Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

Wietefras

Zelf digitale Tensiologgers maken

Recommended Posts

Ik gebruik ze allebei. De Raspberry pi heeft beperkter mogelijkheden om sensoren uit te lezen en relais aan te sturen, maar is weer wel goed bruikbaar om de database met sensor data op te slaan en om een webservertje te draaien. De Arduino hangt dus aan alle sensoren en de Raspberry pi laat me de grafiekjes zien van de meetgegevens.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kun je een keer in een topic beschrijven hoe je dit gedaan hebt?

Ik ben wel benieuwd hoe dit werkt en wss wordt dat duidelijker door een topic waarin je dit uitlegt ;)

 

mvg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niemand meer? ....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ha, ha, daar gaat best wat tijd in zitten hoor. Ik heb niet zo even een tutorial "Arduino+Raspberry pi+PHP/MySQL" klaar liggen.

 

Ben er mee bezig. Al heb ik tussendoor ook gewoon een baan, een wietkweek en kinderen die met vakantie thuis zijn. Ben zelf eerst ook nog wel even wat dingen aan het "opschonen" in mijn voorbeeld oplossing voordat ik er een thread over kan maken als een soort "how-to". Het werkt nu prima voor wat ik ermee wil, maar voor de toekomst wil ik het wel wat anders opzetten.

 

Ik hoop begin volgende week een introductie thread voor de basis opstelling af te hebben. Als je echt haast hebt zijn er zat tutorials over Arduino en het aansluiten van sensoren.

 

Zeker voor een data logger toepassing zou je bijvoorbeeld ook naar het Nodo project kunnen kijken. Dat is een Arduino uitbreiding met logging website. Was van plan om te testen of dat werkt voor onze toepassing, maar dat is er ook nog niet van gekomen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bedankt,

 

Ik heb er geen haast mee maar dan weet ik in ieder geval dat je er nog bent.

Ik wacht rustig je thread af en ga deze dan volgen.

Tot en met volgende week heb ik wel de tijd eveneens als het een weekje later zou worden.

Het nodo project is inderdaad interessant maar dat zie ik meer als een toevoeging / luxe van een al werkend

arduino project. Ik wil eerst het arduino systeem hebben draaien voordat ik verder ga.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Waarom is dit nog geen stickie?

Het is een briljant stukje techniek met duidelijke uitleg!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bedankt allemaal. Zal binnenkort weer eens verder met mijn algemene Arduino thread met uitleg over hoe je deze sensoren op de Arduino kan aansluiten.

 

De tensiometers staan nu in kleine (8l) smartpots bij 3 planten. Deze drogen knap snel uit. Zie onderstaande 24uurs grafiek:

gallery_37858_15776_31961.png

 

Het bereik voor de grafiek staat ingesteld op max 250mbar omdat ik daar normaal gesproken ver onder bleef. Met plastic potten althans. Een vaste grafiek houdt het wat makkelijker te vergelijken van dag tot dag.

 

Ik heb wel het idee dat de wortels die om de kegels groeien extra zuigen aan die kegels. Had er eentje uit getrokken en zag echt zo'n hele kluwe wortels in het kegelgat zitten.

 

Had er een Blumat Digital bij ter vergelijking, maar die trekt steeds luchtbellen bij dat soort waardes. Daar kreeg ik geen betrouwbare waardes uit. Mijn meters trekken geen luchtbellen, maar de drukmeters zijn wel tot maximaal 500mbar gespecificeerd. Al is het membraan bestand tegen een drukverschil van 2000mbar. Die meters zullen dus niet zo snel stuk gaan, maar toch.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Heb dit net doorgelezen en blijf versteld staan van het werk

Hiemee is alweer bewezen dat wiet al zeker niet de hersen cellen doet beschadigen :)

 

Heb nog wel een ideetje voor je hoogte verstelling ,al de mogelijkheid bekeken om een lift sensor te gebruiken

Die sensors die zeg maar liften laten stoppen wanneer je in het deur gat komt

Hang zon sensor met een verlenging in de hoek van je tent bevestigd aan je lamp zodat deze 1 cm onder je lampen doet meten

Sluit deze aan op een timer zodat die enkel aan staat wanneer de lampen branden

Laat die sensor dan zelf een relais aansturen die op zich dan weer een rol motortje aanstuurt om je lampen omhoog te laten rollen zeg maar

 

Zodra een bladpunt dat het sensor gordijn doet verbreken springt de motor aan om je lampen omhoog te tillen tot het bladpunt uit de sensor is ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja dat zou zeker goed werken. Zat zelf te denken aan een webcam, maar zo'n infrarood oog en ditto laser zou wellicht ook goed werken. Wellicht wel even opletten dat de planten dat infrarood licht niet "zien", maar dat zal met een laser wel meevallen.

