Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

Wietefras

Zelf digitale Tensiologgers maken

Recommended Posts

Urbanjutter gaf aan dat hij de verkeerde link gepost had. Ben eigenlijk wel benieuwd wat de goeie link zou zijn. Een goedkope capacitieve meter?

 

Zag gisteren toevallig in een mail van Conrad een Velleman vochtmeter voor 19 euro. Leek me een capacitieve, maar zou ook een heel simpele nat/droog meter kunnen zijn. 12V is sowieso niet handig.

 

http://www.conrad.nl/ce/nl/product/077992

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://vegetronix.com/Products/VG400/

 

Deze link was het. De meter die ik zelf heb. Ook veel info te vinden hier.

 

Mijn linkies waren ook meer bedoeld voor mensen die niet zo handig zijn als dat jullie zijn en toch gebruik willen maken van deze technologie, zoals ikzelf.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Het is altijd handig om ook kant en klare producten te zien. Daar zitten toch vaak ook ideeen in hoe dingen beter kunnen.

 

Wat ik zelf aan die tensiometers wel handig vind is dat het ook direct wat zegt over wat de wortels voelen. Het is niet zomaar een nummer, want de zuiging geeft aan hoe moeilijk de wortels het hebben om water uit de grond te halen.

 

Probleem met die VH400 is ook nog wel dat het signaal geen rechte lijn is: http://vegetronix.com/Products/Soil-Moisture-Sensor-Probes.phtml

 

Ik dacht dat zo'n capacitieve sensor juist een redelijk rechte lijn gaf naar mate er meer vocht is. Dat was in de andere vorobeelden in ieder geval wel zo.

 

Die versie met de huiskamerplant meters is overigens ook wel wat voor de minder handige kweker. Gewoon dat rubber buisje afknippen en aansluiten op een druksensor en je bent klaar. Hoef je ook geen dopjes en pijpjes over elkaar heen te lijmen :)

 

Denk zelf dat de sensoren wat te kort zijn (meten alleen de toplaag), maar je kunt er natuurlijk ook gewoon een langere buis onder schroeven.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ze zijn in ieder geval multifunctioneler dan een tensio omdat ze op verschillende media te gebruiken zijn. Een tensiometer voor steenwol kost al snel een paar honderd euro. Je kan ze ook callibreren naargelang het medium wat je gebruikt. Ik zeg ook niet dat het zaligmakend is, maar ze werken wel degelijk.

 

 

Ik sta elke keer weer verbaasd over wat je allemaal wel niet op een multimeter kan aansluiten.Doen ze ook al met PAR sensoren.

 

Idd een buisje of flesje ingraven tot halverwege je pot

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vandaag de oude vochtsensors uitgegraven.

 

 

Hoezo geen corrosie?

 

wat had je dan verwacht met zoute voeding

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ik sta elke keer weer verbaasd over wat je allemaal wel niet op een multimeter kan aansluiten.Doen ze ook al met PAR sensoren.
Ja, alles met een analoog signaal kan op je multimeter. Die tensiometers van mij kunnen inderdaad ook gewoon aan een multimeter.

 

Al heb ik zelf eigenlijk liever een digitale uitvoer. Als er een analoog signaal uitkomt dan verlies je signaal (en krijg je dus gewoon andere waardes) naarmate de kabel langer wordt. Bij een digitaal signaal heb je daar niet zo'n last van.

 

wat had je dan verwacht met zoute voeding
Het probleem is meer dat je stroom zet op die twee pinnen om te meten wat de electrische geleidbaarheid is van het medium. Als je ergens stroom op zet in een vloeistof dan krijg je al heel snel reacties aan de anode/kathode.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja, maar dat is verwaarloosbaar vergeleken bij het effect van de stroom die erop staat. Kijk maar naar die foto's van Cabis. De ene kant van de sensor (anode neem ik aan) is compleet weg en de andere is nauwelijks aangetast.

 

Overigens werken die dingen beter als je een wisselstroom schakeling gebruikt. Al verlies je het materiaal dan uiteindelijk nog steeds, dus gewoon kansloos :likken:

 

Of bedoel je dat de meting afwijkt door de salinieteit? Dat klopt, maar dat is bij capacitieve meting ook zo. Al is dat in veel mindere mate het geval. Temperatuur heeft ook een invloed.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik bedoelde het eerste eigenlijk omdat ze dit ook zo benoemen als minpunt van deze sensor. Wat betreft het stroomgebeuren moet ik alles maar gewoon van je aannemen want daar heb ik echt de ballen verstand van en volgens mij hebben jullie je huiswerk hierin wel gemaakt.

