Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

Sign in to follow this  
cityboxer

Geluidsarme luchtdoorlaat

Recommended Posts

Hé jongens. Ik ben met een schetsje bezig voor een goede luchtafvoer. Ik heb het kweekhok in een grotere ruimte staan. Daar aan vast komt een klein hokje waar de warme lucht (onderdruk opti) in geblazen wordt. Hier wordt dan vanaf buiten ook koude lucht in geblazen. Dit komt tezamen door een opening passief in de grote ruimte zodat de lucht koel is. DIt doe ik natuurlijk om hotspots te voorkomen maar wil ook niet dat het in de grote ruimte erg warm wordt dus vandaar dat ik de warme lucht nog vermeng met de buitenlucht.

 

Eerst wilde ik actief de lucht uit het kleine kamertje zuigen maar dat geeft lawaai. Vandaar dat ik liever een passieve luchtdoorlaat vanuit het kleine hokje heb naar de grote ruimte. Dit gaat werken door overdruk in het kleine hokje doordat de afzuiger in de kweekruimte het in het kleine hokje blaast.

 

Toch zul je nog steeds geluid horen ben ik bang omdat de passieve luchtdoorlaat in het kleine hokje gewoon open is. Nu vraag ik mij af of jullie daar een oplossing voor weten. Ik kan daar natuurlijk een IKEA kast voor kopen en de achterkant er uit laten maar dat neemt weer een hoop ruimte. Ik kan er ook vliegengaas of iets dergelijks voor hangen maar ik ben bang dat dat de luchtdoorvoer weer te sterk beperkt en vraag me ook af of dit het geluid voldoende beperkt.

 

Dus de vragen:

 

1) Hebben jullie iets om die opening af te dekken zodat het geluid minder wordt maar de luchtdoorvoer niet te erg beperkt wordt?

 

2) Is het misschien een idee om het kleine hokje te bekleden met van dat schuim wat ze in geluiddstudio's hangen zodat het geluid daar al afgebroken wordt?

 

 

Even een plaatje om het iets duidelijker te maken:

 

gallery_31853_16277_93166.jpg

 

Ik zie helaas dat de foto niet heel groot wordt weergeven dus dat het moeilijk is om te lezen wat er bij staat. Als je hem groot opent of download dan wordt het beter!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Het beantwoord je vraag niet maar; Ik heb als geluidstechnicus gewerkt en die isolatie in de studio is over het algemeen niet zo zeer om het geluid te isloleren maar meer om een "dode" ruimte te krijgen qua reflecties / akoestiek.

 

Interessant project, ben benieuwd naar de ideën die hieruit voortkomen.

 

Hoe groot (in meters) zijn de ruimtes waar het om gaat?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Het kleine uitblaashokje kan ik nog veranderen qua formaat. Sterker nog, er staat nog geen één muur. Het moet allemaal nog opgebouwd worden. Het idee is nu 150x120x180. Kan wel groter maar liever niet. Ruimte wordt ook gebruikt als stalling voor kantoorbenodigdheden. Er wordt ingeblazen met een 500kuub afzuigertje. Die zal waarschijnlijk gedimd worden en met drukval van filter etc zal hij op 200-300kuub draaien. Deze functioneert als onderdruk filter.

 

Mijn idee was ook dat het geluid met dat soort noppenschuim (Klik )spul was dat het het geluid 'breekt' als het het kleine hokje in komt zodat het in dat noppenschuim geabsorbeerd wordt en dus niet verder door de passieve uitlaat gaat. Is dat trouwens hetzelfde noppenschuim als wat jij bedoelt en wat goed functioneert hier voor?

Edited by cityboxer

Share this post


Link to post
Share on other sites

ik kan me bijna niet voorstellen dat die 200 cub zo veel lawaai maakt.. :D

met dat schuim ben je ieder geval wel het probleem kwijt dat meneer boven ons bedoelde..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sorry ik heb nu alleen de afzuiger van de warme lucht meegenomen. Er komt ook nog een 500kuub afzuiger met koude lucht van buiten in dezelfde ruimte uit. Er wordt dan dus 700kuub (minimaal) in geblazen. Laten we eens uitgaan van de situatie dat beide afzuigers op 500m3 (maximaal) draaien dan hebben we dus 1000m3 luchtverplaatsing in dat hokje vanuit twee verschillende afzuigers.