 

Je hebt overigens geen timers en andere zaken nodig, want de Arduino kan dat allemaal voor je doen :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nadeel met een webcam is dat je het zelf elke keer in de gaten zal moeten houden

Met zo'n gordijn sensor word de lamp gewoon elke keer omhoog gebracht wanneer er iets in het zicht komt

De planten zullen er geen licht storing van krijgen als het donker is wnr je de sensor aan schakeld met de lamp ;)

 

Die lift ir gordijnen zouden wat ik ervan begrijp een soort van egale streep trekken onder je lamp dus zou vrij precies moeten werken ,enigste probleem is een motortje vinden met een lage rpm en genoeg torque om de lamp rustig omhoog te trekken zodat de lamp niet elke keer 10 cm omhoog schiet als de sensor het motortje aanstuurt

 

Een extra sensor om de hoogte te beschermen zou ook wel te adviseren zijn zodat de lamp niet door je afzuiger word getrokken :)

 

Ik ken het arduino systeem niet om te zeggen wat er wel of niet mee kan gedaan worden op vlak van schakeling van dingen maar als die het mogelijk maakt om een 12 volt motortje aan te sturen door de sensor lijkt mij dit de oplossing voor je automatische hoogte versteller :)

Schema voor een losse unit kan ik hiervoor vrij snel optekenen voor de arduino zal je het zelf moeten zien hoe makkelijk het te doen is :)

 

Hmm bedenk me net dat het ook zal werken met een laag torque motertje met gewichten aan het einde van de ketting zodat neerwaartse gewicht hetzelfde is als het gewicht van de lamp

Kzal mijn electro motor folder eens raadplegen of ik er iets intressants tussen vind

 

Hmm denk dat 400 kw motor wat overkill zal zijn XD

Vermoed wel dat een motortje van een dakraam of electrische raambediening van een auto wel goed zou samen gaan ,laag rpm genoeg torque en werken op 12 volt dc

Edited by speedy weedy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Om de hoogte van de planten te kunnen monitoren zou een ultrasonic sensor wel eens goed uit kunnen pakken en een stappen motor voor de lampen. Zorg er wel voor dat de lamp niet automatisch kan zakken als de motor geen spanning heeft!

 

In een volgende ronde ga ik de ultrasonics inzetten om de groei van de planten te monitoren én het bollen van de tent in de gaten te houden. Met een stappenmotor regel ik dan de in- en uitlaat variacs.

 

Het grootste probleem voor mij lijkt echter het monitoren van de vochtigheid van de aarde. De sensoren die ik daar voor gebruikte bleken in de praktijk waardeloos. De digitale tensio leek een oplossing, maar vind ze wel wat aan de dure kant, zeker als je meerdere sensoren per pot wilt gebruiken.

 

Momenteel draai ik als proef met een capacitive meter. Het is nog te vroeg om conclusies te trekken, maar het ziet er veelbelovend uit:

 

 

gallery_17791_16401_40958.jpg

 

Hoe hoger de waarde, hoe droger de aarde. De vertikale streep geeft een watergeef moment aan. Alleen heb ik deze ronde nog maar een week te gaan, dus erg veel data heb ik nog niet voorhanden. Zo'n capacitieve sensor is overigens wel voor heel veel doeleinden in te zetten. Hiermee ga ik ook (zoals wietefras al eens voorstelde) de inhoud van het watervat monitoren, hoewel de ultrasonic sensor z'n werk ook goed doet, maar die gaat dus straks boven de planten.

 

De kosten van zo'n zelfbouw capacitieve sensor is ongeveer 2 euri. Ik heb hem opgebouwd rond een LS74HC14 en gebruik op de arduino enkele timers (via de frequentie library). Nadeel hiervan is dat je maar met 1 sensor (vaste arduino pin) kunt werken. Door te gaan multiplexen met een 74LS151 hoop ik meerdere sensoren te kunnen koppelen zodat ik toch met maar een paar draden meerdere sensoren per pot kan monitoren.