 

 

Temperatuur wordt wel gecompenseerd en heeft verder geen invloed op je meting. De gevoeligheid voor zouten bij een capacitieve meter is weer niet noemenswaardig, zeggen ze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Natuurlijk had ik wel verwacht dat deze sensoren niet lang mee zouden gaan, maar binnen een paar weken al defect vond ik een beetje snel.

Inmiddels heb ik m'n muxen binnen en kan de volgende ronde van start met meerdere diy capacitieve sensoren. Ik probeer het zo goedkoop mogelijk te doen omdat ik het straks ook wil gaan inzetten voor de gewone tuin.

 

Zo ziet de test sensor eruit.

 

gallery_17791_16401_356016.jpg

 

gallery_17791_16401_375056.jpg

 

Voor de definitieve versie verdwijnen de kroonsteentjes, draadjes en witte proto bordje en zal het geheel worden ondergebracht in een of ander plastic snoepdoosje.

 

Temperatuur compensatie heb ik niet, maar wat ik zo lees is dat verwaarloosbaar, net zoals bij de zouten. Het belangrijkste voor mij is uiteindelijk dat ik adhv van de data water kan geven met als doel automatisch.

 

Natuurlijk kan ik ook blumats gebruiken, maar daar heb ik slechte ervaringen mee. Ik wil zelf bepalen en hooguit een indicatie krijgen. En druppelen watergeven is ook niet zo mijn ding. Bij m'n laatste ronde kon je heel duidelijk zien aan de wortels waar de druppelaars stonden, daar liepen dikke witte kabels naartoe. Als ik de gieter gebruik ziet het er veel egaler uit.

 

Meer een slang met grote gaten, net iets boven de aarde, waarmee ik op een soortgelijke manier water kan geven als met de gieter heb ik voor ogen. Daarnaast ben ik zo veel flexibeler en kan gemakkelijker bijsturen. Als ze weinig drinken hoeven ze niet iedere keer volle bak te krijgen bijvoorbeeld.

 

En deze ronde ga ik ook per pot sturen. De solenoid valves zijn onderweg.

 

Cabis

Share this post


Link to post
Share on other sites

De cirkel sproeier die ik gebruik spuit echt de hele pot rond. Dat is net een gieter.

 

Ben benieuwd wat je van deze meters leert in de praktijk. Vertalen van "afgelezen waarde" naar "hoeveel water nu te geven" zeg maar.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Even een schopje. :P

 

Hoe is het gegaan met die zelfgemaakte meter Cabis?

Ik wil voor mijn kweekhokje nog steeds zo iets maken, enkel vind ik die van Wietefras iets te lastig nog, die van jou lijkt me wat gemakkelijker te maken.

 

 

Ik heb voor mijn kamerplanten de simpele versie van Ebay besteld.

Omdat ik die planten niet voed met minerale voeding lijkt het me dat ze dan wel wat langer mee gaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja, daar moet ik ook nog een keer een kop voor ontwerpen voor de 3D printer. Dan is het verder super simpel. Al blijft het een gedoe met zo'n buis water, maar het is wel het meest nauwkeurig en ongevoelig voor grondsoort en hoeveelheid zouten in de grond.

 

Ik heb trouwens ook deze gekocht:

https://www.tindie.com/products/miceuz/i2c-soil-moisture-sensor/

 

Al zou ik zweren dat ze toen goedkoper waren, maar dat zal met de wisselkoersen te maken hebben.

 

Die sensor doet een capacitieve meting dus zou geen last moeten hebben van corrosie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Maar dat is ook wel de duurste manier op de "Blumat" manier.

 

Waar gebruik jij die vochtsensoren dan voor, je kamerplanten?

Ik ben benieuwd of die wel tegen wat voeding kan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja, die tensiometers zal zo 15 a 20 euro aan onderdelen zijn. Al zou het met een goedkopere druk sensor ook wel kunnen. Zeker als ik de kop zelf ontwerp voor de 3D printer.

