Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

cannacaine

leuk stukje over THC.

Recommended Posts

''THC''

 

De harsen houden ook insecten tegen, die moeite hebben over het plakkerige spul te lopen.

Helaas zijn spinmijten geen insecten (maar spinnen) en kunnen ze over het hars hun eigen draadjes weven, waardoor ze zich zonder moeite verplaatsen.

Hierdoor kan spint de hennepplant wel behoorlijk aantasten, vooral in droge, hete ruimtes.

Over het algemeen heeft een cannabisplant vergeleken met andere planten veel weerstand voor lastige parasieten in huis.

Grote plantenetende dieren lusten het hars niet.

Dit is voor buitenplanten, die wild gegroeid zijn, van belang.

(Wel ziet men soms, dat katten en honden aan de hennepbladeren kauwen.)

 

Bovendien is het hars buitengewoon geschikt, om een toevallig aangewaaid mannelijk pollenkorreltje vast te houden voor een bevruchting.

De dames weten immers toch niet, dat dit niet zal gebeuren.

 

Door de glans van het hars wordt het licht op de bloemtoppen gereflecteerd en op deze manier ook tegengehouden.

Een bloem wordt gevoed door de omgevende groene bladeren en is niet afhankelijk van een eigen fotosynthese. De lichtreflectie van het hars vermindert automatisch de hitte op de bloemen en beschermt hierdoor indirect.

Hoe meer licht op een plant schijnt, hoe meer harsen geproduceerd worden om de bloem te beschermen.

Daarom wordt de harsvorming voornamelijk bepaald door de intensiteit van het licht en dat is ook de reden waarom in de hennepteelt voor sterke lichtbronnen (met veel watt) gekozen wordt. Je kunt je hennep ook onder 100 Watt kweken of gewoon aan het raam, maar de bloemen zullen niet veel hars bevatten en ook niet dik worden, omdat de energiewinst door weinig fotosynthese laag is.

 

Zo lang het hars transparant en niet bruin gekleurd is, zit het vol met de werkzame bestanddelen. Zodra het hars bruin verkleurd is, worden de actieve THC-componenten afgebroken.

 

Hier ligt ook het verschil tussen buitenteelt en indoor. Binnen heb je de mogelijkheid om een constante lichtsterkte op de bloemen te brengen, en zo de harsproductie optimaal te stimuleren. Buiten zijn er sommige dagen met wolken of regen en de lichtintensiteit verandert van zonsopgang tot zonsondergang met een maximum rond de middagtijd. Zo heeft de buitenplant, tenminste in onze streken, het niet echt nodig om overmatig harsen aan te maken. Door kweken onder kunstlicht wordt het eindproduct wiet dan ook op een THC-gehalte gebracht, die in de natuur nauwelijks geëvenaard wordt.

 

En toch is niet altijd de wiet met de meeste harsen het best. De liefhebber van haze rookt liever een haze van buiten dan een top 44 van binnen, ook al heeft die dubbel zo veel hars.

De typische smaak van de verschillende hennepsoorten is erfelijk en specifiek. Hierbij bepaalt niet de hoeveelheid hars, maar alleen de samenstelling van de actieve en niet actieve componenten het aroma. Er zijn zo 200 verschillende componenten uit het cannabishars geïsoleerd en onderzocht en nog lang niet zijn alle inhoudstoffen bekend.

 

Trouwens, we kunnen misschien wel argumenten vinden voor de aanmaak van het hars op zich, maar waarom een hennepplant psychoactieve en stimulerende stoffen aanmaakt, blijft wel een geheim van de planten. In elk geval is de hennepplant een van de meest succesvolle planten ooit en er is bijna geen plaats op de wereld, waar geen cannabis groeit.

 

Wanneer oogsten?

Licht stimuleert de harsproductie, maar breekt aan de andere kant de "juiste" harsen weer af.

De stimulerende bestanddelen van de cannabisharsen zijn de THC-componenten (tetrahydrocannabinol). Een paar THC-moleculen (delta 9-THC en delta 4-THC) zijn bekend als actieve bestanddelen.