 

Met als doel natuurlijk automatisch watergeven per plant. Deze ronde heb ik dat toch uiteindelijk weer met het gietertje moeten doen. Hoewel ik via de webinterface de druppelinstallatie in werking kan zetten is me dat toch niet bevallen.

 

Ik dacht dat 5 slangetjes in een 24L (smart)pot wel voldoende zouden zijn, maar er zitten enorm veel droge pockets tussen die deze ronde echt voor problemen zorgde. De gieter methode heeft gelukkig nog net op tijd e.e.a kunnen herstellen, maar de wortels hebben het zwaar gehad deze ronde. Nu ben ik aan het nadenken over een methode die de gieter methode het dichtst benaderd. Een stortdouche idee in donut vorm die net iets boven de aarde staat of iets dergelijks.

 

Hiemee is alweer bewezen dat wiet al zeker niet de hersen cellen doet beschadigen

Daar zijn ook sensoren voor, maar die zijn een beetje kostbaar.

 

 

Cabis

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nadeel met een webcam is dat je het zelf elke keer in de gaten zal moeten houden
Een programma kan simpel "kijken" of de plant in het controle vak van de camera groeit.

 

Je hebt inderdaad ook nog wel een beveiliging nodig dat het ding niet te hoog door gaat :)

 

Ik had zelf van dit soort "geared" motortjes in gedachte:

http://www.aliexpress.com/item/28mm-Body-Diameter-Two-Pin-Power-Oven-Geared-Motor-12VDC-10RPM/899776740.html

 

Heb nig niets besteld, ben eerst nog met de sensoren bezig.

 

@Cabis, Ik was zelf ook bezig geweest met capacitieve sensoren inderdaad, maar ik wil eigenlijk liever over op hydro :)

 

Waarom zou je meerdere sensoren per pot gebruiken? Ik heb nog nooit iemand gezien met meerdere Blumat Digitals in de pot.

 

Ik heb een ringleiding gemaakt om water te geven. Dat geeft op zich wel de hele pot water:

gallery_37858_15776_19845.jpg

 

Waar je inderdaad wel voor op moet letten is dat je een flinke dot water geeft. Anders blijft het al snel vrij lokaal hangen. Ik had eigenlijk gehoopt om ook een constante vochtigheid te kunnen proberen, maar dat viel in de praktijk tegen. Steeds een beetje water geven en dan blijft het water bovenin de pot hangen. Je moet dan meer water geven en dan raakt op een gegeven moment de bovenkant zeiknat voordat het onderin dan eindelijk 80 mbar is.

 

@urbanjutter, Grappig, dat is een beetje hetzelfde idee als mijn ding, maar dan met een slangetje om de druk leiding te verlengen in plaats van de druksensor direct op de plant zelf. Denk dan dat mijn oplossing toch simpeler en goedkoper is. Ik zou daar zelfs een draadloze zender op kunnen zetten en dan kan de pot nog los verplaatsen.

 

Die tweede sensor is ,zoals Cabis ook ondervonden heeft, knudde.

Share this post


Link to post
Share on other sites

De eerste link, een tensio van $95,- wordt een beetje kostbaar bij zeg maar 4 sensoren per plant. Daarnaast is een tensio niet echt onderhoudsvrij. Als je even vergeet het vat te vullen zijn ze zo leeggetrokken. Ook als er lucht ontstaat tussen het poreuze deel en de aarde werken ze niet echt lekker meer.

 

De sensors uit de 2e link had ik in gebruik in de huidige run. Nadelen van deze sensoren zijn dat de polen vroeg of laat corrideren en daarmee de uitleeswaarden onbetrouwbaar worden. Dat corrideren blijkt ook niet echt gezond te zijn voor het wortel milieu.

 

In mijn geval had ik ze (4 stuks) ingegraven ongeveer halverwege de pot. 3 vielen er al vrij snel uit en degene die het nog wel deed gaf een paar dagen later data door waar ik niets mee kon. Uitvallen komt waarschijnlijk door lucht pockets, maar dat weet ik pas over een week of wat.