 

Ik wil die capacitieve sensoren gebruiken om het waterniveau te meten in de de hydro reservoirs. De tensiometers zou ik eventueel in de tuin willen zetten.

 

Tensiometers heb je ook wel nodig om je electronische meter te calibreren lijkt me. Anders krijg je een vochtpercentage of een geleidingswaarde en dan weet je nog niet welke waarde je nou moet aanhouden voor de planten toch?

Share this post


Link to post
Share on other sites

@bosrand: Die capacitieve sensoren gaven altijd redelijk aan wanneer er weer water gewenst was, maar echt bruikbaar voor het aansturen a.d.h.v. waardes zijn ze nog niet. Niet in deze variant.

 

Ik vermoed dat ik meer succes zal hebben wenneer ik platen zou gebruiken die wat verder van elkaar afstaan.

 

Denk bijvoorbeeld aan een stuk dik alufolie (gesealed in plastik folie) aan de ene helft van de pot en een stuk aan de andere zijde ipv de pinnen. Ik ben er echter niet aan toegekomen om die variant te bouwen maar staat nog wel op m'n lijstje. Hoewel ik me net bedenkt dat de groeiende wortelkluit ook invloed zal hebben op de waarden.

 

Deze ronde draai ik de SP's (komt voorzichtig leven in) vanuit smartpots die precies in autopots passen. Van onder water geven is me goed bevallen, maar nu met die auto pots gaat dat automatisch per plant. Ga dat wel in de gaten houden met de normale tensio of misschien toch een testje met alufolie. Ik hoef tenslotte alleen de pinnen te vervangen door de twee folie platen.

 

Ik kan dat wel meteen zien of die autpots de aarde de tijd geven een beetje uit te drogen voor dat er weer water gevuld wordt.

 

De hamvraag die ik mezelf wel eens stel is of je wel in het groei medium moet meten. De plant zelf is de beste sensor alleen hoe krijgen we de juiste data uit de dame.

 

gloves_250_MMS43346.jpg

 

Cabis

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb zo'n sensor van aluminium platen gemaakt op een van de DWC bakken. Probleem was dat het ook op mijn hand reageerde.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Maar hoe was het resultaat in het algemeen? Kon je wat met de data?

Mijn versie reageerde ook als je er erg dicht bij in de buurt kwam (ff pot draaien), maar meestal zitten mijn handen op het keyboard/muis.

 

Wellicht dat een meting direct om de stam van de plant iets oplevert?

 

Cabis.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik was niet zozeer bang dat mijn handen de metingen zouden verstoren, maar hetzelfde effect krijg je ook met andere potten met water erin die ernaast staan en dergelijke.

 

Afgezien daarvan werkte het inderdaad wel. Als je maar 1 pot hebt dan is het misschien prima te doen.

 

Wat ik ervan begreep zouden de hoogfrequente TDR of (transmission line) sensoren hier geen last van hebben. Ze zijn ook niet of minder gevoelig voor EC verschillen.

http://www.edn.com/design/sensors/4432793/Use-Time-Domain-Reflectometry--TDR--for-low-cost-liquid-level-measurement-Part-I

http://www.edn.com/design/sensors/4433352/Use-Time-Domain-Reflectometry--TDR--for-low-cost-liquid-level-measurement-Part-II

http://www.edn.com/design/sensors/4433411/Use-Time-Domain-Reflectometry--TDR--for-low-cost-liquid-level-measurement--Part-III

 

De VH400 sensoren werken op die manier en die lopen op 80Mhz. De Chirp sensor werkt ook op die manier dacht ik, maar ik weet niet op welke frequentie. Hij gaf een tijdje terug aan ook bezig te zijn met een 80 Mhz versie.

 

 

Ik had overigens wel de "platen" (aluminiumfolie) naast elkaar gedaan en niet aan weerskanten van de pot. De grote afstand zou volgens de theorie het meten onmogelijk of onnauwkeurig maken, maar dat heb ik verder niet geprobeerd.

 

Ik had het uitgevoerd met een dubbele capacitieve sensor. Zo kan aan de onderkant een referentie meting gedaan worden (waar in mijn DWC installatie altijd wel water staat) om te corrigeren voor de EC.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik liep net hier tegenaan.

