Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

Wietefras

Je kweek automatiseren met Arduino

Recommended Posts

Ik had wel wat gezien, maar daarbij liep ik weer vast op andere zaken.

Misschien wat complexer, maar stel je een gelijkgerichtte 230v voor, wat microcontroler gestuurd een opbouwende sinus maakt.

Nou ja, met kleine stapjes een blokgolf gesimuleerde sinus.

3 van die sinus generatoren achter een flinke gelijkgerichtte 230v, zou een redelijke, frequentiegestuurde motorvoeding kunnen worden.

 

Is maar een brainwave, maar ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb wel eens ergens een schema van zo'n frequentiecontroller gezien, maar dat was nog niet zo simpel. Kijk ook maar wat een enorm apparaat die frequentiecontroller van Cli-mate is.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vermogen is bepalend voor de grootte natuurlijk.

Ik wil bij nood wat zaken op een laag pitje willen zetten.

Dus een noodlamp aan en de afzuiging terugbrengen tot minimaal nivo. Met tenminste een onderdruk en temperatuurcontrole.

Ook de pomp (DWC of Hydroponic) moet naar een laag nivo gebracht kunnen worden.

 

Met een druk op de knop, wanneer bv moeders plots op visite komt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Wietefras, en welke techniek zit er in die fans om te dimmen?

Zo ingewikkeld ziet die phase control er nou ook weer niet uit, maar het blijft altijd extra goed opletten bij 230 dat zeker, maar als het eenmaal veilig in een kastje zit met de juist aansluitingen en isolatie ...

 

Die Cli-mate had ik al een keer in handen gehad, niet mee gewerkt. Maar ik heb ook gehoord dat zelfs deze apparaten een brom geven bij lage toeren.

 

@Holy Budy, "een blokgolf gesimuleerde sinus" hmmmm. Ik zie het wel voor me maar ergens matcht het beeld niet helemaal, maar dat ligt vast aan mijn geringe kennis op dat vlak.

 

Op welke zaken liep je eigenlijk vast?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Die fans draaien op DC. Wellicht dat ze bij die omzetting de boel meteen kunnen dimmen? Ik zou het niet precies weten eerlijk gezegd.

 

Ik heb hem wel een keer open gehad en er zit een flinke print met een berg componenten in.

 

Dat brommen zal aan de fan gelegen hebben dan. Ik heb bij mijn softbox op variac inderdaad ook wel een stand dat die begint te brommen. Zal een onbalans zijn die op een bepaald toerental een resonantie geeft ofzo.

 

Heb wel clipjes gezien van die cli-mate frequentie controller en daar was geen brom in te horen. Ding kon zo langzaam draaien dat er een hamster in kon rennen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja dat wilde ik ook nog een keer proberen. In deze thread kwam die sensor uit dat boek (en het boek zelf) ook nog even langs, maar uiteindelijk ging hij voor een andere:

http://www.plantedtank.net/forums/20-diy/120109-diy-par-meter-yeah-you-heard-me.html

 

Dit is ook nog wel een optie als je het simpel wilt houden:

http://www.plantedtank.net/forums/20-diy/509705-cheapest-par-meter-diy.html

 

Het lastigste lijkt me de calibratie. Dan heb je toch eigenlijk alsnog een echte PAR meter nodig.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Heb zo'n starterspakket gekocht maar snap er niks van. Verzinnen jullie nou echt zelf de codes? Er word niet echt uitgelegd waarom wat is.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja dat wilde ik ook nog een keer proberen. In deze thread kwam die sensor uit dat boek (en het boek zelf) ook nog even langs, maar uiteindelijk ging hij voor een andere:

http://www.plantedta...u-heard-me.html

 

Dit is ook nog wel een optie als je het simpel wilt houden:

http://www.plantedta...-meter-diy.html

 

Het lastigste lijkt me de calibratie. Dan heb je toch eigenlijk alsnog een echte PAR meter nodig.

 

Het topic wat je als eerste laat zien kwam ik ook tegen, het artikel geeft daar min of meer gestalte aan.

Vraag me af of het mogelijk is om eventueel meerdere sensoren te gebruik welke een deel van het spectrum meten en om via een combinatie alsnog tot een meting van het volledig spectrum te komen, met relatief goedkope componenten.