 

De capacitieve sensor die ik nu gebruik is geisoleerd en er kan dus geen water bij komen dus ook niets corrideren. Ze zouden bij kleine potten zelfs aan de buitenzijde van de pot gemonteerd kunnen worden, dus helemaal geen contact meer met het medium. Mocht er wat lucht onstaan rond de sensor dan blijft die werken, maar zal wel een andere waarde aangeven die gewoon op zal lopen bij ontrekken van vocht aan het medium.

 

Cabis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zo'n motertje zou kunnen werken ja de as is teminste al een stuk dikker dan dat ze bij conrad hebben

 

Zoeken naar een mooi balans gewicht voor de kap omhoog te houden en alle problemen zijn opgelost :)

Denk wel dat met 2 motortjes het gevaar een stuk minder is dat de kap terug naar beneden zal glijden ,een womwieltje rond de ass

de kabel er 2 of 3 x omheen draaien zodat die mooi strak rond het worm wieltje blijft zitten en gaan :)

Als hoogte beveiliging zijn er genoeg simpele oplossingen magnetische contacten / laser straaltje

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb zelf ook ongeveer dezelfde als van de 2e link bij een growtronix systeem (staat ook op de foto in mijn gallery,onderin) Werkt prima. Die sensoren met ijzeren pinnen corroderen juist.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Cabis, Waarom zou je dan 4 tensiometers per pot zetten? Eentje is toch zat als je goed bewatert?

 

Maar goed, ik was inderdaad ook bezig met capacitieve sensoren om dezelfde redenen die jij noemt. Ik was alleen bang dat de sensor ook het water in de andere potten zou opmerken. Zover ben ik nog niet gekomen.

 

Je kunt de capaciteit overigens ook meten zonder extra electronica met de CapSense bibiotheek voor Arduino.

http://www.instructa...-Liquid-Sensor/

 

Om toch wat meer resolutie te krijgen en de print wat simpeler te houden zat ik te denken om een CDC (Capacitance Digital Converter) te bestellen:

http://www.analog.co...ts/product.html

 

Ik ben nu toch van plan om op hydro over te gaan. Dan is dat gedoe met water geven sowieso al een stuk makkelijker :)

 

@speedy weedy, Als de boel met een contragewicht in balans is dan zou het ook zonder die motor gewoon stil moeten blijven hangen. Ik woonde vroeger in een oud huis en daar gingen de ramen zo open.

 

Met twee motoren was ik juist bang dat ze niet even snel zouden draaien. Op zich zou een stappermotor misschien nog wel beter werken. Daarmee kun je wat meer precies bepalen hoe ver je draait. Die zijn van nature ook wat moeilijk van hun plek te krijgen als je ze niet aanstuurt. Al zal zo'n "geared" motortje ook wel zwaar lopen.

 

@urbanjutter, Hebben we het over hetzelfde dan? Die 2e link is toch juist zo'n ding met 2 metalen pinnen (koperen print in dit geval)? Bij Cabis gingen ze ook corroderen, dus niet alleen bij mij.

 

Probleem met die dingen is ook dat ze gevoelig zijn voor de EC waarde. Als je meer voeding in je water stopt dan is het volgens dat ding een stuk "vochtiger" dan als je gedistilleerd water in de pot gooit.

 

Die sensor van growtronix ziet er toch ook heel anders uit?

soilMoisture_72dpi-228x228.jpg

Ik vermoed dat die Growtronix sensor ook een capacitieve sensor is.

Share this post


Link to post
Share on other sites

idd excuses, verkeerde linkje gekopieerd Zo te zien heb ik een iets andere dan op jouw growtronix plaatje Ouder model van mij, denk ik

Share this post


Link to post
Share on other sites

@urbanjutter: Voor mij werkte ze in ieder geval niet of nauwelijks, maar ik had ze dan ook ingegraven. Je moet eigenlijk alleen de pootjes in de aarde zetten, maar dat heeft weinig zin in grotere potten. Daarnaast meten ze erg lokaal, wederom niet handig bij grotere potten. Ik heb het idee dat de capacitieve methode die ik nu probeer een beter globaal beeld geeft (of kan geven). Maar ik ben er nog niet uit.

 

@Wietefras: Ik wil de vochtmeting over heel de 30l smartpot weten. Ik heb net nog een meting gedaan met zo'n simpel analoog ding uit het tuincentrum en zie dan echt te veel verschillen in dezelfde pot. En dan bedoel ik niet de toplaag. De capacitieve methode lijkt me uitermate geschikt voor wat ik voor ogen heb. De eerste test lijkt veelbelovend. Heb jij die methode ooit zelf gebruikt?