....De sensoren laten immers toe om de stress zodanig op te meten dat het is alsof je rechtstreeks met de planten spreekt....

 

Dat zou natuurlijk helemaal mooi zijn. De plant geeft zelf wel aan of wat jij voor haar in gedachten had bevalt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ha, ha, dat zou wel makkelijk zijn inderdaad.

 

Vraag me wel af of je dat nog kan "horen" als er een ventilator in de tent staat te brullen en de planten in de wind wapperen.

 

Je kunt ook met NDVI foto's zien hoe het met het vochtgehalte in de plant zit. Een raspberry pi met IR gevoelige camera en blauwfilter zouden dat soort beelden op moeten kunnen leveren. Ook weer iets waar ik de onderdelen van heb liggen en maar niet aan toe kom om het een keer te proberen :o

Share this post


Link to post
Share on other sites

Het viel me trouwens vanmorgen ook weer op dat je ook aan de LV en temepratuurontwikkeling in de tent kunt zien of de planten nog genoeg water hebben.

 

Ik heb een systeempje om het water in de DWC bak op peil te houden. Als het aanvul reservoir per ongeluk leeg komt te staan dan gaat er dus geen water meer naar de DWC bak en dan gaat het waterniveau daar langzaam omlaag. Dan zie ik de LV dalen en de temperatuur oplopen. De plant temperatuur ging bijvoorbeeld van 23 naar bijna 25 graden. Nadat ik het reservoir weer had bijgevuld stopte direct de stijging en daalde de plant temperatuur weer wat. Helaas ging al vrij snel het licht uit.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Al heb ik zelf eigenlijk liever een digitale uitvoer. Als er een analoog signaal uitkomt dan verlies je signaal (en krijg je dus gewoon andere waardes) naarmate de kabel langer wordt. Bij een digitaal signaal heb je daar niet zo'n last van.

Dat is wat ik nu wil maken, door de zelfde tensio meter te maken als jij, met de zelfde MPXV5050VC6T1 vacuüm sensor, maar met de DS2438 als A/D omzetter naar 1Wire protocol, voor het gebruik met de UniPi die ik heb besteld.

 

De DS2438 wordt ook gebruikt in de UNICA 1-Wire sensor (de meest uitgebreide daar van meet temp/luchtvochtigheid en lumen).

 

Voor het aansluiten van de sensor had ik een net wat andere manier bedacht als jij hebt gedaan.

 

De sensor en A/D omzetter elektronica met kabel aan elkaar solderen, en met een slangetje door de Blumat dop stekken, daar naast nog een slangetje door de kap steken met een simpele aquarium lucht afsluitertje voor het ontluchten/voorkomen van drukopbouw, en alles sealen met hot-glue.

 

Daar na een iets van 40~50mm? slang die net over het bolle gedeelte van de Blumat kap past, er schuiven/persen, en het stukje slang opvullen met epoxy, en daarmee de elektronica 100% beschermen tegen vocht.

 

Totale kosten €20~€25 per sensor, en 1Wire zou ook met Adruino moeten werken.

 

Dus als je interesse er in hebt, zou ik best wat hulp met een schema van het daadwerkelijke in/aan elkaar zetten van te componenten, want hoewel ik dan wel snap hoe het werkt, maar weet als mechanische geschoolde nu niet het pressies hoe het daadwerkelijk in elkaar gezet moet worden. :rolleyes:

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik zou eerlijk gezegd geen tensiometers meer gebruiken

Wat zou jij dan doen, om zo een grond vocht meter aan te sluiten op 1Wire?

 

Voor zo een I²C sensor als jij het, heb je volgens mij RS-xxx exspander? of zo nodig, om meerdere sensoren aan te sluiten, en ik geloof dat als je veel sensors wil hebben, 1Wire beter wordt ondersteund dan I²C in de software die ik wil gaan gebruiken (maar dat kan ik mis hebben).

 

Zo een simpele eBay Arduino grond vocht meter als van bosrand kopen misschien, en aansluiten op een DS2438?

Of zijn er daarvan betere analoge 0~5V uitvoeringen van?

 

En eventueel de voeler vervangen voor twee stuks rvs plat-staal 15x3mm bv (rvs oxideert niet), gemonteerd op een stuk plastic, en het eerste stuk afschermen met krimpkous, zodat je dieper kan meten.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...