Door licht wordt het THC afgebroken en in de niet psychoactieve cannabinolzuren omgevormd. Vers hars (wat net aan het ontstaan is), is doorzichtig en kleurloos.

Als de harsen worden afgebroken verkleuren ze bruin.

 

Het juiste moment van de oogst is dus als de degradatie van de harsen net begint, dus als sommige harskliertjes bruin worden. Soms is het een graatwandeling. Oogst men te vroeg,

dan is het eindproduct lekker fris en high, maar zijn de grammen wat minder. Oogst men te laat, is wel het rendement beter, maar het eindproduct maakt moe en plat. Het is

maar net waar je van houdt.

 

Algemene invloeden op de harsproductie

- De productie van hars is afhankelijk van de soort. Sommige soorten en kruisingen zijn bekend als goede brengers, andere niet zo (maar zijn misschien extra lekker).

De harsproductie is ook afhankelijk van de moederplant. Een goede moeder brengt ook goede stekjes, een mindere moeder altijd mindere stekjes.

- Hoe ouder een plant, hoe meer hars ze kan maken. Een plant die meteen van stek (10 dagen oud) in de bloei gebracht wordt, kan nooit zoveel hars produceren als een plant die men voor laat groeien.

- De warmte overdag in een ruimte bepaalt de ontwikkeling van de harsen. Hoe warmer, hoe meer hars tegen de uitdroging van de bloemen aangemaakt wordt.

(In de nacht daarentegen zijn lage temperaturen gewenst, want dit bevordert weer de uitvorming van het bloemweefsel).

- Een energierijke gedrongen plant maakt meer hars aan dan een dunne lange (denk aan de lange transportwegen). Een goed verzorgde plant met een optimale transpiratie en een optimale water- en voedingsopname maakt meer hars dan een plant die weinig transpireert. De samenstelling van de voeding is ook van belang: veel stikstof in de bloei remt de bloemrijping, fosfor en kalium bevorderen de bloemrijping.

Kort gezegd: Hoe gezonder een plant, hoe meer THC.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Interessant stuk :P

 

Door de glans van het hars wordt het licht op de bloemtoppen gereflecteerd en op deze manier ook tegengehouden.

Een bloem wordt gevoed door de omgevende groene bladeren en is niet afhankelijk van een eigen fotosynthese. De lichtreflectie van het hars vermindert automatisch de hitte op de bloemen en beschermt hierdoor indirect.

Hoe meer licht op een plant schijnt, hoe meer harsen geproduceerd worden om de bloem te beschermen.

 

Toevallig liep ik al een paar dagen met de vraag rond, of het beter zou zijn voor de plant om het licht direct op de bloemen te laten vallen, of toch meer op 't blad :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

mooi dat je der wat van geleerd heb haha :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wel zo netjes als je de bron ook vermeld.

 

Auteur:

Siglinde van HESI

Share this post


Link to post
Share on other sites

''Trouwens, we kunnen misschien wel argumenten vinden voor de aanmaak van het hars op zich, maar waarom een hennepplant psychoactieve en stimulerende stoffen aanmaakt, blijft wel een geheim van de planten. In elk geval is de hennepplant een van de meest succesvolle planten ooit en er is bijna geen plaats op de wereld, waar geen cannabis groeit.''

 

 

Als wij niet zouden afstammen van de zakpijp zouden wij niet eens de juiste receptoren bezitten om THC te voelen :lol: alsof de plant en de mens altijd al voor elkaar gemaakt zijn toch?of een evolutionaire toevalligheid? :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Interessant stukje!veel te weten gekomen, een deel wist ik al..

Bij 1 stukje heb ik toch vragen.. stuifmeel dat blijft plakken?versmelt het dan en gaat het zo naar de bloem?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Trouwens, we kunnen misschien wel argumenten vinden voor de aanmaak van het hars op zich, maar waarom een hennepplant psychoactieve en stimulerende stoffen aanmaakt, blijft wel een geheim van de planten.

 

Volgens mij doet ze dat niet. Van de THC die ze maakt moet eerst nog de carboxyl groep (COOH) af voordat het werkt.</muggenzift>

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...