Wat me opvalt is dat de licor en apogee sensoren vaak worden gebruikt omdat deze het PAR spectrum meten, echter zijn deze ook niet helemaal omvattend maar slechts de best verkrijgbare benadering.

Naast genoemde, kwam ik ook Vernier als leverancier tegen, prijstechnisch scherp, zag een prijs van $285

http://www.vernier.com/products/sensors/solar-radiation-sensors/par-bta/

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Boefje030, Ik dacht dat ze in dat boek bij startpakket ook wel redelijk uitleggen waar alles voor is. Ik heb anders wel wat PDF's voor je die wellicht meer uitleggen?

 

Het schrijven van zo'n bibliotheek voor een bepaalde sensor is een vreselijke klus. Dat doe ik liever niet zelf, maar dat hoeft ook niet want er is altijd wel iemand die dat al gedaan heeft :)

 

Als je een bibliotheek hebt dan is het doorgaans toch niet zo lastig om ze te gebruiken? Een programmeertaal feitelijk een soort gestructureerde versie van Engels.

 

Maar goed ik programmeer ook al zo'n beetje sinds ik kan lopen dus ik weet niet beter meer.

 

 

@Dr Dog, Die Li-cor sensor benadert het bedoelde spectrum toch vrij aardig. Die Apogee mist wel een heel stuk en heeft daardoor correctie functies nodig om daarvoor te compenseren. Vermoed zelfs dat ze die curve eigenlijk deels benaderen door die correcties. Met als gevolg dat de hele boel er eigenlijk alleen nog maar minder nauwkeurig op wordt. Want moet je nou de "zon" of "elektrisch" instelling gebruiken? Bij tests zit er vaak 10% verschil tussen en het is ook niet echt eenduidig welke stand nou het beste aansluit bij wat het zou moeten zijn.

 

Ik zat zelf te denken om meer voor een McCree curve te gaan. Dat is ook makkelijker te doen, want die meeste sensoren (zoals de VTB8441BH) hebben net als de planten ook wel een iets groter bereik dan alleen 400 tot 700Nm. Aangezien ik het toch niet kan calibreren gaat het me ook meer om relatieve verschillen in mijn eigen situatie dan exacte vergelijkingen met echte quantum meters. Ik heb er ook een spectrum analyse dingetje bij dus wellicht kan ik die twee zelfs wat combineren.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Misschien klink ik nu echt dom. Maar als ik dit zo zie dan denk ik echt, dat zou ik nooit zelf kunnen schrijven/verzinnen.

 

void setup() {

pinMode(statLED, OUTPUT);

Serial.begin(9600);

 

setupOpenLog(); //Resets logger and waits for the '<' I'm alive character

Serial.println("OpenLog online");

 

Waarom heet dat pinmode? Of serial.begin ? Waarom het puntje ertussen ?

Of moet je dat gewoon accepteren dat het zo heet?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tsja het is misschien even wennen, maar je zult inderdaad wel eerst iets van de programmeertaal en Arduino moeten begrijpen.

 

Die namen met een openhaakje erachter zijn functies. Tussen de haakjes staan dan de parameters. Functies kun je zelf definieren (zoals de setup functie) in de code of gebruiken uit een bibliotheek. Voor een deel zijn er ook al standaard functies beschikbaar zonder dat je zelf de bibliotheek hoeft op te nemen met een #include statement.

 

pinMode is een standaard functie. Die kun je opzoeken op de Arduino site: https://www.arduino.cc/en/Reference/PinMode

Description

Configures the specified pin to behave either as an input or an output. See the description of digital pins for details on the functionality of the pins.

Syntax

pinMode(pin, mode)

 

Parameters

pin: the number of the pin whose mode you wish to set

mode: INPUT, OUTPUT, or INPUT_PULLUP. (see the digital pins page for a more complete description of the functionality.)

 

Met pinmode stel je dus de "mode" van de pin in. Een pin is een van die in/uitgangen op de Arduino die kunnen dus ingesteld worden of het een input of output pin is. In dit geval is het een led die aan gezet moet worden in plaats van een waarde die ingelezen moet worden en dus "output".

 

Die dingen met een punt achter de naam zijn bibliotheek namen. Er is een "serial" bibliotheek met allemaal functies erin voor het gebruik van de seriele communicatie. Daarmee kun je bijvoorbeeld informatie uitwisselen tussen de Arduino en een PC. Vooral gebruikt voor het debuggen. Men zet er dan status meldingen op zodat je kan zien wat de Arduino aan het doen is. Het ding heeft namelijk zelf geen scherm.