 

En er komt ook niet zo veel geluid van die twee afzuigers. Maar het is gewoon dat ik 'geen' geluid wil hebben omdat in diezelfde ruimte ook nog mensen kunnen komen die van niets weten. Ik zal het passieve inlaat gat wel kunnen bedekken door er dozen voor te zetten (met ruimte er tussen natuurlijk) maar dan komt er nog steeds het geluid van de uitblaas van de afzuigers naar buiten als ik er niks mee doe. Dan fungeert het hok waarschijnlijk zelfs als een klankkast!

Edited by cityboxer

Share this post


Link to post
Share on other sites

de kleine ruimte met dat noppenschuim bedekken, dan een kastje voor het gat plaatsen de hele bodem er uit halen en ook die van binnen bedekken met dat schuim, denk dat je er dan wel bent... en zorg dat de opening groot genoeg is en dus niet voor weerstand bied.

Edited by 3.0

Share this post


Link to post
Share on other sites

De goedkope en ouderwetse doe het zelfvariant ipv noppenschuim is...

 

Oude eierdozen tegen de wanden plaatsten... die slikken al het geluid in... bij wijze van spreken...

 

Succes ermee!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eierdozen werken niet, net als schuimwanden dempen die alleen het ruimtelijke effect ofwel zorgen ervoor dat als je in je handen klapt je geen resonatie meer hoort.

 

Mocht iemand interesse hebben ik kocht de schuim waar jullie het over hebben bij Thomann. Da's zo'n beetje de goedkoopste en grootste online muziekwinkel in Europa, veel keuze in alle soorten en maten en snel bezorgd.

 

Thomann - studio akoestiekelementen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bedankt Spacefrog voor die link. Daar kan ik wat mee. Het idee is inderdaad het geluid absorberen in de ruimte zelf. Isoleren geen zin heeft omdat er toch een grote opening in de ruimte zit. Ik zat inderdaad te denken aan een kast (met noppenfilt) maar ik zie op die link van jou ook.

 

Voor de opening zou ik zoiets kunnen zetten: Reflexion Filter. Dit zou ik ook zelf kunnen maken.

 

 

@ Spacefrog. Als we hier nu toch een geluidspecialist hebben: stel dat ik wél een wand tegen geluid wil isoleren. Hoe zou jij dat doen?

 

1) Een dichte ruimte dus, werkt dat easy-cell dan ook goed? Werkt zoiets beter dan bijvoorbeeld (steen/glaswol). Hoe zou jij een binnenwand waar geen isolatie in zit isoleren. Hoeft niet state of the art te zijn maar ben wel benieuwd naar een goede oplossing.

 

2) En wat zou jij gebruiken als je de wand al wel geisoleerd hebt maar nog beter wilt isoleren. Dus dat je er nog een plaat/schuim oid BOVENOP de bestaande wand wilt zetten?

 

 

Misschien handig om direct mee te nemen: Er moet natuurlijk nog Orca doek (of iets anders) overheen en het moet niet giftig zijn. Of er moet nog met anti-damp folie gewerkt worden.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Een paar matrassen tegen de wanden zetten. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dat is ook een leuke om te proberen inderdaad.

Share this post


Link to post
Share on other sites

2) En wat zou jij gebruiken als je de wand al wel geisoleerd hebt maar nog beter wilt isoleren. Dus dat je er nog een plaat/schuim oid BOVENOP de bestaande wand wilt zetten?

 

 

Als dat een gipswand is nog een laag gips erover .

 

Of voorzetwandje metalstud en isoleren en dubbelgips. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

De oplossing zal voorlopig zijn een dubbele wand. Er komt dus geen gat in de muur 30x100cm maar er komt een dubbele wand waarbij de lucht de ene kant de muur in gaat en 1m verderop aan de andere kant de muur uitgaat. Bekleedt met isolatie. Dit gat komt achter een kast met kantoor artikelen. Zo zullen ze in hun eigen magazijn niks horen. Als het nog nodig is dan bekleed ik het kleine hokje nog met noppenschuim. Achter de afzuiger komt nog een demper.

 

ThnX voor het meedenken!

Edited by cityboxer

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik denk dat je eens moet kijken naar de bouw en demping skater kaken gebruikt bij grote stroom aggregaten. 400 kva en je kan er rustig een babbeltje bij maken terwijl ie vol draait !!!!

Materialen en de tactische plaatsing van schotten( denk aan speakerkasten) laten het geluid dood vallen of mekaar nivelleren.

