilijke en lange procedures, die dan telkens voor politieke heibel zorgden.

 

Vier ggo's hebben een teelttoelating gekregen, maar slechts één wordt vandaag nog geteeld: de MON810-maïs van het Amerikaanse Monsanto. De teelt van twee andere gemodificeerde maïs-varianten (BT176 et T25) en de Amflora-aardappel is intussen stopgezet. Zeven andere teeltaanvragen wachten nog op een antwoord, waaronder de TC1507-maïs van Pioneer, een filiaal van de Amerikaanse groep DuPont.

 

bron

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest elmanito

Strijden voor biodiversiteit via de gratis ‘zadotheek’

 

In 40 Franse bibliotheken, gemeentehuizen, universiteiten en andere openbare gebouwen met een functie voor het publiek kun je voortaan een 'zadotheek' ('grainothèque') vinden. Daar kan het publiek gratis zelf verzamelde zaden van gewassen met elkaar uitwisselen. Het kan gaan om zaden van tomaten, worteltjes, tuinbonen en sla of bloemen.

 

Het idee is simpel

Vanuit een doosje kun je gratis zaden meenemen. Die kweek je thuis op tot plantjes. Van de zaden die uit bloemen en vruchten komen, geef je weer een zakje terug in het jaar dat volgt op je 'lening'. Door twee of meer zakjes en ander zaad terug te geven, doe je aan kapitaalsvermeerdering door rente.

 

Zaadruil

Het idee is afkomstig van Sébastien Wittevert. Hij richtte de vereniging voor online zaadruil Graines de Troc ('Ruilzaden') op in La Rochelle. Van daaruit ontwikkelde de beweging zich verder, ook naar fysieke locaties. Net als de beweging les incroyables comestibles - die steden vol eetbare gewassen zet - is het een beweging van doe-verzet.

Wittevert strijdt voor de biodiversiteit. Volgens de FAO is die al met 75% teruggelopen, zegt hij, 'omdat de industrie ons een steeds kleiner aantal varieteiten laat gebruiken.' De oude variëteiten zouden perfect aan hun terroir zijn aangepast en geen mest of pesticiden nodig hebben.

 

Goed gevoel

Le Point merkt terecht op dat de vrij van chemie en moderne veredeling ontstane soorten moeilijk in niet-hybride - en vermoedelijk al evenmin in zuivere - vormen te vinden zijn. En hoewel ze resistenter tegen ziekten zullen zijn, zullen ze toch echt meststoffen nodig hebben om op langere termijn te overleven. En toch is het een charmant initiatief van en door vrijwilligers die zelf het gevoel willen hebben iets goeds te doen.

 

Bron: Le Point

Share this post


Link to post
Share on other sites

niks te vroeg iig!

stap in de goede richting!

 

:tu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...