 

Ze zeggen wel eens dat iedereen die begint met zo'n goekope spanningssensor uiteindelijk toch eindigt bij een Tensio.

 

De ringleiding had ik ook al goed bekeken. Ik weet dat ik ooit met zo'n poreuze slang heb gewerkt ook als ringleiding, maar weet niet meer of dat toen beviel. Er was wel wat mee, dat kan ik me nog herinneren, maar weet niet meer wat. Zal wel op sommige plekken verstopt zijn geraakt en niet meer egaal water hebben gegeven gok ik.

 

Of zich wel een interessant thema, hoe het beste water te geven op aarde en potten. Met de gieter geeft ik eerste kort een plens, wachten en dan de rest van de lading. De aarde bovenin is dan vochtig genoeg om meer door te laten en door de grote hoeveelheid water loopt er ook veel langs de randen van de pot aan de binnenzijde richting bodem. Eigenlijk (ongewild?) van twee kanten tegelijk dus.

 

Soms denk ik ook wel eens, man ga toch richting hydrophonics of eb en vloed. Geen gesjouw meer met zakken of de boel opwaarderen.

Aarde is wel leuk hoor maar ook lastiger te corrigeren als het mis dreigt te gaan en zeker als je niet goed kunt spoelen.

 

Maar ja, als ik dan weer de verhalen lees over wortelrot en andere ellende bij dat soort systemen....dan twijfel ik toch wel heel erg. Aan de andere kant, het veel beter kunnen sturen als je het in de vingers hebt spreek mij wel aan.

 

 

Cabis

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Cabis,

 

Ik heb nog geen capacitieve sensor op een pot met een plant erin gebruikt.

 

Was ten eerste een beetje huiverig hoe de plant het zou vinden als ik een elektrisch veld ging genereren in de pot. Daarna dan dus de gevoeligheid voor de potten ernaast. Ik had een hele waslijst aan dat soort capacitieve meetprojecten verzameld en iemand riep daar een keer in dat hij last had dat de capacitieve meter al voelde dat hij zelf dichterbij kwam of dat er dingen in de buurt stonden van zijn meter. Toen zag ik de bui al hangen als ik een batterij potten naast elkaar ga zetten. Met allemaal dan ook nog eens een keer zo'n ding erin. Toen ben ik eigenlijk een beetje afgehaakt.

 

Weet je ook wel zeker dat het gaat werken als je meerdere van die sensoren in een pot stopt?

 

Mijn plan is is wel nog steeds om een keer zo'n AD7745 kopen om te kijken hoe en of dat werkt. Helaas heb ik altijd meer plannen dan tijd. Heb nu eerst een CO2 meter in de bestelling, een pH meter liggen en een webcam klaar voor infrarood modificatie. Ben ook met draadloze verbindingen bezig geweest om met wat minder kabels te hoeven knoeien. Als ik alles binnen heb ga ik daarover weer eens verder met mijn Arduino thread uit de signature.

 

Wilde in ieder geval nog een keer bepalen hoeveel water er nou bij zou moeten om het goed verdeeld te krijgen. Ik heb in een emmer als test een zooi van die meters gehad. Daarbij viel het me op dat het water maar heel beperkt verplaatst. Goed verdelen helpt al, maar dan heb je verticaal nog steeds een beperkte verdeling (of je boven of onder bewatert) Pas als je er een flinke plens in gooit komt het uiteindelijk in de hele pot terecht.

 

Of wellicht een slang gebruiken zoals Krasi doet. Die heeft zo'n afwateringsbuis in zijn pot begraven. Giet daar dan water in en dan verdeeld het zich wat lager in de pot.

 

Mijn ervaring is wel dat ik in eerste instantie de behoefte hebt om van alles in detail te meten, maar als ik eenmaal ervaring hebt met de specifieke setup dan is al die detail niet meer zo belangrijk. Ik bedoel als je nou eenmaal bepaald hebt hoe je het water het beste door de pot verdeelt krijgt, dan hoef je ook niet meer zoveel sensoren in je pot te hebben. Dan is eentje wel voldoende.