 

Achter de punt komt dan de functienaam van de functie uit die bibliotheek. In dit geval "println" (kort voor "print line") en die functie gebruik je om een regel tekst op de seriele poort te schrijven.

 

Je kunt het beste beginnen bij de "Foundations" van de getting started: https://www.arduino.cc/en/Tutorial/Foundations

 

Daar wordt uitgelegd wat de pinnen zijn en doen en dergelijke, maar in de language reference leggen ze ook uit hoe de syntax van de programmeertaal werkt.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Waarom heet dat pinmode? Of serial.begin ? Waarom het puntje ertussen ?

Om de de arduino te leren kennen ben ik aan de slag gegaan met verschillende componenten die in de voorbeelden gebruikt worden. Een DS18B20, een DHT22, LDR, LCD shield etc.

 

Voor al dit soort sensoren/componenten is er wel een voorbeeld programma.

 

Als ik zelf libraries low level classes zou moeten schrijven zoals bijvoorbeeld Serial dan zou ik er waarschijnlijk niet eens aan begonnen zijn, hoewel... Je zit dan zo dicht op de processor te werken dat voor mij de lol er snel af zou zijn. Maar ik schrijf wel zelf classes.

 

Een Class is een doosje met functies. Het doosje Serial heeft een aantal functies. print of println zijn daar twee van.

 

Stel dat je geen . zou gebruiken.

 

print (555);

 

Ogenschijnlijk een functie "print" die iets met "555" doet.

 

Nu schrijf ik zelf een Class Cabis met een method print:

 

void Cabis::print(int nummer)
{
Serial.print("Ik print alleen deze tekst");
}

 

En een sketch functie print:

void print(int nummer)
{
delay(100);
}

 

print(555);

 

Welke print wil je? Serial.print, Cabis.print de functie print? Alle drie doen ze iets anders. De compiler kiest de laatste. Vandaar de . Je geeft daarmee aan dat je een methode van een specifieke class wilt gebruiken.

 

print(555) -> doet 100ms niets

Serial.print(555) -> stuurt de tekst 555 naar de seriele poort

Cabis.print(555) -> stuurt de tekst "Ik print alleen deze tekst" naar de seriele poort.

 

Nu ben ik destijds gestart met de Arduino IDE die je waarschijnlijk zelf ook wel zult gebruiken. Ik ben echter al vrij snel overgestapt naar Atmel Studio met de Visual Micro plugin. Beide gratis.

 

Als ik daar bijvoorbeeld Serial. intoets, dan gebeurt er na het indrukken van de punt dit:

gallery_17791_18489_23767.jpg

 

Een lijstje met methods van de class Serial én wat er als input verwacht wordt en er eventueel uitkomt. Meestal kun je aan de method naam wel zien wat het doet.

 

Het is wellicht even wennen die Atmel Studio, maar als je er eenmaal een sketch mee gemaakt hebt en naar je Arduino gestuurt hebt wil je niet anders meer. Het maakt het coderen een stuk prettiger, zeker als je programma's wat groter worden en je zelf functies gaat schrijven.

 

Helaas kwam ik Atmel Studio pas tegen nadat ik al een tijdje met de Adruino IDE had gewerkt.

 

De eerste indruk zal wat over overweldigend zijn schat ik in, maar eigenlijk hoef je maar een paar functies van Atmel Studio te gebruiken en de Visual Micro plugin lijkt op de functies van de Arduino IDE.

 

Je kunt je afvragen of je voor een blink sketch Atmel Studio zou moeten inzetten en toch antwoord ik hierop met een volmondig ja, tenzij de blink sketch je laatste sketch is.

 

Je hebt in ieder geval wel de mazzel dat er hier op WF Arduino freaks zijn die niet te beroerd zijn hun kennis te delen of je door te linken naar die kennis.

 

Volhouden!

 

Cabis

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

SUPER INTERESSANT!!!!!!!

 

Ik heb het HELE topic in 1 keer uitgelezen(6 uurtjes slaap tussendoor) , op pagina 1 dacht ik: dat moet ik ook hebben!!