 

Grtjs liefhebber

Share this post


Link to post
Share on other sites

Iig zorgen dat je lucht niet sneller verplaatst wordt dan 7m/sec

Share this post


Link to post
Share on other sites

geluidsisolatie_1_iso-fix.jpg

 

isofix is ook wel goed en goedkoop als geluidsisolatie (beter dan die noppen mousse )

Edited by digi

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ liefhebber. Dat is inderdaad ook het idee geworden. Een dubbele wand waarbij de lucht via omwegen (schotten) van de ene kant naar de andere kant gaat. De schotten zijn bekleedt met steenwol zodat daar het geluid in 'smoort'. Sneenwol is beter geluidsdempend dan glaswol door hogere dichtheid. Heeft wel lagere warmte-isolerende waarde. Heb je geen linkje, foto of iets dergelijks van die systemen? Kan ik mooi afkijken.

 

@ Racker. De diameter van de luchtslang is 20cm. Straal is dus 10cm. oppervlakte= (char19.png·102 = 100char19.pngchar19.png 314cm2). Dit komt uit in een muur van 30x30cm breedte (binnemaat). Dit is 900m2. Dit is 3x zo veel als de actieve inblaas. De snelheid waarmee de lucht door de buis komt zou dus theoretisch gezien 3x worden vertraagd (zal vast niet 1 op 1 lopen). Op deze website kan ik de luchtsnelheid berekenen van een buis op basis van het aantal m3 lucht wat verplaatst wordt icm de diameter van de buis. Ik heb een 500m3 afzuiger dus die zou als die op volle toeren draait 500m3 binnen een uur (toch? Of is het per minuut?) verplaatsen. Dat met de diameter van 200mm geeft dat een luchtsnelheid van 4.6m/s. Dit gedeeld door 3 en met de steenwol zou dus geen/weinig geluid moeten geven.

 

@ digi. Dat spul werkt volgens mij als zwevende wand om het geluid te isoleren. Maar om het geluid te absorberen werkt steenwol beter volgens mij onderzoekje. Maar ik heb er geen evaring mee. Jij wel?

 

Ik heb het geprobeerd en er komt inderdaad geen geluid uit. Dit systeem werkt perfect. Je hoort niks. Geen geluiden uit de kweekruimte (terwijl er feitelijk toch een gat in de muur zit), noch luchtverplaatsing.

Share this post


Link to post
Share on other sites

gallery_31853_16277_85802.jpg

 

Zo dus.

 

Voor iedereen die dit ook wil maken hier even dit tekeningetje. Werkt beter dan verwacht.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Komt er aan. Als je niet zo veel ruimte hebt in de lengte dan kun je ook een drie-dubbele muur maken. Dan gaat hij eerst van links naar rechts en dan van de voorste naar de achterste muur en vanaf daar weer van rechts naar links.

 

Je zet dan gewoon eigenlijk deze muur zoals op de foto twee keer maar dan in spiegelbeeld.

 

Ik zou foto's maken van de werkelijkheid maar ik wil geen potentiëel bewijsmateriaal op het forum zetten.

 

gallery_31853_16277_65441.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mooi bedacht. Steenwol is ook een stuk goedkoper dan die geluidsisolatie matten (noppen of met die gekleurde vlokjes).

Share this post


Link to post
Share on other sites

En het gaat mij niet eens om het geld maar om het resultaat. Zoals ik zei is dat andere materiaal bedoeld om een zwevende wand te maken en zo niet alleen 'luchtgeluid' maar ook contact geluid te voorkomen. Werkt echt goed, veel beter dan een normale gipswand met steenwol. Mocht je ooit echt een kamer geluidsdicht moeten maken dan is dit het materiaal omdat mee te doen. Weet alleen niet of het giftig is. Anders is het niet goed voor de binnenmuur van een gesloten-systeem kweekje.

 

https://www.gamma.nl/geluidsisolatie-bij-wanden

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik dacht meer aan die zwarte schuim met die bultjes. Wat ze in softboxen stoppen. Dat is toch ook vooral voor dezelfde soort geluidsisolatie bedoeld als waar jij nu de steenwol voor gebruikt?

 

Wil mijn fan ook nog een keer in zo'n box stoppen en zit dan dus te denken of ik daar dan ook niet beter steenwol voor kan gebruiken.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nou hangt boefje aan je lippen....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Haha inderdaad, boefje is anti geluidgeil

 

Mooi opgelost.. Dus je hebt de steenwol er tegen aan gemaakt? Of zijn het gipsplaten met steenwol ertussen ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...