 

Maar goed, als je de boel dan toch helemaal wilt regelen en meten dan ligt hydro gewoon weer veel meer voor de hand :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dat veld is er hier alleen als ik een meting verricht. De 74HC krijgt z'n spanning via een digitale pin.

Ik heb nog niets raars gelezen over de invloed van zo'n veld op de planten zelf.

 

Je kunt zo'n sensor zeker gebruiken als touch sensor en handen tegen de pot zijn meetbaar, dus niet een cm vanaf de pot.

Wat natuurlijk wel belangrijk is dat de sensor en print connectie dicht op elkaar zitten anders doet de hele draad tot aan de interface mee in het vehaal en ja, dan hoef je je maar om te draaien en de waardes wijzigen. Als de kat te dicht in de buurt van de planten komt beginnen de dames te sissen ;)

 

Het probleem met vele kleine potjes heb ik niet. Greenroom 1.2 x 1.2 x 2, 4x30L, 600W 400V that's it. Komt nog een een 60x60x160 bij voor een moederplant. Ben de feminized eigenlijk een beetje zat aan het worden, come on, een beetje stress en het worden mietjes.

 

Meerdere sensoren zou geen probleem moeten zijn maar he wie niet experimenteert die niet leert! De velden zullen elkaar ongetwijfeld beïnvloeden, maar misschien levert het toch interessante data op. Kijk hier maar eens.

 

Meerdere sensoren zijn, zeker als ze weinig kosten, ook welkom (en zelfs noodzakelijk) als backup voor als er 1 uitvalt of weird data begint door te geven. En hoeveel DS18B20's heb jij in gebruik?

 

Die 7746 (was de 46 toch?) is inderdaad een mooi ding, neemt veel werk uit handen van de arduino én compenseert op temp en spanning wat ik zo snel zag. Ik heb toch een beetje last van frequentie drift met m'n huidige sensor, maar die is gelukkig te klein om echt van invloed te zijn.

 

Draadloze verbindingen.....niets verlaat mijn fraaie kooi van faraday tentje zodat ik noodgedwongen met kabels moet werken. Maar gelukkig werken we met hele lage spanningen.

 

Ja fijn is dat he als je begint te meten, dan loop je tegen ellende aan die je anders niet eens in de gaten hebt of in ieder geval veel beperkter. Hoeveel kwekers hebben zich niet achter de oren gekrabt toe ze voor het eerst een tensio gebruikten? Damn heb ik al die tijd te weinig water gegeven. Herkenbaar?

 

En dan nu de optimale verdeling in de pot. Ik heb ook aan een slang gedacht, het kurkentrekker idee. Maar weet je wat pas mooi zou zijn? Men neme een 3d printer en print een 3D wortel stelsel met gaatjes, zodat die mooi in je (eveneens op maat geprintte) pot past.

 

Aansluiten op de pomp en de pot wordt vanbinnenuit bewatert.

 

Zou ook wel wat voor jou zijn zo'n 3D printer, dan hoef je niet meer naar dopjes te zoeken ;)

 

Dat laatste is heel herkenbaar. In detail meten en als de waarden overtuigd hebben en ingezet gaan worden voor de aansturing de details uit het zicht verdwijnen (maar wel gelogged worden natuurlijk).

 

Plannen zijn er altijd in overvloed, je valt van het ene idee in het andere en bij alles wat je ziet denk je toch h'm zou ik daar wat mee kunnen? Ik loer ook vaak in het hydro kamp maar heb nog wat koudwatervrees. DWC lijkt me wel wat, maar damn die herrie van die luchtpompjes. Ik zit al aan een blaasbalg te denken die m'n arduino in een rustig tempo aanstuurt, maar daar moet ik me nog in vergooglen of daar andere oplossingen voor zijn zonder die hinderlijke 50Hz dildo sound.

 

Ik zag laatst wel een grappige "voedings computer", een paar servo's die een paar injectiespuiten bedienden. Hoe simpel wil je een pompje maken. Of het betrouwbaar is, is een ander verhaal.

 

Cabis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Helemaal mee eens allemaal.

 

Voor wat betreft die kooi van Faraday. Binnen de tent heb je daar geen last van.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vandaag de oude vochtsensors uitgegraven.

 

gallery_17791_16401_146308.jpg

 

gallery_17791_16401_22125.jpg

 

Hoezo geen corrosie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...