Lekker zelf van alles in elkaar knutselen :verrygood :specool :wOOt , maar al dat gedoe met codes knippen/plakken en aanpassen/uitbreiden

:td :td :td :td dat gaat hem niet worden vrees ik.

 

Ik wilde eigenlijk zelf een simpele fan-controller maken met een temperatuur sensor erop, zodat hij automatisch harder/zachter gaat draaien als het nodig is. Nu kan ik met mijn handen vrijwel alles maken en heb ik ook nog wel een heel klein beetje verstand van elektronica, maar dat programeer gebeuren gaat me de pet te boven!

 

Denken jullie dat ik het kan proberen of raden jullie het af??

 

Mvg vakman

Share this post


Link to post
Share on other sites

Een fan controller is niet het makkelijkst om te programmeren denk ik. Of je moet er wat voorbeeld code van vinden.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Een fan controller is niet het makkelijkst om te programmeren denk ik. Of je moet er wat voorbeeld code van vinden.

 

Ik denk dat ik er maar van af zie :D :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja, als je wat wil proberen kan je beter eerst wat simpelers proberen. Misschien eerst wat sensoren uitlezen en opslaan op een sd kaartje ofzo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb de draad ook weer wat opgepakt.

Wil toch tenminste eerst eens de temperatuur, en de luchtvochtigheid monitoren en loggen.

 

Ik gebruik hier voor een YúnShield in combinatie met een Mega 2560.

Hardware matig heb ik de Shield aan de praat.

Echter, ik kan hem niet herkennen in ide of via IP..

 

Iemand raad?

Share this post


Link to post
Share on other sites

1 ding heb ik geleerd met al die domotica doe het zelf spullen. Om te monitoren is het prima, zou nooit een arduino of Pi inzetten om licht lucht of water te doen. Gebruik het wel andersom. Heb zo'n home automation systeem draaien op domoticz in huis. combinatie van 433mhz sensors en Z-wave sensors. Lampen, ramen, gordijnen dakraam. ventilatie. Zit er allemaal op. Nu ziet domoticz dat de temperatuur oploopt in de kamer waar de kweekruimte is. loopt die op boven een X aantal graden dan gaat de ventilatie in huis omhoog. Gaat het dan nogsteeds omhoog, gaat het dakraam open.... Dat zijn leuke bijkomstigheden. Verder kan je zo veel beter verbanden zien tussen klimaat in omgeving en klimaat in kast. Ook handig. Iphone appje erbij voor mijn liefste vriendin. en zolang het blijft werken iedereen blij lol.

 

@oude_rocker

 

http://www.instructa...duino/?ALLSTEPS

 

Dit is wat je wil bereiken of niet ? Ben zelf meer thuis in de Pi met raspian. Dan die ardiuno embedded linux dingen. goed patatoe patato hoor. Computers het zijn net boten, je blijft kloten.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Je moet inderdaad wel zorgen voor goede controles. Niet alleen een pomp aanzetten en maar hopen dat de boel niet lekt

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nee. Precies. Heb in het begin de kachel nog wel aan mijn systeem gehad. Crashte die Domoticz VM omdat ik er allerlei rare shit op die server aan het doen was. Stond de kachel drie dagen aan. lol. Zonde. Soms is een ouderwetse mechanische tijdklok wel zo idiot proof. voor sensoren uitlezen en trends ontdekken is het ideaal. En goedkoop.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daarom gebruik ik liever Arduino. Die doen maar 1 ding tegelijk en dan heb je dat soort verassingen niet.

 

Schakelklokken gaan ook stuk overigens. Dus die zou ik ook controleren.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hey Wietefras, heb je wel eens gekeken naar de UniPi voor het aansturen van de apparatuur.

 

Wordt aangestuurd met een Raspberry Pi B+ of nieuwer, en zijn heel veel extra's aan toe te voegen via de I²C-bus, zij het van hun zelf of de bekende China import producten.

 

unipi.jpg

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dat kan ook een mooi alternatief zijn idnerdaad. Wel wat prijzig en ik zie zelf toch meer het voordeel in een combinatie van een Arduino en een aparte CPU voor de database/webserver.

 

Bijvoorbeeld een Genuino. Heb nog een Arduino Yun shield waar dat ook mee kan. Linux op de ARM processor en Arduino op de Atmel processor. Zo'n Genuino bord

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...