Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

Sign in to follow this  
Guest elmanito

Know your terpenes

Recommended Posts

Pulegon is een etherische olie, die o.a. uit Nepeta cataria, nepitella en Mentha pulegium L., polei gewonnen kan worden. Het zit in veel kleinere hoeveelheid in de meeste muntsoorten. Scheikundig hoort het bij de monoterpenen. Het heeft een vrij sterke anti-bacteriële en oxyderende werking. Vroeger was polei in de natuurgeneeskunde in gebruik, maar dat is alleen maar af te raden, tenzij voor uitwendig gebruik. Pulegon is niet alleen schadelijk voor de lever, maar veroorzaakt in grotere dosis ook hoge bloeddruk, verlammingen en zelfs delirium. In heel hoge dosering werkt het aborterend en leidt dan zelfs tot vergiftiging met de dood als gevolg.

 

Die snap ik, maakt dat muntthee drinken ook af te raden, of kattekruid in de tuin zetten voor je kat om ermee te spelen? En als ik Wikipedia doorspit op de meeste andere terpenen in het rijtje wemelt het ook van de H- en P-zinnen en lethale doses bij ratten en/of konijnen. Hoe zit het daar dan mee?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest elmanito

Muntthee van Mentha piperita, M.spicata, M.aquatica kan gewoon gedronken worden, maar M.pulegium kan je beter laten staan.Kattenkruid is ook goed thee van te zetten om te drinken, zeker bij stress (werkt beter dan Valeriaan).Als je een wietje hebt waar je hartkloppingen van krijgt, wat kattenkruid erbij & tis stukken minder.

 

Persoonlijk ben ik zelf er niet voor om met enkelvoudige terpenen aan de slag te gaan.De meeste kunnen synthetisch nagemaakt zijn.Trouwens de voedingsindustrie maakt er ook gebruik van, maar alleen volgens toegestane gehaltes, maar zo willekeurig ermee experimenteren zonder kennis is vragen om moeilijkheden, ook bij de terpenen die veel minder toxisch zijn dan bv Pulegon.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Baldwin heeft het bouquet (de samenstelling van geurstoffen) van de tabak onderzocht. Het blijkt te bestaan uit drie typen stoffen. De samenstelling van het bouquet blijkt erg af te hangen van het type schade dat de plant lijdt. Ten eerste zijn er de zogenaamde green-leave vluchtige stoffen (hexenol), die vrijkomen na algemene schade. Dergelijke stoffen ruiken we bijvoorbeeld ook op een pas gemaaid grasveld. Ten tweede is er een aspirine-achtige stof, methylsalicylaat, die door alle planteneters teweeggebracht wordt. Ten derde zijn er de terpenoiden (linalool, bergamoteen), die meer specifiek lijken te zijn voor bepaalde insecten.

 

BRON

Edited by P H donner

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...